» Śro paź 21, 2015 8:43
Re: Porsche, błagamy o każdy grosz - badanie RM, pilnie
Dostałam wczoraj mailem bardziej szczegółowy opis wizyty. Niestety wstaw.org mi wariuje, na gorąco skopiowałam więc tekst
19/10/2015 12:29: Badanie
Opis badania:
Badanie MRI nr 776/2015. Sedacja. Znieczulenie ogólne. MRI.
Opis badania MRI
Przeprowadzono badanie kręgosłupa i rdzenia kręgowego na całym przebiegu.
odcinku szyjnym od C5, piersiowym oraz lędźwiowo-krzyżowym.
W badaniu stwierdzono obecność wieloogniskowych wytwórczych zmian przestrzeni międzykręgowych, w zakresie
Th2-3, 3-4, 4-5, 5-6, 6-7.
Wszystkie w/w przestrzenie z dokanałową wypukliną krążka dyskowego oraz różnego stopnia proliferacją dobrzuszną
płytki końcowej, mostowanie miedzy trzonami kręgów (spondyloza).
W zakresie przestrzeni Th 4-5, 6-7 w projekcji poprzecznej wyraźna deformacja przekroju rdzenia kręgowego z
następowym uciskiem grzbietowo-brzusznym, rdzeń wykazuje umiarkowane podwyższenie sygnału w sekw. 2-zal.
Na wysokości Th 4-5, w zakresie przestrzeni zewnątrzrdzeniowej wewnątrzoponowej, po podaniu środka
kontrastowego widoczna masa hiperintensywna, ułożona na dnie kanału kręgowego, otaczając rdzeń. Na tej
wysokości widoczny sygnał hiperintesnywny w sekw. T2-zal w zakresie przestrzeni dyskowej oraz silna deformacja
płytki końcowej.
Na poziomie Th 2-3, 3-4, 5-6 widoczne jest asymetryczne uwypuklenie zarysu krążka międzykręgowego typu "bulging
disc" uciskające worek oponowy, bez cech kompresji na rdzeń kręgowy.
Wnioski:
Obraz zmian radiologicznych wypukliny (typ II Hansen) krążka międzykręgowego na wysokości Th4-5, 6-7. Na
wysokości Th4-5 możliwy stan zapalny (ropniak, ropień) oraz zapalenie przestrzeni miedzykręgowej
(discospondylitis).
W zależności od stanu neurologicznego do rozważenia ewentualna interwencja chirurgiczna.
dr n. wet. Marcin Wrzosek DiplECVN
Diagnoza: discospondylitis, dyskopatia
Zabiegi
BADANIE KLINICZNE 1
PODANIE LEKÓW DO 5 KG
ZNIECZULENIE 1
WYBUDZENIE
OPIS OBRAZU MRI 1
Zarejestrował: lek. wet. Piotr Frelkiewicz
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!