21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZEBNE WSPARCIE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 22, 2011 22:41 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZEBNE WSPARCIE

Aż nie potrafię wymyślić odpowiedniego tytułu dla tego wątku...

Pomocy potrzebuje 21 kotów z pseudo. Koty trzymane były w klatkach, w koszmarnych warunkach, miały nieszczęście urodzić się/trafić do rozmnażalni w najgorszym możliwym gatunku.
Wszystkie koty są długowłose, piękne, wszystkie są zabiedzone i prawie wszystkie chore. Generalnie - dramat :( Wszystkie młodsze koty mają katar koci, wysięk z nosa i zaczerwienione oczy. Prawie wszystkie koty są koszmarnie - ale naprawdę koszmarnie wychudzone, niektóre to wręcz szkielety. Są oczywiście zaniedbane, mają pełno kołtunów. Co najmniej jedna, a prawdopodobnie 2 kotki mają ropomacicze i w trybie pilnym trafią na stół operacyjny. Koty są bardzo osłabione.
Są spokojne, oswojone, miłe. Kilka z nich to nieziemskie pieszczochy, tylko jeden z kotów nie był do człowieka nastawiony przyjaźnie. Wśród kotów są 3 kocury, reszta to kotki.
Niektóre z kotów są w typie MCO, NFO.

Bardzo, bardzo potrzebne jest wsparcie finansowe na ich leczenie! Na diagnostykę, leki, niezbędne zabiegi!
Część kotów (9)- te najbardziej chore - trafiło do jednego, pozaforumowego dt, który nie jest w stanie udźwignąć kosztów ich utrzymania i leczenia.

Bardzo potrzebne są też dt i dt z opcją ds dla ok. 15 kotów, może znajdą się osoby, które mogłyby przejąć choć po 1 kotku i zapewnić mu dobrą opiekę i dojście do zdrowia. Optymalnie w rozsądnej odległości. Maluchy mają dt, szukają ds - i wsparcia finansowego,

Zdjęcia są fatalne nie przedstawiają wszystkich kotów, nie było możliwości zrobienia normalnej sesji, ale cośtam na nich widać. Nie oddają zabiedzenia i skołtunienia kotów - a to jest naprawdę koszmarne...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Edycja - 28.09.2011

Opiekę nad kotami przejęła Fundacja Miaukot.
Wsparcie ciągle jest potrzebne - na te koszty, których UM nie pokryje, prosimy o wpłaty na konto :

ING Bank Śląski 86 1050 1621 1000 0090 7210 1638

Fundacja Pomocy Zwierzętom MiauKot
pl. Gen. Sikorskiego 2/2
41-902 Bytom

z dopiskiem "darowizna na cele statutowe - interwencja" lub "darowizna na cele statutowe - MCO"

Wydatki :
468 zł

Wpływy:
50 zł M.M. z Kratniczyna(pewnie pomyliłam miejscowość,ale są znaki zapytania w 3 literkach)
40 zł Avian
60 zł Moś
20 zł A.S. z Gliwic
30 zł Zakątek MCO, M.Ż. z Łodzi
30 zł J.G. z Wałbrzycha
=
230 (przelane 190 + 40 zl) na konto Miaukota
Ostatnio edytowano Śro wrz 28, 2011 13:54 przez Liwia_, łącznie edytowano 6 razy
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw wrz 22, 2011 22:44 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZEBNA KASA I DT!

To jest naprawde dramat :( :( :(

Pilnie potrzebna pomoc :(

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Czw wrz 22, 2011 23:15 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Czy to są te koty, które trafiły dziś do lecznicy p. Młynarskich?
Koleżanka do mnie dzwoniła z pytaniem o pomoc, ale ja zrozumiałam ze ich jest 12 czy 13... a tu aż tyle 8O

Miałybyśmy w Szarej Przystani miejsce dla góra pięciu.

Czy one tylko są zasmarkane, czy dolega im coś jeszcze?
w Przystani była PP więc nie szczepione nie mogą tam trafić.
U mnie jest czysto, za to mam koty niezupełnie szczepione.

Ale to wszystko do dogadania, ogarnijcie się najpierw na spokojnie a potem będziemy się kontaktować.

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Czw wrz 22, 2011 23:26 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Na moje oko do szczepienia kwalifikowałyby się maksymalnie 2-3 koty, a i tego nie jestem pewna. Nie wiemy tak naprawdę, co w tych kotach siedzi, a prawie wszystkie są zbyt osłabione/chore, by szczepić. Katar to pewnik, czy nie wyjdzie coś więcej - niestety pojęcia nie mam.
Miejsce po pp wg mnie w ogóle w tym momencie odpada. Uściślę może jeszcze, że koty szukają dt - domowych dt. W tej chwili większość jest umieszczona awaryjnie w hoteliku, są więc bezpieczne, ale przy ich stanie i po piekle, które przeszły, potrzebują najbardziej domu, człowieka, indywidualnej opieki i obserwacji - w dt mają szansę szybciej dojść do siebie.

Liwia_

Post » Czw wrz 22, 2011 23:35 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Gdzie mozna wplacac na ich leczenie? Moze wydarzenie na FB, tam zawsze sie uzbiera wiecej kasy a moze i niektore znajda domy.
Kotki z ropomaciczem to chyba trzeba pilnie operowac, ale czy w ich stanie narkoza ich nie zabije:( Co za koszmar, nigdy nie zrozumiem takich ludzi :( nawet rozumiem, ze ktos jest podly i rozmnaza koty na handel, ale jak mozna je jednoczesnie glodzic...

CheshireCat1

Od: Pon sie 15, 2011 10:22

Post » Czw wrz 22, 2011 23:44 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Kto przeprowadzał interwencję - policja, TOZ, jakaś fundacja? Kto jest bezpośrednio odpowiedzialny?
Gdzie można się dowiedzieć czegoś na temat sytuacji prawnej tych kotów i ile ich naprawdę było? - wygląda na to, ze podobna ilość takich kotów trafiła dziś do dwóch różnych lecznic 8O to by znaczyło, że gdzieś jest drugie tyle.
Warto zebrać to wszystko do kupy, żeby się nie zrobiło zamieszanie :)

Wydając koty na DT, proszę - pamiętajcie o podpisaniu umowy o piece tymczasowej. Myslę że nie trzeba Was na to uczulać, ale na wszelki wypadek wolę napisac ;)

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Czw wrz 22, 2011 23:45 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Numer konta będę znała jutro, jeżeli ktoś mógłby wesprzeć leczenie tych bied - bardzo chętnie podam na pw.
Myślę, że wydarzenie fb zrobimy, tylko ze wszystkim trzeba się ogarnąć i zorganizować. Koty wymagające zabiegu zostały w lecznicy. Liczba kotów jest podana, a co do informacji "proceduralnych" - ja zakładam wątek niejako grzecznościowo i dlatego, że widziałam te koty i cholernie mi ich żal, jednak moja rola ogranicza się do pomocy w szukaniu dt, ds i finansowego wsparcia. Jeżeli ktoś jest bardzo ciekawy - podam na pw podmiot formalnie odpowiedzialny.
Te koty w ogóle przeżywają koszmar. Najpierw - rozmnażalnia, zaniedbanie, ciasna klatka i nieleczone choroby, teraz obce miejsce - hotelik, w międzyczasie męczące transporty. One naprawdę bardzo potrzebują dt. A te - które do dt trafiły, wyjątkowo potrzebują wsparcia, leczenie tylu kotów przerasta możliwości większości osób.
Ostatnio edytowano Czw wrz 22, 2011 23:57 przez Liwia_, łącznie edytowano 3 razy

Liwia_

Post » Czw wrz 22, 2011 23:49 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

jezu :(

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pt wrz 23, 2011 5:12 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Masakra :cry: :cry: :cry: Czy ta hodowla była zarejestrowana?Czy bez rodowodu prywatnie sprzedawali.W klatkach 8O ?Jezu,gorzej niz dachowce miały :( Bóg wie czy genetycznie z rodzinką nie kopulowały :( Takie śliczne :(
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pt wrz 23, 2011 6:01 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Jak podasz konto przeleję grosik ( w poniedziałek lub wtorek )

Jakie piękne te kociska 8O :1luvu:
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pt wrz 23, 2011 6:14 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

A jaka jest sytuacja prawna kotów? Czy ich właściciel/ka zrzekł/a się prawa do nich?

Poproszę o informację na temat organizacji formalnie odpowiedzialnej (na pw jesli nie można tego upublicznić).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt wrz 23, 2011 6:23 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

Strasznie biedne te koty :(
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt wrz 23, 2011 6:28 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

:(
czekam na dalsze info

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Pt wrz 23, 2011 6:41 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

O Boże ale rozmnażalnia :roll:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pt wrz 23, 2011 8:25 Re: 21 DŁUGOWŁOSYCH Z PSEUDO, FATALNY STAN, POTRZ. WSPARCIE I DT

widzę, że tam są kociaki - dużo ich jest?
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

[następna]