POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 13, 2010 22:19 POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Zaczęło się od artykułu w lokalnym tabliodzie :evil:

http://lodzkie.naszemiasto.pl/artykul/4 ... ,id,t.html

Wątek na ten temat założyła Greta:

viewtopic.php?f=1&t=113501

Z obawy przed represjami, jakie mogą spotkać Bogu ducha winne koty, postanowiłyśmy (ja i annskr) udać się na rekonesans/wizję lokalną, przewąchać co i jak, pomóc, o ile będziemy w stanie.
Co zastałyśmy?
Stado spokojnych, nieco chudawych kotów, nieposterylizowanych, mnożących się między sobą. Rozpytywani na okoliczność kotów sąsiedzi stwierdzili, że jest ich około 30 8O 8O
Wczoraj udało nam się porozmawiać z opiekunką kotów, panią Haliną.
Kotów-jak się okazało- jest 14. Są podwórkowo- domowe, wchodzą do domu się ogrzać zimą, posiedzieć w chłodzie latem. Część oswojona, część nieufna, część zupełnie dzika. Kocice dostają prowerę, ale widać nie działa, stąd obecność małego, na oko trzymiesięczniaka (ostał się jeno jeden :cry: )
Przekonałyśmy panią Halinę do sterylek siłą. Siłą Spokoju :wink: i rzeczowych argumentów. Zgodziła się na nasze warunki- tniemy, co się rusza, oznaczamy uszy, potem ewentualnie "docinamy" nówki. Jedna z kotek jest juuż wiekową damą, więc przed zabiegiem należałoby zrobić jej badania kwalifikujące ją (lub nie) do zabiegu. Część ma niewyjściowe oczka, trzeba będzie podleczyć :cry:
Pani postawiła jednak też swój warunek: trzeba akcję zrobić SZYBKO, JAK NAJSZYBCIEJ, gdyż wyjeżdża.
No i tu zaczynają się schody. O ile czasowo i logistycznie (z wieeeelkim trudem) damy radę, to finansowo tego nie udźwigniemy :cry: :cry: :cry: I TOZ i FFA piszczą cieniutko w temacie kasy. Gdybyż można było rozłożyć akcję w czasie, a tu karmicielka wyjeżdża, zaprzyjaźniona lecznica robi w okrojonym składzie (wet też człowiek i urlopu potrzebuje), doopa jednym słowem.....
Nie umiem i nie bardzo lubię prosić o pomoc, ale tym razem muszę :oops: :oops: W takiej atmosferze medialnego "smrodku" jaki za sprawą "EXpressu" rozsnuł się po łódzkich podwórkach nie czeka tych kotów nic dobrego....

I nie umiem przekleić zdjęć z wątku Grety do tego- pomoże ktoś :?:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Wto lip 13, 2010 22:23 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

poproszę o numer konta, prześlę 50 zł
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto lip 13, 2010 22:31 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
Konto wysłałam. Zapomniałam dopisać, że z dopiskiem "Na Ludojady od.....".
I o taki dopisek prosiłabym wszystkich ewentualnych darczyńców i bazarkowystawców.
ObrazekObrazekObrazek

marija

Post » Wto lip 13, 2010 22:31 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Wpłaty na Ludojady:

50 PLN od taizu :1luvu:
100 PLN od Malk :1luvu:
70 PLN od Heni :1luvu:
100 PLN od Joanny P. z Łodzi :1luvu:
50 PLN od Wiesławy S. z Bytowa :1luvu:
100 PLN od Marzeny i Piotra Ł. z Łodzi :1luvu:
50 PLN od mariolatro :1luvu:
35 PLN za bazarek AgaPap od Agnieszki C. ze Świdnicy Śląskiej :1luvu:
74 PLN od taizu za barazek mariji :1luvu:
20 PLN od naline za legowisko z bazarku :1luvu:
20 PLN od epikurejki za legowisko z bazarku :1luvu:
40 PLN od włóczki :1luvu:
110 PLN od KarinyiTomka :1luvu:
Razem do 10. 08. 2010 :arrow: 819 PLN
Ostatnio edytowano Wto sie 10, 2010 12:58 przez marija, łącznie edytowano 5 razy
ObrazekObrazekObrazek

marija

Post » Wto lip 13, 2010 23:11 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

przeklejam z tamtego wątku opis sytuacji i zdjęcia:
marija pisze:Niestety, nikt chwilki nie znalazł, zatem na rekonesans udała się stała ekipa, czyli annskr i ja....
Nastawione na spotkanie oko w oko z krwiożerczymi bestiami, uzbrojone w aparaty fotograficzne wjechałyśmy na posesję przy Kilińsiego 95.
Koty ludojady miały widocznie wieczorną sjestę, gdyż beztrosko wylegiwały się na trawniczku, pod krzaczkami tudzież pod autami(te ostatnie niewątpliwie
zamierzały przegryźć przewody hamulcowe, aby spowodować wypadek i ofiary w ludziach):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koty nie wyglądają wyjściowo, są chude, mają matową przerzedzoną sierść, są nieposterylizowane i mnożą się na potęgę.
Rozpytywani na okoliczność kotów sąsiedzi twierdzili, że jest ich około trzydziestu. My dziś widziałyśmy:
1.Czarnuszka z ozorkiem na wierzchu
2. Chudą buraskę
3. Kolejną chudą buraskę
4. Przepiękne, zabiedzone sreberko
5. Buraskę na oknie
6. Dzikie-dzikie bure pod krzaczorem
7. Takie małe na oko trzymiesięczne kociątko.

I to kociątko najbardziej utkwiło mi w głowie:

Obrazek

Pani Karmicielka mieszka na parterze, resztę kotów trzyma w domu. W tym ciężarne lub tyle co wysypane kotki.
Pani podobno te koty leczy, ale sterylizować nie chce. Dziś była nieobecna, ale spróbujemy się z nią skontaktować, przekonać,
ponaciskać....I jeśli się zgodzi (na nielegalne nocne akcje się nie piszemy)- będziemy żebrać o kaskę na zabiegi

Właściwie miło nam się rozmawiało z tubylcami. Z jednym wyjątkiem. Pojawił się "szef podwóra-Ura Bura" i zaczął pyskować, że
jak fundacja, to on nie ma o czym z nami rozmawiać, bo potrafimy przeżerać tylko JEGO pieniądze. Ciekawe jak?- pytamy.
Jeden procent nie przekazał na pewno, bo- lombrozjonistycznie do sprawy podchodząc- wygląda, jakby pracą nie zhańbił się nigdy
I to raczej my nie mamy z nim o czym rozmawiać. Na co on, że należałoby te koty powybijać, powystrzelać i że on to zrobi.
I nikt mu nie podskoczy, bo skoro umarzają sprawy o morderstwa na ludziach, to wymiar sprawiedliwości kotami przejmował się nie będzie....
Piszę to, na wypadek, gdyby któremuś z kotów coś złego się stało- wtedy będziemy wiedzieć, kto zacz...

No i tyle. Pozostaje: namierzyć karmicielkę, przekonać do sterylek, kasę skołować, koty połapać, koty na zabiegi pozawozić, koty z zabiegów odebrać,
maluchy ślepe pousypiać, pozostałym malcom znaleźć tymczas, poogarniać, ogłosić i wyadoptować.
Bułka z masłem.
A teraz proszę o porozsyłanie linka. Do mnie proszę nie wysyłać, ja już wszystko wiem.
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto lip 13, 2010 23:20 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

marija pisze:I nie umiem przekleić zdjęć z wątku Grety do tego- pomoże ktoś :?:

Zdjęcia z poprzedniego wątku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Wto lip 13, 2010 23:29 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Banerek się przyda :ok:
Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[URL=http://tiny.pl/h7tds][IMG]http://img46.imageshack.us/img46/2756/ludojad3.jpg[/IMG][/URL]
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto lip 13, 2010 23:42 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Dzięki :1luvu: prosiłam w banerkowni, ale ruru jak zwykle szybka i niezawodna :1luvu:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Post » Śro lip 14, 2010 8:37 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Dołączam się do wątku :ok:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Śro lip 14, 2010 9:25 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Witam podczytywaczy i kibiców.
Wątek podrzucam.
Wesprzyjcie dobrym słowem, bo dopadają mnie wątpliwości :oops:
boję się, że nie damy rady i wstyd będzie, ech- takie tam.... :oops: :oops:
Pokciukajmy na dobry dzień :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Post » Śro lip 14, 2010 10:36 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

o rany, u Was jak nie urok, to upał...

trzymam kciuki, bo akcja spora się kroi
Obrazek

Malk

Od: Pon paź 01, 2007 18:30

Post » Śro lip 14, 2010 11:13 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

echhhhhhhh a ja nie mogę teraz pomóc z kaską :(
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Śro lip 14, 2010 12:31 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Wklejam do ulubionych, będę zaglądać i podrzucać, z kasą nic jeszcze nie obiecuję, ale postaram się :wink:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro lip 14, 2010 13:26 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Rany boskie - wyjedzie czlowiek na chwile, wraca a tu takie nowosci...
potrzebujecie pomocy logistycznej ? typu wozenie na sterylki, odbieranie itd. ? czy tylko kasa, bo do reszty chetni juz sa ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Śro lip 14, 2010 13:29 Re: POMOCY-sterylizujemy łódzkie Ludojady!!FFA/TOZ, kasy brak:(

Potęga gazet i tego krótkiego artykułu jest niestety wielka. Wczoraj pojechałyśmy z annskr na rekonesans - akurat w zupełnie inny rejon miasta - i zagadałyśmy jakąś starszą panią o koty, które kręcą się w tej okolicy. A ona nam to, że no właśnie ostatnio czytała jakie te koty teraz agresywne, że się rzucają, że na zdjęciu pokazywali takiego wyszczerzonego... 8O :roll: :x I tak się niesie zabobon z ust do ust... Bo wiadomo, że powie sąsiadce, sąsiadka sklepikarce, sklepikarka koleżance itd... :evil:

MartaK

Od: Sob mar 18, 2006 22:02

[następna]