Obecny czas: Wto Lut 09, 2010 10:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1275 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kotki z opuszczonej Stoczni w Gdyni umrą z głodu i chorób?:(
PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 14:23 

Dołączenie: Pią Cze 27, 2008 15:54
Miejscowość: Gdynia/Warszawa
Dostalismy list od Pana... Strasznie smutny list... :(

Piszę do Państwa w sprawie nie cierpiącej dalszej zwłoki.A dotyczy ona wolnożyjących kotów na terenie byłej Stoczni Gdynia S.A
Potrzebna jest im natychmiastowa pomoc.Coraz więcej niedokarmionych kotów w różnym wieku pada z niedożywienia i kataru kociego
-który jak wiem jest chorobą zarażliwą i może doprowadzić do ich całkowitej zagłady.Na moich rękach umarły już cztery małe koty którym -pomimo zapewnienia leczenia i opieki weterynaryjnej-niewiele już można było pomóc.Umierający mały kot,to coś bardzo przygnębiającego
i człowiek wtedy zdaje sobie sprawę ze swej bezsilności.

Kiedyś kiedy Stocznia zatrudniała parę tysięcy ludzi ,wolnożyjące koty miały się nieżle.Stoczniowcy dokarmiali je ,egzystowały stołówki, bary pracownicze i zawsze coś "skapnęło" dla nich.W zamian za to koty te skutecznie -zamieszkując kanały cieplne ograniczały populację szczurów żyjących obok nich oraz przpadki przegryzania izolacji całych wiązek kabli zasilających i przesyłowych zamontowanych w tych kanałach.Od czasu kiedy pojawiło się tych kotów więcej,szczury przestały spacerować ulicami.Od czerwca br.sytuacja tych kotów uległa znacznemu pogorszeniu-Stocznię opuścili ludzie i tylko na terenie zakładu jest garstka ludzi,którzy nie są w stanie tym wszystkim zwierzętom pomóc.Ja chociaż nie mam zbyt dużych dochodów też od prawie trzech lat dokarmiam koty regularnie w miarę swych możliwości.Ostatnimi czasy gromada kotów którymi się opiekuję wzrosła znacznie.Bo jak przejść obojętnie obok zwierzęcia które wręcz żebrze o jedzenie bo jest głodne?

Dokarmiam więc i te koty które są poza grupą którą wcześniej się opiekowałem-teraz to już jest ich w czterech miejscach ok.40-stu i już więcej dokarmić nie dam rady.Nie chcę niczego dla siebie i póki sytuacja jest taka jaka w Stoczni jest dalej będę im pomagał.
Tylko że sam nie nakarmię całej reszty i nie jestem w stanie pomóc wszystkim,a ilość kotow wyceniam(na całym terenie Stoczni) na jakieś 300-400 osobników.Są one w różnej kondycji,niektóre chore,niektóre kalekie.młode kocięta też chorują i padają co jest dosyć przykre,tymbardziej że czasem trudno je złapać aby im pomóc.Koty którymi się zajmuję z uwagi na stałe dokarmianie są w niezłej kondycji,odrobaczałem je też kilka razy.Ale co z resztą?

Nie wiem jakie możliwości pomocy ma Wasza Organizacja w takiej sytuacji?Może zwrócić się należałoby się do Władz Miasta o jakieś dotacje?Jeśli z braku pożywienia ilość kotów się zmniejszy,to ich miejsce zajmą wtedy szczury.Chodzi o to ,aby pomóc tym wolnożyjącym stworzeniom do czasu dopóki nie wyjaśni się sprawa Stoczni do końca i dopóki znów nie wrócą tu ludzie.A wtedy może znów będzie wszystko jak dawniej....

Zwróciłem się też już ze swoim apelem i zaznajomiłem z problem OTOZ"Animals" Oddział w Gdyni.Obiecali coś zaradzić...Odezwało się również Stowarzyszenie Społeczno-Ekologiczne"Zwierzęcy Telefon Zaufania"ze Szczecina które na swoim terenie z takim samym proble-mem w Stoczni Szczecińskiej "Nowa"-sobie poradziło.Czy Trójmiasto nie potrafi -wzorując się na Szczecinie-tego problemu załatwić ?Czy naprawdę w Trójmieście nie ma ludzi którym na sercu leżałoby dobro tych opuszczonych zwierząt?Czy taką Metropolię jaką jest Trójmiasto nie stać ludzki odruch i pomoc? Swój apel przesłałem także m.innymi do: Urzędu Marszałkowskiego,Prezydenta Miasta Gdyni,Rady Miasta,Redakcji Dziennika Bałtyckiego,Gazety Wyborczej,Telewizji Gdańsk,Telewizji TVN,TV Polsat,Radio Gdańsk.Apel swój przesłałem także do kilku posłów na Sejm z naszego regionu.

Zdaję sobie sprawę,że bez nagłośnienia tego-bądż co bądż przykrego tematu-przez media i kamapanii na rzecz wolnożyjących kotów w Stoczni Gdynia S.A .wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego co się dzieje i niełatwo bez prasy czy telewizji oraz pomocy Urzędów i Organizacji Samorządowych dotrzeć do nich.Mam nadzieję że kogoś ruszy sumienie i zwykła ludzka litość oraz współczucie dla tych biednych opuszczonych przez wszystkich zwierząt.Generalnie,za mało się mówi o tego rodzaju sprawach a wiele różnych akcji pomocy potrzebującym-dzięki mediom wlaśnie-znalazło swój szczęśliwy koniec.Może udałoby się również w stosunku do kotów i ich losu poruszyć serca społeczeństwa?

Czy ktokolwiek może pomóc? :( Co można w tej sytuacji zrobić? :( Jak i gdzie szukać pomocy? :(

EDIT:
Kto może pomóc, proszony o kontakt z nami
kingahyzinska@interia.pl
alexis1-75@o2.pl
yammayca@interia.pl

Prosimy także o podpisanie petycji:
http://www.petycje.pl/petycja/4529/zagl ... gdyni.html

Image

Wklejamy bannerek:

Kod:
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=101327][img]http://img246.imageshack.us/img246/4889/kotystoczni.gif[/img][/url]

Ostatnio edytowany przez yammayca Śro Paź 14, 2009 10:30, edytowano w sumie 6 razy

Profil E-mail  

Temat postu: Re: Kotki z opuszczonej Stoczni w Gdyni umrą z głodu i chorób?:(
PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 15:00 

Dołączenie: Sob Wrz 26, 2009 17:42
Miejscowość: Wejherowo (Trójmiasto)
ważne!!

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 15:01 

Znalazłam ten sam problem dla kotków ze stoczni w Szczecinie:

ZTZanka pisze:
Apel!
Zwierzęcy Telefon Zaufania zwraca się do byłych pracowników stoczni Gdynia, tych którzy dokarmiali koty i nie jest im obojętny los tych wspaniałych zwierzaków.
Prosimy o kontakt pod tel. 91 422 30 88 to bardzo ważne, by dotrzeć do tych osób jak najszybciej, podamy też ogłoszenie w Gazecie Wyborczej. Liczymy na odzew byłych stoczniowców. Czas goni, zbliża się zima!!!!!!
Organizujemy pomoc dla kociaków ze stoczni Gdynia, bardzo prosimy o kontakt telefoniczny.

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 15:26 

Dołączenie: Wto Mar 18, 2008 13:33
Miejscowość: GDANSK BANINO
Słuchajcie jest nas tu dużo,wierzę,że nie damy umrzeć tym biednym,porzuconym kotom ze stoczni
Tych kotów jest tam kilkaset i problem jest duży
nasze dziewczyny uderzą do władz o pomoc
Zanim jednak cała akcja ruszy proponuję abysmy spróbowały pomóc doraźnie
Najbardziej potrzebna jest karma bo zbliza się zima
Ja i Yammayca oferujemy co miesiąc zakup suchej karmy obie po 20kg
To wystarczy dla kilkudziesięciu kotów
Ktos jeszcze chce i moze pomóc :?:
Karma bedzie przekazywana bezpośrednio do Pana,który napisał do nas ten dramatyczny apel
Ma dostep na teren stoczni i mógłby te karmę wysypywać

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 16:29 

Dołączenie: Sob Sie 28, 2004 17:38
Miejscowość: Gdynia
Dziewczyny, dorzucę się do karmy :( Podajcie proszę jakiś nr konta, na który mogłabym przelać kasę.
Jakby ktoś zrobił ładne ogłoszenia to mogłabym porozklejać w szkole. Dziś widziałam, że dzieciaki zaczynają zbierać na schronisko w Luzinie, gdzie podobno też jest trudna sytuacja :(

Anulka i chłopaki

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 19:01 

Postaram się zrobić jutro ulotki, może coś pomogą...

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 19:16 

Dołączenie: Śro Cze 18, 2008 17:44
Miejscowość: Gdańsk
20 kg za 89,00 http://allegro.pl/item757477455_kot_kar ... 20_kg.html
co o tym myślicie?

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 19:19 

Wg mnie świetna cena i dostawa kurierem gratis. Co do składu nie potrafię się wypowiedzieć..

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Paź 07, 2009 19:49 

Dołączenie: Pią Mar 02, 2007 10:28
Miejscowość: gdynia
Ja przekażę na te koty ze stoczni drapak ATHENA z zooplusa, cena jego w sklepach to ok 350 zł- zrobię bazarek na dniach- może ktoś kupi chociaż za 150 zł???????? JAK DOSTARCZYĆ TEMU PANU PIENIĄŻKI???????????????

"Bo może być i tak,
W twych grzechach zaczną grzebać,
A kot da łapką znak-
Uchyli furtę nieba"

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 9:26 

hop do góry! :(

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 9:53 

Dołączenie: Pią Lip 24, 2009 22:00
Miejscowość: Gdansk/Rumia
Witam, Pani Sabinko, nie mam pojęcia o bazarkach:(, ale jeżeli na tym drapaku zmieszcza się trzy kluchy to byłabym "pierwsza w kolejce":) i też dorzucę grosik dla tych bidulków!

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 10:00 

Jeśli się nie mylę, to drapak ma 4 miejsca do leżenia (licząc ten między słupkami na dole) * dziupla do spania.

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 12:42 

Dołączenie: Wto Sty 27, 2009 19:28
Miejscowość: Gdynia
Ja postaram się zrobić na moim osiedlu i w przedszkolu zbiórkę karmy przydały by mi się jakieś ulotki łapiące ludzi za serca które bym mogła wydrukować.Doskwiera mi zapalenie oskrzeli ale postaram się pomóc ile dam radę.

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 16:56 

AnnAArczyK napisał(a):
Witam, Pani Sabinko, nie mam pojęcia o bazarkach:(, ale jeżeli na tym drapaku zmieszcza się trzy kluchy to byłabym "pierwsza w kolejce":) i też dorzucę grosik dla tych bidulków!

pani zuzanno drapak jest naprawdę imponujący, wielki i piękny ;) zapraszam do mnie na kawkę na demptowo i zobaczyć moje bliźniaki- ile pani da za drapak - przeznaczę na koty z gdyńskiej stoczni!!!!!!!!!!! SUPER- WIĘC DRAPAK REZERWUJĘ DLA PANI I KOCIASTYCH KOCHANYCH ;) warto kupić ten drapak, bo w tesco w zoologicznym, dużo brzydsze kosztują ok 350 zł.
a oto drapak, starczy kliknąc w link:)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... 0_cm/32871

"Bo może być i tak,
A kot da łapką znak-
Uchyli furtę nieba"

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 17:14 

napisałam do patryka szczerby dziennikarza z MMTROJMIASTO, może tez nam pomoga nagłosnic temat?

"Bo może być i tak,
A kot da łapką znak-
Uchyli furtę nieba"

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1275 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Dziękujemy !!! [ forum >>> ]

Kalendarze: Fundacja VIVA [>>>], Fundacja FFA [>>>],

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Advena, AgaPap, Arsnova, aska125, BarbAnn, Beasia, bloo, cynamon i wanilia, DawidKRK, edit_f, Erin, ezynka, Hanka_N, hermionka, honda11, IZA&ANIA, jerzykowka, Karena, Kasiullka, livy, magaaaa, Miodalik, miszelina, mmk, Monisek, Mruczka78, Niteczka 1, piotr568, psiama, Rudaa, rybcie, tanita, Tosza, Ziółko oraz 43 gości