BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 15, 2010 23:27 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

a u mnie w pracy śpią w dolnej sypialni wsadziłam swetr szal z wełny taki wielki i polar bardzo gruby także jak przychodzę z jedzonkiem i stawiam w jadalni na górze, to ledwo się gramolą przez kurtynę, takie zaspane :1luvu:
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Sob sty 16, 2010 10:04 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

a mój szarak - budkowy rezydent (bo reszta towarzystwa dochodzi na jedzonko), też jakoś sobie radzi, śpi w budce na polarach - ale jak macam w środku, to nie czuję, że się w nie zarzebuje... ma ich kilka, moje domowe, to sobie odchylają koc i wchodzą pod niego, nie wiem, dlaczego on tego nie robi... może ścinki polarowe by pomogły... w ciśgu dnia, nawet, jak jest mróz, tez biega, siedzi pod samochodami, i ma dobre pomysly - wchodzi pod te, które dopiero przyjkechały i grzeje futro...
kiedy te mrozy się skończą???
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Sob sty 16, 2010 13:03 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Hanulka pisze:a mój szarak - budkowy rezydent (bo reszta towarzystwa dochodzi na jedzonko), też jakoś sobie radzi, śpi w budce na polarach - ale jak macam w środku, to nie czuję, że się w nie zarzebuje... ma ich kilka, moje domowe, to sobie odchylają koc i wchodzą pod niego, nie wiem, dlaczego on tego nie robi... może ścinki polarowe by pomogły... w ciśgu dnia, nawet, jak jest mróz, tez biega, siedzi pod samochodami, i ma dobre pomysly - wchodzi pod te, które dopiero przyjkechały i grzeje futro...
kiedy te mrozy się skończą???

u nas w pracy też tak robią i na osiedlu, że się grzeją pod samochodami, a moja domowa też chodzi pod nie i przychodzi z wypalonym zadkiem :ryk:
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Pon lut 01, 2010 11:21 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

pierwsze mrozy minęły, śniezyca też... szarak dał sobie radę... przy pomocy ludzi oczywiście... oby do wiosny... :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Pon lut 01, 2010 22:52 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

U NAS DALEJ MRÓZ A MOJE KOTY W BUDKACH CHORE, NIE WIEM CO ROBIĆ, DODAJĘ ANTYBIOTYK DO KARMY... ALE NIE UDAJE SIĘ NA RAZIE, BO ZOSTAWIAJĄ GO Z BOKU... MARTWIĘ SIĘ BARDZO...
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Sob lut 06, 2010 15:00 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

na szczęście traz cieplej.. ale podobno znów mrozy idą... kiedy to się skończy???
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Sob lut 06, 2010 23:09 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

polary kocyki wyrzucone w środku świeże sianko, mam jeszcze całą torbę "na zmianę"jakby namokło, myślę że teraz się zagrzebią i będzie ciepło.... najważniejsze pełne brzuszki, witaminki i czekamy na wiosnę....
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Wto wrz 28, 2010 20:40 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Pogoda zbytnio nie dopisuje, więc sezon budkowy czas zacząć.
Przedstawiam budkę w wersji XXL :)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

"Budka" to nasze tegoroczne dzieło (owszem, TŻ trochę pomagał :wink: )
Początkowo chcieliśmy kupić jakiś gotowy domek ogrodnika i przystosować go do kocich potrzeb. Niestety nie odpowiadały nam ani wymiary, ani cena, ani wykonanie. Byliśmy tak zdesperowani, że w jednym tartaku już prawie kupiliśmy drewnianą latrynę, ze skrzynią, z otworem itd. :lol:
W każdym razie, każdy gotowy tego typu przybytek i tak musielibyśmy ocieplić, więc po wstępnych kalkulacjach wyszło na to, że sami musimy coś zbudować.
Budka ma wymiary zewnętrzne ok. 1,8 m x 1,2 m, wysokość ok. 2 metry w najwyższym punkcie.
Stoi na 5 bloczkach betonowych, żeby nie ciągnęła wilgoci od spodu.
Konstrukcja podłogi (zaczynając od zewnątrz): impregnowana deska boazeryjna, włóknina ogrodnicza, styropian 4 cm, znowu włóknina i impregnowana deska podłogowa.
Konstrukcja ścian (zaczynając od zewnątrz): impregnowana deska boazeryjna, włóknina ogrodnicza, styropian 4 cm, znowu włóknina i płyta pilśniowa (HDF).
Dach: ondulina, folia paroprzepuszczalna, deski, włóknina, styropian 5 cm, włóknina, płyta pilśniowa.
Budka posiada wykonane tą samą techniką drzwi (impregnowana deska, włóknina, styropian, włóknina, pilśnia) oraz okienko z podwójną szybą (dwie szyby przyklejone do drewnianej ramki na silikon). Jest też oczywiście wejście dla kota, zadaszone ( w najbliższym czasie okolice wejścia chcemy wysypać żwirem, żeby zminimalizować wnoszenie mokrej ziemi do środka). Wewnątrz budki, przy kocim wejściu znajduje się wiatrołap (ostatnie zdjęcie) z dwoma kotarami.

W środku, na podwyższeniu znajduje się właściwa budka styropianowa o grubości ścianek 8 cm.
Obrazek

Kupiliśmy termometr z pamięcią minimalnych i maksymalnych temperatur, posiadający również sondę, którą umieściliśmy w budce i dzisiejszy wynik to ponad 20 stopni tuż po wyjściu z niej kota (na dworze było ok. 8 stopni).

Reasumując, budka kosztowała nas ok. 1200 zł, więc mniej niż najtańszy domek ogrodnika w Castoramie, który i tak musielibyśmy ocieplić. Plus oczywiście nasza praca - bezcenna :lol:
Wiadomo, że nie wszędzie taki domek można postawić, ale w przypadku własnego podwórka, działki itp. z pewnością daje dobre schronienie kotom.
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Wto wrz 28, 2010 21:14 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

8O 8O 8O o ludzie pełen szacun dla Państwa... fachowa robota..
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Wto wrz 28, 2010 21:48 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Jasny gwint, to normalnie Hilton, czy też inny Ritz:)).
Żeby nie wnosiły błota u mnie fajnie sie dość sprawdza taka wykladzina typu zielona trawka. Ona może byc na zewnatrz. Pod spodem ma takie gumowe guziczki. Na kocim balkonie jest juz kilka lat. Tylko trzeba kupić te troszke grubsza a nie taka cieniutką.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro wrz 29, 2010 10:40 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Dzięki za rady, może rzeczywiście wiatrołap wyłożymy taką sztuczną trawą.
Najbardziej się cieszymy, że w tej właściwej budce w środku jest tak ciepło, zobaczymy jak to będzie w mrozy.
Miło mi, że nasza budka się podoba :)
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Śro wrz 29, 2010 10:49 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Elegancka domek, czyżby wejscie do domku to to okienko wysoko, jak tam małe kotki wejdą?
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Śro wrz 29, 2010 12:16 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Nie:))
Z tego co widzę to wejście jest na dole z daszkiem - 3 i 4 zdjęcie. Na 5 jest ten wiatrołap, a potem to już salony:))
Myślę, że z wyposażenia można by jeszcze półeczke zrobic pod oknem a do tej półki wejście typu deska obita jakąś wykładziną. Na górze też by sie jakieś półki do leżenia czy hamaczki przydały.
Jak luksus to kuksus:))

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro wrz 29, 2010 14:27 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Wczoraj wieczorem w dziesięć minut z moim stadem zrobiliśmy prowizoryczną budkę z jednego kartonu, na dole styropian piątka, na górze też, bo to jeszcze wersja jesienna. Daszek też jest, w środku polarek. Chyba wejście za duże, dzisiaj zmniejszymy.
Folię grubą, czarną, kupiłam w castoramie na metry, to lepsze, niż worki i tańsze. Metr bieżący długości i cztery szerokości- 7 zł :P
A dzisiaj już nam klient zamieszkał :P
Obrazek
To bardzo zadowolona Lisia Mordka, chłopczyk bezdomny, więcej o nim na moim wątku.
Ktoś może chce budkę? Wkład gratis 8)
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw wrz 30, 2010 10:47 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

My też w zasadzie wszystkie niezbędne materiały kupiliśmy w Castoramie. Całkiem profesjonalna ta budka, zwłaszcza jak na prowizoryczną. :) Rzeczywiście, otwór raczej warto zmniejszyć i dodać kotarę. Kiedyś robiliśmy budki bez kotary i widzę znaczącą różnicę, na korzyść tych z kotarą oczywiście.

meggi 2 - okienko to okienko, a wejście jest - tak jak pisze Lidka na zdjęciu 3 i 4. Myśli o małych kotkach nie dopuszczam, w Szczecinie mamy darmowe sterylizacje/kastracje dla kotów wolnożyjących, klatka pułapka jest, TŻ wprawiony w wożeniu na zabieg, więc nie ma z tym problemu.
Półeczka pod oknem oczywiście jest :wink:
Co więcej, okno jest usytuowane w takim miejscu, że do środka budki wpada światło z zewnętrznej lampy z włącznikiem zmierzchowym, więc nawet w nocy w budce nie panują egipskie ciemności.
ObrazekObrazek

kotalizator

[poprzednia][następna]