Kiedy pomoc szkodzi kotom

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 11, 2010 8:48 Kiedy pomoc szkodzi kotom

Wczoraj rozmawiałam z koleżanka.Mieszka w innej części mojego miasta.To małe powiatowe miasto-Strzelce Opolskie.
W jej klatce mieszka karmicielka.Wszystko byłoby dobrze gdyby mądrze dbała o wolno żyjące koty.Ale ona dba dziwnie.Karmi koty na klatce schodowej.Koty śpią w wózkach dziecięcych, załatwiają potrzeby fizjologiczne wszędzie,potrafią brudzić pod drzwiami(odchody na wycieraczkach).W klatce i piwnicy unosi się smród.Sąsiedzi coraz bardziej zirytowani.Nasze miasto nie dba o bezdomne zwierzęta.Nie robi nic.Koleżanka zwróciła się do spółdzielni-ta umyła ręce(na szczęście).Chce zwrócić się o pomoc do gminy.
I tu moja prośba-proszę o argumenty jakich najlepiej użyć by nie zaszkodzić kotom i żeby ludziom żyło się lepiej.

łApkA

Od: Pon sty 05, 2009 12:32

Post » Czw mar 11, 2010 9:04 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Może na początek rozmowa z karmicielką? Czy ona raczej "wie lepiej" ?

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Czw mar 11, 2010 9:05 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

myślę, że problem tkwi niestety w tej pani, może da się gdzieś wygospodarować kawałek miejsca - np w piwnicy i zrobić tam kotom kąt np z półkami do spania i koniecznie!!! kuwetami.
Ta pani karmieniem na klatce przyciąga je pod drzwi a koty czują się tam u siebie.
Przecież to czyste stworzenia, gdyby miały kuwetkę sprzątaną i swoje miejsce to nie byłoby smrodu.
Nie wiem ile jest kotów, ale chyba trzeba wszystko zacząć od tej pani. Może jest ktoś, kto ma z nią dobry kontakt i potrafi przekonać, że ludzie jej pomogą lub choć nie będą przeszkadzać, gdy nie będą znajdować kup na wycieraczkach.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Czw mar 11, 2010 9:29 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Napisałam do koleżanki żeby opisała stanowisko karmicielki-szczerze mówiąc nie zapytałam wczoraj o to.Dałam jej link do wątku.Mam nadzieję że to nam coś rozjaśni

łApkA

Post » Czw mar 11, 2010 9:50 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Przede wszystkim koniecznie należy wytłumaczyć karmicielce, że robiąc pewne rzeczy naraża koty (ONA!) na niechęć mieszkańców i tym samym na niebezpieczeństwo. Dobrze byłoby, gdyby był to ktoś, kto potrafi trzymać nerwy na wodzy i jest życzliwy kotom, a także zada sobie trud przekonania tej osoby, że karmiąc koty należy:
- dbać o czystość w miejscach karmienia;
- wybierać miejsca karmienia ustronne, gdzie koty mogą w spokoju zjeść, nie niszcząc cudzej własności;
- dbać o to, by dokarmiane przez nas koty były kastrowane;
W innym wypadku często robi się więcej złego niż dobrego.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Czw mar 11, 2010 11:05 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

czasem jest tak, że osoby z sąsiedztwa co radzą traktowane są jako wrodzy(dobrze napisałam? tzn. po polsku?),
może Ty ŁApka podeszłabyś do tej Pani?
porozmawiała, prawdziwy miłośnik kotów wyczuje drugiego, no chyba że jest półgłówkiem i weźmie rady do serca,

przede wszystkim czy koty są wysterylizowane/kastrowane bo to też powód znaczenia i moczem i kałem
ale tak jak napisała Dagmara-Olga, koty to czyste stwory, wokół siebie nie brudzą bo potem w tym muszą żyć, być może drzwi są na dwór zamknięte i stąd to brudzenie, brak kuwet no i smrodek...

piwnica to b. dobry pomysł, półki do spania, kuwety, okienko otwarte...

tylko te wózeczki dla kotów coś mi mówią, że ta Pani to trudny przypadek...
mam nadzieję, że się mylę...

a co się dziać dalej będzie jak Pani nic nie zmieni to ja wiem, bo czytałam, co robią później administracyjnie ale nie napiszę żeby ktoś nie poszedł tą ścieżką...

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Czw mar 11, 2010 11:56 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Według mnie na razie lepiej nie pchać sprawy gdzieś dalej, bo wiadomo jak będzie, ze stratą dla kotów, tak jak pisze prążek.
Spokojna i rzeczowa rozmowa z panią.
No i przede wszystkim jakieś konkrety, jak dalej działać i gdzie te koty miałyby się podziać.

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Czw mar 11, 2010 12:55 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

starą szafę ew. budki styropianowe, toz robi, więc można by było dostarczyć - koleżanka(tylko na dziś chyba wszystkie wyszły)
Pani na pewno ma piwnicę więc tam mieszkanko urządzić

jeżeli wyk./wyst. to ludzie często przestają dręczyć koty bo ich nie przybywa, przestaje śmierdzieć, przestają marcować

Prążek

Post » Czw mar 11, 2010 13:19 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Prążek pisze:

Wózeczki nie są dla kotów, wózeczki stoją na klatce schodowej.
Obrazek

ryśka

Post » Czw mar 11, 2010 13:33 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

ryśka pisze:
Prążek pisze:

nie powinny
to jest droga p-poz wiec jej nie powinny zastawiac
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw mar 11, 2010 13:35 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Maryla pisze:
ryśka pisze:
Prążek pisze:

nie powinny
to jest droga p-poz wiec jej nie powinny zastawiac

No ale nie wiemy gdzie dokładnie stoją przecież - może w wózkowni do której koty przechodzą?
Napisałam, bo Prążek chyba zrozumiała, że to karmicielka ustawiła dla kotów te wózki do spania :)
Obrazek

ryśka

Post » Czw mar 11, 2010 13:43 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

tak, tak zrozumiałam,
mnie już chyba nic nie zdziwi :)

Prążek

Post » Czw mar 11, 2010 13:59 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Dzięki za odzew
Co do wózków-stoją pewnie w korytarzu piwnicy,na klatce schodowej pod drzwiami mieszkań,jak wszędzie.Wiem że nie powinny ale zostawiam tę kwestie bo nie chodzi o rozpętanie wojny,chodzi o najlepsze załatwienie sprawy.
Uściślę może czego chce moja koleżanka - zastanawia się jak to ruszyć ze strony ludzi i ochrony ich praw,nie robiąc krzywdy kotom a to trudne
Napisałam do niej żeby opowiedziała czy ktoś rozmawiała z karmicielka i na to czekam.Boje się jednak że do pani karmiącej koty nic nie dociera.Zresztą tam podobno ludzie z osiedla noszą jedzenie,sytuacja naprawdę kosmiczna.Napisałam też mail o wygospodarowaniu piwnicy-ale wiem jak to jest w moim bloku-nikt się nie zgadza niestety.
Jak dla mnie sytuacja patowa.Jeżeli będę musiała to oczywiście pojadę tam porozmawiać z karmicielką

łApkA

Post » Pt mar 12, 2010 12:27 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

wiem jak to jest
ale przeciez ta Pani ma tez swoja piwnice i w niej moze

Prążek

Post » Pt mar 12, 2010 12:41 Re: Kiedy pomoc szkodzi kotom

Kluczem jest 'program naprawczy' - karmicielka musi wiedzieć, co konkretnie sprawia, że jej działalność przeszkadza ludziom i musi wiedzieć, jak to zmienić. Kluczem jest rozmowa, życzliwa i konkretna - warto zaproponować konkretne rozwiązania.
Obrazek

ryśka

[następna]