Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie paź 23, 2011 21:26 Re: Wątek dla nerkowców - VII

A jaki ? I w tabletach czy na lyzeczce ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Nie paź 23, 2011 21:47 Re: Wątek dla nerkowców - VII

W takich żółtych, obłych kapsułkach. Po 500mg.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie paź 23, 2011 22:11 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Miodalik :1luvu: Ja mam wrodzoną upartość i nie poddawanie się :ryk: A działanie wbrew .. to już norma :ok:

Slonko_Łódź pisze:
taizu pisze:
Slonko_Łódź pisze:
wiewióreczka pisze:PcimOlki dobrze, czyli żadnych antybiotyków :ok: Jak kontynuować leczenie nerek?? Pozwolić dalej na podawanie witamin i płynów nawadniających, tak??

Nawadnianie tak- codziennie, najlepiej w domu, powiedziałabym nawet, że dwa razy dziennie albo dodatkowo dopajaj.... lespewet albo phytopale moczopędnie- tak (ale wyłącznie wtedy kiedy Funia jest nawadniana- bez wlewów nie można podawać bo dodatkowo odwadnia), vit. B12, żelazo (ChelaFerr) i szybko Aranesp- cykl dojrzewania krwinek to 10 dni. Co do rubenalu- opinie są podzielone więc nie koniecznie. Za to koniecznie alusal na zbicie fosforu (bo był bardzo wysoki- norma u kotów z pnn to 4-5mg/dl a Funia miała ponad 9)- do nabycia w aptekach- trzeba wziąć tabletki NIE DO SSANIA i bez smaku i dodawać do jedzenia. Jest jeszcze ipakitine ale większość kotów nie chce jeść karmy z nim (do nabycia w lecznicy). Fortecor- my podajemy codziennie 1/2 tabletki- ten lek między innymi poprawia ukrwienie nerek- do nabycia w lecznicach.

wiewióreczka pisze:RBC 1,610 M/mL
HCT 7,7 %
HGB 3,4 g/dl

To był naprawdę ostatni moment....

Boszzzzzz, miałam wczorajszej nocy bardzo złe przeczucia i czuwałam przy niej, całą noc :oops:

PcimOlki Mam pytanie, może głupie ale nie daje mi to spokoju, no :x
w poniedziałek miała CR (kreatyniana) 3,928mg/dL
dziś 6,4
w poniedziałek mocznik 113 mg/dL
dziś 301

To ona się tak szybko pogarsza????????

Edyta i Sebastian 8O Boszzz z domu mnie wywalą, jak nic :lol: Dobra narazie , rodzince nie będę przedstawiać, takiej ewentualności :roll:

Pozdrawiam ciepło

wiewióreczka

Od: Czw paź 20, 2011 16:30

Post » Pon paź 24, 2011 7:22 Re: Wątek dla nerkowców - VII

wiewióreczka pisze:...
PcimOlki Mam pytanie, może głupie ale nie daje mi to spokoju, no :x
w poniedziałek miała CR (kreatyniana) 3,928mg/dL
dziś 6,4
w poniedziałek mocznik 113 mg/dL
dziś 301

To ona się tak szybko pogarsza????????
....

Nie sądzę. Na te wyniki mógł mieć fatalny ogólny stan Funi. Mocznik i kreatynina niekiedy wzrasta z przyczyn pozanerkowych.

PcimOlki

Post » Pon paź 24, 2011 9:01 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Rozmawiałam dziś z Amagen (w sprawie Aranesp-u), najbliższa apteka którą wskazali, jest w mieście sąsiednim, około 40min ode mnie busem - Sosnowiec. Apteka już to u nich zamówiła. Jutro około 15 mam pytać czy już przywieźli, jak nie, to na środę będzie na 100% :ok: Veta mamy dziś po 15. Funia dalej młóci michy aż miło. Boszzzz ale ulga że to zamówlili :1luvu: Idziemy się przytulać :kotek:

Pozdrawiam ciepło

wiewióreczka

Post » Pon paź 24, 2011 12:22 Re: Wątek dla nerkowców - VII

A mnie wetka nie chciała dać na Aranesp recepty. Na wit B12 zresztą też nie. W piatek mamy iść na pobranie krwi, ewentualnie jak wyniki będą kiepskie, to dostanę Aranesp i Catosal :evil:
I to jest najlepszy wet w mieście!
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon paź 24, 2011 12:23 Re: Wątek dla nerkowców - VII

taizu pisze:A mnie wetka nie chciała dać na Aranesp recepty. Na wit B12 zresztą też nie. W piatek mamy iść na pobranie krwi, ewentualnie jak wyniki będą kiepskie, to dostanę Aranesp i Catosal :evil:

Ale co to znaczy "nie chciała"? :x Jakoś to umotywowała?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon paź 24, 2011 12:27 Re: Wątek dla nerkowców - VII

taizu pisze:A mnie wetka nie chciała dać na Aranesp recepty. Na wit B12 zresztą też nie. W piatek mamy iść na pobranie krwi, ewentualnie jak wyniki będą kiepskie, to dostanę Aranesp i Catosal :evil:

Tobie Aranesp na razie potrzebny nie jest. B12 i owszem.

PcimOlki

Post » Pon paź 24, 2011 12:35 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Wetka powedziała, że wyniki nie są takie złe, na razie trzeba kota ustabilizować. Że jest najlepsza w chorobach to ja nie żartuję, dlatego szkoda by mi było jej za bardzo podpaść.

taizu

Post » Pon paź 24, 2011 12:37 Re: Wątek dla nerkowców - VII

taizu pisze:Wetka powedziała, że wyniki nie są takie złe, na razie trzeba kota ustabilizować. Że jest najlepsza w chorobach to ja nie żartuję, dlatego szkoda by mi było jej za bardzo podpaść.

Tym niemniej anemia istnieje i wygląda na niedobór B12.

PcimOlki

Post » Pon paź 24, 2011 12:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Tym niemniej anemia istnieje i wygląda na niedobór B12.

Wiem. I kot B12 dostaje :twisted:

taizu

Post » Pon paź 24, 2011 13:13 Re: Wątek dla nerkowców - VII

taizu pisze:
PcimOlki pisze:Tym niemniej anemia istnieje i wygląda na niedobór B12.

Wiem. I kot B12 dostaje :twisted:

Tylko nie przegnij - istnieją ograniczenia ilościowe.

PcimOlki

Post » Pon paź 24, 2011 17:55 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Mam to skonsultowane z wetem ... 250 mikrogramów codziennie przez 5 dni, potem tyle samo co 2 dzień tez przez 5 dni - i morfologia..
Skądinąd 250 mikrogramów to dawka, jaką podaje też Slonko_Łódź Yennie, tylko że chyba raz wyczytałam, że codziennie, raz, że raz w tygodniu i nie wiem jak to robi się podtrzymujaco

taizu

Post » Pon paź 24, 2011 18:52 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Funia dostała dziś kroplówkę, wit B12 i wit B1 oraz Lespewet . Juto mamy przyjść na kroplówkę. Mam jej od dziś podawać Fortecor (na obniżenie ciśnienia) - 1/2 tab na dzień i Ipakitive (na zbicie fosforu) szczypta na końcu noża na dzień :ok:

Lecę czytać wątki na spokojnie :kotek:

Funia ma taki apetyt że aż miło patrzyć :1luvu: Kupsztal też był dziś piękny. Nawet nie zasikała dziś ani koszyka w drodze ani moim spodni podczas kroplówki :D A jak tylko koszyk zaparkował w domu... sama biegiem do kuwenty :mrgreen: Ostatnio musiałam ją nosić do kuwenty, po każdym piciu wody w większej ilości, bo nie zdążała dolecieć. A teraz takie grzeczne dzięciątko samo poszło 8)

Pozdrawiam ciepło

wiewióreczka

Post » Pon paź 24, 2011 18:59 Re: Wątek dla nerkowców - VII

wiewióreczka pisze:Funia dostała dziś kroplówkę, wit B12 i wit B1 oraz Lespewet . Juto mamy przyjść na kroplówkę. Mam jej od dziś podawać Fortecor (na obniżenie ciśnienia) - 1/2 tab na dzień i Ipakitive (na zbicie fosforu) szczypta na końcu noża na dzień :ok: ...

Czy ciśnienie było zmierzone - wątpię.
Fortekor podaje się kotom z białkomoczem, celem jego ograniczenia. Czy Funia ma białkomocz - nie wiadomo.
Ipakitine nie podaje sie w ten sposób. Nie powinno sie również podawać bez oznaczenia Ca w surowicy.
Tego oznaczenia nie ma. CaxP jest nieznany. Jak redukować fosfor napisano powyżej.
Czytaj szybciej!!!
Naprawdę czas nagli, a ty jesteś w lesie.

PcimOlki

[poprzednia][następna]