!!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!! OSKAR ZŁAPANY!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 09, 2010 15:01 !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!! OSKAR ZŁAPANY!

Czy ktoś może pożyczyć klatkę-łapkę na czwartek lub ewentualnie - jeśli akcja w czwartek się nie powiedzie - na czwartek i piątek :?:

U mnie w pracy do budynku magazynu przybłąkał się w lecie kocurek. Osoby, które tam pracują, zaczęły go dokarmiać - niewłaściwie, pomimo udzielonych im rad (mleko, kasza, "ludzkie jedzenie", kitekat itp., itd.). Dopiero teraz zwróciły się do mnie o radę, bo kocurek od jesieni ( :!: ) ma straszną biegunkę. Pewnie jest też zarobaczony.
W piątek byłam u weta, dostałam dla niego antybiotyk, który dostaje w jedzeniu i środek odrobaczający, który ma dostawać od czwartku.
Kocurek ma jakieś schronienie, bo przetrwał te duże mrozy, ale nie wiem, jak długo jeszcze wytrzyma leczenie w takich warunkach - jest uwalany w odchodach, a więc z pewnością ma odparzenia, no i jest mokry na mrozie.
Nie jest to dziki kot, ale boi się. Można podejść do niego na wyciągnięcie ręki i słucha, co się do niego mówi. W lecie wchodził do magazynu, ale był wypłaszany, więc nie oswoił się na tyle, żeby teraz można było pomóc mu bez jakichś szczególnych sposobów.
Ostatnio edytowano Czw lut 11, 2010 20:24 przez mb, łącznie edytowano 1 raz

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Wto lut 09, 2010 17:05 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

mb pisze:Czy ktoś może pożyczyć klatkę-łapkę na czwartek lub ewentualnie - jeśli akcja w czwartek się nie powiedzie - na czwartek i piątek :?:

U mnie w pracy do budynku magazynu przybłąkał się w lecie kocurek. Osoby, które tam pracują, zaczęły go dokarmiać - niewłaściwie, pomimo udzielonych im rad (mleko, kasza, "ludzkie jedzenie", kitekat itp., itd.). Dopiero teraz zwróciły się do mnie o radę, bo kocurek od jesieni ( :!: ) ma straszną biegunkę. Pewnie jest też zarobaczony.
W piątek byłam u weta, dostałam dla niego antybiotyk, który dostaje w jedzeniu i środek odrobaczający, który ma dostawać od czwartku.
Kocurek ma jakieś schronienie, bo przetrwał te duże mrozy, ale nie wiem, jak długo jeszcze wytrzyma leczenie w takich warunkach - jest uwalany w odchodach, a więc z pewnością ma odparzenia, no i jest mokry na mrozie.
Nie jest to dziki kot, ale boi się. Można podejść do niego na wyciągnięcie ręki i słucha, co się do niego mówi. W lecie wchodził do magazynu, ale był wypłaszany, więc nie oswoił się na tyle, żeby teraz można było pomóc mu bez jakichś szczególnych sposobów.

a w czwartek o której? bo rano łapiemy ale potem możemy pożyczyć. Nie wiem jeszcze jak z piątkiem, bo łapią nasze dziewczyny a w tym tygodniu będziemy mieć pewnie tylko jedna łapkę dostępną

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Wto lut 09, 2010 17:19 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

Lepiej byłoby przed południem, ale w grę wchodzi cały czas do 14.30, bo po tej godzinie budynek od strony magazynu jest zamykany - oni wychodzą do domu przed 15-tą.

Ten biedny kotek przychodzi kilka razy w ciagu dnia, żeby się najeść i mimo, że się boi, to widać, że wyraźnie lgnie do ludzi. Jutro mam w planie próby łapania konwencjonalnego :wink:, ale nie mam żadnej pewności, czy to się uda.

Dzisiaj, gdy zbieraliśmy się do wyjścia, to on biedny został z nosem przytkniętym do szyby, zaglądając do wewnątrz (okna są nisko nad gruntem, a pod oknami są elementy budowlane). Myślę, że on staje się już zdeterminowany, aby szukać pomocy u ludzi.

mb

Post » Wto lut 09, 2010 17:24 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

Nie łapcie ręcznie, wypłoszycie, będzie się bał potem podejść do klatki, lepiej od razu do klatki - z doświadczenia mówię :wink: .

Kciuki :ok: :ok:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto lut 09, 2010 17:26 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

No, właśnie - wciąż mam wątpliwości, czy zwykłe łapanie ma sens, dlatego sprawa wciąż jest na etapie przemyśliwania, bo obawy przeważają.

mb

Post » Wto lut 09, 2010 19:15 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

Z doświadczenia - ma sens, jeśli zagonicie go do niewielkiego pustego pomieszczenia, gdzie ktoś mocno zdeterminowany, komu niestraszne rany od zębów i pazurów (nie żartuję) złapie go przez średniej wielkości ręcznik i wepchnie o kontenera. To naprawdę sztuka.
Jeśli się wypłoszy - przez kilka tygodni nie zaufa, będzie omijał klatkę.

Naprawdę lepiej poczekać na klatkę dwa dni, lekko w środku pokropić walerianką, dać smaczne przynętę :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Wto lut 09, 2010 19:33 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

annskr pisze:Z doświadczenia - ma sens, jeśli zagonicie go do niewielkiego pustego pomieszczenia, gdzie ktoś mocno zdeterminowany, komu niestraszne rany od zębów i pazurów (nie żartuję) złapie go przez średniej wielkości ręcznik i wepchnie o kontenera. To naprawdę sztuka.
Jeśli się wypłoszy - przez kilka tygodni nie zaufa, będzie omijał klatkę.

Naprawdę lepiej poczekać na klatkę dwa dni, lekko w środku pokropić walerianką, dać smaczne przynętę :wink:

Niestety, nie ma tam takiego pomieszczenia.
Ta część magazynu, do której wchodził Oskar (takie imię dostał), ma pow. ok. 40 m kw. Są tam regały, zapasy papieru ksero, segregatorów i skład opakowań. Czyli zupełnie odpada.

Chyba rzeczywiście nie ma co kusić licha i lepiej od razu wystartować z klatką. Smaczne jedzonko teraz dostaje (był dodatkowo niedożywiony na tym dziwnym wikcie i telepal się cały z zimna), więc ma się na co kusić (Animonda Carny i suchy Hill's i/d). Odkąd zarządziłam, że dostaje tylko to, to przynajmniej przestal się trząść i dzisiaj nawet próbował się myć, co raczej jest skazane na porażkę - tak jest obsr...y :(
Dziękuję za przypomnienie o walerianie :D

mb

Post » Wto lut 09, 2010 19:37 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

Dobrze jest czasem klatkę przykryć ręcznikiem tworząc taki bezpieczny tunel - ale w Krakowie doświadzconych łapaczy nie brakuje, na pewno dobrze doradzą.
Najważniejszy spokój, odejście od klatki na kilkanaście metrów - i lekkie przegłodzenie pacjenta, np pominięcie jednego posiiłku.

I ludzki tuńczyk dobry - na te pogody polecam w oleju, dłużej wytrwa niezamarznięty.

kalewala

Post » Wto lut 09, 2010 19:47 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

annskr pisze:I ludzki tuńczyk dobry - na te pogody polecam w oleju, dłużej wytrwa niezamarznięty.

Też o takim myślałam :D

mb

Post » Wto lut 09, 2010 20:22 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

Zapomniałam napisać, że Oskar jest dymny i ma cytrynowe oczy.

mb

Post » Wto lut 09, 2010 22:29 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

mb pisze:Lepiej byłoby przed południem, ale w grę wchodzi cały czas do 14.30

:?: :?: :?:

mb

Post » Śro lut 10, 2010 8:05 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

:!: :!: :!:

mb

Post » Śro lut 10, 2010 8:57 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

Tweety pisze: a w czwartek o której? bo rano łapiemy ale potem możemy pożyczyć. Nie wiem jeszcze jak z piątkiem, bo łapią nasze dziewczyny a w tym tygodniu będziemy mieć pewnie tylko jedna łapkę dostępną

mb pisze: Lepiej byłoby przed południem, ale w grę wchodzi cały czas do 14.30, bo po tej godzinie budynek od strony magazynu jest zamykany - oni wychodzą do domu przed 15-tą.

Czy to będzie możliwe :?:
Jeśli tak, to gdzie i kiedy można by ją dostać :?:

mb

Post » Śro lut 10, 2010 19:13 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

mb pisze:
Tweety pisze: a w czwartek o której? bo rano łapiemy ale potem możemy pożyczyć. Nie wiem jeszcze jak z piątkiem, bo łapią nasze dziewczyny a w tym tygodniu będziemy mieć pewnie tylko jedna łapkę dostępną

mb pisze: Lepiej byłoby przed południem, ale w grę wchodzi cały czas do 14.30, bo po tej godzinie budynek od strony magazynu jest zamykany - oni wychodzą do domu przed 15-tą.

Czy to będzie możliwe :?:
Jeśli tak, to gdzie i kiedy można by ją dostać :?:

:?:

mb

Post » Śro lut 10, 2010 23:55 Re: !!! KRK - KLATKA-ŁAPKA !!!

sorry, ale powiadomienia nie przychodziły a ja w pracy zagrzebana po uszy. jesteś zmotoryzowana? gdzie to jest w ogóle?

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

[następna]