Lidka02, Strzelno. Kto pomoże w walce z gminą?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sie 16, 2012 9:52 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

morelowa pisze:To jest DRAMAT o czym pisze Lidka!I(
Takich dramatów jest wszędzie pełno, niestety. I naprawdę szkoda czasu na płacz i załamywanie rąk, trzeba próbować coś robić, ograniczać te dramaty, a ograniczać je można tylko ograniczając populację zwierząt, czyli - sterylki.

morelowa pisze: I co? Jedynym komentarzem jest rada, by nie łapała tak - tylko tak [nie twierdzę, że nie słusznie w jakiejś innej sytuacji] , kiedy Lidka robi to od lat i sądzę, że wie co robi.
Morelowa, przeczytaj dokładnie proszę. Jest deklaracja sfinansowania 8miu sterylek, jest deklaracja pomocy w wyegzekwowaniu czegoś od gminy. A rada łapania w klatkę, a nie w kontenerek? Wynika z mojego dość sporego doświadczenia w łapaniu kotów, być może nieco większego od doświadczenia Lidki w tym akurat zakresie.

morelowa pisze: Żadnego słowa uznania ... :(
Myślę, że ww deklaracje i ich realizacja są więcej warte od pogłaskania po główce. Przynajmniej ja wolałabym kasę na sterylki niż aniołki i serduszka.
Może, w ramach uznania, dorzuć kolejną sterylkę? Albo pół?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw sie 16, 2012 10:31 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

Zadzwoniłem do gminy i sądzę, że lidka02 rzeczywiście musiała mieć spore kłopoty z tamtejszą biurokracją. Wygląda na to, że burmistrz tam rządzi silną ręką, a urzędnicy boją się samodzielności – pewnie tak to wygląda w większości samorządów pewnie. Ale wygląda też na to, że TYLKO ONA próbowała tam coś dla kotów załatwić.

Nie chcą urzędniczki podać przez telefon informacji, czy środki jeszcze są – w ogóle ze wszystkim odsyłają do burmistrza. Chcą, żeby zacząć od PYTANIA do niego – o MOŻLIWOŚĆ dofinansowania. Muszę to jeszcze przemyśleć, ale chyba takie pytanie nie ma sensu, bo tylko może zostać zmarnowane 2 tygodnie czekania na odpowiedź – chyba trzeba będzie napisać od razu WNIOSEK o dofinansowanie – najwyższej wtedy odpowie, że nie ma środków.

Postaram się w najbliższych dniach takie pismo do burmistrza przygotować i przekazać lidce02 (pewnie tutaj – by wszyscy mogli zerknąć i wnieść ewentualnie uwagi).
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Czw sie 16, 2012 10:56 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

Nie wszyscy zwolennicy Lidki nie zrobili nic po za tym, że jęczą, jęczą i jęczą. Ja też dzwoniłam do Urzędu Gminy w Strzelnie i pytałam o możliwość pomocy finansowej ze strony Urzędu. Dowiedziałam się to samo co VVu. Pani z Wydziału Ochrony Środowiska też mnie odsyłała do samego Burmistrza. Nie chciała udzielić żadnej informacji. Dzwoniłam też do Pani Prezes Animalsów z Bydgoszczy z prośbą o pomoc i rady, jak wyegzekwować jakąś pomoc finansową, uzyskałam informację , że z osoba prywatną Urząd nie będzie chciał rozmawiać. Że najlepiej byłoby założyć Fundację lub Stowarzyszenie. Nie jestem tak oblatana w sprawach przepisów dotyczących pomocy dla zwierząt bezdomnych jak niektórzy z Was. Dlatego to trwa, ale to nie znaczy , że nie chcę pomóc tak , żeby ta pomoc dla Lidki była długofalowa, a nie tylko jednorazowa. Przecież jak otrzymała środki z Jezior Wielkich to jakoś potrafiła sama wyłapać 8 kotów z Przyjezierza ( Ośrodek ) i zawieżć je do sterylki, czyli zdaje sobie sprawę, że tylko sterylki spowodują zmniejszenie liczebnościi kotów, a co za tym idzie lepszą opiekę.
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Czw sie 16, 2012 10:57 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

O "łatwości" pozyskania srodków z gminnych kas pisała juz wczesniej przedstawicielka Opola
viewtopic.php?f=8&t=145052&start=210
Tu fragment (pogrubienie moje)
"Boo pisze:
...
Miejskie Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt jest jednostką budżetową, zasilaną z Urzędu Miasta a zarządzaną przez ZOO Opole. Ma stały budżet, przydzielany raz w roku, raczej bez szans na jego zwiększenie bez względu na sytuację i potrzeby.

Skoro tam podobno nie mają mozliwości, to watpię żeby udało się jednej Lidce z zadłużonego Strzelna, gdzie wszystkim rządzi burmistrz.
Ale pismo z wnioskiem o dofinansowanie złożyc może. Z samej ciekawości co odpiszą.
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Czw sie 16, 2012 11:15 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

VVu pisze:Zadzwoniłem do gminy i sądzę, że lidka02 rzeczywiście musiała mieć spore kłopoty z tamtejszą biurokracją. Wygląda na to, że burmistrz tam rządzi silną ręką, a urzędnicy boją się samodzielności – pewnie tak to wygląda w większości samorządów pewnie. Ale wygląda też na to, że TYLKO ONA próbowała tam coś dla kotów załatwić.

Nie chcą urzędniczki podać przez telefon informacji, czy środki jeszcze są – w ogóle ze wszystkim odsyłają do burmistrza. Chcą, żeby zacząć od PYTANIA do niego – o MOŻLIWOŚĆ dofinansowania. Muszę to jeszcze przemyśleć, ale chyba takie pytanie nie ma sensu, bo tylko może zostać zmarnowane 2 tygodnie czekania na odpowiedź – chyba trzeba będzie napisać od razu WNIOSEK o dofinansowanie – najwyższej wtedy odpowie, że nie ma środków.

Postaram się w najbliższych dniach takie pismo do burmistrza przygotować i przekazać lidce02 (pewnie tutaj – by wszyscy mogli zerknąć i wnieść ewentualnie uwagi).

Wiktor, a czy nie ma szans, aby takie pismo firmował np. Argos? Bo na pewno mogłabym o to samo poprosić Ostatnią Szansę, ale Argos jakoś bardziej się kojarzy z kotami ;)
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw sie 16, 2012 11:17 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

Zofia.Sasza pisze:
VVu pisze:Zadzwoniłem do gminy i sądzę, że lidka02 rzeczywiście musiała mieć spore kłopoty z tamtejszą biurokracją. Wygląda na to, że burmistrz tam rządzi silną ręką, a urzędnicy boją się samodzielności – pewnie tak to wygląda w większości samorządów pewnie. Ale wygląda też na to, że TYLKO ONA próbowała tam coś dla kotów załatwić.

Wiktor, a czy nie ma szans, aby takie pismo firmował np. Argos? Bo na pewno mogłabym o to samo poprosić Ostatnią Szansę, ale Argos jakoś bardziej się kojarzy z kotami ;)

Pismo mogłaby firmować Kocia Dolina, najbliższa terytorialnie i jak rozumiem oferująca pomoc.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw sie 16, 2012 11:19 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

casica pisze:
Zofia.Sasza pisze:

Pismo mogłaby firmować Kocia Dolina, najbliższa terytorialnie i jak rozumiem oferująca pomoc.

Lidka02 nie życzy sobie współpracy. Trzeba to uszanować. Choc szkoda, że rzuca insynuacje nie wyjasniając o co chodzi :(
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw sie 16, 2012 11:45 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

kamari pisze:Przepraszam, to najważniejsze, dokładny nick: Zosia.Sasza
Kamari, odrobina wysiłku włożona w zapamiętanie nazwiska / nicka rozmówcy świadczy o szacunku dla niego albo lekceważeniu. Kumasz, Misiaczku? (to taki przykład łopatologiczny nieco). To nie najważniejsze, ale z osobą okazującą Ci lekceważenie trudno gadać. Więc ?

A co do Lidki02 i chęci współpracy - propozycje są, czekamy na ruch Lidki02. Przynajmniej ja. Bez deklaracji osób postronnych.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw sie 16, 2012 12:05 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

Fundacja Kocia Dolina w Inowrocławiu opiniowała projekt programu opieki nad zwierzętami.
Czy Lidka02 miała kontakt z KD w tym roku?
Zgodnie z art. 11a ust. 7 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z
2003 r. Nr 106, poz. 1002, z poźn. zm.), projekt programu został przekazany do zaopiniowania
Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Mogilnie, Towarzystwu Opieki nad Zwierzętami w
Polsce, Okręg w Poznaniu – Oddział w Kłecku, Fundacji Kocia Dolina w Inowrocławiu oraz
dzierżawcom i zarządcom obwodów łowieckich, działających na obszarze gminy. Uwagi
opiniujących projekt programu zostały uwzględnione w załączniku do niniejszej uchwały.
Inicjatorem wywołania uchwały jest Burmistrz Strzelna.

Oddział TOZ w Kłecku(?) też.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw sie 16, 2012 12:11 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

Zofia.Sasza pisze:Wiktor, a czy nie ma szans, aby takie pismo firmował np. Argos? Bo na pewno mogłabym o to samo poprosić Ostatnią Szansę, ale Argos jakoś bardziej się kojarzy z kotami ;)

Raczej nie. W programie przyjętym uchwałą mowa jest o "społecznym opiekunie (karmicielu)" - sądzę więc, że o dofinansowanie w sprawie kotów wolno żyjących mogą się ubiegać tylko osoby prywatne.
Być może organizacja mogłaby reprezentować osobę prywatną, ale:
1) nie wiem, czy tak,
2) to mogłoby tylko skomplikować sprawę,
3) właściwie nie widzę potrzeby. No, chyba że byłby to ktoś, kto jest na miejscu i osobiście mógłby się tym zajmować. Argos niestety ma za daleko.

Informacje na temat środków i tak można uzyskać. Nawet jeśli burmistrz nie udzieli tej informacji w odpowiedzi na wniosek, to zawsze można zapytać w trybie dostępu do informacji publicznej - z tego już trudno by mu było się wykręcić, musiałby złamać prawo.
Ale też nie wiem, czy w tym trybie może występować o informacje organizacja (pewnie tak), czy tylko obywatel. Ja nie jestem organizacją (w Argosie też jestem tylko wolontariuszem :wink: ) - niech się one wypowiadają.

Tak czy tak - w najbliższych dniach przygotuję pismo i będziemy namawiać lidkę02 by złożyła je w urzędzie.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Czw sie 16, 2012 12:24 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

Gdyby to komuś pomogło mogę wysłać na maila np. deklarację opiekuna społecznego zwierząt, wniosek o skierowanie kota na sterylizację, wniosek o uśpienie ślepego miotu tak jako wzór lub żeby sobie popatrzeć :wink: . Dokumenty są załącznikiem do uchwały podjętej przez moją sąsiednią gminę.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw sie 16, 2012 12:52 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

VVu pisze:
Zofia.Sasza pisze:Wiktor, a czy nie ma szans, aby takie pismo firmował np. Argos? Bo na pewno mogłabym o to samo poprosić Ostatnią Szansę, ale Argos jakoś bardziej się kojarzy z kotami ;)

Raczej nie. W programie przyjętym uchwałą mowa jest o "społecznym opiekunie (karmicielu)" - sądzę więc, że o dofinansowanie w sprawie kotów wolno żyjących mogą się ubiegać tylko osoby prywatne.
Być może organizacja mogłaby reprezentować osobę prywatną, ale:
1) nie wiem, czy tak,
2) to mogłoby tylko skomplikować sprawę,
3) właściwie nie widzę potrzeby. No, chyba że byłby to ktoś, kto jest na miejscu i osobiście mógłby się tym zajmować. Argos niestety ma za daleko.

Informacje na temat środków i tak można uzyskać. Nawet jeśli burmistrz nie udzieli tej informacji w odpowiedzi na wniosek, to zawsze można zapytać w trybie dostępu do informacji publicznej - z tego już trudno by mu było się wykręcić, musiałby złamać prawo.
Ale też nie wiem, czy w tym trybie może występować o informacje organizacja (pewnie tak), czy tylko obywatel. Ja nie jestem organizacją (w Argosie też jestem tylko wolontariuszem :wink: ) - niech się one wypowiadają.

Tak czy tak - w najbliższych dniach przygotuję pismo i będziemy namawiać lidkę02 by złożyła je w urzędzie.

Z naszych doświadczeń wynika, że z organizacjami bardziej się jednak liczą, niż z osobami prywatnymi. Nie widzę powodu, aby to miało "skomplikować sprawę"?
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw sie 16, 2012 12:53 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

nelka83 pisze:Gdyby to komuś pomogło mogę wysłać na maila np. deklarację opiekuna społecznego zwierząt, wniosek o skierowanie kota na sterylizację, wniosek o uśpienie ślepego miotu tak jako wzór lub żeby sobie popatrzeć :wink: . Dokumenty są załącznikiem do uchwały podjętej przez moją sąsiednią gminę.

Dawaj :ok:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw sie 16, 2012 12:55 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

NITKA/KARINKA pisze:Fundacja Kocia Dolina w Inowrocławiu opiniowała projekt programu opieki nad zwierzętami.
Czy Lidka02 miała kontakt z KD w tym roku?
Zgodnie z art. 11a ust. 7 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z
2003 r. Nr 106, poz. 1002, z poźn. zm.), projekt programu został przekazany do zaopiniowania
Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Mogilnie, Towarzystwu Opieki nad Zwierzętami w
Polsce, Okręg w Poznaniu – Oddział w Kłecku, Fundacji Kocia Dolina w Inowrocławiu oraz
dzierżawcom i zarządcom obwodów łowieckich, działających na obszarze gminy. Uwagi
opiniujących projekt programu zostały uwzględnione w załączniku do niniejszej uchwały.
Inicjatorem wywołania uchwały jest Burmistrz Strzelna.

Oddział TOZ w Kłecku(?) też.

są gdzieś do wglądu te załączniki do wspomnianej uchwały (podaj prosze link)?
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Czw sie 16, 2012 12:59 Re: KrakVet sierpień -Fundacja JOKOT -kandydatem MIAU!

http://www.strzelno.pl/?a=3454
Na dole strony Uchwała nr XXI-155-2012
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

[poprzednia][następna]