Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 06, 2010 17:34 Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Wczoraj pod domem znalazłem 3 śliczne młode kocięta - na oko tak ze 3 miesiące i młodą mamę. Kotki ssą sutki, ale chętnie zjadły też kiełbaskę i karmę, którą im podałem. Mama poluje i co jakiś czas do nich zagląda, a one są pod domem już 2 dobę i stają się coraz śmielsze. Mama ociera mi się głową o nogę - nie wiem, może ma znów rujkę, a może po prostu chce mi podziękować. Nie znam się na kotach. Nie wiem, co robić. Ja bym je chętnie wziął wszystkie 4 do domu, ale na razie przychodzą tylko na jedzenie lub żeby pobawić się piórkiem, po czym pokazują, że chcą na dwór. Ale to tak wchodzą dosłownie tylko do przedpokoju i jakikolwiek dźwięk czy coś, to od razu czmychają na dwór.

Czy takie młode dzikuski da się w ogóle oswoić? Żeby stały się takimi kotami kanapowymi.
A ich matkę?

Nie wiem, co robić.
Czy mam prawo oddzielać młode od matki?
Czy mam prawo odbierać kotom wolność, biorąc je na siłę do domu? Czy takie życie będzie dla nich lepsze? Tak fajnie sobie baraszkują na trawie.
A może nie powinienem ich dokarmiać, bo nie nauczą się polować i zginą?
Może matka je zostawi, jak zobaczy, że mają co jeść, a mnie nie uda się ich udomowić.
I zostaną takie pół dzikie. Może lepiej by było nie interweniować, żeby mama nauczyła ich dzikiego życia.

Tylko, że one z każdą chwilą stają się coraz bardziej śmiałe. Nie mogę wyjechać z domu. Chowają mi się pod samochodem.
Są nieufne, ale jak się spokojnie czeka, to podejdą i zjedzą z ręki. 1 za nic nie da się pogłaskać, a 2 pozostałe to tak góra przez sekundę i zwiewają.
Naprawdę nie wiem, co robić.
Doradźcie.

Feniks

Od: Pt sie 06, 2010 17:26

Post » Pt sie 06, 2010 19:00 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Jeśli masz możliwości i chęci zabrac kociaki z matką to cudownie dla nich.
Matkę trzeba wysterylizowac, żeby nie rodziła następnych kociaków.
Małe na pewno przyzwyczają się do nie wypuszczania z domu, matkę po sterylizacji, jeżeli będzie bardzo chciała możesz wypuszczac na spacery.
Obrazek

livy

Od: Pon paź 03, 2005 13:15

Post » Pt sie 06, 2010 19:52 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Jeżeli matka "ociera ci się głową o nogę", to jest ewidentnie kot oswojony. Dzikie kocice nawet jak mają ruję nie robią takich rzeczy.
Kotka mogła nieco zdziczeć, ale na pewno miała kontakt z ludźmi i szybko sobie przypomni jak to jest być kotem domowym :)

Kotkę powinieneś wysterylizować. Jeśli mógłbyś zatrzymać wszystkie cztery koty, to byłoby cudownie :) Ale jeśli nie możesz, to zawsze możesz maluchy oswoić i poszukać im domów.

Takie kociaki da się oswoić. Im szybciej tym lepiej :!: Jednak w tym celu powinieneś zwabić ich do domu. Kociaki jeśli mają się osowić do ludzi, to muszą mieć jak najwięcej kontaktu z człowiekiem. Nie mogą mieć możliwości ucieczki przed głaskaniem.
Jeśli klikniesz w "Szukaj" i wpiszesz "oswajanie", to znajdziesz na forum mnóstwo porad. To są takie pierwsze z brzegu:
viewtopic.php?f=1&t=94075
viewtopic.php?f=1&t=91262
viewtopic.php?f=1&t=103447

Koty na "wolności" są może i szczęśliwe, ale często przez bardzo krótki czas. z Moich osiedlowych dzikusków niestety dwa kociaki w ogóle nie dożyły pół roku. Nie wiadomo co się stało :( Samochód? Zły człowiek? Jaki dorosły kocur-łobuz? Niestety rzeczywistość kotów wolnożyjących bywa bardzo brutalna :(
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Pt sie 06, 2010 20:07 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Upewnij się, czy kotka nie jest w kolejnej ciąży, bo kłopot, lada moment, może się powiększyć.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Pt sie 06, 2010 20:10 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

wania71 pisze:Upewnij się, czy kotka nie jest w kolejnej ciąży, bo kłopot, lada moment, może się powiększyć.

Co racja to racja. Niestety niektóre kotki tak mają, że jeszcze karmią, a już kolejne kociaki się szykują :roll:
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Pt sie 06, 2010 20:34 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

No ale nawet jeśli się okaże, że jest w kolejnej ciąży, to co mam z tym fantem zrobić?
Przecież nie dokonam aborcji.

Może jest ktoś z województwa łódzkiego, kto zechciałby podjechać i wybadać sytuację, a może wziąć jakiegoś kotka? Są bardzo ładne, tylko 4 szt. mnie trochę przerażają.

No i mam dylematy moralne, czy można tak odebrać mamie dzieci, jeśli kotka nie chciałaby do mnie przyjść, a kociaki tak. Przed chwilą zwiedziły już pół domu, ale pozwoliłem im wyjść.

Feniks

Post » Pt sie 06, 2010 20:59 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Kotka Ci przyprowadziła dzieci nie bez powodu. Kociaki wchodzą w wiek samodzielności i jeśli mama jest w ciąży (a jest na bank), to wkrótce je i tak porzuci i będzie zajmować się kolejnymi. A więc spodziewa się, że w miejscu, gdzie je przyprowadziła, kotki będą miały jedzenie i schronienie.
Najlepsze zatem rozwiązanie to sterylka aborcyjna kocicy i oswojenie maluchów.
Zabierz towarzystwo do domu, oswajaj, a jednocześnie szukaj małym domków. Na forum powiedzą Ci co i jak. Mamusia po sterylce może zostać u Ciebie, nie będzie miała rui, to i domu się będzie trzymać, nawet jeśli pozwolisz jej na samodzielne spacery.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt sie 06, 2010 21:37 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Zabierz je do siebie, śmiało :)
Daj im do dyspozycji jedno pomieszczenie - będzie Ci łatwiej zapanować nad maluchami i oswajanie pójdzie sprawniej. Postaw im tam kuwetę, nawet prowizoryczną, jakąś miskę z piaskiem.
I miseczki z jedzeniem. A kotka da się wziąć na ręce? Zanieś ją po prostu do maluchów.
Sterylizacja aborcyjna, to rozsądne wyjście.
Obrazek

wania71

Post » Pt sie 06, 2010 21:40 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

mziel52 pisze:Kotka Ci przyprowadziła dzieci nie bez powodu. Kociaki wchodzą w wiek samodzielności i jeśli mama jest w ciąży (a jest na bank), to wkrótce je i tak porzuci i będzie zajmować się kolejnymi. A więc spodziewa się, że w miejscu, gdzie je przyprowadziła, kotki będą miały jedzenie i schronienie.
Najlepsze zatem rozwiązanie to sterylka aborcyjna kocicy i oswojenie maluchów.
Zabierz towarzystwo do domu, oswajaj, a jednocześnie szukaj małym domków. Na forum powiedzą Ci co i jak. Mamusia po sterylce może zostać u Ciebie, nie będzie miała rui, to i domu się będzie trzymać, nawet jeśli pozwolisz jej na samodzielne spacery.

To co piszesz jest bardzo ciekawe. Ja nie znam się na kotach i nie wiem, jak kot myśli.
Skąd masz pewność, że jest w ciąży?
Sterylizacja OK, ale jeśli chodzi o aborcję, to nie stać mnie na to psychicznie.
Jeśli kotka zostawi te 3 kocięta i sobie pójdzie, to mogę je wziąć, ale skąd pewność, że zaraz nie wróci z kolejnym miotem?
Mam jedyną działkę w okolicy, na której nie ma psa...
Dodajcie mi trochę otuchy.

Feniks

Post » Pt sie 06, 2010 21:48 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Feniks pisze:Jeśli kotka zostawi te 3 kocięta i sobie pójdzie, to mogę je wziąć, ale skąd pewność, że zaraz nie wróci z kolejnym miotem?
Mam jedyną działkę w okolicy, na której nie ma psa...
Dodajcie mi trochę otuchy.

Nie zostawiaj tej kotki na pastwę losu, to fajnie, że chcesz się zaopiekować maluchami, ale trzeba też pomóc ich mamie, która właśnie Ciebie obdarzyła zaufaniem. Wysterylizuj ją po to, by nie rodziła cztery razy w roku kociaków, które być może nie będą miały tyle szczęścia, by trafić do kogoś takiego, jak Ty. Rozejrzyj się na forum, ogłaszamy tu setki kotów, których nikt nie chce. Dobrych domów jest zbyt mało.
Obrazek

wania71

Post » Pt sie 06, 2010 21:53 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Jak Cię już rodzinka znalazła i czuje sie w miare bezpiecznie, to nie łódź się, że Cie tak szybko zostawi :mrgreen:
Daj im schronienie, maluszkom zrób zdjęcia, ogłoszenia, poproś jakiego weta to przyjedzie do domu, bo dużo tego towarzystwa jak na transportowanie do weta.
Kotki trzeba poszczepić koniecznie, odrobaczyć, zaopatrzyć w jakieś zabawki, nawet kulką zrobioną z papieru będą turlały.
No i z tym samochodem przy wyjazdach uważaj. :mrgreen:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt sie 06, 2010 22:02 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

No i taka wskazówka dla mniej doświadczonych : koty mleko piją tylko w bajkach

jasdor

Post » Pt sie 06, 2010 22:26 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Zanieś kotkę na sterylizację. Wcale nie musi być jeszcze w ciąży, to się zresztą okaże już po operacji, Ty o tym nie musisz się wcale dowiedzieć, jeżeli to miało by Cię potem dręczyć. Jak małe jeszcze ssą matkę, to możliwe, że dopiero rozgląda się za adoratorem.

Aborcja bezdomnej kotki to mimo wszystko najlepsze rozwiązanie - wet uśpi niczego nieświadomy miot, a kotka nie będzie cierpiała przy porodzie. Idzie jesień i jak ona się gdzieś okoci w krzakach, to te malce i tak pochorują się na koci katar i poumierają w cierpieniu. Sterylizując bezdomną kotkę, sprawisz, że nikt nie ucierpi, ani ona, ani potencjalne malce.
Nie zastanawiaj się więc. Weź rodzinkę do mieszkania, a mamę zawieź do weta. Może ktoś z forumowiczy Ci doradzi, gdzie najlepiej w Twojej okolicy.

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Pt sie 06, 2010 22:29 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Wykazałeś się już i tak nad podziw wielką odpowiedzialnością. Brawo ! Jeśli możesz wysterylizuj kocia mamę, to dla jej dobra i dla dobra niedoszłego pokolenia.

jasdor

Post » Pt sie 06, 2010 22:44 Re: Pomocy! Przyszła do mnie kota i 3 młode. Co robić?

Jeżeli masz możliwość przygarnąć całą kocią rodzinkę - doskonale! Brawa wielkie!
Kotkę jak najszybciej na sterylkę. Kocięta do weta na przegląd, odrobaczenie ewentualne odpchlenie, potem szczepienie.
Maluchy zwykle oswajają się szybko - kojarzą człowieka z jedzeniem, zabawą (na początek patyk z piórkiem), potem z głaskaniem. Teraz chcą wyjść bo na dworze załatwiają swoje potrzeby. Poza tym na dworze mieszkają od urodzenia.
To mit, że kot potrzebuje szwędania się po okolicy. Zdarzają się takie egzemplarze, ale w większości kot siedzi w domu i ogrodzie swoim lub sąsiadów i tyle.

Jeśli poważnie myslisz o przygarnięciu ich - zgarnij je wszystkie do domu, do przygotowanego pomieszczenia z kuwetą, jedzeniem, wodą, posłankiem i zabawkami. Spędzaj z nimi tyle czasu ile możesz bawiąc się, albo nawet siedząc i czytając. Zwykle to kwestia parenastu dni.
Pamiętaj też aby dostosować karmę do wieku kociąt: dla maluchów i karmiacej mamy najlepszy jest Royal Canin Baby Cat 34.
Karmy z marketów omijaj szerokim łukiem. A mleko - tylko specjalne dla kotów, z obniżoną zawartością laktozy.

Poszukaj może w wyszukiwarce użytkowników z Twojej miejscowości albo z Łodzi. Na pewno pomogą. Co najmniej radą i dobrym słowem.

A patrzenie na zabawy kociąt - lepsze niż tv.

powodzenia!
gaga&gagatki czyliObrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

GRazyna

Od: Śro lut 06, 2002 14:54

[następna]