Uporczywe drapanie, rany do krwi. Już po wizycie - APZS...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 16, 2010 12:58 Uporczywe drapanie, rany do krwi. Już po wizycie - APZS...

Torina to kotka z Łódzkiego schroniska. Od momentu przyjazdu, leczona z grzybicy, długo porastała. Kiedy już zaczynała wychodzić na prostą, pojawił się kolejny problem - problem skórny.

Sis 02.05.10 pisze:Przeraził mnie wygląd Toriny, kotka nerwowo się wylizuje, miejscami widać gołą skórę, zaczynają przeswitywać mięśnie :( Sterydy nie pomagają, przyczyna takiego a nie innego zachowania i wyglądu kotki musi tkwić w głowie - być może wdrożenie feliwaya plus leków uspokajających (anafranil) pomogłoby psychice kotki. To nie grzybica ani alergia. Nerwy kotki wymagają leczenia, nie do przejścia w warunkach schroniskowych.
Patrzyłam na nią długo, długo... i rozmawiałyśmy z CoolCaty, jak jej pomóc. I ze to kolejny kot, który idzie na tamtą stronę. Dalej będą rany do krwi, do kości, zakażenie i - tylko patrzeć jak pojawi się fip, przekleństwo kotów o słabszej psychice.
Tylko dom, systematyczne podawanie leków dałyby jej szansę na życie.

zdjęcia nie oddają nawet procenta skali problemu. Te rany są wszędzie, dosłownie wszedzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CoolCaty pisze:Torina to koszmar już. Rany ma straszne mimo baterii leków jakie dostaje.

Torina przyjechała do mnie. Na początku miała straszne zaparcie, nie robiła kup - ale, po Bezo-Pecie przeszło jak ręką odjął. Oprócz tego dostawała sterydy, została spryskana Frotlinem, Dexapolcort'em, testowałam kubraczki, kołnierze, testy ma ujemne. Pomaga, ale na krótką metę - dzisiaj przeżyłam horror, cały telewizor (na którym leży) w kupie kłaków, a przednie łapki łyse, jakby ktoś jej to wygolił... podejrzewam że to przez kołnierz, zbyt duży stres - zaraz ściągnełam, ale tym razem zaczeła się wylizywać. Znowu zapakowałam ją w kubrak, jak nie ściągnie, to będzie cud.

Może ktoś coś doradzi? Torina jadła Sensitivity control z Royala, teraz jada Intestinala, mięso, jakieś puszki.

Rozliczenie.

:arrow: Wizyta (15.05.10) - 26,00zł
:arrow: Wizyta (23.06.10) specjalne ubranko, odrobaczenie, Peroxyvet - 56,00zł
:arrow: Wizyta w Chorzowie (24.06.10 - nie liczę kosztów dojazdu do, i z lecznicy) Frotline XXL, leki, ogólne badanie - 80,00zł

razem: 162,00zł
Ostatnio edytowano Pt cze 25, 2010 14:19 przez Cameo, łącznie edytowano 5 razy

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Śro cze 16, 2010 13:01 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

Przetestuj ją może pod kątem alergii różniastych - moja Kuku drapała się do krwi, okazało się, że ma AZS (ale typowe miejsca dla ataków AZS to podbródek, kark i łuk nad oczkiem). W każdym razie nie zaszkodzi sprawdzić

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro cze 16, 2010 13:07 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

A próbowałyście podawać jej hydroxyzinum?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro cze 16, 2010 13:07 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

Po pierwsze karma bez glutenu!
Jednak wszystkie Royal mają zboża. Z własnego doświadczenia polecam Acanę Grasslands - bez ZBÓŻ i KURCZAKA ( który często także alergizuje), ew. Orijen, ale on kurczakowy.
Poszukałabym także lekarza homeopatii, moja mama skutecznie zaleczyła drapiącą się kotkę ( gronkowiec).
ObrazekObrazek

sous_sol

Od: Pon wrz 01, 2008 20:09

Post » Śro cze 16, 2010 13:08 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

Kamilko, niestety nic nie potrafię doradzić. Biedna Torinka :(
Mogę tylko zaciskać kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Śro cze 16, 2010 13:09 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

hydroxyzinum jest środkiem uspokajającym, jeśli drapanie ma podłoże inne niż nerwowe, nic nie pomoże (aczkolwiek rzeczywiście może to być sprawa stresu - i oby niczego więcej)

MaryLux

Post » Śro cze 16, 2010 13:11 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

MaryLux pisze:hydroxyzinum jest środkiem uspokajającym (...)

...i "przeciwświądowym".
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro cze 16, 2010 13:11 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

zaznaczam i trzymam kciuki, żeby się udało Torinę wyprowadzić na prostą :ok:
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

Post » Śro cze 16, 2010 13:12 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

pixie65 pisze:
MaryLux pisze:hydroxyzinum jest środkiem uspokajającym (...)

...i "przeciwświądowym".

No fakt, ale to zadziała objawowo, a dobrze byłoby ustalić i usunąć przyczynę

MaryLux

Post » Śro cze 16, 2010 13:15 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

Czasem przyczyna pozostanie nieznana.
A kotu trzeba jakoś pomóc.

Polecam też preparat Efaderm, jeśli nie był jeszcze stosowany.
http://www.kacikpupila.pl/eurowet-efade ... -2919.html

Ewentualnie "zwykły" olej z łososia.
Ostatnio edytowano Śro cze 16, 2010 13:16 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro cze 16, 2010 13:16 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

Przede wszystkim trzeba się upewnić, czy problem tkwi w głowie. Na alergię to nie wygląda, ale licho wie. Czy kotka była badana pod kątem świerzbu drążącego, czy też nużycy. Wiem, że nużyca jest bardzo rzadka u kotów, ale nam się już takie choroby trafiały, że wszystko jest możliwe.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Śro cze 16, 2010 13:18 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

Ja mam wylizującego się kota - wszystkiego próbowałam, dobrze działał leciutki (malutko dawałam) psychotrop Anafranil. Poza tym dostawał homeo Histaminum CH9, krople Bacha i karmę alergiczną Hills Z/D (D/D była za słaba). To wszystko jednocześnie podawane.
Teraz jeszcze dostaje http://animalia.pl/produkt,16353,39,Geu ... t_Cat.html

Polecam dermatologa z Wrocławia - dr.Popiel (U.Przyrodniczy) - u mojego dopiero on dobrze zdiagnozował problem.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro cze 16, 2010 13:21 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

Torina troszeczkę przypomina mi przypadek też schroniskowego Amigo. tylko on te rany miał jedynie na grzbiecie, ale można by napisać do hydra_pl

Tu link do wątku Amigo: viewtopic.php?f=1&t=100795&hilit=Amigo
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Śro cze 16, 2010 14:23 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

a co weterynarz mówi? Ma jakieś przypuszczenia? Robił badania na choroby skórne? Trzeba pewnie wykluczyć je aby przyjąć, że przyczyna jest psychologiczna i aby pod kontrolą weta i/lub behawiorysty rozpocząć terapię uspokajającą :(.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Śro cze 16, 2010 14:32 Re: Uporczywe drapanie, rany do krwi - POMOCY!

pixie65 pisze:A próbowałyście podawać jej hydroxyzinum?

cześć :)

U mnie hydroxizina się nie sprawdziła, ale wybadałam, że Stefan ma uczulenie na drób. Po Acanie Grasslands wszystko ładnie przeszło. Stefan bardzo się drapał (aż miał strupki), miał coś jakby trądzik na pycholu.

Hydroxizina jest lekiem antyhistaminowym.
Polecam też tran albo wit. D dla dzieci bezsmakową. Stefan na 5 kg dostawał 5ml na dzień.
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

[następna]