Co wiem o FIPie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 16, 2010 11:20 Re: Co wiem o FIPie

[quote="Boo77] Czy takie badania robi się w Polsce??? [/quote]
ja robiłam badania na oznaczenie wirusa Corona. Wet wysłyłał próbkę do Laboklin Polska Sp. z o.o.
ul. Powstańcow Śląskicj 101 , Warszawa telefon (022) 691 93 10 ..11..12
oni wysłylali próbkę do laboratorium w Niemczech cena 50 zł plus 35 kurier, wyniki przesłali weterynarzowi mailem
http://niebiesciuchy.blogspot.com

uwarka

Od: Sob sty 02, 2010 16:28

Post » Sob sty 16, 2010 15:43 Re: Co wiem o FIPie

Wyniki malutkiego Robiego ( nie był jeszcze pobrany płyn z jamy brzusznej)

ALT <10 ( mało norma jest napisna 12-130
AST 19
TP 6,9
CREA 1.3 mg/dL
ALB 2,5
GLOB 4,4 czyli ich stosunek ok 0.58

WBC 36,2 10³/mm³ wg normy 10-15 czyli podwyższone
RBC 8,73 10³/mm³
HGB 11,6
HCT 36,3
PLT 240 10³/mm³
MCV 42
MCH 13,2 na granicy wg normy 13-17
MCHC 31,8 norma ok 30-36
RDW 16,9 odrobinę poniżej norm 17-22
MPV 13

%LYM 26,4 #LYM 9,5 H 10³/mm³ norma w nawiasach <1,2-3.2
%MON 2,9 #MON 1.0 H 10³/mm³ norma w nawiasach <0.3-0.8>
%GRA 70,7 #GRA 25,7H 10³/mm³ norma w nawiasach <1.2-6.8>

Glukoza 128mg

Podejrzenie w zasadzie diagnoza FIP narazie brak innych objawów osłuchowo dobrze je załatwia się normalnie.
Obrazek

http://www.kociarnia.opole.pl
Bazylku,Roberciku[*]Pamiętamy

daga80

Od: Pon paź 05, 2009 19:21

Post » Sob sty 16, 2010 17:57 Re: Co wiem o FIPie

Dodam, że FIV i FeLV ujemne.

Czy ktoś może pomóc zinterpretować wyniki?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob sty 16, 2010 18:51 Re: Co wiem o FIPie

może napisz pw do Gali - ona ma dużą wiedze
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto kwi 20, 2010 19:05 Re: Co wiem o FIPie

A ja znów wracam na wątek :(

Choć teraz sytuacja jest zupełnie inna niz poprzednio.
Dopiero są podejrzenia, że może FIP.

Kot niemrawy od ponad tygodnia - najpierw myślałam, że dziąsła dokuczają (ma plazmocytarne), potem, że może przeziębiony, aż w piątek zauważyłam, że wchodzi i wychodzi wciąż z kuwety i nic nie robi. Zaraz na sygnale wieczorem w piątek do weta - gorączka 40,5 st, dość wrażliwy kręgosłup. Miał zrobione USG, żeby sprawdzić, jak pęcherz wygląda, bo na macanego nie był pełen. Wyglądał na niezbyt duży, dość słabo widoczny, wetka sprawdzała jeszcze, czy nie pękł i czy płyn się nie rozlał. Wszystko ok. Okazało się, że zatkany pęcherz - udało się przepchać, zcewnikować - ph 8, struwity. No to sprawa jasna, dostał antybiotyk i zanim wróciliśmy już był dobry.
Na drugi dzień rano u weta temp poniżej 38, pęcherz dość pusty, czyli wysikany. Dalej synulox, catosal i tolfa. Wieczorem przy mnie sik w kuwecie, czyli powinno być dobrze.
W niedzielę temp.39,8 :( Pęcherz normalny, czyli drożny, kręgosłup wrażliwy, ale kot nadal baaaardzo spokojny. Pobraliśmy krew - biochemia wzorcowa.
W poniedziałek temperatura w normie, choć kot niemrawy - mało chodzi, choć wzrok dość bystry. Ten sam zestaw leków. Pęcherz nadal wygląda na drożny, kręgosłup nadal wrażliwy.
I dziś znów temp. ponad 40 stopni :( Dziś dostał steryd i enrofloksacynę, zobaczymy jak zadziała. Nie jest zażółcony, ładnie wygląda tak naprawdę - no może ten łupież w futerku ...
Trochę je, ale bez apetytu, trochę chodzi, ale woli leżeć. Wetka dziś macała, czy nie ma płynu - on jest dość dużym i tłuściutkim kotem (szczególnie teraz po zimie jeszcze) - zaczyna podejrzewać FIP :(

Dodam, że rzecz dotyczy kota działkowego - 3-letniego, szczepionego od początku jak należy, od kociaka dobrze karmionego, nigdy nie chorującego, nieufnego wobec obcych. Duży, zdrowy kot w stałym stadzie zdrowych dużych kotów. Wszystkie ciachnięte.

We czwartek zrobimy porządne USG z wygoleniem brzuszka, pewnie poproszę o bad. krwi pod kątem FIPa ... dla wetki najbardziej podejrzane są te wahania temp. i niewielka reakcja na leki.

Ja już nie chcę przechodzić znów FIPa ... myślicie, że to może być co innego?
Robić FeLV/FIV?
Czy to może jakieś zatrucie być?
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto kwi 20, 2010 19:26 Re: Co wiem o FIPie

Avian pisze:A ja znów wracam na wątek :(

Choć teraz sytuacja jest zupełnie inna niz poprzednio.
Dopiero są podejrzenia, że może FIP.

Kot niemrawy od ponad tygodnia - najpierw myślałam, że dziąsła dokuczają (ma plazmocytarne), potem, że może przeziębiony, aż w piątek zauważyłam, że wchodzi i wychodzi wciąż z kuwety i nic nie robi. Zaraz na sygnale wieczorem w piątek do weta - gorączka 40,5 st, dość wrażliwy kręgosłup. Miał zrobione USG, żeby sprawdzić, jak pęcherz wygląda, bo na macanego nie był pełen. Wyglądał na niezbyt duży, dość słabo widoczny, wetka sprawdzała jeszcze, czy nie pękł i czy płyn się nie rozlał. Wszystko ok. Okazało się, że zatkany pęcherz - udało się przepchać, zcewnikować - ph 8, struwity. No to sprawa jasna, dostał antybiotyk i zanim wróciliśmy już był dobry.
Na drugi dzień rano u weta temp poniżej 38, pęcherz dość pusty, czyli wysikany. Dalej synulox, catosal i tolfa. Wieczorem przy mnie sik w kuwecie, czyli powinno być dobrze.
W niedzielę temp.39,8 :( Pęcherz normalny, czyli drożny, kręgosłup wrażliwy, ale kot nadal baaaardzo spokojny. Pobraliśmy krew - biochemia wzorcowa.
W poniedziałek temperatura w normie, choć kot niemrawy - mało chodzi, choć wzrok dość bystry. Ten sam zestaw leków. Pęcherz nadal wygląda na drożny, kręgosłup nadal wrażliwy.
I dziś znów temp. ponad 40 stopni :( Dziś dostał steryd i enrofloksacynę, zobaczymy jak zadziała. Nie jest zażółcony, ładnie wygląda tak naprawdę - no może ten łupież w futerku ...
Trochę je, ale bez apetytu, trochę chodzi, ale woli leżeć. Wetka dziś macała, czy nie ma płynu - on jest dość dużym i tłuściutkim kotem (szczególnie teraz po zimie jeszcze) - zaczyna podejrzewać FIP :(

Dodam, że rzecz dotyczy kota działkowego - 3-letniego, szczepionego od początku jak należy, od kociaka dobrze karmionego, nigdy nie chorującego, nieufnego wobec obcych. Duży, zdrowy kot w stałym stadzie zdrowych dużych kotów. Wszystkie ciachnięte.

We czwartek zrobimy porządne USG z wygoleniem brzuszka, pewnie poproszę o bad. krwi pod kątem FIPa ... dla wetki najbardziej podejrzane są te wahania temp. i niewielka reakcja na leki.

Ja już nie chcę przechodzić znów FIPa ... myślicie, że to może być co innego?
Robić FeLV/FIV?
Czy to może jakieś zatrucie być?

zróbcie to usg i może rtg jak trzeba bedzie
po co badania krwi na Fipa? to kot działkowy mógl miec stycznośc z koronawirusem ( i raczej miał)
a on jakiegoś zapalenia płuc nie ma? sprawdź pod tym kątem
to moze byc sam pęcherz również
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto kwi 20, 2010 19:27 Re: Co wiem o FIPie

Kurcze Iza oprocz wahajacej sie temp nic nie wskazuje na FIP

Zrob mu badania szczegolowe. Albuminy i bialko. Morfo i biochemie.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Wto kwi 20, 2010 19:34 Re: Co wiem o FIPie

Osłuchowo czysto, węzły ok.
Jak na razie padło słowo FIP i jak na razie bezwysiękowy.

Zastanawiam sie nad badaniem tych białek - u Whiskasa wyszedł stosunek właściwie wykluczający FIP, a wszystko inne na niego wskazywało. Czasu zabrakło wtedy ...
Teraz wygląda, że jest więcej czasu, chyba, że nagle tez pójdzie lawinowo.

Ja mając na świeżo doświadczenia z Whiskasem widzę tylko jedno podobieństwo - temperaturę i brak reakcji na leki, reszta się różni.

Zupełnie nie wiem, w którym kierunku badać, jeśli nie FIP. On nie jest zdrowy ...

Edit : Aga, biochemię ma zrobioną, wzorcowa. Wetka pobierająca krew powiedziała, ze widzi, ze bardzo szybko krwinki opadają, czy to komuś coś mówi? Co to może znaczyć?
Może FeLV? To jest ten wiek akurat - 3 lata ...
Obrazek

Avian

Post » Wto kwi 20, 2010 19:39 Re: Co wiem o FIPie

opadaja krwinki w probowce?

Zbadaj morfo jeszcze raz. Czy nie spada hematokryt i hemoglobina.
Zapalenie drog moczowych tez daje wysoka temp.
Zaraz napisze do Galli.

wpisz mi na pw wyniki badan.
Obrazek

aga9955

Post » Wto kwi 20, 2010 20:20 Re: Co wiem o FIPie

Wyniki jutro - książeczka została u weta. :oops: :oops:
Morfologii nie miał robionej - na razie zaczęłam od biochemii, pomyślałam, że może nerki od pęcherza dostały. Myślałam też o zatruciu - ale wątroba i nerki ok.

Ale gorączka przy stanach zapalnych reaguje na leki, prawda? Tutaj nie ...
Obrazek

Avian

Post » Wto kwi 20, 2010 20:41 Re: Co wiem o FIPie

A nie ma problemów z kupą? Wypróżnia się regularnie?
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Wto kwi 20, 2010 20:43 Re: Co wiem o FIPie

Iza zrob morfologie i bialko i albuminy.
Spokojnie.

Jak bedziesz miala wyniki to daj na pw. Ja napisze maila do Galli.
Jej Nocia umarla na Fip niewysiekowy. Kasia o Fipie wie duzo. Pomoze. W razie czego skonsultuje wyniki u swojego weta.
Obrazek

aga9955

Post » Śro kwi 21, 2010 6:46 Re: Co wiem o FIPie

ariel pisze:A nie ma problemów z kupą? Wypróżnia się regularnie?

To trudno powiedzieć, bo to kot działkowy, do tego mieszka w altanie z trójką innych, więc kuweta wspólna. Wetka macała wczoraj, mówi, że nie czuć, żeby dużo zalegało. Włożyła nawet paluszek w odbyt - stwierdziła, że wygląda normalnie.
Obrazek

Avian

Post » Śro kwi 21, 2010 10:14 Re: Co wiem o FIPie

Avian, a jak oczka? większość (oczywiscie nie wszystkie) przypadków FIPa bezwysiękowego objawia sie problemami ze wzrokiem, mój Gucio miał całe gałki oczne w krwawych wysiekach.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Śro kwi 21, 2010 10:23 Re: Co wiem o FIPie

Oczka czyste, dokładnie wczoraj z wetką oglądałyśmy.
Obrazek

Avian

[poprzednia][następna]