nie wiem czy wybrałam dobrą kategorię forum, ale chciałabym pokrótce opisać swój "problem" i prosić o rady:
w przeciągu miesiąca - najpóżniej do końca roku 2010 zdarzą się 2 stresujące dla naszych Kotków sytuacje: narodziny dziecka i prawdopodobnie przeprowadzka do nowego domu. nie wiem co wcześniej, bynajmniej na przestrzeni 2 m-cy wszystko powinno się rozegrać. Problem w tym, że nasze 2 kociate są w tej chwili najważniejszymi osobami w domu, tulone, kochane i wielbione. Na pewno pojawienie się dziecka i związane z tym obowiązki odsuną kociate na dalszy plan, przynajmniej na poczatku aż nie dojdziemy do wprawy..w zajmowaniu się naszym całym przychówkiem jednocześnie. Sama zmiana miejsca zamieszkania jest dla mnie mega stresująca, a cóż dopiero dla kotów, które nie przepadają za takimi atrakcjami...
bardzo boję się konsekwencji stresu u moich Kociąt, ciągle myślę jak można ten stres złagodzić, boję się chorób które mogą się pojawić na skutek stresu u kotów, szczerze - jestem tym przerażona.
Czy FELIWAY byłby w stanie pomóc?
a z łagodnych leków uspokajających/ wyciszających? znalazłam w necie takie preparaty, ale żadnego z nich nie znam, ani nie stosowałam (podobnie jak feliwaya..)
- kalm aid syrop
- stresnal syrop
- relanimal
- sedalin
- beaphar melissa tabl.
może jest jeszcze coś o czym nie wiem? nie chcę na siłę faszerować kotów psycholekami, ale z drugiej strony byłoby to mniejsze zło, wyciszenie, na pewno byłoby im łatwiej przetrwać te ciężkie chwile. Bardzo proszę o pomoc, kocham ich obu najbardziej na świecie i nie chcę by się im coś złego stało. chodzi mi o zminimalizowanie stresu związanego z wydarzeniami przeprowadzka+nowy członek rodziny