Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
O ile sie nie myle,to Profender dziala miesiac(by wytepic oba cykle rozwojowe glizd).Ale jesli sie myle,to prosze mnie poprawic.Jana pisze:Profender działa przez 3 dni po aplikacji. To nie jest działanie długofalowe.
Nellie pisze:leelex, połączmy się w bóluAle nie my pierwsze i nie ostatnie dostąpiłysmy zaszczytu konfrontacji z obcym (przejrzałam wątki tasiemcowe w kocim ABC i tylko trochę mnie zemdliło, za to szybko się pocieszyłam, że udaje się to-to wytępić). Moja kotka śpi już którąś godzinę po tym szczepieniu, a ja tylko obserwuję, czy znów z niej coś wylizie, czy nie
na szczęście wieczór blisko, a wtedy koniec tego tałatajstwa bliski!!
Powodzenia
niebieska pisze:O ile sie nie myle,to Profender dziala miesiac(by wytepic oba cykle rozwojowe glizd).Ale jesli sie myle,to prosze mnie poprawic.Jana pisze:Profender działa przez 3 dni po aplikacji. To nie jest działanie długofalowe.
Moja wetka mowila ,ze Stronghold dziala przez miesiac(wlasnie,zeby wybic te glizdy w dwoch cyklach) i ze Profender ma podobne dzialanie,a przy tym jeszcze wybija tasiemce.Mam nadzieje,ze nic nie przeoczylamJana pisze:niebieska pisze:O ile sie nie myle,to Profender dziala miesiac(by wytepic oba cykle rozwojowe glizd).Ale jesli sie myle,to prosze mnie poprawic.Jana pisze:Profender działa przez 3 dni po aplikacji. To nie jest działanie długofalowe.
Skąd masz te informacje?
Kiedy tylko profener pojawił się na rynku poprosilam "moją" wetkę, żeby dowiedziała się o długość działania (to bardzo ważne przy braniu kotów tymczasowych) i po rozmowie z przedstawicielem handlowym powiedziała mi, że profender działa 3 dni. Będę wdzięczna jeśli podasz źródło swoich informacji, ja nie mogę niczego znaleźć.
Pamiętam też przypadek kota, który kilka tygodni po odrobaczeniu profenderem zwrócił glisty. Potem był odrobaczany fenbendazolem.
niebieska pisze:Moja wetka mowila ,ze Stronghold dziala przez miesiac(wlasnie,zeby wybic te glizdy w dwoch cyklach) i ze Profender ma podobne dzialanie,a przy tym jeszcze wybija tasiemce.Mam nadzieje,ze nic nie przeoczylamJana pisze:niebieska pisze:O ile sie nie myle,to Profender dziala miesiac(by wytepic oba cykle rozwojowe glizd).Ale jesli sie myle,to prosze mnie poprawic.Jana pisze:Profender działa przez 3 dni po aplikacji. To nie jest działanie długofalowe.
Skąd masz te informacje?
Kiedy tylko profener pojawił się na rynku poprosilam "moją" wetkę, żeby dowiedziała się o długość działania (to bardzo ważne przy braniu kotów tymczasowych) i po rozmowie z przedstawicielem handlowym powiedziała mi, że profender działa 3 dni. Będę wdzięczna jeśli podasz źródło swoich informacji, ja nie mogę niczego znaleźć.
Pamiętam też przypadek kota, który kilka tygodni po odrobaczeniu profenderem zwrócił glisty. Potem był odrobaczany fenbendazolem.Moze ktos z Was dopyta sie u weta,jak to jest z tym lekiem.Ale tak zastanawiam sie,skoro Profender mialby dzialac tylko 3 dni,to jak wybije on glizdy,a stosuje sie te krople tylko raz w kuracji.Czekam,az ktos sie wypowie bardziej kompetentny
niebieska pisze:Tez pogmeralam po internecie,rzeczywiscie,Profender wybija od razu caly cykl glisdy(w tym jaja) a wiec jego dzialanie moze byc 3-dniowe.Masz racje Jana.U wetki musialam cos zle zrozumiec,ale co do Stongholdu,to wyraznie slyszalam,ze dziala przez miesias na pchly swierzb i robale.Te same inforacje wyczytalam przed chwila w internecie.
4. SZCZEGÓŁOWE DANE KLINICZNE
4.1 Docelowe gatunki zwierząt
Psy, koty
4.2 Wskazania do stosowania z wyszczególnieniem docelowych gatunków zwierząt
Koty i psy: leczenie i zapobieganie infestacji pcheł wywoływanej przez Ctenocephalides spp. przez jeden miesiąc po jednokrotnym podaniu. Jest to spowodowane właściwościami bójczymi produktu w stosunku do postaci dorosłych, larw oraz jaj. Produkt wykazuje działanie bójcze w stosunku do jaj przez 3 tygodnie od momentu jego podania. Comiesięczne podawanie preparatu zwierzętom w ciąży i laktacji ma na celu zapobieganie infestacji pcheł w miocie aż do 7 tygodnia życia, poprzez zmniejszenie liczebności populacji pcheł.Produkt można stosować jako element wspomagający w leczeniu alergicznego pchlego zaplenia skóry, a także dzięki jego właściwościom bójczym w stosunku do larw i jaj może służyć w zwalczaniu istniejących infestacji w bezpośrednim otoczeniu zwierząt.
Koty i psy: zapobieganie inwazji Dirofilaria immitis przy regularnym comiesięcznym podawaniu. STRONGHOLD może być bezpiecznie stosowany u zwierząt zakażonych dorosłymi postaciami Dirofilaria immitis, jednak zaleca się, aby zgodnie z dobrą praktyką weterynaryjną wszystkie
zwierzęta w wieku 6 miesięcy i powyżej żyjące w krajach, w których istnieją wektory tego pasożyta, były badanie w kierunku obecności dorosłych postaci Dirofilaria immitis przed rozpoczęciem podawania preparatu STRONGHOLD. Zalecane jest, aby jako element programu profilaktycznego, okresowo badać psy w kierunku obecności dorosłych postaci robaków sercowych (dirofilarii), nawet w sytuacji, gdy Stronghold stosowany jest regularnie w odstępach miesięcznych. Produkt nie jest
skuteczny przeciwko dojrzałym postaciom D. immitis.
Koty i psy: leczenie świerzbu usznego (O. cynotis).
Koty: leczenie inwazji dojrzałych glist (Toxocara cati) i dojrzałych tęgoryjców (Ancylostoma tubaeforme).
Koty: leczenie infestacji wszołów (Felicola subrostratus)
Psy: leczenie infestacji wszołów (Trichodectes canis)
Psy: leczenie świerzbu skórnego (wywoływanego przez S. scabiei)
Psy: leczenie inwazji dojrzałych nicieni jelitowych (Toxocara canis)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, CatnipAnia, wistra i 102 gości