dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 12, 2014 18:08 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Ale ja bardzo serio pisałam. O tych pełzających. :wink:

Kawał znam, ale z umiejscowieniem w piaskownicy :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro lis 12, 2014 18:24 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

kussad , możesz poczytać http://rozanski.li/?p=3389 Tekst jest baaaardzo dokładny. I długi :mrgreen:
Nie używam , nie mam potrzeby. Ale rozmawiałam - piją ludzie dorośli, piją dzieci, dają zwierzętom m.in. aby zapobiec zewnętrznym pasożytom. Byłam w sklepiku - dalej kupują hurtowo 8O
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Śro lis 12, 2014 18:46 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Przeciw pasożytnicze działanie ma też czarna jagoda. Szkoda, że już po sezonie bo bardzo lubię :lol: .Ale ja mam pytanie trochę z innej beczki. Stosował ktoś z Was może liść borówki brusznicy? Ktoś mi doradził w związku z problemami Cymka ze struwitami ale jakoś nie mam odwagi zastosować.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Śro lis 12, 2014 19:37 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

morelowa - świetny tekst
mnie w sumie nic nie jest, wiec piję ziółka, które mi smakują - ostatnio wierzbówkę kiprzycę 8) http://pl.herbs2000.com/ziola/wierzbowka_k.htm
kupiłam herbatkę, http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/p ... erbata/304, ale mam w planie zbierac w przyszłym roku sama
ale szukam takich głównie herbat, co w Polsce rosną z zasady no a ten czystek :? tez chciałam spróbować, no ale jakoś mi zawsze eis nie mieści w zamówieniu 8) on jest z Albanii

a w tym artykule morelowej pisze, ze jest polska odmiana czystka posłonek pospolity http://pl.wikipedia.org/wiki/Pos%C5%82o ... _pospolity
super będę takiego szukać
Zasięg gatunku obejmuje Europę, Amerykę Północna, Południową w strefie umiarkowanej i Azję Mniejszą, jest dość powszechny na obszarach górskich. We florze Polski dość częsty, występuje na stanowiskach naturalnych głównie na południu kraju, w Karpatach i Sudetach oraz na ich przedpolu, a ponadto często w północnej części niżu. W pozostałych regionach jest rzadki.
w Sudetach występuje ten posłonek :1luvu:

nazbierałam po ciemku miłorzeba dwuklapowego - spadnie tych, pięknych liści
mam go, że ho ho
będe pic herbatki

a wiecie, ze można robić napar z liści brzozy? wiosna trzeba zbierać

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro lis 12, 2014 20:49 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Nie mój artykuł tylko Różańskiego :twisted: On taki guru dla niektórych.

Patmol - ale Ty to mądra jesteś , prawda?
Zresztą piszesz, że nic Ci nie jest, więc chyba jakichś leków nie bierzesz. Bo jak dla mnie to bez lekarza [jak sie ma takiego co się zna :roll: ] dłuższe picie jakichkolwiek ziółek może być niebezpieczne, jeśli się coś łyka przy tym.
Łyka = lekarstwa.

Obrazek

morelowa

Post » Czw lis 13, 2014 7:30 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

pewnie, ze jestem mądrą 8) że ho ho ho
nic mi nie jest - w tym sensie ze na nic nie choruję w sumie (chociażby jakby się uprzeć, to może bym coś znalazła, co mi dolega :kotek: )
i żadnych leków nie biorę

ale dużo piję - a nie lubię pić samej wody, więc coś pić muszę zabarwiającego 8) że tak powiem
herbata taka czarna ze sklepu, to tez ziółka w sumie , ale nie tutejsze i takie podłe przypuszczam-wiec lepiej chyba nasz pic :kotek:

Patmol

Post » Czw lis 13, 2014 8:22 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Całkowicie zdrowych ludzi nie ma :smokin:
Patmol, a czy to nie Ty masz problem z kolanami ? :twisted:
Np. ja właśnie zagrypiłam :(

Ja Wam powiem, że samowolki ziołowej się boję. Ale podziwiam ludzi, którzy się znają. Chciałabym mieć wiedzę ale zdaję sobie sprawę, że to jest ogrom wiedzy do ogarnięcia, nie wystarczy wiedzieć co pomaga, trzeba wiedzieć w jakiej ilości, jak zbierac, jak przechowywać, jak dawnkowac.
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Czw lis 13, 2014 8:37 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

psiama pisze:Całkowicie zdrowych ludzi nie ma :smokin:

...są tylko niezdiagnozowani!

Tak co do ziółek. Trzeba miec wiedzę - najlepiej dużą :mrgreen: Nie na darmo dawno temu już ziołolecznictwem zajmowały się wiedźmy* i temu podobne 'wykształcone' osoby.
* pozytywnie
Na pewno wypicie jednorazowe, od czasu do czasu, nie zaszkodzi. Ale już systematyczne nawet przez tydzień , może być szkodliwe. Ale też zależy jak zaparzone, jak dużo - bez histerii oczywiście.
Piję kawę [prawdziwą, nie erzac] bo lubię. Herbata od jakiegoś czasu zaczęła mi 'przeszkadzać' więc nie piję w ogóle, choć uważam, że herbaty sa super. Ale w każdej innej chwili - wodę. Gorącą zdecydowanie. Mineralnych i innych tego typu do ust nie biorę.

Obrazek

morelowa

Post » Czw lis 13, 2014 8:43 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Patmol - jak Ci herbata czarna nie smakuje (obawiam się, że źle parzysz w takim razie) to może biała, np. te: http://www.big-active.pl/herbaty-biale? ... wwodVJYArQ. Ja namiętnie pijam oolunga (teraz "Żelazną Boginię Miłosierdzia") i przy okazji niejako nauczyłam się parzyć prawidłowo (nie przeparzać, co jest dużym błędem większości Polaków) i białą i czarną i żółtą i oolunga. No i pijam ziółka - głównie miętę, szałwię i lipę.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw lis 13, 2014 8:53 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Czułam , że Alienor się odezwie herbacianie :D

Z dedykacją dla Patmol:
http://kurazdoktoratem.blogspot.com/201 ... -mini.html

Obrazek

morelowa

Post » Czw lis 13, 2014 13:13 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

mnie herbaty bardzo smakują - i czarne i różne
ale po prostu chce sobie popić nasze. ze tak powiem pogańskie, herbatki
przecież kiedyś ludzie tez coś pili 8) nie tylko wodę
a kawy tej co teraz, ani herbat tych co teraz nie było

jak trzeba to i wiedźmą zostaną 8)
te herbatki rożne do kupienia, jak ta moja z wierzbówki kiprzycy, to ze sklepu jest i spokojnie jedno opakowanie wypić można
szałwii nie można pić dużej nic miesiąc, trzeba przerwy robić
nie muszę przecież od jakiś tajemnych czy trujących ziół zaczynać

mam problem z kolanami
ale czy to choroba?
nie leczę się w żaden sposób, do lekarza nie chodzę, badań nie robię
jeśli dziennie/codziennie zrobię chociaż te 10 -15 km -to własciwie problemu nie ma
jak nie chodzę, po kilku dniach problem się pojawia -psy mam i tak chodzić muszę 8)

Patmol

Post » Czw lis 13, 2014 14:05 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

morelowa pisze:kussad , możesz poczytać http://rozanski.li/?p=3389 Tekst jest baaaardzo dokładny. I długi :mrgreen:
Nie używam , nie mam potrzeby. Ale rozmawiałam - piją ludzie dorośli, piją dzieci, dają zwierzętom m.in. aby zapobiec zewnętrznym pasożytom. Byłam w sklepiku - dalej kupują hurtowo 8O
Bardzo dziękuję - świetny tekst. Postaram się zapamiętać gdzie jest link i zapytam swojego lekarza czy mogę pić - czasem miewam problem z zatamowaniem krwi i robimy badania... bo nie wiadomo co mi się dzieje...:wink:
W jakim sklepiku robisz zakupy?
Pozdrawiam Ewa&Choco&Nero
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Czw lis 13, 2014 14:15 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

W tym:
https://www.facebook.com/pages/Laborato ... 02?fref=ts
ale on jest tylko stacjonarny .
Niektórzy tu już o nim słyszeli :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Pt lis 14, 2014 8:51 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

mój tŻ wypuszcza Alibabę na pokoje, ale jakoś ta socjalizacja marnie idzie
zrobił kilka zdjęć -ale widać na nich, ze kot jest taki wystraszony - i wypuszczony warczy na koty bardzo albo się chowa pod łózkiem
no i do ogłoszeń to są marne
ale lepsze takie niź nic

Alibaba
Obrazek

Obrazek

Patmol

Post » Pt lis 14, 2014 8:53 Re: Alibaba (dźin z lampy) Pilnie szuka Domu (DT/DS)

Cudny jest. Nie wymagaj, żeby się nie bał. Też bym się bała.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

[poprzednia][następna]