Lidka02, Strzelno. Kto pomoże w walce z gminą?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 05, 2012 21:18 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Dziś minął miesiąc jak dałam pismo do gminy i zero odpowiedzi i co teraz ....Nie moge wciąż kotów bezdomnych sama sponsorować bo mnie na to po prostu nie stać..

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Sob paź 06, 2012 10:10 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

"Teoretycznie" mogli Ci 5-go wysłać odpowiedź pocztą. Ale to tylko teoria, podejrzewam, ze maja gdzieś.
Nie mozna teraz tego zostawić ot tak sobie, bo będziesz czekać tatka latka.
Ja bym w poniedziałek zaniosła tam kolejne pismo, a może skargę(?) (może Vvu , albo ktoś inny w tym biegły sie pojawi i coś innego wymyśli) , a to tak teraz na szybko co bym napisała"
"Ze względu na to, ze w dniu 5.10.2012 r. minął ustawowy, 30-dniowy termin odpowiedzi na moje pismo z dnia 5.09.2012 (nr sprawy......-jeśli masz wpisany na potwierdzonej kopii) proszę o wyjaśnienie przyczyny zwłoki."

Przede wszystkim trzeba nękać i być up....wym.

Albo skarga do Samorządowego Kolegium Odwoławczego, ze pomimo upływu 30 dni nie dostałaś odpowiedzi od Gminy? (ale tutaj trzeba by się jeszcze podeprzeć paragrafami Kodeksu PA, które o tym terminie 30 dniowym mówią-teraz tego nie znajdę). Z tym, ze taką skarge składa się za pośrednictwem Gminy (chyba?).
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Sob paź 06, 2012 11:03 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Coś muszę zanieść jak już zaczęłam ......

lidka02

Post » Sob paź 06, 2012 11:08 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Dokładnie. Teraz już nie mozna odpuścić.
Przemyśle przez weekend (wyjezdzam, bez dostepu do netu) te kwestie, ale moze odezwie sie w międzyczasie ktoś bardziej oblatany w kwestii gnebienia administracji i urzedników.
Obrazek

mgj

Post » Sob paź 06, 2012 11:09 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

mgj pisze:Dokładnie. Teraz już nie mozna odpuścić.
Przemyśle przez weekend (wyjezdzam, bez dostepu do netu) te kwestie, ale moze odezwie sie w międzyczasie ktoś bardziej oblatany w kwestii gnebienia administracji i urzedników.

:ok:

lidka02

Post » Sob paź 06, 2012 15:31 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Widzisz, wygląda na to, że w mniejszych miejscowościach jest trudniej - pisałem odwołania, ale merytoryczne - u nas urzędnicy chociaż terminów przestrzegają - prędzej odpowiedzą na odczepnego, ale coś odpowiedzą, byle w terminie.

Spróbuję przygotować pismo w tej sprawie, ale będę mógł to zrobić najwcześniej w poniedziałek, ale raczej środa. :(
Gdyby ktoś mógł wcześniej, to byłoby fajnie. To chyba nie powinno być trudne - trzeba tylko kpa wziąć (można ściągnąć z sieci), przewertować rozdział o terminach i powołać się na konkretne artykuły.
Jak nikt wcześniej nie da rady, to się postaram jak najszybciej napisać.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Sob paź 06, 2012 16:15 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

VVu pisze:

Widzisz, wygląda na to, że w mniejszych miejscowościach jest trudniej - pisałem odwołania, ale merytoryczne - u nas urzędnicy chociaż terminów przestrzegają - prędzej odpowiedzą na odczepnego, ale coś odpowiedzą, byle w terminie.

Spróbuję przygotować pismo w tej sprawie, ale będę mógł to zrobić najwcześniej w poniedziałek, ale raczej środa. :(
Gdyby ktoś mógł wcześniej, to byłoby fajnie. To chyba nie powinno być trudne - trzeba tylko kpa wziąć (można ściągnąć z sieci), przewertować rozdział o terminach i powołać się na konkretne artykuły.
Jak nikt wcześniej nie da rady, to się postaram jak najszybciej napisać.

Dzięki właśnie by trzeba było się powołać na jakiś artykuł bo tak mnie znów oleją..

lidka02

Post » Wto paź 09, 2012 10:58 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Ponizej wyszukałam odpowiednie paragrafy kpa, które wg mnie powinno się zacytowac. Tylko nie potrafie doradzić czy prosic uprzejmie o wyjasnienie przyczyn zwłoki , czy raczej skarżyć się na to ,ze nie dotrzymali terminu i nie poinformowali dlaczego (a jesli skarga to do kogo skierowana, wg kpa - chyba do wojewody lub rady gminy?).

Art.12. § 1.Organy administracji publicznej powinny działać w sprawie wnikliwie i szybko, posługując się możliwie najprostszymi środkami prowadzącymi do jej załatwienia.
§2.Sprawy, które nie wymagają zbierania dowodów, informacji lub wyjaśnień, powinny być załatwione niezwłocznie.

Art.35. § 1.Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.
§2.Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ.
§3.Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.

Art.36. § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 lub w przepisach szczególnych organ administracji publicznej jest obowiązany zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.
§2.Ten sam obowiązek ciąży na organie administracji publicznej również w przypadku zwłoki w załatwieniu sprawy z przyczyn niezależnych od organu.
Obrazek

mgj

Post » Wto paź 09, 2012 16:29 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Kurcze nie wiem co wybrać...... :oops:

lidka02

Post » Wto paź 09, 2012 17:03 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

lidka02 pisze:Kurcze nie wiem co wybrać...... :oops:

Spokojnie. :wink: Jutro wieczorem usiądę i napiszę pismo, OK?
ObrazekObrazek

VVu

Post » Wto paź 09, 2012 18:24 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

VVu pisze:
lidka02 pisze:Kurcze nie wiem co wybrać...... :oops:

Spokojnie. :wink: Jutro wieczorem usiądę i napiszę pismo, OK?

Dzieki :love:
Dziś dziewiąty ale sobie gmina w kulki leci , jak bym napisała po swojemu takie proste to oleją to :evil:

lidka02

Post » Śro paź 10, 2012 20:34 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Niestety nie mam żadnego doświadczenia w pisaniu pism poganiających. Po lekturze Kpa wydaje mi się, że skarżyć się na niezałatwienie sprawy w terminie można do organu wyższego stopnia (w naszym przypadku byłoby to do samorządowego kolegium odwoławczego). No, ale to zawsze będziemy jeszcze mogli zrobić.

Zatem przygotowałem pismo do burmistrza. Ale samo poganianie to byłoby za mało. Wymyśliłem więc – w oparciu o Kpa oczywiście – pewien trik. Polega on na tym, ze skoro burmistrz zwleka z wydaniem ZAŚWIADCZENIA, to, proszę bardzo, jesteśmy gotowi uznać, że jest ono w ogóle niepotrzebne (jemu). Zatem, w myśl art. 75 § 2 Kpa, wystarczy OŚWIADCZENIE.
Skoro tak, to oświadczenie, że lidka02 jest społecznym opiekunem kotów, lidka02 złożyła w poprzednim piśmie. :)

Trzeba tylko pamiętać, że oświadczenia składa się pod rygorem odpowiedzialności za fałszywe zeznania.

Niżej wklejam pismo pod ewentualną dyskusję. Lidce02 pismo wyślę też mailem w formacie DOC (z odpowiednio sformatowanym tekstem – tu już nie mam siły tego robić), ale wcześniej chcę jeszcze poradzić się prawnika – czy nie przeszarżowałem. ;)
Jeśli pismo do lidki02 dojdzie, to znaczy, że – zdaniem prawnika – jest OK.

Strzelno, 11.10.2012

imię i nazwisko
adres

Burmistrz Strzelna
Urząd Miejski w Strzelnie
Ul. Dr J. Cieślewicza 2
88-320 Strzelno

W nawiązaniu do mego pisma do Burmistrza Strzelna z dnia ……, sygn. …….
z prośbą o wydanie zaświadczenia
(w trybie art. 217 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego, Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm., ze względu na interes prawny – art. 217 § 2 pkt 2 Kpa)
że jestem społecznym opiekunem (karmicielem) kotów wolno żyjących
w rozumieniu § 9 Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Gminy Strzelno w 2012 roku,
przyjętemu uchwałą nr XXI/155/2012 Rady Miejskiej w Strzelnie z dnia 24 maja 2012 roku w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Gminy Strzelno w 2012 roku.

proszę o podanie (w trybie art. 36 § 1 Kpa) – na piśmie – przyczyn zwłoki niezałatwienia sprawy i podanie terminu jej załatwienia.

Zwracam uwagę, że na wydanie zaświadczenia, w myśl art.217 § 3, Organ miał siedem dni.

Jeśli Organ, dla uznania mnie za społecznego opiekuna (karmiciela) kotów wolno żyjących (w rozumieniu uchwały jak wyżej) nie wymaga wydania przez Organ zaświadczenia, to moje pismo do Burmistrza Strzelna z dnia ……, sygn. …….
stanowi OŚWIADCZENIE, że jestem społecznym opiekunem (karmicielem) kotów wolno żyjących
(w rozumieniu uchwały jak wyżej) – w trybie art. 75 § 2 Kpa.

Z poważaniem,
imię i nazwisko
podpis odręczny

Edycja: literówki x
Ostatnio edytowano Czw paź 11, 2012 0:07 przez VVu, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

VVu

Post » Śro paź 10, 2012 20:37 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Wydaje mi sie że napisałeś ok :1luvu: .Cudnie dzięki :ok:

lidka02

Post » Czw paź 11, 2012 9:06 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

Prawnik przeczytał i zaakceptował. Choć uznał, że pismo jest "łagodne i stonowane". :D
Jak coś, w następnym polecimy ostrzej. :wink:

Pismo w DOC przesłałem lidce02 mailem.
ObrazekObrazek

VVu

Post » Czw paź 11, 2012 10:29 Re: Pomoc dla lidka02 ze Strzelna

VVu pisze:Prawnik przeczytał i zaakceptował. Choć uznał, że pismo jest "łagodne i stonowane". :D
Jak coś, w następnym polecimy ostrzej. :wink:

Pismo w DOC przesłałem lidce02 mailem.

Dzięki :ok:

lidka02

[poprzednia][następna]