DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 11, 2010 2:04 DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

Tytuł trochę mało mówiący ale dziś nie mam pomysłu.

w czym rzecz, dowiedziałam się w urzędzie, że jako toz możemy starać się o dofinansowanie na prowadzenie DT.

Postanowiłam powalczyć o pieniądze, może to spowoduje, że u nas w mieście powstaną nowe DT.

Potrzebowałabym porad jak to jest rozwiązane w innych miastach,
korespondowałam jakiś czas temu z Forumowiczką z Warszawy nt. DT, posty w skrzynce przez przypadek pokasowałam, a nie pamiętam z kim...

Bardzo proszę o porady, oczywiście jest to konkurs dla organizacji pozarządowych a więc trzeba ich jakoś przekonać, i o ile zielone światło ze strony urzędu och. środ. o tyle trzeba trafić do radnych, żeby uznali że to dobry pomysł

bardzo długo przekonywałam, na poczatku była odpowiedź, że jak nie ma co z kotem to do schronu... więc teraz czuję, że trzeba wykorzystać tę szansę, póki jest...

PROSZĘ O POMOC
Ostatnio edytowano Pt lut 12, 2010 0:15 przez Prążek, łącznie edytowano 1 raz

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Czw lut 11, 2010 7:20 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

Podniosę bo ważne-moze ktoś pomoże

łApkA

Od: Pon sty 05, 2009 12:32

Post » Czw lut 11, 2010 8:11 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

Jeden z argumentów - koszt pobytu kota w DT to ułamek tego,ile kosztuje jego pobyt w schronie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw lut 11, 2010 14:47 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

Podrzucę.

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Czw lut 11, 2010 14:57 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

DT to też większa szansa na uświadamianie ludzi, na zmienianie ich stosunku do kotów, na aktywizowanie ludzi w ich lokalnej społeczności. DT często przed wydaniem sprawdzają domy, uczą jak się rozsądnie i odpowiedzialnie kotem opiekować. Dzięki temu przyywa też ludzi świadomych tego, jak należy opiekować się zwierzęciem, jak ograniczać ich bezdomność, jak wspierać działania ludzi, którzy są zaangażowani w ratowanie.

DT to też znacznie lepsza kwarantanna w sytuacji chorych zwierząt. Lepsze warunki = szybszy powrót zwierzaka do zdrowia = mniejsze koszty, skuteczniejsze leczenie, szybsza rotacja (zdrowy kot szybciej znajdzie domek).
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Zapraszam na bazarek Kotów i Spółki :) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=144346

Poddasze

Od: Śro sty 18, 2006 19:07

Post » Czw lut 11, 2010 15:12 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

U mnie w mieście DT są w głebokim poważaniu (czytaj tam gdzie słońce nie dochodzi) :mrgreen:
TOZ ledwo kuleje, miasto karmicieli olewa.Forsy ledwo wyskubia na talony sterylkowe,ale bez możliwości przetrzymania w lecznicy!
DT radza sobie jak moga same.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw lut 11, 2010 16:38 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

Gosia - ja uważam , że z tą ekipą, która rządzi obecnie w Opolu nic nie zdziałasz.
Póki oni utrzymują opolski schron, zawsze odpowiedź będzie ta sama.
Jest schronisko i tyle, tam proszę zawozić koty.
Dlaczego mieliby dofinansowywać jeszcze inne miejsca?
Dla nich to nie opłacalne.
Takie jest moje zdanie, ale próbować można.

violavi

Post » Pt lut 12, 2010 0:10 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

trzeba próbować kochana, kropla drąży skałę,
jeżeli będziemy się ograniczać tylko do "odwalania" roboty, co do tej pory miało miejsce w tozie(taka moja opinia), bez żadnej dyskusji z władzą(?), to nic się nie zmieni, bo najgorsze są przyzwyczajenia,

najważniejsze co Pan z urzędu powiedział to przedstawić argumenty przemawiające "za", bo ci ludzie po prostu mogą być nieświadomi, bo skąd mają wiedzieć? bo nie spotkali swojego kota na drodze :wink:

zapomniałam o tym co Ewar napisała wyżej, że "koszt pobytu kota w DT to ułamek tego co w schronisku"

Prążek

Post » Pt lut 12, 2010 0:12 Re: Domy Tymczasowe- potrzebuję porad

Ja wiem, ale po tym co sam się dowiedziałem i sam w końcu doznałem, realizuję swój plan w męskim gronie. Dlaczego ??? wystarczy poczytać to forum. Albo dokladnie przeczytać te książki o kotach które mozna kupic tutaj na bazarkach :P

silesius

Od: Pon sty 12, 2009 20:16

Post » Pt lut 12, 2010 2:49 Re: DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

może ktoś jeszcze?

Prążek

Post » Pt lut 12, 2010 7:19 Re: DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

w urzędzie najlepiej przedstawić korzyści jakie miasto z tego będzie miało konkretnie i rzeczowo, powołać się na Ustawę o ochronie zwierząt można : Art. 11.
1. Zapewnianie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie, należy do zadań własnych gmin- DT to właśnie to zapewnianie opieki.ja bym po "kociarsku" z nimi nie gadała za bardzo, w sensie o spotykaniu właściwego kota itd-to są urzędnicy, można trafić na pro zwierzęcych, ale jednak zacząć chyba lepiej oficjalnie i po ichniemu.próbować zawsze warto.
w konkursie składa się tez konkretną ofertę na piśmie, jaki budżet ma miasto na ochronę zwierząt albo raczej na ochronę środowiska(tak to się chyba nazywa) w tym roku?
ObrazekObrazek

mumka27

Od: Pon gru 03, 2007 18:35

Post » Pt lut 12, 2010 7:33 Re: DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

W Tarnobrzegu jest stowarzyszenie.Wiele lat walczyli o schronisko,ale w końcu zrezygnowali.Bazują na płatnych domach tymczasowych i chyba nieźle to funkcjonuje.Zwierzęta są zadbane,sterylizowane,szczepione,niektóre nawet chipowane.
http://www.tspz.pl/index.php?option=com ... &Itemid=30
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt lut 12, 2010 11:42 Re: DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

Właśnie chodzi o Ustawę, odpowiednio umotywowane pismo, podparte rzeczowymi konkretami, i powinno zadziałać. Nie takie podania przechodzą. Z tego co wiem, czesto jest tak, że miasto woli coś przekazać tam gdzie potem nie musi ingerowac i generowac wlasnych kosztów. Tylko że występować musi osoba prawna, lub osoba fizyczna majaca poparcie instytucji ( osoby prawnej) . Klopot jest tylko taki, ze kazde wydane pieniądze publiczne trzeba potem ewidencjonowac, i przygotowac roczne sprawozdanie. Koci dom, nie powinien też przeszkadzać innym w normalnym funkcjonowaniu, jedna skarga i po dotacji.

silesius

Od: Pon sty 12, 2009 20:16

Post » Sob lut 13, 2010 2:45 Re: DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

no tak, nie występuje jako ja tylko organizacja, bo wiadomo jednostka nic nie znaczy
rozliczenie nie jest problemem
najważniejsze żeby otrzymać
zreszta w dokumentach jest osoba która trzeba wskazać jako prowadzącą nadzór nad tym

"Koci dom, nie powinien też przeszkadzać innym w normalnym funkcjonowaniu, jedna skarga i po dotacji."- a to skąd? :wink:

skarga nie ma nic do tego, liczy się jak kasę organizacja wydatkuje, jeżeli źle to to jest powód do cofnięcia= zwrotowi

Prążek

Post » Sob lut 13, 2010 19:40 Re: DT potrzebuję porad jak "dobrze rozmawiać w urzędzie"

Przypadkiem znalazłam dziś w archiwum na GW taki artykuł, nawet nie wiedziałam, że o tym pisali i jeszcze odesłali do mojej strony :roll:
To jest o DT, można na to też się powołać, że nawet schronisko apeluje o domy tymczasowe w Opolu
Link: http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,74 ... erzat.html

violavi

[następna]