ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 26, 2010 12:10 ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Zaprotestuj - wyślij maila ze swoją opinią na adres: biuro@zoonatura.pl

Ponizej informacja, ktora mnie zbulwersowala i mysle, ze kazdy milosnik zwierzat powinien o tym wiedziec. A jesli kupuje cokolwiek w tej sieci sklepow to powinien natychmiast przestac.

"Chcialam sie podzielic z Wami przerazajacym odkryciem jakiego dokonalam w ostatni weekend. Jak zwykle poszlam kupic jedzenie dla zwierzakow do sklepu zoonatura w King Crossie i przezylam prawdziwy szok. Siec ta bowiem wprowadzila do sprzedazy zywe kociaki - oczywiscie niby rasowe. W King Crossie na wystawie umieszczony zostal malenski pers, ktory przerazony przerazliwie miauczal przez caly czas, pozbawiony kontaktu z matka i z ludzmi szamotal sie po calej klatce. Nie sadzilam ze przyjdzie mi kiedykolwiek cos takiego ogladac....
Jak zapewne wszytskim wiadomo sprzedaz zywych psow i kotow w sklepach zoologicznych jest przezytkiem, z ktorego wycofuja sie wszystkie cywilizowane kraje. Jest wiele powodow ku temu, przetocze tylko kilka z nich:
1. Odebranie kociaka od matki i pozostawienie go samego w sklepie zaburza proces socjalizacji zwierzecia, co powoduje ze zwierze czesto potem laduje w i tak juz przepelnionych schroniskach
2. Wspiera sie w ten sposob pseudohodowcow, ktorzy czesto w niehumanitarnych warunkach rozmanzaja zwierzeta nie biorac za niej pozniej zadnej odpowiedzialnosci
3. Koszmar jakie te zwierzaki przechodza mozna zobaczyc na wlasne oczy m. in wlasnie na JUbilerskiej."
Ostatnio edytowano Sob sie 28, 2010 21:52 przez AJD, łącznie edytowano 3 razy

AJD

Od: Czw sie 26, 2010 11:56

Post » Czw sie 26, 2010 12:32 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Pewnie chodzi o king crosa w Poznaniu. Wiem że kiedyś mieli tam kocięta ale tylko do adopcji nie na sprzedaż. Ludzie zanosili tam kocięta jak np. znaleźli jakieś na ulicy bezdomne i każdy kto chciał mógł zaadoptować. Dawno tam nie byłam, ale czy napewno on je sprzedają czy może chcą oddać :?:
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Czw sie 26, 2010 12:39 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Sprzedają - w Krakowie również, w M1.

Wczoraj byłam w ZooNatura kupić moim ogonom żwirek.
I w klatce Furet Tower XL siedziało sobie kociątko "tajskie"

ŻADNEJ kuwety, mięciutkiej budki/posłanka no i był sam.

Oczywiście bez rodowodu, ale rasowy za 649zł.

Moja mama się popłakała, najchętniej wzięłaby to biedne płaczące kocię stamtąd.
Na szczęście udało mi się ją powstrzymać, dobrym tekstem: "Mamo, weźmiesz jednego i pseudochodowca (pisownia specjalna) wyprodukuje na jego miejsce 5 następnych, bo wie, że ludzie biorą, bo im żal. Ba, będą w coraz gorszych warunkach"

Tak pisałam w wątku o allegro na Hodowcach.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw sie 26, 2010 12:45 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

nie wiem, czy nie chodzi o King Crossa w Warszawie - bo ja niedawno też byłam na Jubilerskiej, ale w Warszawie, i w klatce siedziały szczeniaczki "w typie sznaucera" za jedyne 600 zł/szt. :evil: :evil: :evil:

poszłam zrobić scenę ekspedientkom - dwóm przerażonym młodym dziewczynom za kasą, które powiedziały mi tylko "Nie mamy na to wpływu - nam też się to nie podoba, ale nikt nas nie pyta o zdanie. My w dodatku cały dzień patrzymy na te biedne zwierzaki...." :roll: :(

trzeba by podziałać jakimś nagłośnieniem tego w mediach - ale najpierw upewnić się, czy to legalne, taki handel w sklepie, w dodatku z pseudo-hodowli.... :?:

można by zamieścić jakiś list otwarty/petycję do zarządu tych sklepów - w gazetach jeśli ktoś ma dojście....

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Czw sie 26, 2010 12:50 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

To może faktycznie we Warszawie w takim razie. Bo w Poznaniu właśnie była zawsze taka klateczka ale na bezdomne kocięta i zawsze tam miały czystą kuwetę, pełną miskę wody i jedzenia oraz zabawki.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Czw sie 26, 2010 13:01 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

no ale co się dziwić, skoro na swojej stronie internetowej firma Zoo Natura sama z zachwytem oznajmia:

"Osiągnięcia i cele:

- Jesteśmy jedną z największych Sieci Sklepów Zoologicznych w Polsce
- Naszą wizytówką jest miły i profesjonalny personel
- Wyróżnia nas kreatywny marketing
- Posiadamy szeroki i bogaty asortyment
- Klientom oferujemy szeroką gamę przyjaznych zwierząt domowych od najpospolitszych chomików po psy i koty rasowe!......"

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

joluka

Post » Czw sie 26, 2010 13:05 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

ale okazuje się, że jednak wszystko zgodnie z prawem.... :( - tu można o takich praktykach poczytać:

http://www.psy24.pl/883-Male-psy-i-koty ... bawki.html

joluka

Post » Czw sie 26, 2010 13:05 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

profesjonalny personel. Ta. A nie potrafi mi powiedzieć, czy żwirek się zbryla i nie wiedza, co to jest calo-pet. :evil:
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw sie 26, 2010 13:06 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Napisałam do nich mejla, że informacja o sprzedawaniu kotów w sklepie zatacza coraz szersze kręgi, ludziom się to nie podoba i mogą stracić wielu klientów. Napiszcie też. Może zadziała.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Czw sie 26, 2010 13:15 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

to bylo w Warszawie, koleżanka wyslala informacje do TVN (kontakt24@ tvn. pl), narazie wstepnie zainteresowali sie tematem, zobaczymy. Proponuje narazie oglosic bojkot ich sklepow i pisac do ich centrali z wyrazami dezaprobaty -biuro@zoonatura.pl. Im wiecej ludzi napisze tym lepiej ( zarowno do TVN jak i zoonatury). Im wiecej ludzi zacznie omijac ich sklepy tym lepiej. Wydaje mi sie, ze jest to jedyny sposob zeby zmienili swoja polityke.

AJD

Od: Czw sie 26, 2010 11:56

Post » Czw sie 26, 2010 13:26 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

ja już też napisałam do Zoo Natury - im więcej osób wyśle tam maila z protestem, tym większa szansa, że się zastanowią.....

joluka

Post » Czw sie 26, 2010 13:38 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Też zaszokował mnie widok psiaków i kociaków na Jubilerskiej w Warszawie, o ile ostatecznie mogę się pogodzić z kociakami do adopcji - bo może szybciej znajdą domek, jak będą w Kings Crossie niż w schronisku, to absolutnie nie mogę pogodzić się ze sprzedażą kociąt i szczeniąt z pseudohodowli w sklepach. Jest to dla nich ogromy stres, który może odbić się na całym ich życiu i w dodatku mogą trafić do nieodpowiedzialnych ludzi, którzy je kupią pod wpływem chwilowego impulsu. Małe podrosną, a właściciele stwierdzą, że nie odpowiadają ich wymogą i mamy kolejną porzuconą sierotę :x
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw sie 26, 2010 13:48 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

W sklepie zoologicznym (nie wiem, jak się nazywa) w galerii Auchan k. Częstochowy też są kotki - jak byłam ostatnio, to był jeden dachowiec i jeden rusek.
W Krakowie w M1 też są...
Raz jak byłam w tym sklepie, to zwróciłam uwagę pani, że kot ma zaropiałe oczy - wzięła go i mu przemyła. Innym razem z kolei króliczek miał chorą łapkę, też zgłosiłam to obsłudze i mieli kogoś tam zawiadomić.
Szkoda mi tych zwierzątek strasznie :(

daggie

Od: Sob cze 19, 2010 15:16

Post » Czw sie 26, 2010 13:49 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

wysłałam też maila z prośbą o interwencję w tej sprawie na następujące adresy: kontakt24@ tvn. pl, listydogazety@gazeta.pl, sprawa.dla.reportera@tvp.pl, interwencja@polsat.com.pl, uwaga@tvn.pl, kociesprawy@kociesprawy.pl, mojpies@petstar.pl, redakcja@pies.pl, metro@agora.pl, sekretariat@polskapresse.pl - czy macie jeszcze jakieś pomysły?

joluka

Post » Czw sie 26, 2010 13:51 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Bianka 4 pisze:Też zaszokował mnie widok psiaków i kociaków na Jubilerskiej w Warszawie, o ile ostatecznie mogę się pogodzić z kociakami do adopcji - bo może szybciej znajdą domek, jak będą w Kings Crossie niż w schronisku, to absolutnie nie mogę pogodzić się ze sprzedażą kociąt i szczeniąt z pseudohodowli w sklepach. Jest to dla nich ogromy stres, który może odbić się na całym ich życiu i w dodatku mogą trafić do nieodpowiedzialnych ludzi, którzy je kupią pod wpływem chwilowego impulsu. Małe podrosną, a właściciele stwierdzą, że nie odpowiadają ich wymogą i mamy kolejną porzuconą sierotę :x

Właśnie. Nie dość, że na pewno nie mają takiego charakteru jak rasowe psy/koty od urodzenia, to jeszcze traumatyczne przeżycia go zmieniają.
Toż to może być gorzej niż bomba atomowa w domu.

A potem wiadomo - schronisko... Bo kto będzie szukał przyczyny?
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

[następna]