A wyniki Lalusia będą ok. czwartku

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
OKI pisze:... ja zazwyczaj stosuję metodę "na upierdliwca", tj. zadaję tyle pytań "po co? na co? dlaczego? czy na pewno?" itd, że wet dla świętego spokoju woli przemyśleć sprawęA taki, co mnie już zna, to tym bardziej
...
PcimOlki pisze:OKI pisze:... ja zazwyczaj stosuję metodę "na upierdliwca", tj. zadaję tyle pytań "po co? na co? dlaczego? czy na pewno?" itd, że wet dla świętego spokoju woli przemyśleć sprawęA taki, co mnie już zna, to tym bardziej
...
Metoda dobra na weta leniwego, ale w dobrego. Na ignoranta nie pomoże - pytania musiały by być szczegółowe.
dorota13 pisze:Wyników nadal nie ma ale nie mam na co czekać bo Laluś wymiotuje robalami - wyglądają na nicienie.
Jutro dostanie fenbendazol żel (gnojek gryzie w palce), moim kotom podam aniprazol (żelem plują).
Do poniedziałku powiny być wyniki i wtedy zobaczymy czy podajemy 3 czy 5 dni.
Potrzebneza przeprawę z wetami bo będę walczyć o odstawienie antybiotyku.
Jana pisze:Kociaki u Kasi_S i u Marty Chruściel miały nicienie płucne, niezwykle rzadko spotykane w Polsce. Kociaki z dwóch różnych źródeł są![]()
Pasożyty zostały wykryte dopiero po badaniu kału w Niemczech. Odrobaczanie w takim wypadku to 14 dni fenbenatu non-stop, dlatego nie polecam tego bez upewnienia się, że to te robale.
Na zdjęciach rtg wychodziły koszmarne płuca, cieniowały jak wątroba. Przed genialnym pomysłem jednej z wetek (nicienie) obstawiane było mega zapalenie płuc.
A jeżeli to "tylko" flukiz którymi nie radzą sobie antybiotyki, rozważcie podanie sumamedu. Moje klony dopiero po tym leku wyszły z ciągnącego się miesiącami kk. W razie czego - polecam tabletki dzielone gilotyną do leków, syrop jest koszmarnie gorzki i trudno się podaje.
In cats infected with Aelurostrongylus abstrusus, treatment with fenbendazole—55 mg/kg daily for 21 days (Vig and Murray, 1986) or 20 mg/kg daily for 5 days followed by a second 5-day treatment after a 5-day hiatus—has been reported to be successful (Smith, 1980). Treatment of 15 cats experimentally infected with Aelurostrongylus abstrusus with fenbendazole (50 mg/kg, once daily for 3 days) stopped the shedding of larvae in the feces by 14 days after treatment, but a few days later, the larvae reappeared in small numbers in the feces of the infected cats (Roberson and Burke, 1980). Published reports on the efficacy of ivermectin has not produced conclusive results (Blagburn et al., 1987). However, there is a report of treatment with ivermectin (200 μg/kg followed by a second treatment with 400 μg/kg) clearing a cat of the Aelurostrongylus abstrusus infection (Kirkpatrick and Megalla, 1987).
PcimOlki pisze:Zerknąłem z ciekawości do książki. Tych nicieni jest cała rodzinka. Chyba najpopularniejszy jest: Aelurostrongylus abstrusus, ale są też inne w naszej strefie geograficznej. (Te inne mają opisane inny sposób zwalczania.)
Jeśli to jest na pewno ten, metody są różne, ale generalnie dobrze kombinujesz.In cats infected with Aelurostrongylus abstrusus, treatment with fenbendazole—55 mg/kg daily for 21 days (Vig and Murray, 1986) or 20 mg/kg daily for 5 days followed by a second 5-day treatment after a 5-day hiatus—has been reported to be successful (Smith, 1980). Treatment of 15 cats experimentally infected with Aelurostrongylus abstrusus with fenbendazole (50 mg/kg, once daily for 3 days) stopped the shedding of larvae in the feces by 14 days after treatment, but a few days later, the larvae reappeared in small numbers in the feces of the infected cats (Roberson and Burke, 1980). Published reports on the efficacy of ivermectin has not produced conclusive results (Blagburn et al., 1987). However, there is a report of treatment with ivermectin (200 μg/kg followed by a second treatment with 400 μg/kg) clearing a cat of the Aelurostrongylus abstrusus infection (Kirkpatrick and Megalla, 1987).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 63 gości