Gumiś [']

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 27, 2011 18:34 Gumiś [']

Gumiś i jego brat Miś to moje koty tymczasowe. Tymczasowe od roku 2009. Taki trochę długi tymczas. Obaj chłopcy są trochę nieśmiali i nie grzeszą urodą. Pomimo, że odnawiam im ogłoszenia, to jeszcze nikt nawet nie przyszedł ich obejrzeć :(

Jeszcze dwa tygodnie temu obaj wyglądali na okazy zdrowia. Niestety w zeszłą sobotę wydawało mi się, że Gumiś coś trochę za dużo poleguje po kątach i w poniedziałek zabrałam go lekarza. Od tego czasu toczy się walka o jego życie.

Okazało się, że Gumiś ma zapalenie worka osierdziowego. W osierdziu zabrał płyn - ropa z krwią. W poniedziałek lekarze usunęli 80 ml płynu z osierdzia, we wtorek 100 ml. W środę stan Gumka poprawił się, a nowy płyn przestał się zbierać. Niestety nie jest możliwe usunięcie całego płynu z osierdzia, ponadto ropa zaczęła się osadzać tworząc tzw. włóknik. Takich włókników będzie więcej. Ropa się gęsta, nie sposób jej usunąć.

Dzisiaj mój TŻ był z Gumkiem na konsultacji w dr. Niziołka. Dr. Nizołek powiedział, że operacja i to bardzo szybka jest jedną szansą na uratowanie Gumkowi życia.
Płyn z osierdzia się nie wchłania dlatego nie można rozgonić tego lekami. Ponadto w miarę upływu czasu będzie tworzyło się więcej takich włókników, co doprowadzi do zrostów i spowoduje sklejanie się ze sobą narządów wewnętrznych. Dalszą konsekwencją tego jest śmierć. Im dłużej czekamy, tym operacja będzie trudniejsza.
Dzisiejszy wypis z karty to "rokowania ostrożne" :(
Opis wizyty:
Obrazek

Dzisiaj wieczorem mam zadzwonić i umówić się na przyszły tydzień na operację. Koszt operacji to 1500-2000 PLN w zależności od tego jak bardzo okaże się skomplikowana. Ale to nie wszystko. Po operacji Gumek musi być hospitalizowany przez około 2 tygodnie (sączki, dreny itp.). Koszt jednego dnia hospitalizacji to 50-200 PLN.

Niestety nie stać mnie na wyłożenie takiej kwoty z własnej kieszeni. Tym bardziej, że dotychczasowe leczenie Gumka pochłonęło już ponad 700 PLN.

Badanie cytologiczne wykazało obecność bakterii w ropie, wyniku posiewu jeszcze nie ma.

Prawdopodobną przyczyną zapalenia osierdzia było, to coś (np. drzazga, kawałek metalu) dostało się do krwiobiegu i dotarło w końcu z krwią do osierdzia, gdzie utknęło. Podobno krowy często cierpią na to schorzenia, u kotów jest raczej rzadkie.

Gumek jest kotem młodym i do tej pory był okazem zdrowia. Ta operacja jest jego jedyną szansą na dalsze życie. Dlatego bardzo prosi o wparcie finansowe tej operacji.
Do tej pory radziłam sobie sama z finansowaniem moich tymczasów, jednak kwoty tego rzędu przerastają mnie po prostu :(

To jest Gumiś:
Obrazek Obrazek

-------------------------------
Koszty operacji i pobytu w szpitalu: 1864 PLN

Wpłaty
Wielbłądzio 40
brązowobiali i Paluszek 150
TERRA50 20
*anika* 100
patkazal 40
Barbara K. 30
skaskaNH 30
monika794 100
Anuk 70
Morela80 30
YAVIEN 30
seidhee 35
MAGICMADA 20
Paluszek 200
Mysza 50
Blue 40
Moha 30
Agulas74 20
Bazarek od Paluszek i brązowobiali 185 PLN

Tym samym na Gumisiowym koncie uzbierało się 1220 PLN
Ostatnio edytowano Śro cze 15, 2011 17:44 przez genowefa, łącznie edytowano 8 razy
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Pt maja 27, 2011 19:47 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Dawaj numer konta. Coś wyskubię.

I powiedz mi jeszcze (bom tłumok), jak to się robi, żeby zamiast zwykłego linka mieć np. w podpisie aktywne hasło kierujące do wątku.
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Pt maja 27, 2011 19:53 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Dziękuję Wielbłądzio, wiem że sama masz niemało wydatków :(
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Pt maja 27, 2011 19:56 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Mam nadzieję, że każdy kto tylko może, wyskubie chociaż po takim grosiku...

I że organizm Gumisia da radę :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Post » Pt maja 27, 2011 20:17 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Termin operacji - piątek 03.06. na 90 %
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Pt maja 27, 2011 20:19 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

zaznaczę sobie na szybciutko i doczytam :oops:

brązowobiali

Od: Śro kwi 28, 2010 19:02

Post » Pt maja 27, 2011 20:27 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Genowefo, współpracujesz z jakąś fundacją? Może warto jest Gumisiowi zrobić allegro cegiełkowe z opisem jego sytuacji?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt maja 27, 2011 20:59 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Genowefo :(
Dobrze, że jest diagnoza, że jest termin. Trzymam kciuki :ok:

Proszę o numer konta (chyba, że Wielbłądziowi mogę wysłać i przekaże, bo jej konto znam ;-))
Pozdrawiam, Magda

yavien

Od: Pt gru 11, 2009 17:14

Post » Pt maja 27, 2011 21:00 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Wielbłądziowi to ewentualnie tylko na diamentowe obróżki dla Drani :smokin:

Wielbłądzio

Post » Pt maja 27, 2011 22:39 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Poproszę nr konta (i dane osobowe, tzn. imię, nazwisko, adres - potrzebne są do przelewu).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt maja 27, 2011 23:51 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Ja tez poprosze o numer konta. Duzo nie mam ale zawsze cos.

pg39a

Od: Pt cze 11, 2010 13:19

Post » Sob maja 28, 2011 7:14 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Nie mam nawet 10 zł. :cry: , ale może mogę być inaczej pomocna.
:ok: :ok: :ok:

Może banerek?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob maja 28, 2011 8:06 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Dziękuję bardzo :) Wysłałam pw :)

magicmada pisze:Genowefo, współpracujesz z jakąś fundacją? Może warto jest Gumisiowi zrobić allegro cegiełkowe z opisem jego sytuacji?

Tak, wczoraj mi to przyszło do głowy. Tylko nie wiem, czy w końcu załatwili sobie konto na allegro. Dzisiaj się dowiem.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Sob maja 28, 2011 8:21 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

Poproszę o nr konta
Obrazek

Morela80

Od: Śro gru 14, 2005 15:51

Post » Sob maja 28, 2011 14:13 Re: Gumiś prosi o pieniążki na operację ratującą życie.

My też poprosimy o nr konta :ok:

brązowobiali

Od: Śro kwi 28, 2010 19:02

[następna]