MELANIA chce zostać jedynaczką. Bardzo potrzebny DT!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 15, 2011 22:45 MELANIA chce zostać jedynaczką. Bardzo potrzebny DT!

Dobra... sprawa wygląda mniej więcej tak:

Kotka kilka dni wołała o pomoc pod szkołą nr 8 w Krotoszynie, nikogo nie wzruszył widok małego, umierającego kociego nieszczęścia.W poniedziałek opadła z sił i leżała na worku ze śmieciami w krzakach obok szkoły, tam znalazła ją kocia wolontariuszka i przyniosła do obecnej opiekunki.Kotka jest codziennie u weta.Nie je, nie pije, dostaje leki i kroplówki.Silna biegunka, wymioty,odwodnienie,odparzenia odbytu i tylnych łapek.Cały czas leży ale jak opiekunka do niej przychodzi to mruczy z całych sił:)
To małe obdarte ciałko ma na imię Melania i potrzebuje pomocy, potrzebuje jej teraz, pomocy finansowej, wsparcia dobrym słowem i próśb do wszystkich świętych tego świata, ona musi żyć!!! W tym chorym ciałku cały czas pali się płomyk nadziei i wiary w lepsze jutro.
Pomóżmy Melanii uwierzyć w świat, w ludzi....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potrzebujemy pomocy w jakiejkolwiek postaci. Finansowej, jak i wszelkich rad dotyczących opieki nad małą. Ani ja ani Stukot u której obecnie jest Melania nie mamy doświadczenia w opiece nad tak ciężkimi przypadkami. Będziemy wdzięczne za każdą sugestie...Nie mam pojęcia jak dbać o te odparzenia, ani żadnego pomysłu dlaczego mała nie je. Wiem tylko jedno... Melania potrzebuje pomocy- już... inaczej umrze.

Sytuacja jest ciężka... to wiadomość, którą dostałam dzisiaj od Stukot :

'Kasiu dziękuję za pomoc.Melania nie jest moja jedyną podopieczną, jest jeszcze Rudzik, Bunia,Manuel, Prążek, perska kotka Strzępek i cztery osierocone oseski na butelce. Swoich mam pięć.Wczoraj zarejestrowałam sie na Miał szukając pomocy w sprawie tych maluchów.Mam nick stukot.Fundacja z Poznania pomogła mi wystawić na dogo Strzępka, jednak sen z powiek spędza mi Melania.Byłabym wdzięczna gdybyś umiesciła takze tam jej wątek.Dodam, że jestem nowicjuszką i niezbyt biegle poruszam sie po forach ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni.W sprawie Melanii robię co tylko mogę żeby jej ulżyć w cierpieniu.Codzienne wizyty u weterynarza na razie nie przynosza widocznego efektu ale przynajmniej nie jest gorzej.Dziś sama napiła sie wody z miseczki.Muszę ją trzymać z dala od innych kotów które sa zdrowe jak rydze a ryzyko zakażenia jest duże, no i jeszcze te maluchy na butelce...uff...ratuj bo zakocona jestem i sama jak palec:('

Ratunku!

wydarzenie na facebooku juz mamy, zamieszczam link: http://www.facebook.com/event.php?eid=248633878514505
Ostatnio edytowano Sob gru 10, 2011 23:45 przez Kasia9191, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Kasia9191

Od: Wto lut 15, 2011 23:54

Post » Czw wrz 15, 2011 23:18 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Czy kicia miała robione badania krwi? Moj Dizel miał taka pupę jak był chory na pp. Smarowałam linomagiem lub sudokremem. Leki na powstrzymanie biegunki koteczka dostaje oczywiście?
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Czw wrz 15, 2011 23:25 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

dostaje leki, jasne że tak. Biochemii nie miała, żeby pobrać krew trzeba jechać do weta oddalonego o ok 50 km od DT, w którym jest kotka.. obawiam się, że jest za słaba na taką podróż.

Oprócz biegunki kicia ma koci katar, świerzb i gigantyczne robale.

Weterynarz doradził żeby ją wykąpać w letniej wodzie żeby odpadły resztki martwej skóry itd (oczywiście dopiero wtedy jak jej stan się ustabilizuje) To dobry pomysł?
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Kasia9191

Post » Czw wrz 15, 2011 23:30 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Jeśli nic nie chce jeść to oczywiście karmić dożylnie cały czas, tyle powiem.

Trzymaj się Melanio kocinko, myślimy ciepło o Tobie i trzymamy kciuki :ok:
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Czw wrz 15, 2011 23:49 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Kasia9191 pisze:dostaje leki, jasne że tak. Biochemii nie miała, żeby pobrać krew trzeba jechać do weta oddalonego o ok 50 km od DT, w którym jest kotka.. obawiam się, że jest za słaba na taką podróż. Oprócz biegunki kicia ma koci katar, świerzb i gigantyczne robale. Weterynarz doradził żeby ją wykąpać w letniej wodzie żeby odpadły resztki martwej skóry itd (oczywiście dopiero wtedy jak jej stan się ustabilizuje) To dobry pomysł?
No nie wiem... :roll: Ja bym jej delikatnie obmywala wacikiem pupę z tej żrącej kupy i natłuszczała linomagiem. Moj kotuch czuł sie po takich zabiegach lepiej, koiły mu ten dyskomfort pod ogonem. Gdzie ona ma tą martwicę? W ogóle jak długo to trwa?
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Czw wrz 15, 2011 23:55 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Kurcze Kaśka, nie wiem co tu by Ci powiedzieć mądrego, bo bez badań krwi to wiesz... A czemu ten wet do którego chodzi nie może krwi pobrać? Na odparzenia oczywiście sudokrem, Linomag, są tez specjalne serie kremów w aptekach firmy Seni lub menalind, bardzo dobrze działają. Gdzieś mi sie kojarzy wątek z kotkiem w bardzo podobnym stanie, nie mam czasu szukać teraz, bo wiesz co robię :roll: ale kurcze, badania są potrzebne :( , spisz już? Jak nie to zadzwonie.

moorland

Od: Pon cze 22, 2009 12:26

Post » Pt wrz 16, 2011 0:00 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

a nieeee śpie :)

@Ewik: jak długo trwa? na 100% od poniedziałku... tzn w poniedzialek w takim stanie kotka została znaleziona więc musiało zaczać się wcześniej
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Kasia9191

Post » Pt wrz 16, 2011 0:01 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Ja nie mogę, to miało byc pw do Ciebie, ja już nie mysle o tej godzinie.

moorland

Od: Pon cze 22, 2009 12:26

Post » Pt wrz 16, 2011 0:04 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Ja bym tył wykapała delikatnie. Napewno będzie jej potem lepiej. Tylko włóżcie jakis ręcznik do umywalki, wtedy łatwiej koty znoszą zanurzenie, bo łapki im sie nie ślizgają. No i nie w takiej letniej znowu, bo gotowa zmarznąć. Potem mozna by któryms z kremów dla dzieci na odparzona pupę albo np ozonellą posmarować, żeby natłuścić tę skórę. Czy kicia ma poraniona te skórę czy tylko odparzenia?

Do jedzenia dałabym ugotowanego z marchewka i zmiksowanego kurczaka. Do tego dałabym troche siemienia lnianego na osłonę. Czy ona dostaje smectę przy tej biegunce?

Nie wiem czy w jej stanie stronghold to dobry pomysł ale on bije i świerzba i pchły i robale trochę. Tylko nie wiem czy to jest w jej stanie bezpieczne.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt wrz 16, 2011 0:16 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Moja Bokirka w ostatnim tygodniu życia musiała być w pampersie i też miała takie podrażnienia skóry. Myłam ją delikatnym płynem do mycia niemowląt i smarowałam pupę grubo sudocremem. Pomagało.

Trzymam mocne kciuki za malutką Melanię :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Czy cały czas malutka musi być odżywiana dożylnie? Kiedy już będzie mogła przyjmować pokarm, radziłabym convalescence support. Jeżeli nie będzie chciała sama jeść, to strzykawką do pysia. A kiedy już zaskoczy, conva ładnie postawi ją na nogi, jest najlepsza dla rekonwalescentów.

Pozdrawiam serdecznie
vega

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt wrz 16, 2011 4:28 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

odparzenia ma pewnie od biegunki-więc najwazniejsze to jej powstrzymanie.spróbujcie FATROGERMINĘ bardzo dobrze działa-osłania żołądek,zasiedla przewód pokarmowy "dobrymi" bakteriami i zawiera krzemionkę koloidalną,można podawać dłuższy czas;do jedzenia -Convalescence jak najbardziej;nie podawajcie tylko ryżu jak niektórzy radzą bo czasami efekt jest odwrotny-tak było u moich kotów-ryż powodował rozwolnienie;odparzenia można spróbować spryskiwać srebrem koloidalnym-naturalny antybiotyk-a potem czyś natłuścić po konsultacji z wetem żeby nie było podraznień.Można zastosować olejek z dziurawca na odparzenia-gdzieś jest wątek o nim na miau....Kciuki za koteczkę!!!

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pt wrz 16, 2011 5:21 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Boże jakie biedactwo
Każdy kotek zostawia odcisk
swojej łapki w twoim sercu[

Figaro52

Od: Śro lip 22, 2009 5:09

Post » Pt wrz 16, 2011 7:54 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Dzięki J.D. :)

Apeluję też o pomoc finansową, musimy zrobić małej morfologię i biochemię! Nawet najmniejszy grosik...

Oprócz tego Kamili brakuje podkładów, ręczników, rękawiczek itp.

Kurcze, to maleństwo mruczy za każdym razem jak się do niej podejdzie, więc ma wolę życia! dlatego forumowicze, wierzę w Was!
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Kasia9191

Post » Pt wrz 16, 2011 8:10 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Wierzyc się nie chce, że przy tak ludnym miejscu jak szkoła nie znalazł się nikt litościwy :evil: .
Dołożę się do leczenia koteczki, poproszę o numer konta.
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Pt wrz 16, 2011 8:17 Re: Mała Melania błaga o pomoc! UWAGA- drastyczne zdjęcia

Jowita pisze:Wierzyc się nie chce, że przy tak ludnym miejscu jak szkoła nie znalazł się nikt litościwy :evil: .
Dołożę się do leczenia koteczki, poproszę o numer konta.

Dokładnie... tym bardziej, że były tam dzieci...

Jowita, dzięki! :1luvu: wysyłam pw
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Kasia9191

[następna]