ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 02, 2011 9:14 ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Historia koteczki jest naprawdę najbardziej dramatyczną spośród wszystkich, dotychczas zgłoszonych przeze mnie (a ostatnio zgłaszałam wiele przypadków interwencyjnych).

Czarna, filigranowana kicia ma około 1 roku. Była trzymana przez pół roku w ciemnej, dusznej łazience razem z innymi 5 kotami. Wszystkie pozostałe kotki zmarły tydzień po ich oswobodzeniu, w lecznicy.
Przeżyła tylko czarna kicia. Kotka była karmiona sporadycznie makaronem, toteż w chwili znalezienia przypominała cień. W tej chwili waży już całe 2,5 kg! Kaja, gdyż takie otrzymała imię, ma problem z wypadającą prostnicą, zębami i nasiloną transpiracją. Przeszła na razie zabieg podwiązania ostatniego odcinka jelita grubego i szew spełnia swoją funkcję. Ponadto usunięto jej część ząbków, by zahamować proces zapalny dziąseł.
Kicia poprzez duszną, gorącą łazienkę, w jakiej ją trzymano, ma prawdopodobnie zaburzoną termoregulację i wciąż się odwadnia. Wskaźniki morfologiczne (hema, hemo, trombo) są cały czas podwyższone, przy czym wskaźniki biochemiczne (aspat, alat, krea, mocznik) są w normie. Mocznicę wykluczono po serii badań.
Jednak Kajunia w ciągu roku nieodwracalnie straci wzrok. W tej chwili ma bardzo rozszerzone źrenice, które już praktycznie nie reagują na zmianę natężenia światła dziennego.

Kaja mieszka w kocim azylu. To nie jest miejsce dla niej, gdyż wciąż jest nerwowa i zdezorientowana (niedowidzi a mnóstwo odgłosów dociera do jej uszu, co powoduje lęk i dezorientację).

W tej chwili Kaja przebywa w lecznicy po zabiegu usunięciu ząbków.

NIE POZWÓLCIE JEJ WRACAĆ DO AZYLU!!! NIE TAKIEJ BIEDULI!!!

inaf

Od: Czw paź 22, 2009 23:02

Post » Śro lut 02, 2011 9:20 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Inaf, a z jakiego powodu ona traci wzrok - jaka jest diagnoza? Czy wpłynął na to pobyt ciemnej łazience czy to wada wrodzona?
Czy widział ją dr Garncarz?

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Śro lut 02, 2011 9:34 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Zamieściłam info o koteczce na wątku ślepaczkowym, może tam ją ktoś wypatrzy :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Śro lut 02, 2011 9:49 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

mam takie informacje od internisty, iż była konsultacja okulistyczna. Niemniej nie znam nazwiska. Orzeczono degenerację siatkówki. Kotki, które zmarły, również miały rozszerzone źrenice. Zatem ciemność odebrała jej wzrok.

Do dr Garncarza chciałabym jechać teraz, odbierając kicię ze szpitala. Zsynchronizować, by załatwić wyjazd za jednym razem. Każda podróż dla niej to dodatkowy stres, a wycierpiała już ogrom: ciasno, ciemno i pół roku bez możliwości wyjścia.

Mam kota własnego z klaustrofobią i po jednym dniu zamknięcia w łazience krew by się lała z pazurów. To mnie aż ciarki przechodzą, jak pomyślę, że Kaja tak siedziała pół roku.

inaf

Post » Śro lut 02, 2011 9:50 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Alex405 pisze:Inaf, a z jakiego powodu ona traci wzrok - jaka jest diagnoza? Czy wpłynął na to pobyt ciemnej łazience czy to wada wrodzona?
Czy widział ją dr Garncarz?

W tym lekarzu nadzieja.
Może stan oczu to kwestia powodu przebywania w ciemnościach i rozszerzonych źrenic, które się nie obkurczają pod wpływem światła? Tak sobie myślę, że jeżeli o to chodzi, to może są leki powodujące zmniejszenie źrenic i zahamowanie ślepoty?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro lut 02, 2011 9:52 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Masz zdjęcia kotki? Wstaw, bannerek by się przydał.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Śro lut 02, 2011 9:58 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Z doświadczeń z moim pierwszym Puchatkiem, która też straciła wzrok, wiem od dr Garncarza, że przede wszystkim koniecznie trzeba sprawdzić nerki.. bo to również może być przyczyną utraty wzroku..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro lut 02, 2011 10:05 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

aamms pisze:Z doświadczeń z moim pierwszym Puchatkiem, która też straciła wzrok, wiem od dr Garncarza, że przede wszystkim koniecznie trzeba sprawdzić nerki.. bo to również może być przyczyną utraty wzroku..

inaf pisze:Wskaźniki morfologiczne (hema, hemo, trombo) są cały czas podwyższone, przy czym wskaźniki biochemiczne (aspat, alat, krea, mocznik) są w normie. Mocznicę wykluczono po serii badań.

Marcelibu

Post » Śro lut 02, 2011 10:09 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Marcelibu pisze:
aamms pisze:Z doświadczeń z moim pierwszym Puchatkiem, która też straciła wzrok, wiem od dr Garncarza, że przede wszystkim koniecznie trzeba sprawdzić nerki.. bo to również może być przyczyną utraty wzroku..

inaf pisze:Wskaźniki morfologiczne (hema, hemo, trombo) są cały czas podwyższone, przy czym wskaźniki biochemiczne (aspat, alat, krea, mocznik) są w normie. Mocznicę wykluczono po serii badań.

Sorry, nie doczytałam.. :oops:
Ale to dobrze, że przynajmniej z nerkami spokój..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro lut 02, 2011 10:23 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

tak, dr Garncarz ratował już nasze oczy i z powodzeniem, jak dotychczas.
Dlatego na pewno musimy się u niego skonsultować.

Zdjęcia Kajuni będą po wyjściu ze szpitala

inaf

Post » Śro lut 02, 2011 13:19 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Boże co za bestia jej to zrobiła :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Kajuniu kochana Koteczko :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Śro lut 02, 2011 15:28 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

apel o dt/ds wstawiony na 1 str. w pilnych na wątku ślepaczków
czekamy na wieści po konsultacji u dr Garncarza i mocne wielkie kciuki za tą biedulkę, już może być tylko ;lepiej, tylko znajdźmy jej dom :ok:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Śro lut 02, 2011 16:45 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Trzymam kciuki za dom dla koteczki :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Post » Śro lut 02, 2011 20:05 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

Pomocy!!!!!!!!

Bazyliszkowa

Post » Śro lut 02, 2011 20:37 Re: ŚLEPNĄCA MŁODA CZARNA KICIA SZUKA DT/DS/ W-WA

hop po domek, Kaja!!!