Schronisko Sosnowiec - brakuje miejsca na kwarantannie :-(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 04, 2010 17:23 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Melduję się na nowym wątku coby mi się nie zawieruszył :1luvu: a cobym podglądać mogła :mrgreen: - a poczytam wieczorkiem

JOMA

Od: Wto cze 08, 2010 14:12

Post » Sob wrz 04, 2010 21:19 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

ja do poniedzialku goscinnie na forum bo mamy rózne miłe uroczystości rodzinne i nie mam czasu :). Ale w schronie dzisiaj była z nami miła studentka Kasia, będzie próbowac swoich sił w wolontariacie kocim . na razie będzie w parze z kims a potem moze sama. :ok: i nie dostała zawału widzac tą ciasnotę.
a z rzeczy przyziemnych strasznie mokre schodzi - wczoraj rano zostawiłam dwie takie półlitrowe puszki kitekat'a i kilka puszek 0,33 bez etykiet i dziś nic nie było. Zostawiałam dzis 27 puszek 0,33 mokrego zobaczymy na ile starczy. Boję sie, że nie wyrobię na jedzenie, bo koty nie ruszają schroniskowego a na te puszkie się rzucają.Kupiłam 200 sztuk puszek.
Mokre musimy dawać tak nie za dużo, nie powinno stać w miskach bo jest suche i na razie jest w miarę dobrej jakości mam też zapas większy. W poniedziałek Piotrek dowiezie rano suche dla maluchow bo się skończyło.
to spadam pa pa

bardzo przerażone szylkretki - ale obie się dały pogłaskać
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a to promyk nadziei
Obrazek

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Sob wrz 04, 2010 21:39 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Ewa sama nie wiem może porozmawiac z władzami schroniska bo nie wiem skąd mają jedzenie dla kociaków :( jak kupują może nie kupowali by takiego badziewia tylko coś lepszego, bo jak dostają to inna sprawa na to nie mamy wpływu :(a jak tam remontowe sprawy idą do przodu, może jutro postaram się podjechać do schronu jak mi się uda w miarę wcześnie wstać, dziś była u mnie Marta porobiła zdjęcia moich schroniskowych dwóch maluszków jak mi się uda wyadoptować , to zabiorę następne maluszki ze schronu, mam nadzieję że niebawem skończy się okres maluszkowy i będziemy przynajmniej przez okres jesienno-zimowy w miare zapanować :) bądźmy dobrej myśli :)
Byłoby super gdyby było jak najwięcej takich studentek :D bo byłybyśmy odciążone od codziennej opieki nad kociakami w schronie i można by się skupić nad innymi rzeczami :)

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Nie wrz 05, 2010 7:06 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

z tego co słyszłam nie kupują jedzenia dla kotów tylko dostają z darów :? , muszę o tym pogadać z SOS'em a zwróćcie uwagę na jedna rzecz zapomniałam napisać - zaginęła pręguska bez obrózki. Jest za to inna też bez obrożki - mniejsza, przerażona. Tamta była bardzo miziasta i towarzyska i nie robiła wrażenia chorej. jeszcze w czwartek była 8O
zawsze jak przychodziłam to wychodziła pierwsza się przywitać :(

puszki które kupiłam mają ponad 0,4 a a nie 0,33 l.

Filomen

Post » Pon wrz 06, 2010 11:14 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Hej. Wpisuję wyniki krwi Kotki-mamki ze schronu, która reprezentuje typowe objawy "syfu schroniskowego" czyli apatia, biegunka, rzyganie, nie jedzenie, chudnięcie:

Morfologia krwi obwodowej:
Leukocyty: 4,27; norma: 4,0-10,2
Granulocyty: 2,85, norma: 2,0-7,8
Granulocyty %: 66,6; norma: 40-65
Limfocyty: 0,43, norma: 0,6-4,1
Limfocyty %: 10,1, norma: 20-45
Monocyty: 0,793, norma: 0-0,9
Monocyty %: 18,60, norma: 3-10
Eozynofile: 0,116, norma: 0-0,7
Eozynofile %: 2,72, norma: 1-5
Bazofile: 0,087, norma: 0-0,2
Bazofile %: 2,04, norma: 0-1
Erytrocyty: 10,10, norma: 4,04-5,48
Hemoglobina: 15,4, norma: 12,2-16,2
Hematokryt:52,5, norma: 37,7-47,9
MCV: 52,1, norma: 80-97
MCH: 15,3, norma: 27-31,2
MCHC: 29,3, norma: 31,8-35,4
RDW: 24,8, norma: 11,6-14,8
Płytki krwi: 352, norma: 142-424

Rozmaz krwi obwodowej (metodą manualną):
Granulocyty: 78, norma: 40-65
Eozynofile: 2, norma: 1-5
Limfocyty: 19, norma: 20-45
monocyty: 1, norma: 3-10

ALTaminotransferaz alaninowa 58,
ASTaminotransferaza asparginowa 63,
Kreatynina: 1,5
Mocznik: 61

wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane!!!

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Pon wrz 06, 2010 13:10 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Filomen pisze: a zwróćcie uwagę na jedna rzecz zapomniałam napisać - zaginęła pręguska bez obrózki. Jest za to inna też bez obrożki - mniejsza, przerażona. Tamta była bardzo miziasta i towarzyska i nie robiła wrażenia chorej. jeszcze w czwartek była 8O

Byłam dzisiaj w schronie.
pręguska 2.09 poszła do nwego domku do Katowic, widziałam oświadczenie :ok: .
tak samo 3 szt maluszków tych z 5 brykającej. I jesczee maluszek ten wyleczony z biegunki.
W sumie ostatnio poszło do domków 5 kociaków
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Pon wrz 06, 2010 13:17 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Dorota Wojciechowska pisze:
Filomen pisze: a zwróćcie uwagę na jedna rzecz zapomniałam napisać - zaginęła pręguska bez obrózki. Jest za to inna też bez obrożki - mniejsza, przerażona. Tamta była bardzo miziasta i towarzyska i nie robiła wrażenia chorej. jeszcze w czwartek była 8O

Byłam dzisiaj w schronie.
pręguska 2.09 poszła do nwego domku do Katowic, widziałam oświadczenie :ok: .
tak samo 3 szt maluszków tych z 5 brykającej. I jesczee maluszek ten wyleczony z biegunki.
W sumie ostatnio poszło do domków 5 kociaków

To niezły wynik :ok:
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Pon wrz 06, 2010 13:23 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Dzisiaj w schronie kociaki nawet w miarę poza jednym nowym maluszkiem przyjętym w piątek, który po szczepieniu i odrobaczeniu niestety dzisiaj odszedł.
pozostałe koty nakarmione i posprzątane.
niestety przybyły nowe ale dorosłe.

Czarny koteczek dorosły nie wiem płci bo był bardzo wystraszony i go nie łapałam
wychodzi na zewnątrz budy ale bardzo boi się odgłosów szczekających psow.
Obrazek

Jest też tri - o niej już pisała Filemon wcześniej.
Ponoć kicia dzikawa. Ale wciśnięta w koniec budy i nie było z nią kontaktu.
Włożyłam rękę pogłaskałam nie było żadnej reakcji.
Ale kicia wygląda jakby się wycofywała- jest mega przestraszona
Obrazek
jest też śliczna burania z białą krawatką i białymi łapkami.
oddana z książeczką z adnotacją że sprawiała kłopoty - jakie nie wiadomo, bo nie zapisane.
Kicia mocno wystraszona - zero kontaktu.
zaszywa się w najdalszą dziurę.
Nie wiem czy je i wychodzi z ukrycia bo byłam zbyt krótko.
Obrazek
Za towarzyszkę ma nadal wystraszoną tygrynię z zieloną obróżką.

jest nowa tygrynia taka podpalana jasnym brązem (takie plamki ma gdzie niegdzie)
Ona jest kontaktowa ale drze japę niemiłosiernie a czasami aż zawodzi.
Wzięta na ręce da się myziać ale krotko bo zaraz fuczy i chce uciekać
Zdjęcie niostre bo ruchliwa frannia :D
I tak mi sie wydaje że boi się innych kotów bo na nie fuczy i woli siedzieć na dworze
Obrazek
Ponadtow klatkach:
- jest wyrostek z ranką.
-jest czarny wyrostek
- bialo szary też wyrostek
- dwa czarne maluszki - myziaste puchate i śliczne (z tej wcześniejszej 5)
- dorosły kot czarny z mała białą krawatką
- dorosła szylkrecia jasna (nie ma apetytu , zakopuje mokre ale go nie je.
I to chyba tyle
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Pon wrz 06, 2010 13:53 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Witam, trzymam kciuki i zaznaczam sobie wątek by mi nie zginął w tłumie :D
Obrazek

Maksik 24.05.2014 [i]
Dago 2.12.2010 [i]

Niekochane fb - https://www.facebook.com/#!/pages/Nieko ... 8688796858

TanundA

Od: Czw maja 27, 2010 11:39

Post » Pon wrz 06, 2010 15:24 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

No to wszystko już napisała Dorota, ja doda tylko, że kicię z zieloną obrozką dziś głaskałam :wink:
Przyjęła to ze stoickim spokojem.
Tak samo szylkreci z klatki, która wymiotuje, ma sie lepiej i jest miziasta.
Obrazek Obrazek Działajmy razem, bo działamy w słusznej sprawie, uczmy się od braci mniejszych-klik

Rybka_39

Od: Sob kwi 18, 2009 16:44

Post » Pon wrz 06, 2010 17:26 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Ewa w kociarni przygotowalam 3 worki ciuchów na posłania do schroniska.Worki stoją na zewnątrz ponieważ koty się nimi "zjęły" jak były w środku.Odbierz je proszę jak najszybciej żeby nie zawilgły :)

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Pon wrz 06, 2010 17:57 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

ja tez oczywiscie sie zapisuje
niestety dopiero jak wylecze swoje i wyadoptuje :roll:

czy był ktos na spotkaniu? przeczytalam na dogo ze soboty ruszaja
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Pon wrz 06, 2010 20:02 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

mar_tika pisze:Ewa w kociarni przygotowalam 3 worki ciuchów na posłania do schroniska.Worki stoją na zewnątrz ponieważ koty się nimi "zjęły" jak były w środku.Odbierz je proszę jak najszybciej żeby nie zawilgły :)

ok Piotrek prawdopodobnie będzie jutro, bardzo dziękuję :D

Filomen

Post » Pon wrz 06, 2010 20:12 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Jutro Piotrek będzie w schronie, coś pysznego ugotowałam dla kociastych. W środę jest Dorotka i Rybka - jest do obstawienia czwartek :?: piątek Rybka a w weekend jakoś postaramy się podjechać chyba, że jest jeszcze ktoś chętny.
Na pierwszej stronie zamieszczę co jest potrzebne do schronu tak nieustająco - może ktoś ma akurat w nadmiarze :wink:

trochę jestem teraz zajęta bo mamy gości przez 3 tygodnie ale Piotrek będzie na pewno podjeżdzał do schronu jakoś to pogodzimy :wink:

Filomen

Post » Pon wrz 06, 2010 20:18 Re: Schronisko Sosnowiec - nowy wątek - szukamy wolontariuszy

Dorota Wojciechowska pisze:
Kicia mocno wystraszona - zero kontaktu.
zaszywa się w najdalszą dziurę.
Nie wiem czy je i wychodzi z ukrycia bo byłam zbyt krótko.
Obrazek
Za towarzyszkę ma nadal wystraszoną tygrynię z zieloną obróżką.

Dorotka - jak zrobilaś to zdjecie? Kotki siedzą w szufladzie czegoś w rodzaju niskiej szafki, z szuflady wyrwaliśmy przednią deskę i zrobiła się wnęka dla kotów, wsadzilismy kocyk i powstał fajny schowek ale na wysokości 30 cm nad ziemią :D

Filomen

[poprzednia][następna]