NIEAKTUALNE dom znaleziony!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 01, 2011 5:38 NIEAKTUALNE dom znaleziony!

Mój tymczasik jest u mnie od tygodnia. Był kociakiem pełnym energii aż do dzisiaj. Po południu zauważyłam, że jest jakiś osowiały i nie ma ochoty na zabawy, a dużo śpi. Wieczorem szykując się do spania zauważyłam, że jak idzie to się chwieje! Ledwo zdążył do kuwety, ale zdążył i nie miał wpadki.
Mały był przerażony tym co się dzieje, gałki oczne drgały mu (chodziły w lewo i w prawo, a może pulsowały?), a on miał pusty niewidzący wzrok. Chodząc chwiał się, nie panował nad zwieraczami (na szczęście zdążył do kuwety i nie osrał niczego), szedł z rozstawionymi szeroko nogami. Złapałam go do transportera i poleciałam do weta (około 4.50) i okazało się, że ma podwyższoną temperaturę (39.5 o ile dokładnie pamiętam). Dostał 3 zastrzyki na zbicie jej, mam obserwować do 15-17.
Często drapie się w lewe ucho.

A teraz nagle ozdrowiał i szaleje. 8O

Na początku myślałam, że to atak kociego kataru. Znaleziony został w okolicy wsi, na drodze, ale wiadomo jakie są warunki na wsi. Nikt się nie przejmuje.
Do teraz siedzę cała w nerwach, po drodze się rozryczałam, a ręce mi się trzęsły jak diabli. :|

Co to mogło być?
Ostatnio edytowano Pt lut 17, 2012 19:36 przez Roulett, łącznie edytowano 3 razy
Zapraszamy! Nowa strona!
Obrazek

Roulett

Od: Sob paź 17, 2009 15:08

Post » Sob paź 01, 2011 7:28 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

a jakie leki dostał.

Mi to wglądało na zatrucie ale wet nie jestem.
na wszelki wypadek zobacz czy nie masz w domu roślin trujących małe kociaki wszystkim się bawią i gryzą

Pozdrawiam .
ObrazekObrazek

rene010

Od: Pt cze 05, 2009 22:06

Post » Sob paź 01, 2011 7:58 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Dostał tylko zastrzyki na zbicie temperatury (czyli OBJAWOWO), a nie wiemy co ją wywołało i TO jest problem. Zresztą temp. 39,5 st. C nie powinna dawać aż takich objawów. Biegiem do weta na pełną diagnostykę: pobranie krwi przede wszystkim!!!!!!
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob paź 01, 2011 10:33 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Do weterynarza idziemy wieczorem. Niestety nie mam innej możliwości (sprawy niezależne ode mnie).

Dostał:
Synnolox
Catosal
Tolfine

Zamierzam jechać na pobranie krwi (wcześniej już zamierzałam to zrobić), na ponowne oględziny.
Dorwał się przedwczoraj do wrzosu zwyczajnego, który nie wiem jakim cudem stał na stole. Wrzos już nie stoi w miejscu dostępnym.

Ale żeby takie objawy?!
Edit: Odkurzyłam i odkaziłam cały pokój. Nie wiem czy to coś da, ale profilaktyka lepsza od biernego patrzenia.
Zapraszamy! Nowa strona!
Obrazek

Roulett

Post » Sob paź 01, 2011 12:47 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Antybiotyk, Vit. z grupy B i p/bólowo-p/gorączkowy. Pobierz krew i mocz.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Sob paź 01, 2011 12:49 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Byłam z nim jeszcze raz u weta. Dostaliśmy antybiotyk na 4 dni, stwierdzone zostało bardzo wczesne stadium kociego kataru. A to, że kiwał się mogło być od tego, że mi się wyrwał i upadł (bo zaczął panikować).

Marcelibu,
Antybiotyk dostał ten sam w sumie co miał zapisane w zaleceniach. Wieczorem zmierzę mu temperaturę.

Boże, dobrze mieć mamę pielęgniarkę w domu, to pomoże.
Zapraszamy! Nowa strona!
Obrazek

Roulett

Post » Sob paź 01, 2011 12:51 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

W takim razie obserwuj go. No i dobrze, że kwiatki wyrzuciłaś.
:ok:

Marcelibu

Post » Sob paź 01, 2011 12:57 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Śpię na stojąco, spałam może 4 godziny? :?
Ale co się nie robi dla kociaka żeby wyzdrowiał. Ten jego wzrok był straszny, po prostu straszny...

Kwiatki nie są wyrzucone, ale zostaną wyprowadzone do pokoju rodziców, gdzie koty wstępu nie mają. 8)
Ale ja tak przekabacę mamę, że wyprowadzi wrzosa na działkę. Ha.
Ostatnio edytowano Sob paź 01, 2011 12:59 przez Roulett, łącznie edytowano 1 raz
Zapraszamy! Nowa strona!
Obrazek

Roulett

Post » Sob paź 01, 2011 12:57 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

To odeśpij teraz. Może się uda :ok: .

Marcelibu

Post » Sob paź 01, 2011 12:59 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

To wygląda zupełnie, jak zapalenie ucha środkowego :roll:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Sob paź 01, 2011 13:07 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Odeśpię dopiero wieczorem, teraz mam masę roboty w domu, która sama się nie zrobi niestety.

Jak to może?! MUSI się udać! NO MUSI!

Moja pierwsza kotka odizolowana, a raczej mały jest odizolowany. Pokój już odkażony specjalnym płynem medycznym do odkażania, a we wtorek lub poniedziałek idziemy z kotą pierwszą na szczepienie p. pp i kk.

Chyba pozytywnie zaskoczyłam weta, bo stwierdził, że mało kto rozpoznaje tak wczesne stadium kk. 8O
Zapraszamy! Nowa strona!
Obrazek

Roulett

Post » Sob paź 01, 2011 15:11 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Na wszelki wypadek sprawdź kotu ucho - to, w które się drapał. Bo to rzeczywiście wygląda jak zapalenie ucha środkowego - możliwe, że wywołane świerzbowcem usznym. Moja tymczaska Julinka omal przez to nie umarła - podejrzenia szły w kierunku panleukopenii, infekcji bakteryjnej na bazie zaleczonego kataru kociego i przytrucia środkiem chemicznym lub kwiatkiem.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob paź 01, 2011 15:16 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Dziękuję bardzo za rady! Uszy wyglądają na czyste, tylko w to jedno się czasem drapie. Ale niestety do weta dopiero w poniedziałek będę mogła pójść w godzinach wieczornych. Więc muszę czekać.

Czy coś takiego jak OSCENISEPT (do odkażania, nie na alkoholu) może być przydatne?
Zapraszamy! Nowa strona!
Obrazek

Roulett

Post » Sob paź 01, 2011 15:34 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

Octenisept jak najbardziej - do ran zewnętrznych.

Jeżeli myślisz o uchu to bezpieczna jest parafina - jeżeli to coś od świerzbowca, to go ładnie przydusi, a jezeli nie - nie zaszkodzi.

Z tego co wymieniłaś, to kiciuś nie ma żadnych objawów kk ani pp. Chyba, że jest coś jeszcze - nie je, nie pije, jest osowiały, wisi nad miską z wodą...? Cieknie mu z nosa, oczy, wymiotuje?
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Sob paź 01, 2011 15:36 Re: POMOCY! Kociak idąc chwieje się!

kamari pisze:Z tego co wymieniłaś, to kiciuś nie ma żadnych objawów kk ani pp. Chyba, że jest coś jeszcze - nie je, nie pije, jest osowiały, wisi nad miską z wodą...? Cieknie mu z nosa, oczy, wymiotuje?

Specjalistką to nie jestem, ale właśnie też mi się tak wydaję, że to raczej nie KK tylko jakieś inne dziwo.
‎"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenianego
- zasługuje w ogóle na miano domu?" M.Twain

dzikafretka

Od: Pt lut 11, 2011 14:35

[następna]