Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro sty 27, 2010 13:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

JoasiaS pisze:Ale do tego 11 lutego wrzucisz jakiś fajny przepisik, prawda?
Niekoniecznie na pączki :wink:

coś Ci na ten piątek może wymyślę :mrgreen:

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Śro sty 27, 2010 13:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
JoasiaS pisze:Ale do tego 11 lutego wrzucisz jakiś fajny przepisik, prawda?
Niekoniecznie na pączki :wink:

coś Ci na ten piątek może wymyślę :mrgreen:

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Śro sty 27, 2010 14:54 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

A do nas przychodzą dzisiaj przyjaciele, i na kolacje będzie: kluski kładzione wg przepisu Aluś, do tego sos szpinakowy, a dla tych co jadają mięso kurczak, pokrojony w paseczki :mrgreen:. Winko już w lodówce :mrgreen:
Moje guru Aluś, powiedziała, że świetne połączenie :mrgreen:
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Śro sty 27, 2010 14:59 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
trawa11 pisze:Hejka :1luvu:
Co dzisiaj na obiadek :?:

dzisiaj pościmy marząc o tłustym czwartku :mrgreen:

a kiedy jest tłusty czwartek :?: :?: :?: . cos młody jeszcze nie zrzędzi na ten temat :roll: , spędza wtedy calą dobe w cukierni :(

edit. a już doczytałam, kiedy :lol:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Śro sty 27, 2010 15:03 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Agata&Alex pisze:A do nas przychodzą dzisiaj przyjaciele, i na kolacje będzie: kluski kładzione wg przepisu Aluś, do tego sos szpinakowy, a dla tych co jadają mięso kurczak, pokrojony w paseczki :mrgreen:. Winko już w lodówce :mrgreen:
Moje guru Aluś, powiedziała, że świetne połączenie :mrgreen:

Joasiu
co Ty na to może taki przepis na ten weekend :mrgreen: (tylko nie wiem czy KO-wiec jada szpinak :roll: )

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Śro sty 27, 2010 18:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

poczytałam, poczytałam, zgłodniałam - ide robic nalesniki z dżemem jagodowym, poleję śmietaną z cynamonem i nie będe się zadręczać, ze ludzie to nawet pączki robią i inne.

Tyzma

Od: Sob wrz 20, 2008 21:44

Post » Czw sty 28, 2010 8:59 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Hejka gotujący i jedzący! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw sty 28, 2010 8:59 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Witaj Alu i Kociaste :1luvu:
czy w łazience znalazło by się miejsce dla dużej orki? :lol:
nie będę zawadzać ale dopę chciałabym wygrzać kapkę :wink:

Aluś czy robiłas kiedyś to sushi czy jak się to pisze?
w lokalach to jest kosmicznie drogie
nigdy tego nie jadłam ,ale ludzie mówią że to jest pyszne
tylko czy oby napewno :roll:
Ściskam Was mocno

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Czw sty 28, 2010 18:39 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Cześć :)
Co tak ostatnio bez przepisów?
Zjadłabym coś pycha :roll:

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

Post » Czw sty 28, 2010 18:45 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Kociama pisze:Aluś czy robiłas kiedyś to sushi czy jak się to pisze?
Ściskam Was mocno

Dobrze napisałaś :lol:

Ja też nie jadłam i nie wiem czy zjem, nie znoszę surowizny :oops: ale spróbować zawsze warto :)

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Czw sty 28, 2010 18:48 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Cameo pisze:
Kociama pisze:Aluś czy robiłas kiedyś to sushi czy jak się to pisze?
Ściskam Was mocno

Dobrze napisałaś :lol:

Ja też nie jadłam i nie wiem czy zjem, nie znoszę surowizny :oops: ale spróbować zawsze warto :)

słyszałam że nie tylko surową rybę się daje to tej trowy i ryżu 8O

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Czw sty 28, 2010 18:53 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

I wcale nie jest taki pyszne, tylko ma "dobrą prasę".
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw sty 28, 2010 19:04 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

kalair pisze:Shirka! :ryk: :ryk:
Chcesz wszystkie 300? :mrgreen:

Czemu nie? Po kilka dziennie, szybko zejdą :twisted:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Czw sty 28, 2010 19:12 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:czasem zażywa tymianku...
Obrazek

Swietne ;) A powiedz mi, czy zioła są bezpeczne dla kotków? Odkąd mam Rudusia przezornie przestałam kupować w doniczkach, brakuje mi ich...np bazylii :roll:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Czw sty 28, 2010 20:39 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Specjalny przepis dla JoasiS wykonany w tandemie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kluski kładzione w sosie szpinakowym z kurczakiem

kluski robimy wg przepisu Ali, czyli:

Kluski kładzione na 4 osoby mniej więcej
Składniki
1 kefir 200 ml
1-2 jajka zależy jakiej wielkości
Mąka
Sol

Mieszamy kefir z jajkiem solimy do smaku i dodajemy mąkę trudno określić ilość ale ciasto ma mieć gęstość taką aby można je było łyżka nakładać jak gęsta śmietana, nie powinno się lać bo tym razem to nie kluski lane. Gotujemy wodę solimy i wkładamy do niej łyżkę żeby się mocno zagrzała wtedy z miską w dłoni podchodzimy do garnka i łyżką nabieramy ciasto, szerszą częścią łyżki takie półksiężyce, czyli troszkę mniej niż pół łyżki i wkładamy łyżkę do wody ciasto samo spadnie. Staramy się robić to w miarę szybko, jak się nabierze wprawy to leci jak z płatka. Na początku jeżeli nigdy nie robiłyście klusek nakładajcie po kilka niech się zagotują, one rosną i są co najmniej dwa razy większe niż na początku.

Sos szpinakowy:
składniki:
1 opakowanie szpinaku, ja użyłam brykietów z biedronki, ale myślę, że ładniej by wyglądały kluski w świeżym szpinaku jeżeli go nie będzie w pobliskim sklepie polecam nie siekany (cale liście) mrożony produkowany przez Hortex . Można go kupić w biedronce.
Zamrożony szpinak dajemy na patelnie, dodajemy troszkę wody i zaczynamy dusić , gdy już się rozmrozi dodajemy masło, sól i pieprz wszystko do smaku. Gdy już wszystkie składniki się połączą wciskamy 3-4 ząbki czosnku, tak żeby był dobrze wyczuwalny, na koniec dodaje pół kubeczka śmietany 12% i sos gotowy .

Kurczaka kroimy w paseczki i doprawiamy jak kto lubi. Nie jadam mięsa więc robię na oko , dodałam soli, pieprzu, curry, i papryki. Na patelnie kropla oleju i wrzucamy paseczki kurczaka, smażymy. Kurczaka możemy tez doprawić tymiankiem (to pisze ja Ala) i przygotować na gilowej patelni.

Najpierw zrobiłam sos, gdy już miałam gotowy na patelni, zrobiłam kluseczki i dorzucałam je do sosu, gdzie sos je oblepił . Ale każdy może zrobić jak mu się podoba.

Goście się zachwycali i cała kolacja bardzo szybko zniknęła z talerzy :P

SMACZNEGO 8)
Obrazek
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

[poprzednia][następna]