FRANCZESKA pojechała do super domku :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 11, 2011 14:20 FRANCZESKA pojechała do super domku :)

Franczeskę po raz pierwszy zobaczyłam w pewien marcowy wieczór niedaleko mojego domu. Siedziała przycupnięta na ulicy przy krawężniku. Jechaliśmy samochodem, mąż zatrzymał się, ja wyszłam, żeby kotce wytłumaczyć, że nie należy siedzieć na ulicy, bo to niebezpieczne... Kotka posłusznie weszła na chodnik, dała się pogłaskać... a ja ze zgrozą stwierdziłam, że jest na ostatnich nogach przed porodem. Tego wieczoru nic nie mogłam zrobić, następnego dnia jej nie widziałam, ale dwa dni później była w tym samym miejscu. Bez problemu pozwoliła się włożyć do kontenerka i jeszcze tego samego wieczoru trafiła do weta na sterylkę. Wzięłam ją do siebie na tymczas. Rozglądałam się po okolicy, czy ktoś nie szuka kotki - żadnych ogłoszeń nie było.

Po jakimś czasie zaczęłam Franczeskę ogłaszać. Wiele propozycji adopcji odrzuciłam. Aż dostałam mejla od... właścicielki kotki z prośbą o oddanie, bo dziecko tęskni. Sprawa była poruszana na forum na innym wątku. Większość osób odradzała mi oddawanie kotki w tak nieodpowiedzialne ręce. Ale kobieta, która do mnie napisała zgodziła się na rozmowę, z uwagą słuchała moich i koleżanki forumowej uwag dot. sterylizacji (obiecała przemyśleć sprawę), ogólnie sprawiała dobre wrażenie, chociaż jej stosunek do kotów, powiedzmy - pozostawiał wiele do życzenia. Niemniej jednak zdecydowałam się dać jej szansę, tym bardziej, że Franczeska już była wysterylizowana i nie było szans na rozmnażanie. Postawiłam warunek - wpłatę określonej kwoty na fundacyjne konto koleżanki, która w bardzo szerokim zakresie tymczasuje i sterylizuje koty.

Minął miesiąc. Z tego co wiem, żadne pieniądze nie wpłynęły. Franczeska większość czasu spędza na ulicy, najczęściej głodna. Zdecydowana jestem znaleźć jej dobry dom. Nie chcę dawać ogłoszeń w internecie, żeby nie trafiła na nie obecna „właścicielka”. Nie mogę kotki teraz wziąć do domu, bo mam inną trudną tymczaskę (agresywną w stosunku do innych kotów), a u nas w domu prawie cały czas nikogo nie ma, na weekendy wyjeżdżamy. Najprawdopodobniej będę mogła ją przygarnąć do domu dopiero we wrześniu. Ale może do tego czasu mogłaby znaleźć dom? Jest przyzwyczajona do wolności – mógłby to być domek z ogródkiem w bezpiecznym miejscu. U mnie spędziła trzy miesiące w mieszkaniu – jak zrobiło się ciepło, to siedziała na parapecie wąchając zapachy zza uchylonego okna...

25.08.2011
Druga trikolorka (bardzo oryginalnie "przypudrowana") została wysterylizowana miesiąc temu i przebywa w DT u sąsiadki, która widuje i dokarmia Franczeskę i jej synka rudzielca (kocurek zeszłoroczny, wykastrowany). Szukamy domu (domów) dla obu kotek i ew. dla kocurka, bo obecni "właściciele" w ogóle o nie nie dbają :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Śro kwi 04, 2012 17:21 przez maria_z, łącznie edytowano 6 razy
Kto nie lubi kotów w poprzednim wcieleniu musiał być myszą ;)
Obrazek

maria_z

Od: Pt lis 23, 2007 21:25

Post » Pon lip 11, 2011 18:26 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Boże jaka piękna :1luvu:. Wygląda trochę jakby się uśmiechała :)
Z tego pierwszego zdjęcia to spokojnie można by zrobić kartkę-cegiełkę. Wyszła jak rasowa modelka. Żałuję,że nie mogę pomóc, ale nie ma cudu,żeby ktoś się w niej nie zakochał.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Pon lip 11, 2011 18:51 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

piękna. na prawdę ma tak zielone oczy?
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Pon lip 11, 2011 18:52 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

No piękna jest :)
Od "właścicielki" wiem, że w maju skończyła dwa lata. Została przywieziona wraz z siostrą jako dwumiesięczne kocię z południa Polski. No i kotki niewysterylizowane wychodziły sobie na dwór :evil:
Obrazek

maria_z

Post » Wto lip 12, 2011 8:16 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Może ktoś kogoś zna, kto chciałby piękną trikolorkę... :?: :?: :?:
Obrazek

maria_z

Post » Wto lip 12, 2011 9:26 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Jakie ta kotka ma piękne oczy :1luvu: Wygląda jak Mona Lisa :)
Obrazek Obrazek

soso

Od: Śro lis 26, 2008 7:38

Post » Wto lip 12, 2011 10:03 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Proszę podziwiać, zapraszamy :)
I szukamy domu 8)
Obrazek

maria_z

Post » Wto lip 12, 2011 12:05 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Frania się przypomina i o domek prosi :)
Obrazek

maria_z

Post » Śro lip 13, 2011 7:44 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Hop do góry - może ktoś zauważy?
Obrazek

maria_z

Post » Śro lip 13, 2011 8:15 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Bajkowa kotka. :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Właśnie taka mi się kiedyś marzyła.
Niestety teraz to mogę tylko popodziwiać.
I przy okazji podnieść watek. :wink:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Śro lip 13, 2011 12:43 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Dziękujemy za komplementy :)
Podrzucanie też jest bardzo cenne - zapraszamy :)
Obrazek

maria_z

Post » Śro lip 13, 2011 13:51 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Uśmiechamy się o domek dla pięknoty :)
Obrazek

maria_z

Post » Śro lip 13, 2011 18:43 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka szuka dobrego domu - GDAŃSK

Do góry - a nuż ktoś zajrzy :?:
Obrazek

maria_z

Post » Czw lip 14, 2011 7:10 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka na ulicy :( GDAŃSK

Za dobry domek dla pięknej Franczeski. :ok: :ok: :ok:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Czw lip 14, 2011 21:53 Re: FRANCZESKA - piękna trikolorka na ulicy - głodna :( GDAŃSK

Przed chwilą spotkałam Franczeskę na ulicy. Szuka domu.
Obrazek

maria_z

[następna]