PAKT CZAROWNIC XXVIII - listopad, nie dajemy się smutkowi

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 23, 2011 13:18 PAKT CZAROWNIC XXVIII - listopad, nie dajemy się smutkowi

Pakt Czarownic to nieformalne forumowe zrzeszenie, które stara się nieść pomoc kotom w potrzebie.

Wiedźma - czyli ta, która wie ...
Nie zawsze jest wesoło ale nudno nie jest nigdy :mrgreen:

Pięć zeta miesięcznie, to przecież drobiazg, którego nie możesz się czasem doliczyć przy większych zakupach. Pomnożony przez nas wszystkie może znaczyć dla kogoś wiele.
Chcesz pomóc i czujesz się bezradna bo nie wiesz jak?
Zapraszamy - Twoje miejsce jest wśród nas !

Drogie Siostry - startujemy po raz XXVIII Obrazek
Ostatnio edytowano Śro lis 02, 2011 14:29 przez AYO, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt wrz 23, 2011 13:18 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

Nasze proste zasady:
1. Czarownice co miesiąc wpłacają składki - minimum 5 zł. (Mile widziane większe wpłaty)
Do 20-tego każdego miesiąca zgłaszamy kandydatów do uzyskania naszej pomocy.
Zawsze z umotywowaniem. Nie wystarczy wkleić linka do wątku. Choć w kilku słowach należy napisać, dlaczego akurat ten kandydat potrzebuje pomocy. Nie każda Czarownica znajdzie czas, by prześledzić wątek. Siostra zgłaszająca powinna monitorować sytuację kandydata, aby na koniec miesiąca potrafiła określić jakiej wysokości wsparcie będzie konieczne.
Bardzo ważna uwaga!! Staramy się, aby docierać z pomocą do osób mało medialnych, nie mogących liczyć na wsparcie z innej strony. :!: :!: :!:
20-go zaczyna się głosowanie, w którym wspólnie decydujemy, kto tym razem otrzyma nasze wsparcie.

2. Wirtualne adopcje Czarnych Kotów. Na ten cel Siostry proszone są o dorzucenie kilku złotych ekstra do składek.
Warunkiem przystąpienia do Paktu jest posiadanie Czarnego Kota. Wirtualna adopcja wymyślona została dla Czarownic, które nie do końca spełniają ten warunek. Dorzucając parę groszy do składki można mieć choć kawałeczek Czarnego Kota :D
Obecnie opieką wirtualną PAKTU objęty jest Merlin od CoToMa. Co miesiąc z kwoty uzbieranej przez Czarownice przekazujemy dla niego 50 zł.

3. Członkostwo w Pakcie.
Warunkiem uczestnictwa w Pakcie jest wpłacanie minimalnej składki miesięcznej w kwocie 5 zł.
Bardzo mile widziana jest aktywność w wątku (choć nie obowiązkowa).

4. Naszą pomoc będziemy starały się rozdzielać rozsądnie, by Fundusz Czarownic dysponował pewną kwotą na tzw. czarną godzinę.

Aby przystąpić do PAKTU należy zapoznać się z treścią całej pierwszej strony, wyrazić wolę przystąpienia do PAKTU na naszym wątku, dokonać pierwszej wpłaty i wkleić do podpisu ikonkę Czarownicy (instrukcja w jednym z postów poniżej) lub banerek .

Zbieraniem składek zajmuje się Siostra Skarbniczka Trinity36

Doprecyzowanie powyższych zasad, ustalone na drodze wspólnego głosowania:

Główny fundusz uzbierany z comiesięcznych składek przeznaczamy dla kotów bezdomnych czyli DT, podopieczni karmicielek i fundacje.
Sytuacje losowe dotyczące ludzi, a nie kotów pozostawiamy wolnej woli i chęci Sióstr, które w danym wypadku chcą udzielić pomocy.
Powtórne zgłoszenie kandydata, który już otrzymał pomoc od Czarownic może mieć miejsce nie wcześniej niż 1/2 roku od ostatnio otrzymanego wsparcia.
Skarpeta (dawniej Fundusz Specjalny) to środki trzymane na cele "nagłe i niespodziewane". Trafiać tam będą pieniądze spontanicznie wpłacane przez Czarownice i sympatyków wątku oraz środki z bazarków na ten cel i wszelkie ewentualne nadwyżki ze składek, jeśli zwycięzca głosowania danego miesiąca potrzebuje kwoty mniejszej niż zebrana.
Pomoc ze Skarpety przyznaje grono 5 Sióstr większością 3/5 czyli minimum 3 Sióstr trzeba do decyzji.
"Strażniczki skarpety" to Villemo5, Trinity36, babajaga, jasdor, AYO
Równolegle do głosowania głównego typujemy bidę potrzebującą pakietu ogłoszeń, za które to ogłoszenia zapłacimy ze składek.
Ostatnio edytowano Pt wrz 23, 2011 13:29 przez AYO, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt wrz 23, 2011 13:18 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

Porady Siostry Skarbniczki
Trinity36 pisze:
1. KONTO
przelew na to konto co zawsze, po jego numer proszę do mnie lub na forum - zawsze ktoś pośpieszy z pomocą,

2. OPIS PRZELEWU
pamiętajcie proszę o wpisaniu nicków na przelewach; wielu rzeczy się domyślam, albo odnajduję po starych wpłatach, ale śledztwo "kto to wpłacił" życia mi nie ułatwia (to nie jest żadna personalnie skierowana uwaga, to apel do wszystkich - coby nie zapominali, nawet do tych co zawsze opisują - żeby sobie utrwalili :smokin: )

3. PYTANIA
jeśli są pytania do mnie osobiście, na które odpowiedź powinna sie pojawić w ciągu 3 sekund, to pliss wysyłajcie je przez pw, a najlepiej przez email (przycisk obok pw) - dochodzą natychmiast; na forum bywam z doskoku,

4. TERMINY PRZELEWÓW
przelewy staramy się robić w obrębie miesiąca, którego dotyczą, czyli za sierpień pomiędzy 1 a 31 sierpnia; oczywiście nie dotyczy to wpłat robionych "z góry" np. na pół roku czy rok - te można kiedy dusza pragnie. Myślę raczej o tych wpłatach, które przychodzą w następnym miesiącu za poprzedni - czasami przyjdą już po mojej wpłacie na wybrany cel, a wtedy ląduja na FS ;)
Tak naprawdę, to nie ma to większego znaczenia kiedy się wpłaci, bo przecież kasa nie znika, tylko przechodzi w inne miejsce, ale gwoli porządku podałam informację co i jak.

Uff..
8)

Nr konta podaje Siostra Dzyśka lub którakolwiek z Czarownic
Prośbę o nr konta do wpłat proszę umieszczać bezpośrednio na wątku.
Ostatnio edytowano Pt wrz 23, 2011 13:31 przez AYO, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt wrz 23, 2011 13:19 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

URODZINY CZAROWNIC

Styczeń

6 - Sol, charm
10 - sylwia1982
19 - Asia-Siunia
27 - Joarkadia (też Asia)

Luty

5 - dolabra
20 - dysia761
23 - majencja
28 - pomponmama, Hikiko

Marzec

2 - mamaja4
4 - Nemi
17 - PUCIA
18 - kirke18
25 - AYO
27 - alix76

Kwiecień

14 - shira3

Maj

26 - brynia

Czerwiec

1 - Trinity36
29 - psiama

Lipiec

9 - AniHili
13 - babajaga, Karinka
18 - MissTake2
21 - villemo5
23 - Mulesia

Sierpień

7 - jozefina1970,
8 - Anda
10 - cherry_menthol
22 - Bolkowa
25 - jasdor

Wrzesień

7 - becia_73
19 - skwareek
24 - kotka doroty
25 - agnieszka1565

Październik

6 - Dzyśka
21 - playbunny71

Listopad

23 - BUSIO

Grudzień

3 - Etiopia
11 - mmk

LINK DO KODÓW Z IKONKAMI :arrow: viewtopic.php?f=1&t=121384

PROSTO OD AMYSZKI, ŚWIEŻUTKIE KODY DO BANERKÓW

amyszka pisze:Proszę bardzo :D

Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/h1xr4][IMG]http://i.imgur.com/oIIMS.png[/IMG][/url]

Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/h1xr4][IMG]http://i.imgur.com/yGNJo.png[/IMG][/url]

:ok:
Ostatnio edytowano Pon wrz 26, 2011 7:43 przez AYO, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt wrz 23, 2011 13:19 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

AYO pisze:KANDYDATURY WRZESIEŃ 2011

becia_73 pisze:Ponieważ mam jakieś zaćmienie mózgu...pytanie mam :oops:
można zgłaszać kandydatów do pomocy paktowej?
Jeśli można to ja zgłaszam dwie koteczki z tego wątku-jeszcze dzieciaki
viewtopic.php?f=1&t=132979
skopiuję opisy
Werneu pisze:Amanda Walczy !!!
W DT od: 21.08.2011
Amanda była w stanie skrajnego wycieczenia, gdy dochodziła do zdrowia nagle jej wątłe ciałko odmówiło posłuszeństwa. Kotka przebywała w klatce i nagle przestała chodzić na tylnie nogi. RTG kręgosłupa nie wskazało na jakiekolwiek uszkodzenie. Nieznana jest dokładna przyczyna jej stanu, ale znany jest koszt jej leczenia. Tygodniowa kuracja zastrzyków i tabletek kosztowała ok. 100 zł, a leczenie może potrwać kilka miesięcy.
By móc pomagać w tak skrajnych przypadkach potrzebujemy wsparcia na jej leczenie.

Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!
ul. Kopernika 6/8,
00-367 Warszawa

81 1370 1109 0000 1706 4838 7309 z dopiskiem:

"Bezbronne Zwierzęta- Amanda" lub "BZ- Amanda"

bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW

ZOBACZ FILM !!!
http://www.youtube.com/watch?v=WDn3Czf5 ... r_embedded

Werneu pisze:Lilia
W DT od: 06.09.2011
Młoda około 2,5 miesiąca kotka została znaleziona w Gdyni na Karwinach w bardzo ciężkim stanie.
Praktycznie nie mogła się poruszać, nie wiadomo też ile dni nic nie jadła i nie piła. Skrajnie wycieńczona trafiła do nas przypadkowo. Kiedy dowiedziałyśmy się o tragicznym jej stanie, kotka była niemal nieżywa.

Teraz walczymy o jej życie.

Zaczęła już się trochę poruszać, lecz nadal zatacza kółeczka wokół siebie, trzęsie główką. Wiemy jedynie, że nie słyszy, powodem tego jest zapalenie ucha środkowego, nieleczone spowodowało uszkodzenie błędnika.

Jeśli chodzi o kota z takim urazem, mam bardzo duże doświadczenie, ponieważ około 3 lata temu znalazłam przed blokiem kotkę, o identycznej przypadłości. Nie słyszy i ma problemy z koordynacją ruchu tak jak Lilia. Do dziś mieszka ze mną i wcale ani mi ani jej nie przeszkadza taka choroba.
Nie mniej jednak chcemy pomóc Lili, leczenie jest bardzo długie i kosztowne.

Błagamy o pomoc w leczeniu kotki.

Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!
ul. Kopernika 6/8,
00-367 Warszawa

81 1370 1109 0000 1706 4838 7309

z dopiskiem:
"Bezbronne Zwierzęta- Lilia" lub "BZ- Lilia"

bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW

ZOBACZ FILM
http://www.youtube.com/watch?v=3pYhGoOYZQw

jasdor pisze:Poczekajcie, poczekajcie Siostry. Ja w tym miesiącu chciałabym tez poddać pod głosowanie szanownych czarownych głów pewną kandydaturę zgłoszona już wcześniej, ale teraz oficjalnie.

Uns (Marcin) ok. 15 letni chłopak opiekujący się kotami w swojej miejscowości i okolicach. Gdyby sam nie przyznał sie do swojego wieku nikt nie zgadłby, że ma do czynienia z nieletnią osobą. Poziom zrozumienia problemu kocich sterylizacji, chorób, bezdomności na okolicznych działkach, sposobu przekazywania i wypowiadania się publicznie tego chłopca przerasta niejedną dorosłą osobę.
Niedawno, gdy pewna osoba zgłosiła problem małych kociąt przebywających w jej altanie działkowej, Uns bez zastanowienia zaoferował swoją pomoc. Nie będę opisywać, jak osoba ta podeszła do forum, osób wykazujących chęć pomocy i zainteresowanych. Kociaki zostały przekazane prawie zagłodzone, w strasznym stanie, chore z KK, a jak się później okazało też PP. Z chorych kociaków ocalał tylko 1 maluszek, który nadal walczy dzielnie pod opieką Unsa.
Marcin jest uczniem gimnazjum. Dodatkowe zajęcia pozalekcyjne, bierzmowanie w tym roku. Jednak codziennie znajduje czas na bieganie do weta, podłączanie kroplówek, robienie zatsrzyków, karmienie, sprzątanie, oswajanie, szukanie domów, kastracje/sterylizacje.
Chłopak mieszka w typowym wiejskim środowisku, gdzie, jak każdy wie, podejście do kotów jest różne. Nie wstydzi się swojej działalności, próbuje w tym środowisku robić wszystko, co możliwe, żeby podnieść świadomość ludzi, że kocich noworodków nie trzeba topić w wiadrze, że wystarczy sterylizacja, aby skutecznie ograniczyć bezdomność, żę koty należy leczyć, a nie usypiać jeśli zachorują....
Poza tym ten chłopiec sam się pewnie do tego nie przyzna, ale napewno jest w swoim środowisku pokazywany palcami, jak my wszyscy nieco "nawiedzeni". Wcale się tym nie przejmuje i robi swoje, to co postawił sobie za swój cel - pomoc kotom wsiowym, bezdomnym, działkowym.

Unsowi nie brak determinacji, chęci, odwagi i samozaparcia. Jedyną przeszkodą, na jaką trafia to niestety brak funduszy na swoje działania. Ten chłopak nie ma przecież żadnych dochodów, a te, którymi dysponuje (pewnie jakieś kieszonkowe) też jest przeznaczane w celu wiadomym. Pomagają mu forumowicze przesyłając czasem parę groszy, paczkę z karmą i jakieś akcesoria.
Jest przy tym osobą tak niesamowicie skromną, uważa, że to co robi to przecież nic wielkiego i każdy na jego miejscu zrobiłby to samo. No właśnie - NIE KAŻDY !!!! czego dowody mieliśmy na wątku, który niestety, nie wiedzieć czemu został usunięty przez Moderatora. A szkoda.

Poczytajcie wątek Unsa - każdemu życzę takiego wychowania, odpowiedzialności i wrażliwości, jaką posiada ten chłopiec. Moim zdaniem takie coś powinno zostać nagrodzone i podtrzymywane, bo zdarza się niestety bardzo rzadko.
To tyle, dziękuję .

EDIT - wątek jest tu --> viewtopic.php?f=1&t=128306&start=0 zapomniałam wstawić

Mam i ja swojego kandydata w tym miesiącu. Jest to kandydat na tyle wyjątkowy, że jedyny na całym miau!!!

Kocie Hospicjum Agn
wątek viewtopic.php?f=1&t=129673

Krótko o Hospicjum: wiadomo, tu się umiera. Większość kotów to przypadki terminalne [wady wrodzone, wypadki], większość pierwszy raz w życiu ma dom, w którym może się najeść. Kotami zajmuje się Agn, udostępniając im swoje mieszkanie.

Aktualnie sytuacja Hospicjum jest dramatyczna. W ostatnich tygodniach przybyło kilka kotów powypadkowych, ale już dla kilku kolejnych - niestety - zabrakło miejsc [wiadomo, koszty, czas...].
[ ...] EDIT : fragment usuniety na prośbę Jany [wątek viewtopic.php?f=1&t=127821 ].
Dodatkowo, mimo że dom Agn to hospicjum, znajdują tu schronienie kocięta [na ogół są chore albo tak małe, że nie przeżyłyby w schronisku]. Wszystkie maluchy na starcie są zabezpieczane surowicą przed pp [co znów generuje koszty...], ale niestety, surowica nie chroni przed wszystkim - ostatnio kilka kociąt choruje i wymaga leczenia.

Krótko mówiąc - przyda się każda pomoc.
Tu każda złotówka może być wydana na 2 sposoby: przedłuża czas życia, jaki pozostał kotom hospicyjnym [na ogół jest to bardzo krótki czas...] albo przyśpiesza adopcje kociąt [leczenie, szczepienia, kastracje]. A trudny jesienny czas, gdy koty zaczyną się podziębiać sprawia, że tych złotówek bardzo mocno brakuje. Pomóżmy!

We wrześniu wygra dwóch kandydatów z największą ilością głosów. Chciałabym, aby koty hospicyjne były jednym z nich. :oops:

EDIT: :oops: :oops: :oops:

Molli pisze:Drogie Czarownice.
Nie jestem w stanie przeczytać tych wszystkich waszych wątków :oops:
Czy dobrze zrozumiałam, że każdego miesiąca w tym temacie są zgłaszane kocie biedy i później jest głosowanie które koty otrzymają pomoc od Czarownic?
Jeżeli tak, to zgłaszam koty z Lubonia: viewtopic.php?f=1&t=132391
Pozdrowienia dla wszystkich Czarownic :wink:

Rzeczywiście sytuacja wymaga pilnego działania, ale wydaje mi się, że potrzebującego może zgłosić tylko czarownica.
Uważam, że ten przypadek "kwalifikuje" się do takiego zgłoszenia.

Niniejszym zatem zgłaszam oficjalnie Molli i koty z Lubonia jako kandydata do pomocy Paktu.
20-30 chorych, niewysterylizowanych kotów.
Aż strach pomyśleć co się stanie, jak nastąpi wysyp kociąt :strach:
Przyda się każdy grosz. Na leczenie, sterylki i karmę

Nie wiem, kto wygra głosowanie ( tyle kociego nieszczęścia wokół :( ), ale warto przynajmniej dać szansę lubońskim kotom.

Oczywiście będę monitorować wątek.
Zaraz idę go sobie zaznaczyć.
Ostatnio edytowano Pt wrz 30, 2011 10:19 przez AYO, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt wrz 23, 2011 13:20 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

GŁOSOWANIE WRZESIEŃ 2011

1. :arrow: BZ - Amanda :arrow: 0

2. :arrow: BZ - Lilia :arrow: 0

3. :arrow: Uns :arrow: 10

4. :arrow: Hospicjum Agn :arrow: 10

5. :arrow: Koty z Lubonia :arrow: 2

GŁOSOWAŁY :arrow: dolabra, villemo5, Mulesia, AYO, psiama, józefina1970, AniHili, skwareek, Pasibrzucha, Annazoo, Dzyśka, Anda, playbunny71, Asia_Siunia, pomponmama, charm, agnieszka1565, joarkadia, bolkowa, nemi, jasdor, becia_73,
Ostatnio edytowano Pt wrz 23, 2011 13:43 przez AYO, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt wrz 23, 2011 13:23 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

to jestem pierwsza :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Pt wrz 23, 2011 13:25 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

:ok:

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Pt wrz 23, 2011 13:27 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

Jak stratujemy, to i ja chcę też tratować, a już zwłaszcza 28. raz :mrgreen:

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Pt wrz 23, 2011 13:29 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

Dobry :D

Dzyśka

Od: Wto cze 09, 2009 8:39

Post » Pt wrz 23, 2011 13:30 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

Nemi pisze:to jestem pierwsza :P

A ja druga.

Nemi, zrobiłam kiermasz w szkole i jutro mój dyrektor :mrgreen: przywiezie do Józefowa karmę dla psów i kilkanaście puszek dla kotów. Nie ma szału - ok 40kg mokrej i 40kg kaszy,ale zawsze coś.
Rozmawiałam z p. Joanna, wolontariuszką -tam jest ok 30 kotów, ale prawdę mówiąc niewiele o nich wiadomo, a na stronie wolontariuszy adopcje kotów są chyba na ostatnim miejscu.
W związku z sytuacją schroniska, warto może jakoś te kociaki szerzej zareklamowac.
masz kontakt z wolontariatem z Józefowa??
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Pt wrz 23, 2011 13:30 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

No i dobrze, że jest wątek :ok:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Pt wrz 23, 2011 13:32 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

Pasibrzucha pisze:Jak stratujemy, to i ja chcę też tratować, a już zwłaszcza 28. raz :mrgreen:

Dzięki - poprawiłam 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt wrz 23, 2011 13:39 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

:mrgreen:
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pt wrz 23, 2011 13:53 Re: PAKT CZAROWNIC XXVIII - wrześniowi kandydaci

Jestem :). AYO kochana a może wstawisz listę urodzinową też?? Tak żeby była na przedzie do wglądu...
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

[następna]