W imię PELASI [']... Niebieski [']

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 20, 2011 15:13 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

Nie mogę uwierzyć jak można zrobić coś takiego kotu w tak krótkim czasie!

bez sensu... biedny Niebieski....

Da się tego 'pana' jakoś 'ukarać'?

bo ...
Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.
(Dz. U. z dnia 23 września 1997 r.)
Art. 6
6.1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione.
6.2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności: (...)
10) utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania, w tym utrzymywanie ich w stanie rażącego niechlujstwa oraz w pomieszczeniach albo klatkach uniemożliwiających im zachowanie naturalnej pozycji,

Ilekroć w ustawie jest mowa o:(...)
rażącym zaniedbaniu - rozumie się przez to drastyczne odstępstwo od określonych w ustawie norm postępowania ze zwierzęciem, a w szczególności w zakresie utrzymywania zwierzęcia w stanie zagłodzenia, brudu, nie leczonej choroby, w niewłaściwym pomieszczeniu i nadmiernej ciasnocie.

jej gdyby sie dało tak takim paragrafem rąbnąć jednego z drugim żeby poczuli to samo...
Obrazek Obrazek

Maria.S

Od: Pon maja 24, 2010 10:25

Post » Czw sty 20, 2011 15:53 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

smarti pisze:Mrunia miałam wziąc-umarł w dniu wyciągania go ze schronu..
Niebieskiego miałam wziąć-umarł identycznie..

zawsze byli razem,sk..... dla którego "wygląd kota nie jest obojętny" wziął tylko Niebieskiego...

Mrunio umarł w kilka dni po zabraniu Niebieskiego,a Niebieski umarł w kilka dni po zwrocie go na Paluch..

wyć mi się chce.. :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz:

alareipan pisze:Przynajmniej są razem :(
ObrazekObrazek
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Czw sty 20, 2011 15:57 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

Maria.S pisze:Nie mogę uwierzyć jak można zrobić coś takiego kotu w tak krótkim czasie!

bez sensu... biedny Niebieski....

Da się tego 'pana' jakoś 'ukarać'?

bo ...
Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.
(Dz. U. z dnia 23 września 1997 r.)
Art. 6
6.1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione.
6.2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności: (...)
10) utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania, w tym utrzymywanie ich w stanie rażącego niechlujstwa oraz w pomieszczeniach albo klatkach uniemożliwiających im zachowanie naturalnej pozycji,

Ilekroć w ustawie jest mowa o:(...)
rażącym zaniedbaniu - rozumie się przez to drastyczne odstępstwo od określonych w ustawie norm postępowania ze zwierzęciem, a w szczególności w zakresie utrzymywania zwierzęcia w stanie zagłodzenia, brudu, nie leczonej choroby, w niewłaściwym pomieszczeniu i nadmiernej ciasnocie.

jej gdyby sie dało tak takim paragrafem rąbnąć jednego z drugim żeby poczuli to samo...
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw sty 20, 2011 15:58 Re: W imię PELASI [']-zróbmy coś pożytecznego(str.7)..

smarti pisze:
Niebieski z palucha,wyleczony w schronie(w szpitaliku na koszt dziewczyn) i oddany dwa i pół tygodnia temu w świetnym stanie do pana-sk...na dla którego"wygląd kote nie jest bez znaczenia.." wrócił 4 dni temu w strasznym stanie.. http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=120311&start=525
Niebieski miał dziś jechać do szpitalika i po podleczeniu miał u mnie DT.

niestety zmarł dziś w schronie,a ten sk....syn co go zwrócił,ma pewnie świetne samopoczucie.
wykończył go w dwa tygodnie :!: :!: :!: :!:

:(

Chwilami trudno mi zrozumieć ten świat!
Po co go brał, skoro nie mógł/nie chciał zapewnić odpowiedniej opieki :?: :!:

[*]

Maciek123

Od: Czw sty 20, 2011 15:53

Post » Czw sty 20, 2011 16:07 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

może uda nam się stworzyć jakiś plan na takie wypadki? może potrzebne są zmiany w ustawie? (można wnosić własny projket ustawy jeżeli zbierze się odpowiednią ilość podpisów) może da się coś z tym zrobić?

:cry:
Obrazek Obrazek

Maria.S

Post » Czw sty 20, 2011 16:25 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

Maria.S pisze:może uda nam się stworzyć jakiś plan na takie wypadki? może potrzebne są zmiany w ustawie? (można wnosić własny projket ustawy jeżeli zbierze się odpowiednią ilość podpisów) może da się coś z tym zrobić?

Jestem za :ok:
Nie znam się na procedurach prawnych, ale zawsze chętnie poprę zmianę przepisów, które poprawią byt zwierząt w Polsce :!:

Amelia Poulain

Od: Nie sty 16, 2011 13:58

Post » Czw sty 20, 2011 16:29 Re: W imię PELASI [']-zróbmy coś pożytecznego(str.7)..

Amelia Poulain pisze:
Mała1 pisze:

Jak każdy z nas chce ,żeby trafił kot, którego się gdzieś po drodze spotkało wiemy wszyscy
-najlepsza karma ( tu już są zdania forumowiczów podzielone w sprawie karmienia)
-najlepszy wet ( tu nie wypowiem się o jakości opieki weterynaryjnej w niektórych gabinetach-jedynych w okolicy kota)
-najlepszy dom bez małych dzieci
-niewychodzący
-z totalnymi zabezpieczeniami
- do x lat
- koniecznie dorosłe dzieci, rodzina w razie czego do pomocy
-najlepiej zmotoryzowany
-z dobrą pensją-najlepiej etat
-mieszkanie z prawem własności, no ewentualnie spółdzielcze
-max dwa, trzy koty rezydenty
- kocio doświadczony
-pozwalający na dewastacje mebli, bądź np posikiwanie

i nie jest to z mojej strony ironia-ta lista
uwielbiam takie domy, przeogromnie się ciszę jak kot do takiego trafi
tak bardzo lubię móc nie martwić się o dalszy jego los

Czy to jest w ogóle realne?

Ja jestem takim domem. Nie mam tylko zabezpieczeń w oknach, ale zobowiązałam się wobec DT, od których brałam koty, że to nadrobię przed wiosną ;)
Nie piszę, żeby się chwalić, tylko po to, żeby powiedzieć, że takie domy istnieją.

Przy czym miau w ostatnich miesiącach bardzo mi pomogło takim domem się stać. Mnóstwo rzeczy się dowiedziałam, chociaż uważałam się za doświadczoną kociarę.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Czw sty 20, 2011 16:44 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

Amelia Poulain pisze:
Maria.S pisze:może uda nam się stworzyć jakiś plan na takie wypadki? może potrzebne są zmiany w ustawie? (można wnosić własny projket ustawy jeżeli zbierze się odpowiednią ilość podpisów) może da się coś z tym zrobić?

Jestem za :ok:
Nie znam się na procedurach prawnych, ale zawsze chętnie poprę zmianę przepisów, które poprawią byt zwierząt w Polsce :!:

Prace nad nowa ustawą już trwają. Zajrzyjcie na stronę Koalicji Dla Zwierząt :wink:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw sty 20, 2011 16:53 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

biedny Niebieski [*] :cry:
"Umrzeć - tego nie robi się kotu,bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu.." - Wisława Szymborska.

Obrazek

Ciepła

Od: Nie cze 22, 2008 14:10

Post » Czw sty 20, 2011 16:58 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

Jak każdy z nas chce ,żeby trafił kot, którego się gdzieś po drodze spotkało wiemy wszyscy
-najlepsza karma ( tu już są zdania forumowiczów podzielone w sprawie karmienia)
-najlepszy wet ( tu nie wypowiem się o jakości opieki weterynaryjnej w niektórych gabinetach-jedynych w okolicy kota)
-najlepszy dom bez małych dzieci
-niewychodzący
-z totalnymi zabezpieczeniami
- do x lat
- koniecznie dorosłe dzieci, rodzina w razie czego do pomocy
-najlepiej zmotoryzowany
-z dobrą pensją-najlepiej etat
-mieszkanie z prawem własności, no ewentualnie spółdzielcze
-max dwa, trzy koty rezydenty
- kocio doświadczony
-pozwalający na dewastacje mebli, bądź np posikiwanie

od jakiegoś czasu oddaję koty tylko do takich domów
no może być oststecznie bez kotów i kocioniedoświadczony, ale uczący się i niekoniecznie zmotoryzowany

bo Niebieski i Pelasia nie sa przypadkami odosobnionymi, niestety
:(
AnielkaG

Post » Czw sty 20, 2011 17:24 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

Amelia Poulain pisze:Jestem za :ok:

generalnie działa to tak, że pod projektem ustawy trzeba zebrać 100 000 podpisów i wtedy trafia to pod głosowanie do Sejmu i ewentualne prace nad ustawą (w dużym skrócie)
link do ustawy mówiącej o tym http://www.sejm.gov.pl/prawo/inicjat.htm

Zofia&Sasza pisze:Prace nad nowa ustawą już trwają. Zajrzyjcie na stronę Koalicji Dla Zwierząt :wink:

No to super! Możemy się zastanowić jak zgłaszać takie przypadki! Możemy utrzymywać stały kontakt ze znajomymi dziennikarzami, żeby trąbić o takich przypadkach cały czas i uczulić na to społeczeństwo! Można iść do swojej Rady Miasta, Dzielnicy itp. i poprosić radnych o np. przyjęcie projektu o jakiś zajęciach w szkołach o tym... Przecież dzięki temu, że zrobiło się głośno bestie które zakatowały psa husky dostały 10 miesięcy więzienia, a nie grzywnę!

Na pewno możemy coś z tym zrobić...
Obrazek Obrazek

Maria.S

Post » Czw sty 20, 2011 18:48 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

Maria.S pisze:
Amelia Poulain pisze:Jestem za :ok:

generalnie działa to tak, że pod projektem ustawy trzeba zebrać 100 000 podpisów i wtedy trafia to pod głosowanie do Sejmu i ewentualne prace nad ustawą (w dużym skrócie)
link do ustawy mówiącej o tym http://www.sejm.gov.pl/prawo/inicjat.htm

Zofia&Sasza pisze:Prace nad nowa ustawą już trwają. Zajrzyjcie na stronę Koalicji Dla Zwierząt :wink:

No to super! Możemy się zastanowić jak zgłaszać takie przypadki! Możemy utrzymywać stały kontakt ze znajomymi dziennikarzami, żeby trąbić o takich przypadkach cały czas i uczulić na to społeczeństwo! Można iść do swojej Rady Miasta, Dzielnicy itp. i poprosić radnych o np. przyjęcie projektu o jakiś zajęciach w szkołach o tym... Przecież dzięki temu, że zrobiło się głośno bestie które zakatowały psa husky dostały 10 miesięcy więzienia, a nie grzywnę!

Na pewno możemy coś z tym zrobić...

Ten wyrok i tak zbyt łagodny!!!
Ale dobrze, ze w ogóle!
Trzeba takie sprawy nagłaśniać :!:
No i wprowadzać zmiany.

Amelia Poulain

Od: Nie sty 16, 2011 13:58

Post » Czw sty 20, 2011 22:34 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

smarti, tak mi przykro z powodu Niebieskiego i Mrunia:(
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Czw sty 20, 2011 22:55 Re: W imię PELASI [']... dziś Niebieski [']

teraz przeczytałam
smarti, strasznie mi przykro :( :( :( :( :(
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pt sty 21, 2011 8:50 Re: W imię PELASI [']-zróbmy coś pożytecznego(str.7)..

piccolo pisze:
CoolCaty pisze:KasiaF poproszę o wyjaśnienia pomówień do jutra do godziny 16-ej. Tutaj na forum. W razie ich braku zgłoszę sprawę o pomówienie.

Chciałam zapytać co dalej w tej kwestii.
KasiaF dalej na forum.
Czy to znaczy że sprawa pomówień została wyjaśniona?

Nie została wyjaśniona. Opłata o wniesienie wniosku w sądzie to 300zł (takie informacje uzyskałam na forum prawniczym). No niestety szkoda mi kasy na to. Nie pozostaje mi nic innego jak napisac do moderatora o ban.

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

[poprzednia][następna]