Jeszcze dwa tygodnie temu obaj wyglądali na okazy zdrowia. Niestety w zeszłą sobotę wydawało mi się, że Gumiś coś trochę za dużo poleguje po kątach i w poniedziałek zabrałam go lekarza. Od tego czasu toczy się walka o jego życie.
Okazało się, że Gumiś ma zapalenie worka osierdziowego. W osierdziu zabrał płyn - ropa z krwią. W poniedziałek lekarze usunęli 80 ml płynu z osierdzia, we wtorek 100 ml. W środę stan Gumka poprawił się, a nowy płyn przestał się zbierać. Niestety nie jest możliwe usunięcie całego płynu z osierdzia, ponadto ropa zaczęła się osadzać tworząc tzw. włóknik. Takich włókników będzie więcej. Ropa się gęsta, nie sposób jej usunąć.
Dzisiaj mój TŻ był z Gumkiem na konsultacji w dr. Niziołka. Dr. Nizołek powiedział, że operacja i to bardzo szybka jest jedną szansą na uratowanie Gumkowi życia.
Płyn z osierdzia się nie wchłania dlatego nie można rozgonić tego lekami. Ponadto w miarę upływu czasu będzie tworzyło się więcej takich włókników, co doprowadzi do zrostów i spowoduje sklejanie się ze sobą narządów wewnętrznych. Dalszą konsekwencją tego jest śmierć. Im dłużej czekamy, tym operacja będzie trudniejsza.
Dzisiejszy wypis z karty to "rokowania ostrożne"

Opis wizyty:

Dzisiaj wieczorem mam zadzwonić i umówić się na przyszły tydzień na operację. Koszt operacji to 1500-2000 PLN w zależności od tego jak bardzo okaże się skomplikowana. Ale to nie wszystko. Po operacji Gumek musi być hospitalizowany przez około 2 tygodnie (sączki, dreny itp.). Koszt jednego dnia hospitalizacji to 50-200 PLN.
Niestety nie stać mnie na wyłożenie takiej kwoty z własnej kieszeni. Tym bardziej, że dotychczasowe leczenie Gumka pochłonęło już ponad 700 PLN.
Badanie cytologiczne wykazało obecność bakterii w ropie, wyniku posiewu jeszcze nie ma.
Prawdopodobną przyczyną zapalenia osierdzia było, to coś (np. drzazga, kawałek metalu) dostało się do krwiobiegu i dotarło w końcu z krwią do osierdzia, gdzie utknęło. Podobno krowy często cierpią na to schorzenia, u kotów jest raczej rzadkie.
Gumek jest kotem młodym i do tej pory był okazem zdrowia. Ta operacja jest jego jedyną szansą na dalsze życie. Dlatego bardzo prosi o wparcie finansowe tej operacji.
Do tej pory radziłam sobie sama z finansowaniem moich tymczasów, jednak kwoty tego rzędu przerastają mnie po prostu

To jest Gumiś:

-------------------------------
Koszty operacji i pobytu w szpitalu: 1864 PLN
Wpłaty
Wielbłądzio 40
brązowobiali i Paluszek 150
TERRA50 20
*anika* 100
patkazal 40
Barbara K. 30
skaskaNH 30
monika794 100