Jestem świeżą posiadaczką ok 3 miesięcznej kotki. Kociak rezolutny i pełen energii, dziwiłoby mnie gdyby nie był

Natomiast nie rozumiem, a co za tym idzie, nie wiem jak reagować na pewne sytuacje które często pojawiają się w zabawie. Najczęściej am to miejsce po tym jak intensywnie bawię się z nią w łowienie jakiejś zabawki i kotka powoli zaczyna się rozkręcać i nakręcać w tej zabawie. Czasami zamiast an zabawkę przekierowuje swoje zęby na moja rękę, no ale wtedy cofam ją lub poddaje pod nos coś innego do gryzienia

Ale są momenty w zabawie, zupełnie niespodziewane, kiedy na widok mojej ręki z pewnej odległości albo mojego wzroku spoczywającego na niej, pręży się kuli uszka ogon napięty i balansujący, włos troszkę zjeżony an tyłku i "ten wzrok"!!!!! ratunku!!! a wtedy jeśli dopadnie moja rękę ( a czasem do twarzy doskakuje

No i najważniejsze pytanie, jak reagować, mam ja za tą agresję karcić? np. krzykiem? co byście poradzili i jak odbieracie to zachowanie?
P.S. Od razu dodam, że prywatność mojej kotki szanuję i nie jestem nachalna z głaskaniem, jak chce przychodzi sama