GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 24, 2010 14:16 GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Sytuacja jakich wiele w całej Polsce...

mało karmicieli i morze kotów do wykarmienia, wyleczenia, wysterylizowania :(

wklejam maila od karmicielki:

"WITAM.TAK JAK MÓWIŁAM,PRZY PLAŻY ŻYJE OKOŁO 50 KOTÓW,CZĘŚĆ SĄ TO KOTY STARSZE,KTÓRE BYŁY JUŻ JAK ZACZĘŁAM JE KARMIĆ W 2007 ROKU,CO WIDAĆ NA ZDJĘCIACH Z DATĄ,ALE DUŻA CZĘŚĆ KOTÓW TO SĄ MŁODE,DO ROKU LUB TROCHĘ STARSZE,PONIEWAŻ KOTY TE MIESZKAJĄ W BUDKACH POROBIONYCH PRZEZ MOJEGO MĘŻA,KTÓRE SĄ POCHOWANE W LESIE,GDZIE TE KOTY ŻYJĄ,CZĘŚĆ DOMKÓW CO JAKIŚ CZAS ZOSTAJE ZNISZCZONA ,NAWET MIASTO ROBIĄC PORZĄDKI NA SWOIM TERENIE PRZY PLAŻY PONISZCZYŁA JE,MIMO,ŻE BYŁY UKRYTE I MÓJ MĄŻ TŁUMACZYŁ IM ,ŻE MIASTO MA POMAGAĆ,TO FACET ROZEŚMIAŁ SIĘ W TWARZ MOJEMU MĘŻOWI.KOTY SĄ REGULARNIE PRZEZ NAS KARMIONE,LECZONE,ODDAWANE DO ADOPCJI,ALE NA STERYLIZACJĘ JUŻ NIESTETY FINANSOWO GORZEJ,ALE CZĘŚĆ JEST WYSTERYLIZOWANA,ALE TO TE STARSZE KOTKI,BO SAMO UTRZYMANIE ICH DROGO KOSZTYJE.DOCHODZI PROBLEM PODRZUCANYCH KOTÓW PRZEZ LUDZI,KTÓRE SĄ WYRZUCANE Z DOMU I NIE ODNAJDUJĄ SIĘ W TAKICH WARUNKACH,WIĘC WTEDY W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI ODDAJE SIĘ JE DO ADOPCJI.DUŻO KOTÓW MAŁYCH NIE PRZEŻYWA NAWET PIERWSZYCH TYGODNI BO SĄ ZJADANE PRZEZ LISY,DZIKIE PSY,KTÓRE TAM BIEGAJĄ,NO I LUDZIE TRUJĄ JE ,MAŁE I DUŻE,WIELE JUŻ ZAKOPALIŚMY MARTWYCH Z WYPRUTYMI BRZUSZKAMI,OBJEDZONYCH Z MIĘSA TYLKO ZOSTAŁ SAM KRĘGOSŁUP I GŁOWA KOTA,NADOMIAR TEGO CZĘSTO LUDZIE NIE ROZUMIEJĄ JAK WIDZĄ JAK KARMI SIĘ KOTY,UWAŻAJĄ,ŻE POWINNO SIĘ POMAGAĆ DZIECIOM I LUDZIOM,A NIE KOTOM.PORA ZIMOWA TEŻ NIESTETY PRZYNOSI ŻNIWO,KOTY CHORUJĄ,SĄ ZMARZNIĘTE,ALE DZIĘKI ŻE ZIMĄ DOSTAJĄ CIEPŁE POSIŁKI I PICIE ORAZ LEKARSTWA JAKOŚ PRZEŻYWAJĄ,NAJWIĘCEJ GINIE NIESTETY Z RĄK CZŁOWIEKA,I TO JEST NAJSMUTNIEJSZE.PRZESYŁAM TEŻ ZDJĘCIA.POZDRAWIAM ALINA"

pomoc jest jak widać potrzebna :(

sterylizacje trzeba rozpocząć jak najszybciej, najlepiej nie czekając na darmowe talony (których i tak będzie niewiele), bo do tego czasu koty zaczną się rozmnażać

Pani Ali pomagały już niejednokrotnie dziewczyny z PKDT, ale potrzebujących kotów jest wiele, nie ma niestety pieniędzy na wszystko

razem z Agnieszką Marczak i innymi, chcielibyśmy pomóc tym kotom; wiemy, że sterylizacje to podstawowe rozwiązanie; mamy możliwość wysterylizowania kotek po bardzo okazyjnych cenach; w lutym będziemy w stanie zafundować 3 - 4 sterylizacje, w reszcie prosimy was o pomoc; pilnie potrzebna jest też karma :(

poniżej zdjęcia robione już jakiś czas temu

http://img97.imageshack.us/img97/4363/1033027.jpg
http://img97.imageshack.us/img97/808/1033033.jpg
http://img97.imageshack.us/img97/6185/1033036.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/6272/1000589.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/3956/1000592q.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/9353/1000233.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/2429/1000236v.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/2620/1033037.jpg

Za duze zdjecia zostaly zamienione na linki. K
Ostatnio edytowano Czw sty 28, 2010 17:12 przez KarolinaS, łącznie edytowano 2 razy
0.40 24.12.2010 Justynko [*] Śpij Spokojnie Nasze Słoneczko Kochane

Obrazek

KarolinaS

Od: Pt kwi 06, 2007 18:02

Post » Nie sty 24, 2010 14:46 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Jeśli sa jakieś małe kociaki dość oswojone mogę przyjąć do fundacji moge też wziąść 2 dorosłe kotki ale również oswojone sama zaszczepię i wysterylizuję .

kasia79

Od: Śro sty 02, 2008 21:44

Post » Nie sty 24, 2010 14:54 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

maluchów nie ma, jest ok 20 kocich podrostków z lata, tak ok 5/6 - 8 miesięcznych

Obrazek

KarolinaS

Post » Nie sty 24, 2010 16:09 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Kilka kotów z plaży jest wysterylizowanych, czy pani Ala jest w stanie je wskazać? Sterylki tych kotek robił jakiś pan, więc nie wiem czy pani Ala będzie wiedziala, ktore to kocice.

Dobrze byłoby wiedzieć, ktore są ciachnięte, żeby ich nie lapać niepotrzebnie.

No i tak na marginesie, nie tylko pani Ala tam dokarmia koty.
Obrazek

dzidzia

Od: Śro sty 10, 2007 15:15

Post » Nie sty 24, 2010 16:19 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Mam pytanko ile kosztuje taka okazyjna sterylka? Może być na PW. Chciałabym wiedzieć bo może uda mi się zakombinować pieniążek na zabieg ale muszę wiedzieć ile żeby się nie deklarować...
Kontakt ze mną - mail lub telefon. Na miau mnie już nie ma.

Sin

Od: Czw sie 19, 2004 17:15

Post » Nie sty 24, 2010 16:24 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Skontaktujcie się z jakąś fundacją, zróbcie aukcję cegiełkową na allegro w związku z zapotrzebowaniem na sterylizacje.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie sty 24, 2010 20:01 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Dzwoniłam dziś pod nr Pani Ali, ale nie odbiera. Tel mam od Agi. Jak mogę przekazać karmę?

iza5

Od: Śro cze 18, 2008 17:44

Post » Nie sty 24, 2010 20:06 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Te dwie długowłose - cuda... Reszta też... Zaznaczam narazie :cry:

nika28

Od: Pt mar 21, 2008 21:15

Post » Nie sty 24, 2010 20:34 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Pomocą przy łapance niestety nie będę z racji zajęć... :(
Ale w razie czego służę DT na góra 2koty , z zaznaczeniem , że mam Kropkę FIV+ i Tinę FIV-, które są razem .
Tina jeszcze nie szczepiona :( ale już niedługo,jak coś uciułam.
Kropka omija wszelkie kocie towarzystwo szerokim łukiem i jest nikła szansa , że zarazi FIVem.
Wiem , że taki DT... taki sobie... ale tylko tak mogę pomóc, bo finansowo, na obecną chwilę przy długach za sprawą bezrobotnego TŻta , nie bardzo :(

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Nie sty 24, 2010 20:38 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

więc jeśli taka potrzeba jest mogę przyjąć do fundacji dwa młode kotki [około 5 mieś.] i dwie dorosłe koteczki chodzi o takie koty do adopcji w miarę miłe itp. ,oczywiście sterylizacja w moim zakresie itp. zawsze to 4 koty mniej na tej plaży -
tak na marginesie te długowłose tez mogę przyjąć [jeśli są oswojone po sterylizacji pójdą do domu w mgnieniu oka .]
Szkoda tych kotów w sezonie jeszcze coś tam dostaną pewnie od turystów czy czynnych punktów gastronomicznych ale zimą są skazane na łaskę innych -coś trzeba zrobić .

kasia79

Post » Nie sty 24, 2010 21:03 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

Puściłam wici po rodzinie w gdańsku, kota nie wezmą raczej ale pieniążki wpłacą. Proszę o namiary na konto na które można wpłacać kasę na zabiegi sterlizacji dla tych pięknych kotów.

Kasia od Behemotha

Od: Śro wrz 09, 2009 21:04

Post » Nie sty 24, 2010 21:28 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

kasia79 pisze:więc jeśli taka potrzeba jest mogę przyjąć do fundacji dwa młode kotki [około 5 mieś.] i dwie dorosłe koteczki chodzi o takie koty do adopcji w miarę miłe itp. ,oczywiście sterylizacja w moim zakresie itp. zawsze to 4 koty mniej na tej plaży -
tak na marginesie te długowłose tez mogę przyjąć [jeśli są oswojone po sterylizacji pójdą do domu w mgnieniu oka .]
Szkoda tych kotów w sezonie jeszcze coś tam dostaną pewnie od turystów czy czynnych punktów gastronomicznych ale zimą są skazane na łaskę innych -coś trzeba zrobić .

Ta czarna kudłata jest wysterylizowana na pewno, czarno biała tez chyba jest ciachnięta ale nie jestem pewna. Kudłatki dają się głaskać osobom, które je dokarmiają, ostatnio widziałam jak biegną z podniesionymi ogonami do pani i pana, którzy je karmią. Nie są dzikie ale nie wiem jak reagują na osoby obce, pewnie nie dadzą się tak od razu podejść i pogłaskać. Chyba trzeba je trochę oswoić.

Na plaży jest restauracja całoroczna. I oprócz pani Ali koty są dokarmiane regularnie przez kilka grup emerytów i dwoch młodych facetow, ktorzy są tam codziennie. Pani Ala wypowiada się o pozostałych karmicielach jak o mało ważnych osobach, wręcz lekceważy ich, jakby chciala pokazać, że tylko jej pomoc jest ważna a pozostali karmiciele to....niech spadają na drzewo :(
Obrazek

dzidzia

Od: Śro sty 10, 2007 15:15

Post » Nie sty 24, 2010 22:32 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

To widać sytuacja nie jest dramatyczna
Najważniejsza jest sterylizacja skoro koty są jednak dość dobrze karmione tylko pewnie będzie problem z dt po zabiegach to chyba najtrudniejsze do zorganizowania .
Co do lekceważenia innych karmicieli to niestety ja też się już z tym spotkałam a nawet jak jeden drugiemu robi na złość :evil: beznadzieja bo przecież każdemu chodzi o to samo o dobro kotów .

kasia79

Post » Nie sty 24, 2010 23:32 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

sterylki mega ważne by na wiosnę nie było aż tyle maleństw do ratowania.Karolina podaj jakies konto gdyby ktoś chciał wpłacić grosik na sterylki (tak jak ja np zrobiłam dla Fuksi)
Obrazek Obrazek
Moje tymczasy viewtopic.php?f=1&t=120108&p=6675666#p6675666
Madzia ur 16.09.2011 :)

kinga-kinia

Od: Wto sty 27, 2009 19:28

Post » Pon sty 25, 2010 12:15 Re: GD MORZE KOTÓW - tragedia :(( zbieramy na STERYLKI i KARMĘ

kinga-kinia pisze:sterylki mega ważne by na wiosnę nie było aż tyle maleństw do ratowania.Karolina podaj jakies konto gdyby ktoś chciał wpłacić grosik na sterylki (tak jak ja np zrobiłam dla Fuksi)

konto chyba będę podawać swoje albo Agnieszki, jeszcze nie umawiałyśmy się co do detali; będziemy umieszczać info na wątku kto i ile wpłacił, żeby każdy mógł zweryfikować

iza5 pisze:Dzwoniłam dziś pod nr Pani Ali, ale nie odbiera. Tel mam od Agi. Jak mogę przekazać karmę?

napiszę do p. Ali maila, ale spróbuj może jeszcze raz zadzwonić

Sin pisze:Mam pytanko ile kosztuje taka okazyjna sterylka? Może być na PW. Chciałabym wiedzieć bo może uda mi się zakombinować pieniążek na zabieg ale muszę wiedzieć ile żeby się nie deklarować...

już wysyłam pw

dzidzia pisze:Kilka kotów z plaży jest wysterylizowanych, czy pani Ala jest w stanie je wskazać? Sterylki tych kotek robił jakiś pan, więc nie wiem czy pani Ala będzie wiedziala, ktore to kocice.

Dobrze byłoby wiedzieć, ktore są ciachnięte, żeby ich nie lapać niepotrzebnie.

No i tak na marginesie, nie tylko pani Ala tam dokarmia koty.

dzidzia, Agnieszka mówiła, że się zajmowałaś tymi kotami swojego czasu i że kilka ciachnęłaś;
co do orientacji, które są a które nie, mam nadzieję, że p. Ala mniej więcej się orientuje;
nie wiem z czego to wynika, że tak przedstawia sytuację z innymi karmicielami :roll:

dzięki wszystkim za odzew :D

Obrazek

KarolinaS

[następna]