Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 21, 2009 18:31 Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Trafiłam przypadkiem na te artykuły w internecie. Część przetłumaczyłam. Na mnie ten mniejszy mózg kota-jedynaka zrobił wrażenie...

http://foha.ezsitelaunch.com/Images/Ima ... %20one.pdf

Poniższy tekst stąd:
http://www.adopt2cats.com/

TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon gru 21, 2009 18:59 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Swieta prawda ! Nikt mi nie wmowi ,ze jeden kot w domu jest szczesliwy .Mialam okazje obserwowac swoja kocice gdy byla jeszcze solo . Po 5 miesiacach szukalam drugiego kota .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon gru 21, 2009 19:26 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Dokacać się !! nic tak nie cieszy jak widok dwóch harcujących kotów :) .

myszka007

Od: Sob maja 09, 2009 18:21

Post » Pon gru 21, 2009 19:35 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Kopiować i dawać do poczytania potencjalnym domkom.Ja nie wyadoptowywuję kotów,jeśli mają być jedynakami.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon gru 21, 2009 19:56 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Niestety tak naprawdę niewielu ludzi to rozumie :( Nawet na tym forum była swego czasu przeprowadzona ankieta pt."Ile kotów masz w domu" i zasmuciło mnie to ile kotów jest jedynakami :(
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Pon gru 21, 2009 20:43 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Widziałam na zagranicznym forum zunifikowaną formę części podpisu - rysunek kotka i liczba. Może zamiast tworzyć osobne wątki "ile mamy kotów" kazdy sobie taki znaczek w podpisie zrobi, jak ja zrobiłam. W razie aktualizacji tylko cyfrę się zmienia.

mziel52

Post » Pon gru 21, 2009 21:05 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Skopiowałam,mam to w dokumentach w razie czego.Bardzo fajne.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon gru 21, 2009 21:09 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Tam dwa koty to za mało. minimum 4 :twisted:
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pon gru 21, 2009 22:44 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Fajny tekst :) Ale do każdego kota należy pochodzić indywidualnie. Niektóre koty, tak jak moja Milutka są urodzonymi jedynakami i o ile są w stanie tolerować w domu inne zwierzęta o tyle o wielkiej przyjaźni nie może być mowy.
Obrazek

szd51

Od: Nie lip 26, 2009 14:43

Post » Pon gru 21, 2009 23:01 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Nie ma "urodzonych" jedynaków, na takie je wychowujemy. Kocięta razem się bawią w dzieciństwie i potem rodzeństwo jeśli nie jest rozdzielone, pozostaje do końca życia w przyjaźni. Nie raz obserwowałam to u kotów podwórzowych. Owszem, taka grupa wypędza obce koty, ale też nie zawsze.
Kiedy weźmie się jednego tylko kota, on zawlaszczy cały teren mieszkania i kolejnego będzie traktował jako obcego intruza.
Dlatego dobrze jest brać od początku od razu dwa - wtedy teren traktują jako wspólny. Koty chowane w grupie o wiele łatwiej znoszą dokocenie, wręcz nie znoszą być same, bez innego kociego towarzystwa.

mziel52

Post » Pon gru 21, 2009 23:02 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Popieram wszystkimi moimi ogonami ideę większej ilości kotów w domu (no chyba że sam kot nam zaprotestuje,choć,z doświadczenia wiem,że nawet długoletni jedynak może zmienić zdanie...).Ogony posiadam obecnie trzy
:kotek: :kotek: :kotek:
ObrazekObrazek http://s16.bitefight.pl/user/bite/117731 -klik!
ObrazekObrazek Leon,Tygrys i Luśka

Agilla

Od: Nie mar 01, 2009 21:18

Post » Pon gru 21, 2009 23:08 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

ja dodałabym jeszcze punkt 13
po przygarnieciu drugiego kota znajomi z forum miau przestaną w koncu truc, ze powinieneś mieć minimum dwa :twisted:
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Wto gru 22, 2009 7:41 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Moja kotka jednak nie trawi innych kotów - a chcieliśmy mieć jeszcze dodatkowe dwie kocie sierotki... :(
Obrazek Obrazek
http://kociarnia.opole.pl
Ryan vel. Ptyś [*] - 16.09.2011r.
Koci wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=94811

DJ

Od: Śro lip 08, 2009 14:20

Post » Wto gru 22, 2009 8:33 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Niby generalnie to prawda: 3 z moich 6 kotów rewelacyjnie się ze sobą bawią i ewidentnie za sobą przepadają. Natomiast 3 kolejne są bardzo wycofane i obawiają się kontaktów z innymi futrami. No i co z takimi zrobić? Zaobserwowałam, że jedna z nich - przybyła tu jako trzecia - reagowała coraz większym dystansem, w miarę przybywania kolejnych. Przyzwyczajenie się do ludzi nie było problemem - ufała nam od razu i od pierwszego dnia chciała nawiązywać serdeczny kontakt. Ale inne koty spowodowały chowanie się pod łóżkiem, gdzie do dzisiaj czasami przesiaduje. Wydaje mi się, że byłaby szczęśliwsza jako singiel. I tak też do singlowego domu będę chciała ją wyadoptować. Podobnie jest w innym domu - dwa koty,z których jeden panicznie boi się wszystkiego, co ma więcej niż dwie nogi. Zdecydowanie byłby spokojniejszy i mniej zestresowany jako singiel..
Wydaje mi się, że do każdego kota trzeba pdochodzić indywidualnie. Nie da się ustalić żadnych reguł, aczkolwiek to prawda, że statystycznie kot rewelacyjnie reaguje na towarzystwo innego kota. Tylko pamiętajmy, że kot to nie maszyna, czasami nie da się "przeprogramować" ;)
Pozdrawiam

szept

Od: Sob wrz 26, 2009 20:21

Post » Wto gru 22, 2009 9:52 Re: Do właścicieli kocich jedynaków-pod rozwagę

Wykorzystałam tekst na gazetowym Kocim Zakątku, bo wart powielania.
A ilość kotów mam w podpisie :wink:
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

[następna]