Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 05, 2009 12:45 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Już są i moje kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Czw lis 05, 2009 12:50 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Aluś kochana tak mi przykro :cry: Z całych sił kciuki trzymam :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Jesteśmy z Wami :1luvu: :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Czw lis 05, 2009 12:58 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

dzięki wielkie forumowe kciuki czynią cuda :D

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Czw lis 05, 2009 21:15 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Kukurydziane smakołyki z marchewką
oczywiście cotygodniowy odcinek dla JoasiS i jej wybrednego TŻta :mrgreen: :mrgreen:
przygotowanie 15-20 minut

Składniki na 2 osoby
½ piersi kurzej lub wieprzowina
Płatki kukurydziane
2 jajka
Sól, pieprz, ostra papryka,
Może być kurkuma, wędzona papryka, zioła właściwie co kto lubi
Olej
Sos ulubiony przepis i składniki niżej

Paczka marchewki mrożonej liliputki
1 łyżka masła
Pół łyżeczki cukru
Szczypta soli
2 łyżki bułki tartej

Zamrożoną marchewkę wrzucamy do garnka wsypujemy sól i cukier dodajemy 1 łyżeczkę masła przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut

Mięso kroimy w paski o średnicy około centymetra i długości około 5 cm solimy troszkę i pieprzymy
W blenderze miksujemy płatki kukurydziane tak by nie zrobił się pył a zostały małe kawałeczki, dodajemy dużą ilość przypraw (kukurydza pochłania trochę smaki) i mieszamy dokładnie
Jeżeli nie macie Bendera można wsypać płatki do grubszej torebki i rozwałkować wałkiem do ciasta
lub wsypać do miski i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść w sprawie rozkruszenia płatków można być twórczym :mrgreen:
rozbijamy jajka do miseczki i rozbełtujemy widelcem i wrzucamy po kilka kawałków mięsa a
następnie kawałeczki wrzucamy w płatki kukurydziane obtaczając w nich dokładnie tak aby na mięsie była gruba warstwa
rozgrzewamy olej na patelni lub we frytkownicy (wiem że niektóre z Was mają :twisted: ) oleju powinno być na patelni tak żeby kawałki do połowy były zanurzone i smażymy
kurczak smaży się szybko, wieprzowina wolniej więc płomień powinien być do niej mniejszy
gotowe wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
w tym czasie marchewka powinna być już gotowa, zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy dwie łyżki bułki tartej mieszamy, dwie minutki i gotowe

można podawać z frytkami lub tylko z sosami
Sos robimy z 2 łyżeczek musztardy 2 łyżeczek ketchupu, 4 łyżeczek majonezu, soli, pieprzy, ziół prowansalskich i pokrojonego drobno szczypiorku
majonez można zastąpić gęstym jogurtem np. bakoma, bałkański itd. ale danie i tak jest kaloryczne więc co tam kilka kalorii więcej
Obrazek
Obrazek
Smacznego

Mój TŻ był zachwycony ostrością chrupkością i smakiem jutro ma być to samo :roll:
Ostatnio edytowano Czw lis 05, 2009 23:11 przez alus1, łącznie edytowano 1 raz

alus1

Post » Czw lis 05, 2009 21:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Wygląda smakowicie :ok: Przy najbliższej okazji zrobię :)
Ostatnio nie mam czasu gotować :( Tylko super szybie danka :x
Acha - za przyjaciela :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Czw lis 05, 2009 21:45 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Doczytałam. Cholercia, Aluś, :ok: :ok: .
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw lis 05, 2009 21:49 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

shira3 pisze:Wygląda smakowicie :ok: Przy najbliższej okazji zrobię :)
Ostatnio nie mam czasu gotować :( Tylko super szybie danka :x
Acha - za przyjaciela :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

bylo pycha naprawdę polecam, takie mocno podrabiane KFC :D
zjadłam bez dodatków w postaci ziemniaków a TŻ jeszcze z chlebem 8O

za kciuki bardzo Wam dziękuje dziewczyny, jesteśmy pozytywnych myśli musi być dobrze :ok:

alus1

Post » Czw lis 05, 2009 23:47 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Kolejny raz trenowałam bardziej przypieczoną wersję ulubionego ciasta Krzysia tylko.... czy jutro zdąży na degustację nie wiem :wink:

Dodaję jeszcze więcej kciuków bo to już prawie dziś :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pt lis 06, 2009 9:34 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Alusia, przede wszystkim kciuki za przyjaciela :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Za przepis pięknie dziękuję :D . Obiecuję, że zrobię. Jeżeli nie w ten weekend, to w następnym tygodniu na pewno. Alu, napisz mi jeszcze jakiego oleju używasz, dobrze?
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pt lis 06, 2009 9:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

JoasiaS pisze:Alusia, przede wszystkim kciuki za przyjaciela :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Za przepis pięknie dziękuję :D . Obiecuję, że zrobię. Jeżeli nie w ten weekend, to w następnym tygodniu na pewno. Alu, napisz mi jeszcze jakiego oleju używasz, dobrze?

Dzięki :D
ja słonecznikowego najczęściej ale może być taki jaki lubicie, no nie oliwa z oliwek bo smak będzie bardzo charakterny :wink:

alus1

Post » Pt lis 06, 2009 9:48 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:ja słonecznikowego najczęściej ale może być taki jaki lubicie, no nie oliwa z oliwek bo smak będzie bardzo charakterny :wink:

No u mnie właśnie ciągle oliwa z oliwek na tapecie, dlatego spytałam o ten olej. Kupię słonecznikowy :D
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pt lis 06, 2009 10:36 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Marcheweczki biorę :wink: :lol:

Musi być dobrze :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Post » Pt lis 06, 2009 12:27 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

amyszka pisze:Marcheweczki biorę :wink: :lol:

Marcheweczka jest przepyszna polecam potrafię zjeść paczkę zamiast obiadu :oops: :D

alus1

Post » Pt lis 06, 2009 12:29 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

aaa i uwaga zapomniałam dopisać
panierka jest mocno chrupiąca więc jak ktoś ma problemy z dziąsłami nie polecam :roll:

alus1

Post » Pt lis 06, 2009 13:52 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:aaa i uwaga zapomniałam dopisać
panierka jest mocno chrupiąca więc jak ktoś ma problemy z dziąsłami nie polecam :roll:

i pewnie z żołądkiem i jelitami też :?
ObrazekObrazek

amyszka

[poprzednia][następna]