Kukurydziane smakołyki z marchewkąoczywiście cotygodniowy odcinek dla JoasiS i jej wybrednego TŻta
przygotowanie 15-20 minut
Składniki na 2 osoby
½ piersi kurzej lub wieprzowina
Płatki kukurydziane
2 jajka
Sól, pieprz, ostra papryka,
Może być kurkuma, wędzona papryka, zioła właściwie co kto lubi
Olej
Sos ulubiony przepis i składniki niżej
Paczka marchewki mrożonej liliputki
1 łyżka masła
Pół łyżeczki cukru
Szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
Zamrożoną marchewkę wrzucamy do garnka wsypujemy sól i cukier dodajemy 1 łyżeczkę masła przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut
Mięso kroimy w paski o średnicy około centymetra i długości około 5 cm solimy troszkę i pieprzymy
W blenderze miksujemy płatki kukurydziane tak by nie zrobił się pył a zostały małe kawałeczki, dodajemy dużą ilość przypraw (kukurydza pochłania trochę smaki) i mieszamy dokładnie
Jeżeli nie macie Bendera można wsypać płatki do grubszej torebki i rozwałkować wałkiem do ciasta
lub wsypać do miski i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść w sprawie rozkruszenia płatków można być twórczym
rozbijamy jajka do miseczki i rozbełtujemy widelcem i wrzucamy po kilka kawałków mięsa a
następnie kawałeczki wrzucamy w płatki kukurydziane obtaczając w nich dokładnie tak aby na mięsie była gruba warstwa
rozgrzewamy olej na patelni lub we frytkownicy (wiem że niektóre z Was mają

) oleju powinno być na patelni tak żeby kawałki do połowy były zanurzone i smażymy
kurczak smaży się szybko, wieprzowina wolniej więc płomień powinien być do niej mniejszy
gotowe wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
w tym czasie marchewka powinna być już gotowa, zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy dwie łyżki bułki tartej mieszamy, dwie minutki i gotowe
można podawać z frytkami lub tylko z sosami
Sos robimy z 2 łyżeczek musztardy 2 łyżeczek ketchupu, 4 łyżeczek majonezu, soli, pieprzy, ziół prowansalskich i pokrojonego drobno szczypiorku
majonez można zastąpić gęstym jogurtem np. bakoma, bałkański itd. ale danie i tak jest kaloryczne więc co tam kilka kalorii więcej


Smacznego
Mój TŻ był zachwycony ostrością chrupkością i smakiem jutro ma być to samo
