Jedną ze stron przeznaczono na artykuł zatytułowany: „Koty piwniczne dobrem narodu”.
Niestety, cudzysłów okazał się jak najbardziej uzasadniony, zważywszy na ton artykułu.
Artykuł jest polemiką ze stanowiskiem Rady Miasta Warszawy, która uznała, iż:
„koty są elementem ekosystemu miejskiego, a ich obecność zapobiega rozprzestrzenianiu się gryzoni, które mogą stanowić zagrożenia dla ludzi”
Autorka pisze, że:
„Warto dodać, że do zajęcia sprawą kotów radnych zmusili miłośnicy tych zwierząt, których „rozbestwił” były prezydent Warszawy Lech Kaczyński i teraz miasto wydaje ogromne pieniądze na karmę dla bezpańskich kotów.”
Pikanterii dodaje fakt, iż autorka pisze to jako miłośniczka kotów, posiadająca w domu odratowane zwierzeta.
„Regularnie, dwa razy w roku, wpłacamy pieniądze na schronisko dla bezdomnych zwierząt na Paluchu (sic!). Córka przez pewien czas pracowała w tym schronisku jako wolontariuszka. Uważam że w sprawie bezdomnych zwierząt robimy dużo, na miarę naszych możliwości. Ale kotów w piwnicy nie chcemy”
Powołuje się na Ustawę o ochronie zwierząt:
„Kot NIE JEST ZABAWKĄ dla starszych osób, bo to one najczęściej walczą jak lwy o miejsce kotów w warszawskim pejzażu”
Ja wiem z doświadczenia, że bywają trudni karmiciele, ale to, co pisze o karmicielach p. Zofia P. to okropnie niesprawiedliwe…
Cytat:
„Rola ‘karmicieli’ kotów ogranicza się wyłącznie do ich dokarmiania, w większości przypadkow resztkami jedzenia, które spadnie im ze stołów” lub karmą oferowaną przez miasto.
Wyśmiewane są nawet zimowe budki dla kotów:
„Infantylność – nie boję się użyć tego słowa w stosunku do osób, które stawiają kolorowe budki przed budynkami, w których wymoszczone są posłanka dla zapchlonych kotów.”
I tak dalej, w kolo Macieju, w tym tonie.
Autorka proponuje nawet rozwiązanie: „Jeśli pies czy kot nie ma właściciela, to jego miejsce jest w schronisku dla zwierząt…”
Zważywszy, że córka była, jak p. Zofia P., wolontariuszką na Paluchu, jest to dość interesujący pogląd…
Dawno nie czytałam takiego steku bzdur.
Dodam tylko, że fakt umieszczenia tak tendencyjnego artykulu w kwartalniku spółdzielni jest BARDZO NIEPOKOJĄCY.
To co pozostaje - strzelić sobie w łeb?