Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - już w DS :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 20, 2010 21:11 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Wiem Kropciu też się wtedy przeraziłam, nawet dzwoniłam do weta ale nic się nie działo złego. Już się nauczyłam niekocie sprzątać od razu ze stołu :wink:

A Kacperek usnął sobie. Martwą mnie mikre ilości kupki. Wczoraj siemię lniane dzisiaj olej no i znowu wygrzebałam z kuwety pół cm zasuszone. Może jutro wetka coś doradzi :roll:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Śro lip 21, 2010 0:31 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Siemię lniane to akurat zatwardza. Skoro zaczął jeść, to nie musi tego pić. A na kupkę Lactulosum się sprawdza, byle nie o smaku pomarańczowym.
Super, że kot je i pije :ok:
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro lip 21, 2010 1:40 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Niektóre koty źle reagują na laktulozę. Tuptuś wymiotował po niej jak przysłowiowy kot i to czy podawalam jednorazowo czy po troszku.

O siemieniu z netu

Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Olej lniany bogaty jest w glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego i linolowego), trochę mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.

Olej wyciskany z nasion lnu jest najzdrowszym olejem na świecie. W lecznictwie zastosowanie mają całe nasiona lnu, olej z nich wytłaczany oraz wytłoki, czyli mączka lniana. Stosuje się je zewnętrznie do okładów, mazideł. Siemię lniane ma działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające. Polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej.Zawarte w nasionach lnu śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.
Dobrze rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym, polecanym szczególnie osobom starszym. Siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Można go stosować na trudno gojące się rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka. Okłady robi się w postaci kataplazmów. Olej lniany przyspiesza regeneracje naskórka i błon śluzowych, obniża poziom lipidów i cukru we krwi. Przy obniżaniu poziomu cholesterolu lepiej jest zażywać olej lniany w postaci kapsułek.

W przypadku podrażnień żołądka sporządzamy odwar z nasion lnu:

•1łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pic po 1/2 szklanki dwa razy dziennie.
Aby oczyścić oskrzela z zalegającej w nich wydzieliny, w przypadku zaparć sporządzamy napar z siemienia lnianego:

•1 łyżkę siemienia zalewamy szklanka wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy dwa razy dziennie rano i wieczorem. Naparem możemy też przemywać skórę w przypadku półpaśca, łuszczycy i czyraków.
Kataplazm - 5 dag utłuczonych nasion lnu zalać 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać, zawinąć w płótno, przykładać pod ceratką na chore miejsce.

Badania przeprowadzone przez naukowców amerykańskich wykazują, że siemię lniane hamuje rozwój raka prostaty. Badania prowadzone były na czterech grupach chorych. Jedna grupa przez miesiąc przed operacją dostawała po 30mg siemienia, druga była na diecie niskotłuszczowej, trzecia ograniczała spożycie tłuszczu i jednocześnie jadła siemię, czwarta grupa odżywiała się jak dotychczas. Eksperyment wykazał, że w grupach, które jadły siemię, tempo namnażania się komórek rakowych było niższe o 30-40% niż w pozostałych.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro lip 21, 2010 6:07 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

phantasmagori pisze:Wiem Kropciu też się wtedy przeraziłam, nawet dzwoniłam do weta ale nic się nie działo złego. Już się nauczyłam niekocie sprzątać od razu ze stołu :wink:

A Kacperek usnął sobie. Martwą mnie mikre ilości kupki. Wczoraj siemię lniane dzisiaj olej no i znowu wygrzebałam z kuwety pół cm zasuszone. Może jutro wetka coś doradzi :roll:

Kurczę-u mnie masełko ładnie pomogło i chetnie było jedzone!-może i Kacperek zechce zjeść?
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro lip 21, 2010 8:17 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Jadł masełko. Przedwczoraj mi gwizdnął z 2 kromek chleba :wink:
Najpewniej wetka mu dzisiaj poda jakiś środek.
Pierwszy raz słyszę aby siemię zatwardzało :roll:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro lip 21, 2010 8:35 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

jak je, to z kolei nie .......... - jak nie urok, to przemarsz..... :evil:

Kacperku drogi - teraz już z górki kolego!!!! wszystkie czynności mają się pojawiać regularnie, nie ma lekko!!!! :wink: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Śro lip 21, 2010 13:09 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Kacperku masz wszystko ładnie jeść...trzymam kciuki :)
na necie z doskoku : kontakt: 607 488 598
Obrazek

BUDRYSEK

Od: Czw maja 22, 2008 19:37

Post » Śro lip 21, 2010 13:29 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

pyyyyyszne jedzonko Kacperku :ok:
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

Post » Śro lip 21, 2010 16:18 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

:ok: :ok:

Kaprys2004

Od: Śro kwi 02, 2008 15:53

Post » Śro lip 21, 2010 18:22 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Trzymamy kciukole za porządne kupsko!!!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro lip 21, 2010 19:03 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

kropkaXL pisze:Trzymamy kciukole za porządne kupsko!!!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

dokłanie :!:
Obrazek

pluskwa6

Post » Śro lip 21, 2010 20:20 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

A czy Kacperek miewa napady głupawki? Bo szaleńczy ruch jest świetny na metabolizm :-)
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Czw lip 22, 2010 1:52 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Jarka pisze:A czy Kacperek miewa napady głupawki? Bo szaleńczy ruch jest świetny na metabolizm :-)

Nie ma :D Parę razy dziennie zwiedza mieszkanie i dużo śpi. Możliwe że zrobił do wspólnej kuwety, bo dziś widziałam jak robił tam sioo. W tej małej mu trochę ciasno i nie wygodnie.
Byliśmy u wetki, trzeci zylexis podany, wyniki z krwi nerkowe i wątrobowe w normie, reszta wyników jutro. Testy FIV/FELV ujemne. Kupka jest w jelitach o normalnej konsystencji i nie jest jej dużo.
No cóż, myślę że Kacperek jest w zasadzie gotowy do adopcji :roll:

U weta było wesoło, Kacper bez problemu dał sobie pobrać krew, w oczekiwaniu na wyniki zwiedzał gabinet, rozsiadł się pani doktor na krześle, przejrzał biurko, napił się herbaty z kubka, powyrzucał papiery z półki :mrgreen:
Wszystko to na kompletnym luzie.
Domek dostanie strasznie fajnego kota :D
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Czw lip 22, 2010 6:41 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

Gandalf, jak do mnie trafił, miał problemy z wypróżnianiem.
robił takie malutkie twarde jak kamień bobki. W dodatku nie wiem dlaczego prawie czarne.
Dawałam mu puszki wiskasa polanego olejem parafinowym.
Zjadał ze smakiem i z kupami było co raz lepiej...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Czw lip 22, 2010 7:44 Re: Kacperek-zostanie duszkiem Kacperkiem? - jemy :)

świetnie że Kacper ma wyniki w normie :kotek:
Obrazek

pluskwa6

[poprzednia][następna]