AKCJA PUSZKA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 26, 2009 8:59 AKCJA PUSZKA

Razem z chłopakiem zastanawiamy się nad zorganizowaniem takiej akcji ""AKCJA PUSZKA POMOC SOSNOWIECKIEMU SCHRONISKU"" polegać miałoby to na tym iż zostały by rozwieszone plakaty w danym mieście z informacją ""puszka dla zwierzaka"" czyli mieszkańcy kupili by puszkę z karmą dla psa bądź kota(mam nadzieję że by kupili) i odpowiedzialne osoby za to(oczywiście najpierw trzeba dopilnować żeby to było zapięte na ostatni guzik) chodziły by i zbierały te puszki od mieszkańców danego miasta ""tutaj mowa akurat o czeladzi i sosnowcu"". Moje pytanie brzmi co o tym pomyśle sądzicie??? Boje się że to nie wypali i się zniechęcę :cry:
Pozdrawiam i mam nadzieję na pozytywne komentarze :D
Ja i tak bym to zrobiła na całą polskę :D :D :D :D

specka

Od: Sob paź 24, 2009 22:15

Post » Pon paź 26, 2009 9:03 Re: AKCJA PUSZKA

NIegłupie, ale pokombinuj gdzie te puszki by były zbierane. W domach? Nie każdy lubi jak mu "do domu przyłażą". W sklepach? Wyznaczone dni? Pomysł nie taki kiepski bo na jakąś tanią puchę sporo ludzi by pewnie wysupłało żeby poczuć się lepiej (wszak dobroczynność najwyższą formą egoizmu :lol: ) ale jak widzisz "zbiórkę"?
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Pon paź 26, 2009 10:21 Re: AKCJA PUSZKA

Właśnie myślałam ,żeby po domach było zbierane, ale teraz to się poważnie zastanawiam.
Może tak jak piszesz w sklepach (ale czy się zgodzą) może też szkoły, przedszkola. Moja wizja tego to :
po_1_Rozesłanie ogłoszeń po forach _Nasza Klasa, Dogomania i innych_ że taka akcja ma się odbyć.

po_2_Zebranie ludzi""wolontairuszy"" z danych miast którzy by byli chętni się tego podjąć. Z danych grup ludzi w mieście jakie się zgłoszą wybrać np 5ęć osób""koordynatorów"" odpowiedzialnych za całokształt tej akcji(czyli takich którzy będą pilnować aby akcja przebiegała pomyślnie)

po_3_Zrobienie plakatów,ogłoszeń(nagłośnić akcję)

po_4_Wyznaczenie tej samej daty we wszystkich miastach (np:akcja by trwała powiedzmy 2-3 dni) blablabla i tu data....

I tu mam do was prośbę PROSZĘ was o pomoc w zorganizowaniu tego ponieważ pierwszy raz się takiego czegoś podejmuję i nie do końca wiem jak to zorganizować żeby wszystko było zapięte na ostatni ""guzik""

specka

Post » Pon paź 26, 2009 10:34 Re: AKCJA PUSZKA

Spróbuj może na początek, zanim ruszysz w Polskę, zorganizować taką akcję na małym terenie. Lokalnie. Coś w rodzaju próbki reakcji społeczeństwa. Pomysł jest ciekawy. Szkoły i przedszkola to też pomysł - przez dzieci łatwo dotrzeć z informacją. No i latorośle niezłą presję wywierają. :mrgreen: Jeśli wypali na terenie miasta, dzielnicy nawet, osiedla, gdzie łatwiej to ogarnąć organizacyjnie, można ruszyć w świat.
Obrazek

kinga w.

Post » Pon paź 26, 2009 10:39 Re: AKCJA PUSZKA

Właśnie planuję najpierw to zrobić u siebie w mieście. I zobaczyć efekty tego :-) Jak już wszystko będzie zorganizowane do końca to ruszymy z akcją. Będę zdawać relacje z przebiegu :-)

specka

Post » Pon paź 26, 2009 10:41 Re: AKCJA PUSZKA

Fajny pomysł jak sądzę - ciekawa jestem jak wypali. :ok: :ok:
Obrazek

kinga w.

Post » Pon paź 26, 2009 10:45 Re: AKCJA PUSZKA

Warto też pamiętać o obowiązujących przepisach prawa.
Na każdą zbiórkę publiczną trzeba mieć odpowiednie pozwolenia.
Mogą je dostać instytucje - np. fundacje, a nie osoby prywatne.
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pon paź 26, 2009 10:50 Re: AKCJA PUSZKA

redaf pisze:Warto też pamiętać o obowiązujących przepisach prawa.

No to co ja mam zrobić żeby mieć takie pozwolenie albo chociaż na podstawie takiego pozwolenia móc zorganizować akcję :( . Skąd je wziąść. I dziekuję za wiadomość :D bo nie wiedziałam o tym.

specka

Post » Pon paź 26, 2009 10:54 Re: AKCJA PUSZKA

specka pisze:

No to co ja mam zrobić żeby mieć takie pozwolenie albo chociaż na podstawie takiego pozwolenia móc zorganizować akcję :( . Skąd je wziąść. I dziekuję za wiadomość :D bo nie wiedziałam o tym.

Dowiedz się w stosownym Urzędzie Miasta/Gminy.
I zapytaj też, czy takie pozwolenie dotyczy darów rzeczowych [konkretnie puszek, czy karmy dla zwierząt], bo przecież pieniędzy nie zamierzasz zbierać.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon paź 26, 2009 10:59 Re: AKCJA PUSZKA

Agn pisze:
specka pisze:

Dowiedz się w stosownym Urzędzie Miasta/Gminy.
I zapytaj też, czy takie pozwolenie dotyczy darów rzeczowych [konkretnie puszek, czy karmy dla zwierząt], bo przecież pieniędzy nie zamierzasz zbierać.

Nie chcę zbierać pieniędzy bo ludzie nie chętnie dają. Pojadę jutro do Urzędu Miasta. I się wszystkiego dowiem. Mam nadzieję że to wszystko da się jakoś zorganizować. Bardzo dziękuje za te ważne informacje.

specka

Post » Pon paź 26, 2009 11:40 Re: AKCJA PUSZKA

Ostatnie pytanie czy powinnam o czymś jeszcze wiedzieć :roll: ???

specka

Post » Pon paź 26, 2009 12:06 Re: AKCJA PUSZKA

Agn pisze:czy takie pozwolenie dotyczy darów rzeczowych

Zbiórka publiczna jest zbiórką publiczną niezależnie od tego, czy dotyczy pieniędzy czy darów.

Specka - znajdź w swoim zasięgu jakąś fundację, która bedzie mieć do Ciebie zaufanie.
Wtedy pod jej egidą mogłabyś prowadzić taką zbiórkę.
I rozliczać się z jej efektów.

Bo równie ważne jak pozwolenie jest rozliczenie.
Publiczne.
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pon paź 26, 2009 12:13 Re: AKCJA PUSZKA

redaf pisze:
Agn pisze:czy takie pozwolenie dotyczy darów rzeczowych

Zbiórka publiczna jest zbiórką publiczną niezależnie od tego, czy dotyczy pieniędzy czy darów.

Specka - znajdź w swoim zasięgu jakąś fundację, która bedzie mieć do Ciebie zaufanie.
Wtedy pod jej egidą mogłabyś prowadzić taką zbiórkę.
I rozliczać się z jej efektów.

Bo równie ważne jak pozwolenie jest rozliczenie.
Publiczne.

i zaplacenie podatku
lub oplaty za pozwolenie na zbiorke
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon paź 26, 2009 12:15 Re: AKCJA PUSZKA

Kurde to ja się biorę za zorganizowanie akcji a nie wiem nic o takich rzeczach :cry: Dziekuję wam bardzo :roll:

specka