Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 18, 2011 19:29 Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Wczoraj dostaliśmy info o kocie kalece, który mieszka pod wrakiem samochodu.
Dziś Fanszeta pojechała go złapać i po wielu trudach udało się, kociak jest u mnie.
Sądząc po wzroście rodzeństwa, kociak może mieć ponad 3, a może nawet 4 miesiące.
Prawdopodobnie ma połamaną miednicę. Przesuwa się na przednich łapkach,
a tylne ciągnie bokiem.
Jest dzikuskiem, więc trudno go jakoś bardziej zbadać. Siedzi w klateczce.
Dopiero niedawno zdecydował sie zjeść mielone mięsko. Fanszeta, tak mu smakowało,
aż mu się odbiło.
Kociaka trzeba jutro zawieżć do lecznicy i zrobić rentgen, potem leczenie.
Mamy nadzieję, że kocio w końcu wyjdzie z tego ale będzie trzeba nim sie opiekować dłuższy czas.
To cud prawdziwy, że nie dopadł go jakiś pies, albo nie przejechał jakiś samochód.

Dzisiaj też trafił do mnie maleńki kociak, którego jakiś pan z samochodu dał dzieciom.
Dzieciarnia bawiła sie nim cały dzień, ale żaden z rodziców nie chciał go w domu.
Kociak ma uszkodzoną lewą tylną nóżkę. Jest spuchnięta i kociak na nią nie staje.
Możliwe, ze to złamanie, też potrzebny rentgen. Nie wiadomo czy kociak miał już ten uraz,
czy dzieciarnia męcząc go cały dzień nie zrobiła mu krzywdy, bo maluszek kruchy jeszcze jak porcelanka.

W obu lecznicach mamy długi, bardzo prosimy więc o pomoc finansową na leczenie tych sierot.
Każdy grosik może pomóc w leczeniu i przywróceniu do życia tych biedaków.
Wierzę, że jakieś domki już na nich czekają.

Obrazek Obrazek
Kociak z połamaną miednicą, nie chciałam go stresować, więc tylko dwie fotki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
No i puszek-okruszek z niebieskimi jeszcze oczkami.

Rozliczenie.

Bardzo dziękujemy za wszystkie wpłaty, nawet te najdrobniejsze. :1luvu:

Wpłaty:
20 zł. -Agnieszka O.
50 zł.- Kamil W.
50 zł. -Paulina P.
100 zł.- Olga G.
300 zł. -Magda L.
9,50 zł. -Karolina B.
25 zł. -Bianca S.
doszły:
10 zł. -Kasia G.

Wszyscy którzy chcieliby pomóc Czarusiowi,mogą wpłacać na nasze fundacyjne konto z dopiskiem :dla Czarusia.

Fundacja Kotikowo
80-180 Gdańsk

BANK PEKAO SA 22124054001111001041349925

KRS 000391932........ NIP 5833141951........ REGON 221477509
Ostatnio edytowano Śro kwi 11, 2012 1:30 przez kotika, łącznie edytowano 14 razy
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Nie wrz 18, 2011 19:34 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

Biedactwa maleńkie :(

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Nie wrz 18, 2011 20:14 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

Z maluszkiem byłam dziś u mojej wetki. Dostał przeciwzapalny i przeciwbólowy zastrzyk.
Teraz maleństwo najadło się sie tak, że brzuszek pęka w szwach, bo oprócz swojej porcji,
zjadł to co dorosły kot zostawił w miseczce. :wink: Mam nadzieję, że nie będzie bolał go brzuszek.
Obrazek

kotika

Post » Nie wrz 18, 2011 20:17 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

kolejne biedule.. :cry:
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pon wrz 19, 2011 12:58 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na lecze

To wielkie szczęście, że udało się złapać kociaka z tak poważnym urazem miednicy/kręgosłupa.
Zadzwoniła do mnie znajoma z informacją, że bardzo „uszkodzony” kociak dogorywa na osiedlu przy torach między Zaspą a Wrzeszczem. „Pewnie trzeba będzie go uśpić, bo nie nadaje się do samodzielnego życia na dworze. Nikt nie chce zdrowych kociąt, to kto weźmie takiego biedaka”.
Nawiązałam kontakt z karmicielką i umówiłyśmy się na łapankę. Sytuacja była naprawdę straszna. Okaleczony kociak mieszkał pod zepsutym samochodem i nie wychylał się spod niego ani na krok. Nawet jedzenie miał tam podawane. Wkoło samochodu podskakiwał jego zdrowy braciszek.
Co stało się kociakowi? Źli ludzie albo zły los. Ale efekt był przerażający.
A do tego okoliczni mieszkańcy stanowczo zażądali usunięcia kaleki, bo nieprzyjemnie na niego patrzeć. Ktoś nawet zagroził, że zrobi z „tym” porządek we własnym zakresie. Karmicielka była zrozpaczona, bo przecież leczenie kosztuje i to niemało.
Mnie też serce podeszło do gardła, jak zobaczyłam czarnuszka wypełzającego na krawężnik spod samochodu. Czekałyśmy na to ponad pół godziny, odciągając inne koty i odganiając wielkiego psa. Jedzenie pachniało. Malec wpełzł do klatki, na kilka centymetrów i zastygł. Strasznie się bał. Próbował się wycofywać. I tak kilka razy. Faktycznie trzeba mieć nerwy ze stali, żeby na to spokojnie patrzeć. Tyle bólu i strachu. Na szczęście głód w końcu zwyciężył.
Złapany kotek był bardzo przerażony, fukał i syczał. A potem nie miał siły już się bronić, tylko patrzył przed siebie z bezbrzeżnym smutkiem. Nie spodziewał się po dalszym życiu nic dobrego.
Dzisiaj pojedziemy z nim do weta na Elbląską. Na pewno trzeba będzie mu zrobić prześwietlenie. Leczenie będzie bardzo kosztowne, ponad nasze siły.
Dlatego bardzo prosimy cioteczki o pomoc finansową.
Sytuacja jest szczególnie trudna, bo w niedziele trafił do Kotiki (także za moją przyczyną :wink: ) drugi kociaczek z uszkodzoną łapą. Próbowałam przekonać panią przez telefon, że powinna samodzielnie zaopiekować się kociakiem wyrwanym z rąk dzieci, ale były nieubłagana. Dla malucha nie było u niej miejsca.
Tak więc mamy na stanie dwa malutkie połamańce :cry:. I prosimy bardzo o każdą pomoc.
Ostatnio edytowano Pt kwi 13, 2012 17:37 przez Fanszeta, łącznie edytowano 1 raz
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Od: Śro mar 17, 2010 14:12

Post » Pon wrz 19, 2011 14:48 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

Franszeta,
pomogę jakby co..
tylko jeśli będzie promyk nadziei nie usypiajcie go..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pon wrz 19, 2011 20:40 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

Byłyśmy w lecznicy, okazuję się, że to raczej uraz kręgosłupa, a nie miednicy.
Kociak dostał zastrzyk mający zlikwidować ewentualny obrzęk kręgosłupa.
Zastrzyk ma dwudniowe działanie, a następnie zostaną przeprowadzone testy.
Jeśli testy będą pozytywne, zostanie zrobione zdjęcie rentgenowskie,
a następnie znó kolejne testy. Tak więc w niepewności czekamy do środy.

Kociak był przerażony, gdy chciałam go zabrać do lecznicy, zrobił kupkę
i siku do kontenerka, stąd wiem, że kupki ładne. :wink:

Prosimy o kciuki dla kociątka, a jeśli ktoś może nas wspomóc jakąś wpłatą,
to będziemy bardzo wdzięczne, bo nie możemy wszystkiego przekładać na termin
wypłaty pensji.
Obrazek

kotika

Post » Pon wrz 19, 2011 21:20 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

Trzymam kciuki, aby okazało sie, że kociak stanie na nogi i to nic poważnego :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Amanli

Od: Wto sie 23, 2011 17:23

Post » Pon wrz 19, 2011 21:28 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

A jakie to miasto?

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Wto wrz 20, 2011 2:17 Re: Połamana miednica!Złamana łapka!Potrzebna POMOC na leczenie!

Dziękujemy za kciuki. Kociak jest w Gdańsku. :)

Chciałam jeszcze dodać, ze kociak dostał dziś imię Czaruś,
bo czary będą potrzebne, aby chłopak stanął na nogi i to cztery.

Drugie kociątko to Miki, zdjęcie narazie nie było potrzebne,
mamy go do środy obserwować, czy opuchlizna znika.
Obrazek

kotika

Post » Wto wrz 20, 2011 22:34 Re: Uraz kręgosłupa! Złamana łapka! Potrzebna POMOC na leczenie!

Dane mam :)

A jest teraz takie coś na FB:
czy macie nr konta jakiejś organizacji, fundacji, której można wpłacić kasę na leczenie tych maluchów? Zostało nam troszkę kasy z ostatniej zbiórki, ale że to zbiórka publiczna, nie mogę wpłacić po prostu na konto prywatne.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto wrz 20, 2011 22:55 Re: Uraz kręgosłupa! Złamana łapka! Potrzebna POMOC na leczenie!

Czaruś jeszcze cały czas bardzo się boi, w nocy płacze.
Trudno robić przy nim jakieś zabiegi, żeby go nie przestraszyć.
Mały Miki nadal utyka na łapkę, więc przeważnie śpi.
Dostał zylexis bo jest strasznym maluchem i chucherkiem i boimy się o niego.
Obrazek

kotika

Post » Śro wrz 21, 2011 2:11 Re: Uraz kręgosłupa! Złamana łapka! Potrzebna POMOC na leczenie!

Najważniejsze, to poobserwujcie jak mały się załatwia- świadomie, czy nie. Jeśli świadomie, to się włąściwie nie ma czym przejmować, bo nawet niezupełnie sprawny kot, ale załatwiajacy samodzielnie swoje potrzeby to żaden problem. Jeżeli maluch rozbi bezwiednie, pod siebie, albo co gorsza nie robi wcale, to większy kłopot. Ale- po pierwsze, czasem powrót do sprawności i właściwego działania funkcji fizjologicznych to kwesia tygodni, lub nawet miesięcy.
A nawet- w absolutnie najgoprszym przypadku- kot czy pies który wymaga pomocy przy załatwianiu, albo pieluszek, i jest niepełnosprawny, to przy swiadomym opiekunie nadal zwierzak szczęśliwy i normalnie aktywny.

Trzymam kciuki!!!!!!!!!!!
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Śro wrz 21, 2011 6:47 Re: Uraz kręgosłupa! Złamana łapka! Potrzebna POMOC na leczenie!

Okropnie bałam się tej poniedziałkowej wizyty. Na szczęście nie padły żadne straszne stwierdzenia. Przy kociaku w takim stanie każdy promyk nadziei jest ważny.

Dolabra, my właśnie po to wzięłyśmy kociaka, żeby nikt go nie uśpił, żeby dać mu szansę na jak najlepsze życie. Dziękuję Ci bardzo za oferowaną pomoc i wszystkim cioteczkom również. To dobrze czuć wsparcie, bo sprawa jest poważna.

Wetka tłumaczyła, że najpierw trzeba się uporać z opuchlizną, żeby zdjęcie rentgenowskie było jak najbardziej wyraźne, jednoznaczne, wiarygodne. Wtedy będziemy podejmować decyzję co do dalszego leczenia. Kociak jest bardzo dziki i nieufny. Kupy ma na szczęście dobre, bo w tej sytuacji jakieś rewolucje żołądkowe byłyby katastrofą. Nie bardzo wyobrażam sobie mycie takiego dzikuska z urazem kręgosłupa, żeby mu nie zrobić krzywdy i nie pogorszyć jego stanu 8O . Tfu, tfu, wszystko musi być dobrze.

Dzisiaj następna wizyta, może coś będzie wiadomo, ale na pewno musimy wszyscy uzbroić się w cierpliwość i mocno trzymać za malucha kciuki :ok: :ok: :ok: :ok:
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Od: Śro mar 17, 2010 14:12

[następna]