Jastrzębie Marcowe Ostatki .sterylka ..male karmie sama

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 31, 2010 11:07 Jastrzębie Marcowe Ostatki .sterylka ..male karmie sama

A dzien zapowiadał sie tak pięknie.Chociaż padało wyspana wstałam i poszłam z psem.Potem mama mnie poprosila zeby isc do sklepu i zamiast z zakupami przybieglam po transporter i mam 4 malutkie kotki z pepowina lezaly w kałuży na deszczu wychodzone.
Dałam im kocyk 2 butelki z gorącą woda i zaczełam karmić tym co mam w domu.Mleko rozcienczone z zoltkiem jajka.(tym wykarmilam kilka oseskow jak nie bylo tych orginalnych pokarmow dla kociąt)Zaczeły to jesc teraz są ogrzane.
Jest matka ale bardzo dzika.Mam podrapana ręke bo chcialam ja zlapac ale jest agresywna.Teraz miauczy mi pod oknem.
Jej nie wezme nie mam klatki na dzikiego kota niestety.Boje sie ze by byl kociol w domu.(mam 5 kotow i psa)Nie mialabym jak jej odseparowac od reszty kotow.

Maluszki chcemy ocalić ,chociaż tyle zrobie.Mam nadzieje ze chociaz jeden przezyje.

Chcialabym taką sąde do karmienia bylo by mi latwiej ..teraz je karmie z łyzeczki tak po mału.
Moze ktoś ma taką sąde albo wie gdzie to można zdobyc??I co z mlekiem?Nie mam kasy na royala jestem spłukana obecnie.
Ostatnio edytowano Śro cze 23, 2010 16:32 przez wercia, łącznie edytowano 9 razy
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

Post » Pon maja 31, 2010 11:23 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

Może spróbuj zrobić jakiś "domek" w spokojnym miejscu dla kociej rodzinki i oddać kotce maleństwa? Może je przyjmie i będzie karmić? Pokaż jej, że w pudle (domku) są jej dzieci i może do nich wróci? Skoro kotka miauczy pod oknem, to znaczy, że ich szuka.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pon maja 31, 2010 11:26 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

kup strzykawkę 5 ml i gumki wentylowe w sklepie wędkarskim.Wentyl rozgrzej w gorącej wodzie i nałóż na strzykawkę,utnij na ok 1,5cm.Ale najlepiej złapać matkę tak naprawdę
Mleko nan rozpuszczone w 1/2 ilości wody jak nie masz możliwości zakupu mleka dla kociąt(w mixolu podobno jest butelka ze smoczkiem)

łApkA

Od: Pon sty 05, 2009 12:32

Post » Pon maja 31, 2010 11:30 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

możesz karmić małą strzykawką, taką 2-3cm2.
Zamiast mleka royala czy mixol - fakt, drogie - ludzkie Nan z apteki.
Pamiętaj o masowaniu - do skutku - okolic odbytu - maluszki muszą się wypróżniać.

Najsensowniej byłoby złapać kotkę i wysterylizować, i koniecznie dać leki na zatrzymanie laktacji, a ślepe maluszki uspić - choć wiem jak to brzmi.

Drugie rozwiązanie - zlapać matkę - pewnie łatwo, na maluszki - i zamknąć ją z maluszkami w jakimś bezpiecznym pomieszczeniu - np lazienka.
Albo choć w dużym pudle po telewizorze - bedzię się tam czuła bezpieczne z maluszkami.
Napisz w tytule wątku - Jastrzębie Zdrój, klatka potrzebna dla kociej rodzinki - pewnie ktoś się zgłosi z okolicy.

To co robisz w tej chwili - to rozwiązanie najgorsze z możliwych - wkładasz mnóstwo wysilku i kosztów w ratowanie maluszków, które bez matki mają małe szanse na przeżycie.
Matka w tym czasie dostaje zapalenia gruczołów mlekowych, jeśli je przeżyje - za chwilę dostanie rujki i będą kolejne kociaki....
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon maja 31, 2010 11:35 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

Sprobujemy ja zlapac a to wcale nie jest takie proste bo to dzikus prawdziwy.
Mleko mam na kreche od weta.Wlasnie dzwonilam i maja na stanie.Za godz ide po nie.

Ja naprawde nie mam gdzie tej kotki dać.Piwnica jest u nas zalana dlatego chyba rodzila na ziemi pod samochodem (mojej matki niestety)
Lazienke mam malutka.Odpada ciasnota tam panuje.Musze pomyslec moze jakas klatka po krolikach ?? No niewiem sama.

Bala bym sie spac z dzikim kotem ktory by mi po pokoju lazil.

Ciezka sprawa .. musze cos wykombinowac.

wercia

Post » Pon maja 31, 2010 11:37 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

To zle ze je z tej kaluzy zabralam? Mialy tam zostac?Dla mnie kazde zycie sie liczy.

wercia

Post » Pon maja 31, 2010 11:41 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

Nie bój się, dziki kot czlowiekowi nic nie zrobi, to nie tygrys.

Włóż kociaka do twardego, niewielkiego pudełka, i z tym pudełkiem do kontenera, na taka "przynętę" sprobuj złapać kotkę.

Kociaka bez "opakowania" nie wkładaj, jeśl kotka zacznie się rzucać w kontenerze, może mu zrobić poważną krzywdę a nawet zabić.

Na razie możesz jej dać np miejsce pod biurkiem czy pod stołem, jakieś pudło na legowisko, zasłonić prześcieradłem, i zostawic w spokjou, zaglądać by o
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pon maja 31, 2010 11:42 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

wercia pisze:To zle ze je z tej kaluzy zabralam? Mialy tam zostac?Dla mnie kazde zycie sie liczy.

Nie żle, tylko one bez matki mają malutkie szanse, a kotka bez nich ma pewne zapalenie gruczołów mlekowych.
Stąd moje rady - jak pomóc calej rodzince.

kalewala

Post » Pon maja 31, 2010 11:51 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

Dziewczyny mam kotke .Otwarlam okno na cale w kuchni i wlazla do domu.Zabralam ja na race i do kontenera.

Moze ma ktos klatke na kroliki ??? Prosze help! Zapytam sie weterynarza czy mi jakis transporter pozyczy.

Zaraz wam zjecie pokaze tylko baterie zaladuje.Tak za jakis czas az sie uspokoji.

Zakrylam je kocem i za schowane w 2 poduszki na mojej kanapie.

Uhhhh

wercia

Post » Pon maja 31, 2010 12:08 Re: Ciotki pomocy 4 małe oseski 1 dniowe !!! help

wercia pisze:Dziewczyny mam kotke .Otwarlam okno na cale w kuchni i wlazla do domu.Zabralam ja na race i do kontenera.

Moze ma ktos klatke na kroliki ??? Prosze help! Zapytam sie weterynarza czy mi jakis transporter pozyczy.

Zaraz wam zjecie pokaze tylko baterie zaladuje.Tak za jakis czas az sie uspokoji.

Zakrylam je kocem i za schowane w 2 poduszki na mojej kanapie.

Uhhhh

Super, że przyszła!!!! Zobacz, czy będzie karmiła.
Zmien tytuł na miasto i że szukasz klatki!

:D :ok: :ok: :ok: :ok:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Pon maja 31, 2010 12:15 Re: Jastrzębie/śląsk potrzebnaklatka na CITO dla oseskow i kotki

Dobra postaram sie tam zajrzec ..Fuczy jak sie tam patrzalam Nie bede narazie jej przeszkadzac

Co z jej potrzebami siku i qupa? Jak ja mam to teraz zrobic żeby sie nie wkurzala a mogla spokojnie zalatwic?

Klatka by byla chyba najodpowiedniejsza tak myśle.
Moze mi ktos podac wymiary ? Jaka ma byc duza to ja jakos uskubie i moze uda mi sie kupić.Musze pożebrac znowu :(

wercia

Post » Pon maja 31, 2010 13:47 Re: Jastrzębie/śląsk potrzebnaklatka na CITO dla oseskow i kotki

Wecia, jeśli wzięłaś tę kotkę na ręce, to ona NIE JEST DZIKA

Nie musisz miec klatki - daj jej duże pudło, najlepiej takie, by zmieściło się tam legowisko, kuweta i misezki.
Jeśli nie masz takiego - w spokojnym kącie ustaw mniejsze pudło na legowisko, obok kuwetę i miseczki.
Pudo, żeby kocięta się nie rozpełzły.
I postaraj się, by do tego pomieszczenia jak najrzadziej wchodzily Twoje zwierzaki - niech kocia rodzinka ma spoków.

kalewala

Post » Pon maja 31, 2010 17:12 Re: Jastrzębie/śląsk potrzebnaklatka na CITO dla oseskow i kotki

Poprosilam chlopaka i kupil mi klatke ogromna na kroliki za 131 zl.Taka duza jak akwarium 200 l albo troszku mniejsza.
Dzieciaki ogrzane i je karmi.Zakrylam je kocem a do srodka wlozylam mala kuwete z piaskiem.
Mam nadzieje ze teraz bedzie wszystko oki.
Jak ja karmilam to glasakalam po glowie i do niej gadam zeby sie oswoila .

Stan 10 kotow w domu mnie przeraza.Rodzice tylko sie usmiali ze to na dzien dziecka prezenty.

Zgosze sie do Kasy Kastralnej to ja za jakis czas ciachne.I tak 2 miesiace mam pozamiatane z nimi..
Fajowe sa 3 buro biale i jeden brazowy w paski.Kotka ma zielone ogromne oczy i jest siwo bura.

Maja spokoj i ciesze.Reszta tam nie podchodzi i nie zagląda.

Dziekuje za rady.

wercia

Post » Pon maja 31, 2010 17:27 Re: Jastrzębie/śląsk potrzebnaklatka na CITO dla oseskow i kotki

Ale pisz, co się dzieje. Fotki wklej. Dzielna jesteś! :D :ok:

Marcelibu

Post » Pon maja 31, 2010 18:54 Re: Jastrzębie/śląsk potrzebnaklatka na CITO dla oseskow i kotki

Wercia, piękna akcja :king:.
Świetnie sobie poradziłaś :ok: :ok:
Ostatnio edytowano Wto cze 01, 2010 10:49 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz

kalewala

[następna]