Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 10, 2010 16:39 Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

Słuchajcie, wcześniej był tu post tej treści:

Hej hej!
Bardzo proszę Was o pomoc.
Na wsi u rodziców mego Lubego znajdują się dwie roczne kotki. Obie okociły się jakiś miesiąc temu - jedna gdzieś schowała kociaki, a druga ma tylko jedno kociątko z chorym oczkiem.
Nie stać nas na sterylizację kotek, bo mam w domu swojego kota oraz za kilka dni przygarnę kotkę z piwnicy w moim bloku, która też się okociła i muszę ją wysterylizować (ale to w Częstochowie).
Nie stać nas na wysterylizowanie 3 kotek i opiekę nad chorym maluchem.
Tę jedną, częstochowską, wysterylizujemy, ale proszę Was o pomoc w sprawie tych "wiejskich", bo lada dzień dostaną ruję i znowu będą kotne.
Gdzie możemy je wysterylizować za darmo lub za niższą cenę?

Jakie jest Wasze zdanie w kwestii sterylki kotek w ciąży?
Boję się, że jeśli pojawi się taka ewentualność / konieczność / ryzyko (?), to potem zjedzą mnie wyrzuty sumienia.
Ot, taki dylemat etyczny...

edit: zmiana tematu, bo mnie sprawa nurtuje.
Ostatnio edytowano Pon lip 12, 2010 21:49 przez daggie, łącznie edytowano 1 raz

daggie

Od: Sob cze 19, 2010 15:16

Post » Pon lip 12, 2010 0:18 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

Kurczę no, nikt nic nie wie? :(

daggie

Post » Pon lip 12, 2010 1:54 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

daggie pisze:Kurczę no, nikt nic nie wie? :(

odpowiedziałam Ci w wątku Twojego bazarku, który wcześniej namierzyłam- pierwszy i jedyny post na 2. stronie (przy okazji zapraszam czytelników na bazarek na szczytny cel):

viewtopic.php?f=20&t=114077&start=15

8) :kotek:

i tu też przypomnę- kotne kotki też się kastruje, to lepsze- także dla ich zdrowia- niż poród. Także jak nie zdążysz przed kolejną rują- masz jeszcze kilka tygodni, żeby zadziałać :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon lip 12, 2010 11:48 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

Ooooo!
To ja się tu zapytam, coby nie robić offtopa na bazarku:

Co do sterylek kotek w ciąży - no nie wiem... tzn. wiem że można, to są te sterylki aborcyjne? Dla mnie to tak jakoś... brzmi strasznie... bo przecież to też są małe kotki, jeszcze nienarodzone... Chciałam Was właśnie zapytać, czy Wy uważacie taką sterylizację za etyczną? (Wiem, że jak koty się urodzą to mogą nie znaleźć domu, ale czy można je zabijać jako płody?)
Doradźcie... boję się, że te kotki lada dzień mogą mieć ruję, a ja nie chcę mieć na sumieniu aborcji kociąt...

daggie

Post » Pon lip 12, 2010 11:57 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

Przykre to bardzo, ale lepiej żeby się nie urodziły, skoro ich przyszłość jest, delikatnie mówiąc niepewna ... :(

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon lip 12, 2010 11:58 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

Jeśli chcesz umówić tanio zabieg, to AFN może to zrobić, daj mi znać na pw lub tel. 662 032 147 begin_of_the_skype_highlighting              662 032 147      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              662 032 147      end_of_the_skype_highlighting, kiedy pasuje Ci.
Sterylizacja kotki kosztuje XX pln u weta dla nas - to jest, chyba najtańsza opcja, tylko muszę Cię umówić. Płacisz sama lekarzowi.
Można też napisać podanie do TOZ i dostać zgodę, ale to trwa, a tu każdy dzień się liczy.
Ostatnio edytowano Pon lip 12, 2010 12:04 przez lutra, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Pon lip 12, 2010 11:59 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

daggie pisze:Ooooo!
To ja się tu zapytam, coby nie robić offtopa na bazarku:

Co do sterylek kotek w ciąży - no nie wiem... tzn. wiem że można, to są te sterylki aborcyjne? Dla mnie to tak jakoś... brzmi strasznie... bo przecież to też są małe kotki, jeszcze nienarodzone... Chciałam Was właśnie zapytać, czy Wy uważacie taką sterylizację za etyczną? (Wiem, że jak koty się urodzą to mogą nie znaleźć domu, ale czy można je zabijać jako płody?)
Doradźcie... boję się, że te kotki lada dzień mogą mieć ruję, a ja nie chcę mieć na sumieniu aborcji kociąt...

to bardzo trudny temat ale oddziel na chwilkę serce i posłuchaj rozumu. Myślisz, że ta druga kotka miała tylko jednego kociaka? :( A koci katar (ten maluch go zapewne ma, rodzeństwo tez miało) pierwsze odbiera oddech, potem - gniją oczy, potem zwierzak umiera - często z głodu, wycieńczenia, odwodnienia, upału.
Czy pozwolenie na urodzenie takich kociąt co potem za życia gnija i konają z głodu - jest etyczne?
Bardzo rozumiem Twój dylemat ale tu - nie miej wątpliwości, zwłaszcza jeśłi ciąża jest wczesna.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon lip 12, 2010 12:20 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

Dziewczyny, wielkie dzięki, że się odezwałyście w temacie, bardzo dziękuję!

Syt. wygląda tak, że kotki są dwie - obie oglądałam. Jedna ma kociaka, a gdzie są dzieci drugiej - to nie wiem. Podejrzewam, że druga też się okociła, bo ma takie widoczne, duże, wyciągnięte sutki, czyli chyba karmi i ponoć chadza gdzieś do gospodarstwa sąsiadów, czyli może tam?
Ta pierwsza kotka miała dwa kociaki, jeden nie przeżył. Drugiemu ropieją oczy, ale codziennie męczę mojego Lubego, żeby mu przemywał je takim płynem http://www.dermapharm.com.pl/index.php? ... _oczy&l=pl . Pisał mi, że z oczami już jest lepiej.
A w stodole zamieszkał też dziki kocur. Jego nie da się złapać, bo zwiewa, ale na bank jest ojcem :]
No i wiecie - dla mnie to takie straszne jest, bo to jakby nie było też zabicie kotów. Nie wiem, czy umiałabym się z tym pogodzić. Najgorsze, że nie jestem na miejscu - tylko 130 km od tych kotów, nie mogę sama z nimi jechać na tę sterylkę, może uda mi się poprosić Lubego, ale on przecież też pracuje :/

daggie

Post » Pon lip 12, 2010 12:48 Re: Darmowa albo tańsza sterylizacja-Kraków / Słomniki?

Jeśli kotka karmi, to nie można jej łapać, a ten maluch chory powinien być leczony, a jeśli jest samodzielny, to mama na sterylny, bo zaraz znów będzie w ciąży. Jeśli "Luby" chce, to możemy pożyczyć klatki łapki, wszystkie szczegóły telefonicznie...
Jeśli nie zrobicie teraz (wkrótce) zabiegów, to za chwilę kotów będzie 10, a na wiosnę 20, a latem 30 ....
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Pon lip 12, 2010 21:51 Re: Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

a podbiję...
jestem ciekawa Waszych wypowiedzi i opinii w tym temacie...

daggie

Post » Pon lip 12, 2010 22:01 Re: Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

Daggie, sterylka aborcyjna to wybór mniejszego zła (jednak bywa zlo mniejsze lub większe). Kotka wtedy jeszcze nie pozna kociaków, nie będzie do nich tęsknić, one tez nie będą świadome. Kocięta zabijane po urodzeniu albo umierające bezdomne w męczarniach z powodu wirusówek to większe zło :(
Każda z kotek urodzi np 6 kociaczków (dość częste). Znajdziesz im 12 domków???
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon lip 12, 2010 22:54 Re: Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

No tak. Kotka nie pozna kociaków, więc przyjmijmy, że jej "wszystko jedno". Nie będzie wiedzieć. Nie będzie pamiętać.
Ale wiedzieć i pamiętać będę JA.
Chociaż jak pomyślę o 12 kotkach, z czego ze dwa i tak by zdechły po urodzeniu, ze 4 zeżarłby pies cięty na koty, kolejne 2 polazłyby w stronę jezdni...
Nie wiem, jakie to trudne :(

daggie

Post » Pon lip 12, 2010 22:58 Re: Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

daggie pisze:No tak. Kotka nie pozna kociaków, więc przyjmijmy, że jej "wszystko jedno". Nie będzie wiedzieć. Nie będzie pamiętać.
Ale wiedzieć i pamiętać będę JA.
Chociaż jak pomyślę o 12 kotkach, z czego ze dwa i tak by zdechły po urodzeniu, ze 4 zeżarłby pies cięty na koty, kolejne 2 polazłyby w stronę jezdni...
Nie wiem, jakie to trudne :(

Dlatego to się nazywa "dylemat" a nie "proste rozwiazanie" :(
I zapomniałaś o wirusówkach i wrednych ludziach z trzonkiem od łopaty :(

taizu

Post » Pon lip 12, 2010 23:10 Re: Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

No, ludzie z trzonem od łopaty to nie w tym przypadku-pamiętaj, że koty są u rodziców mojego chłopa, a oni naprawdę kochają zwierzęta - przygarniają każdą znajdę (tym sposobem trafiła do nich Aza, wielki owczarek niemiecki, była gdzieś tam uwiązana, okazało się jednak, że jest agresywna, zabija kury i króliki, więc kotom też nie przepuści, chociaż teraz jest na łańcuchu, to potrafi go zerwać).

daggie

Post » Pon lip 12, 2010 23:22 Re: Sterylizacja aborcyjna-dylemat etyczny

daggie pisze:No, ludzie z trzonem od łopaty to nie w tym przypadku-pamiętaj, że koty są u rodziców mojego chłopa, a oni naprawdę kochają zwierzęta - przygarniają każdą znajdę (tym sposobem trafiła do nich Aza, wielki owczarek niemiecki, była gdzieś tam uwiązana, okazało się jednak, że jest agresywna, zabija kury i króliki, więc kotom też nie przepuści, chociaż teraz jest na łańcuchu, to potrafi go zerwać).

Fajni ludzie :kotek:
Ale już za płotem mogą mieszkać tacy z łopatami, co im cudze na ich podwórku przeszkadza :(

taizu

[następna]