Profender na tasiemca - Wasze opinie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 28, 2006 16:11 Profender na tasiemca - Wasze opinie?

Dziś byłam z moją 3-miesięczną kotką na drugim szczepieniu i dobrze się złożyło, bo wet przyuważył na niej kawałek tasiemca :roll: (a była odrobaczana czymś do pyszczka 3 tyg temu i nic nie zauważyłam po tym - no, ale w międzyczasie była parę razy na ogródku...). Dostałam Profender, który jest ponoć nowy i ma długofalowe działanie - czy ktoś z Was go stosował? Mam go jej zaaplikować wieczorem między łopatki. Mam nadzieję, że pomoże, bo odkąd wiem o Obcym w (i NA!!) moim kocie, dokładnie patrzę, gdzie siadam w mieszkaniu... FUJJJJ!!!
My angels with fur: Diduś za TM :(, Sheila i Emi
Obrazek Obrazek Obrazek

Nellie

Od: Śro lip 12, 2006 21:18

Post » Pon sie 28, 2006 16:26

Słyszałam, że Profender działa na tasiemca, jako jeden z nielicznych środków odrobaczających, ale na moim kocie na szczęście nie miałam okazji sprawdzać... :roll:
Obrazek

Amy

Od: Pt lip 22, 2005 19:45

Post » Pon sie 28, 2006 16:48

Profender działa przez 3 dni po aplikacji. To nie jest działanie długofalowe.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon sie 28, 2006 16:59

Wiem co czujesz mówiąc "fuj". Sama dziś- pierwszy raz w życiu- zobaczyłam tasiemca wychodzącego z pupy mojemu tymczasowemu od wczoraj Berbeciowi. To było FUJ. Leciałam do weta w tempie expresssowym.

Dostała "Vethminth"...? Jakoś tak w książeczce stoi.
Leelex, Tereska & Leeloo za TM :(

leelex

Od: Śro lut 01, 2006 22:17

Post » Pon sie 28, 2006 17:11

leelex, połączmy się w bólu :D Ale nie my pierwsze i nie ostatnie dostąpiłysmy zaszczytu konfrontacji z obcym (przejrzałam wątki tasiemcowe w kocim ABC i tylko trochę mnie zemdliło, za to szybko się pocieszyłam, że udaje się to-to wytępić). Moja kotka śpi już którąś godzinę po tym szczepieniu, a ja tylko obserwuję, czy znów z niej coś wylizie, czy nie :cry: na szczęście wieczór blisko, a wtedy koniec tego tałatajstwa bliski!!
Powodzenia :wink:
My angels with fur: Diduś za TM :(, Sheila i Emi
Obrazek Obrazek Obrazek

Nellie

Od: Śro lip 12, 2006 21:18

Post » Wto sie 29, 2006 0:00

Jana pisze:Profender działa przez 3 dni po aplikacji. To nie jest działanie długofalowe.
O ile sie nie myle,to Profender dziala miesiac(by wytepic oba cykle rozwojowe glizd).Ale jesli sie myle,to prosze mnie poprawic.

niebieska

Od: Wto lip 04, 2006 11:06

Post » Wto sie 29, 2006 9:29

Nellie pisze:leelex, połączmy się w bólu :D Ale nie my pierwsze i nie ostatnie dostąpiłysmy zaszczytu konfrontacji z obcym (przejrzałam wątki tasiemcowe w kocim ABC i tylko trochę mnie zemdliło, za to szybko się pocieszyłam, że udaje się to-to wytępić). Moja kotka śpi już którąś godzinę po tym szczepieniu, a ja tylko obserwuję, czy znów z niej coś wylizie, czy nie :cry: na szczęście wieczór blisko, a wtedy koniec tego tałatajstwa bliski!!
Powodzenia :wink:

Ja też ciągle patrze czy jej coś nie wychodzi :? Szczególnie jak na łóżko do mnie przychodzi...

leelex

Post » Wto sie 29, 2006 9:47

niebieska pisze:
Jana pisze:Profender działa przez 3 dni po aplikacji. To nie jest działanie długofalowe.
O ile sie nie myle,to Profender dziala miesiac(by wytepic oba cykle rozwojowe glizd).Ale jesli sie myle,to prosze mnie poprawic.

Skąd masz te informacje?

Kiedy tylko profener pojawił się na rynku poprosilam "moją" wetkę, żeby dowiedziała się o długość działania (to bardzo ważne przy braniu kotów tymczasowych) i po rozmowie z przedstawicielem handlowym powiedziała mi, że profender działa 3 dni. Będę wdzięczna jeśli podasz źródło swoich informacji, ja nie mogę niczego znaleźć.

Pamiętam też przypadek kota, który kilka tygodni po odrobaczeniu profenderem zwrócił glisty. Potem był odrobaczany fenbendazolem.

Jana

Post » Wto sie 29, 2006 10:30

Powiedzcie mi proszę- bo ja się nie znam- po tym co mój Berbeć wczoraj dostał na tasiemca jak długo jeszcze może mu coś wychodzić z odbytu? I jak kot pozbywa się martwego już robala?

leelex

Post » Wto sie 29, 2006 11:49

Jana pisze:
niebieska pisze:

Skąd masz te informacje?

Kiedy tylko profener pojawił się na rynku poprosilam "moją" wetkę, żeby dowiedziała się o długość działania (to bardzo ważne przy braniu kotów tymczasowych) i po rozmowie z przedstawicielem handlowym powiedziała mi, że profender działa 3 dni. Będę wdzięczna jeśli podasz źródło swoich informacji, ja nie mogę niczego znaleźć.

Pamiętam też przypadek kota, który kilka tygodni po odrobaczeniu profenderem zwrócił glisty. Potem był odrobaczany fenbendazolem.
Moja wetka mowila ,ze Stronghold dziala przez miesiac(wlasnie,zeby wybic te glizdy w dwoch cyklach) i ze Profender ma podobne dzialanie,a przy tym jeszcze wybija tasiemce.Mam nadzieje,ze nic nie przeoczylam :roll: Moze ktos z Was dopyta sie u weta,jak to jest z tym lekiem.Ale tak zastanawiam sie,skoro Profender mialby dzialac tylko 3 dni,to jak wybije on glizdy,a stosuje sie te krople tylko raz w kuracji.Czekam,az ktos sie wypowie bardziej kompetentny :)

niebieska

Post » Wto sie 29, 2006 12:06

niebieska pisze:
Jana pisze:
niebieska pisze:

Skąd masz te informacje?

Moja wetka mowila ,ze Stronghold dziala przez miesiac(wlasnie,zeby wybic te glizdy w dwoch cyklach) i ze Profender ma podobne dzialanie,a przy tym jeszcze wybija tasiemce.Mam nadzieje,ze nic nie przeoczylam :roll: Moze ktos z Was dopyta sie u weta,jak to jest z tym lekiem.Ale tak zastanawiam sie,skoro Profender mialby dzialac tylko 3 dni,to jak wybije on glizdy,a stosuje sie te krople tylko raz w kuracji.Czekam,az ktos sie wypowie bardziej kompetentny :)

Z tego, co znalazłam w internecie wynika, że profender działa na wszystkie stadia rozwojowe, więc ma szansę wytłuc glisty na amen, ale to nie jest równoznaczne z długotrwałą ochroną.

Stronghold działa miesiąc, ale na pchły. Podobnie jak fiprex czy frontline.

Jana

Post » Wto sie 29, 2006 12:26

Tez pogmeralam po internecie,rzeczywiscie,Profender wybija od razu caly cykl glisdy(w tym jaja) a wiec jego dzialanie moze byc 3-dniowe.Masz racje Jana.U wetki musialam cos zle zrozumiec,ale co do Stongholdu,to wyraznie slyszalam,ze dziala przez miesias na pchly swierzb i robale.Te same inforacje wyczytalam przed chwila w internecie.

niebieska

Post » Wto sie 29, 2006 12:41

Dwa wzięte z przytuliska kociaki zostały potraktowane profenderem.
Oba po kilku dniach (chyba trzech) wydaliły w kupalach setki członów tasiemca. Wyglądało to jak biała kasza w stolcu. Nie w jednej kupie, a w kilku kolejnych.
Zaniosłam próbke do weterynarza i potwierdził, że to martwy tasiemiec.
Nic innego nie dostały na odrobaczanie, tylko profender.

Maryna

Od: Pt cze 02, 2006 8:43

Post » Wto sie 29, 2006 13:05

niebieska pisze:Tez pogmeralam po internecie,rzeczywiscie,Profender wybija od razu caly cykl glisdy(w tym jaja) a wiec jego dzialanie moze byc 3-dniowe.Masz racje Jana.U wetki musialam cos zle zrozumiec,ale co do Stongholdu,to wyraznie slyszalam,ze dziala przez miesias na pchly swierzb i robale.Te same inforacje wyczytalam przed chwila w internecie.

http://www.emea.eu.int/vetdocs/PDFs/EPA ... onghold%22

4. SZCZEGÓŁOWE DANE KLINICZNE
4.1 Docelowe gatunki zwierząt
Psy, koty
4.2 Wskazania do stosowania z wyszczególnieniem docelowych gatunków zwierząt

Koty i psy: leczenie i zapobieganie infestacji pcheł wywoływanej przez Ctenocephalides spp. przez jeden miesiąc po jednokrotnym podaniu. Jest to spowodowane właściwościami bójczymi produktu w stosunku do postaci dorosłych, larw oraz jaj. Produkt wykazuje działanie bójcze w stosunku do jaj przez 3 tygodnie od momentu jego podania. Comiesięczne podawanie preparatu zwierzętom w ciąży i laktacji ma na celu zapobieganie infestacji pcheł w miocie aż do 7 tygodnia życia, poprzez zmniejszenie liczebności populacji pcheł.Produkt można stosować jako element wspomagający w leczeniu alergicznego pchlego zaplenia skóry, a także dzięki jego właściwościom bójczym w stosunku do larw i jaj może służyć w zwalczaniu istniejących infestacji w bezpośrednim otoczeniu zwierząt.

Koty i psy: zapobieganie inwazji Dirofilaria immitis przy regularnym comiesięcznym podawaniu. STRONGHOLD może być bezpiecznie stosowany u zwierząt zakażonych dorosłymi postaciami Dirofilaria immitis, jednak zaleca się, aby zgodnie z dobrą praktyką weterynaryjną wszystkie
zwierzęta w wieku 6 miesięcy i powyżej żyjące w krajach, w których istnieją wektory tego pasożyta, były badanie w kierunku obecności dorosłych postaci Dirofilaria immitis przed rozpoczęciem podawania preparatu STRONGHOLD. Zalecane jest, aby jako element programu profilaktycznego, okresowo badać psy w kierunku obecności dorosłych postaci robaków sercowych (dirofilarii), nawet w sytuacji, gdy Stronghold stosowany jest regularnie w odstępach miesięcznych. Produkt nie jest
skuteczny przeciwko dojrzałym postaciom D. immitis.

Koty i psy: leczenie świerzbu usznego (O. cynotis).

Koty: leczenie inwazji dojrzałych glist (Toxocara cati) i dojrzałych tęgoryjców (Ancylostoma tubaeforme).

Koty: leczenie infestacji wszołów (Felicola subrostratus)

Psy: leczenie infestacji wszołów (Trichodectes canis)

Psy: leczenie świerzbu skórnego (wywoływanego przez S. scabiei)

Psy: leczenie inwazji dojrzałych nicieni jelitowych (Toxocara canis)

Tylko przed pchłami chroni przez miesiąc.

Jana

Post » Wto sie 29, 2006 13:43

www.psiakosc.g7.pl/adopcja/gui_podstawy_kot.html
cytuje:"Dostepny jest takze"wielofunkcyjny" preparat Stronghold-sa to krople aplikowane na skore,zabezpieczajace kota na okres jednego miesiaca przed pchlami,pasozytami wewnetrznymi(oblencami) i swierzbem usznym"

niebieska

[następna]