Wątek do zamknięcia!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 31, 2011 10:45 Wątek do zamknięcia!!

Witajcie,
Założyłam nowy wątek, bo nie znalazłam podobnej historii. Jestem w kropce - może ktoś z Was miał podobne doświadczenia i będzie mi mógł jakoś pomóc. Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Pinky, jak część z Was wie, trafił do mnie w ramach dokocenia do Klopsa w kwietniu tego roku z jednego z forumowych DT. Był po KK, ale już podobno zdrowy...
No i się zaczęło... z oczu leciał przezroczysty/żółtawy płyn, po dwóch dniach mój Klops też miał już KK i 41 stopni. Później niby było znowu dobrze, chociaż Pinky ciągle miał mały wyciek z oka - raz miał, raz nie...
Zrobiłam mu wymaz i stwierdzono drożdżycę w oku. Dostał kropeli i inne leki i na chwilę pomogło, ale po odstawieniu leków po kilku dniach znowu to samo. W lipcu Klopsowi zaczęły ropieć oczy - diagnoza - na 99% chlamydia. Podejrzenie, że Pinky miał chlamydię, a drożdżyca jest nadkażeniem. No i od dwóch miesięcy leczymy koty na oczy, wetce już ręce opadają, bo nie wie, co jeszcze robić. Dostawały zastrzyki z biotylu, panolog, atecortin, nystatynę, summamed. Wczoraj dostały pierwszą dawkę zylexisu.
Koty już nie dają sobie zakraplać oczu - one też już mają dość. Nasza wetka zaleciła zylexis i faliwaya, a jak się nic nie zmieni to rozważa autoszczepionkę. Pomijam koszty leczenia, ale chcę, żeby moje koty wyzdrowiały jak najszybciej, bo wszyscy już mamy dość - one przede wszystkim!
Bardzo proszę Was o rady i pomoc.

Zainteresowanych informuję, że Malutka jest na kwarantannie u mojej mamy i pozostanie tam, dopóki nie będę miała pewności, że moje chłopaki sa zdrowe - nie martwcie się o nią ;)

P.S. ja bardzo szanuję instytucję domów tymczasowych, ale nie rozumiem dlaczego wydawane są chore koty... dodatkowo Pinky dostawał antybiotyk w DT bez osłony i DT się strasznie dziwił, że kot ma biegunkę! Ponad to gdybym wiedziała, że jest chory, a nie usłyszała, że już wyzdrowiał, to bym go odizolowała od mojego Klopsa. Wzięłabym go przecież, ale wiedziałabym, że nie mogę go do Klopsa bezpośrednio przez jakiś czas dopuszczać... A tak mam dwa chore koty, których za cholerę nie mogę wyleczyć :/ Apleuję przy okazji - nie wydawajcie chorych kotów, bo naprawdę możecie komuś krzywdę zrobić!!
Ostatnio edytowano Śro sie 31, 2011 21:13 przez Zołzik, łącznie edytowano 1 raz
...to tylko moje zdanie...

Zołzik

Od: Pon paź 11, 2010 11:53

Post » Śro sie 31, 2011 11:34 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

Nie jestem domkiem tymczasowym, ale z postów innych użytkowników wiem, że często zdarza się, iż po dojechaniu do domu stałego kot
- uprzednio wyleczony - zaczyna chorować.
Być może to wynik zmiany środowiska i stresu.

Oczywiście, nie wiem jak było w przypadku Pinkiego.

Czy domek tymczasowy nie mógłby czegoś doradzić? Zna kota. Wie jak dotąd Pinky był prowadzony przez weta i które leki skutkowały.

Edytuję. Czy były robione jakieś posiewy z wydzielin i ew. antybiogram?
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro sie 31, 2011 11:39 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

Mulesia pisze:
Czy domek tymczasowy nie mógłby czegoś doradzić? Zna kota. Wie jak dotąd Pinky był prowadzony przez weta i które leki skutkowały.

Edytuję. Czy były robione jakieś posiewy z wydzielin i ew. antybiogram?

domek tymczasowy leczył kota tylko na koci katar i na biegunkę...

Wydzielina była badana - badanie wykazało drożdżycę. To u Pinkiego. U Klopsa badanie nie wykazało bakterii i grzybów, ale po objawach poostawion diagnozę, że to chlamydia, bo są dość specyficzne.

edit: poza tym był w DT tylko tydzień - niewiele zdążyli zrobić.

Zołzik

Post » Śro sie 31, 2011 15:07 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

Zresztą tutaj nie chodzi o szkalowanie DT, czy cokolwiek takiego. Chodzi o próbę wyleczenia kotów, które się męczą!

Nikt nie miał takiego przypadku?

Zołzik

Post » Śro sie 31, 2011 18:44 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

Zołzik pisze:Zresztą tutaj nie chodzi o szkalowanie DT, czy cokolwiek takiego. Chodzi o próbę wyleczenia kotów, które się męczą!

Nikt nie miał takiego przypadku?

witaj :) może najlepiej żeby wet się wypowiedział, tutaj na forum mało jest osób ze specjalizacją wet.,
A co do DT to też go nie leczył sam, tylko lecznica, Figaro52 z pewnością udostępni Ci nazwisko weta, zresztą takie informacje a chyba w książeczce zdrowia.

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Śro sie 31, 2011 18:47 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

Zołzik pisze:

P.S. ja bardzo szanuję instytucję domów tymczasowych, ale nie rozumiem dlaczego wydawane są chore koty... dodatkowo Pinky dostawał antybiotyk w DT bez osłony i DT się strasznie dziwił, że kot ma biegunkę! Ponad to gdybym wiedziała, że jest chory, a nie usłyszała, że już wyzdrowiał, to bym go odizolowała od mojego Klopsa. Wzięłabym go przecież, ale wiedziałabym, że nie mogę go do Klopsa bezpośrednio przez jakiś czas dopuszczać... A tak mam dwa chore koty, których za cholerę nie mogę wyleczyć :/ Apleuję przy okazji - nie wydawajcie chorych kotów, bo naprawdę możecie komuś krzywdę zrobić!!

mozesz napisać gdzie leczysz koty? może zacznij od zmiany lecznicy? :wink:

jessi74

Post » Śro sie 31, 2011 19:01 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

jessi74 pisze:zresztą takie informacje a chyba w książeczce zdrowia.

Pinky nie dostał książeczki zdrowia - zagubiła się w DT.

Do mojego weta mam pełne zaufanie, po prostu powoli kończą się możliwości. Nie szukam tutaj fachowej opinii weta, tylko osoby, która może spotkała się z podobnym przypadkiem i jakoś z niego wyszła.

Edit: Zmianiałm wetów kilka razy i zawsze źle na tym wychodziłam. Chętnie udam się na konsultację, jeśli kogoś mi poradzicie, ale nasz wet zostanie naszym głównym wetem tak długo, jak będzie to możliwe. Na innych się wystarczająco wiele razy "przejechałam".

Zołzik

Post » Śro sie 31, 2011 19:05 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

też myślę, że warto pójść do innego weta. nie kwestionuję kompetencji twojej wetki, na pewno jest dobra, ale czasem warto zmienić weta i iść do kogoś kto będzie miał świerze spojrzenie. osobiście polecam doktora Włodarczyka, jest na prawdę dobry.

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Śro sie 31, 2011 19:13 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

też polecam dra Włodarczyka, dra Czerskiego , obaj przyjmują w Lecznicy Legwan
panią dr Marszałek z Arki, leczyła u naszych kotków Chlamydię i bez problemu sobie poradziła...

jessi74

Post » Śro sie 31, 2011 19:54 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

No i o takie opinie mi chodziło - dziękuję :)

Wybiorę się do dra Włodarczyka albo dra Czerskiego, może nawet jutro mi się uda.

Zołzik

Post » Śro sie 31, 2011 20:00 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

podesłałam link do wątku Figaro52, bo chyba nic nie wie o problemach , zawsze prosimy aby osoby adoptujące od nas kotki informowały nas o ich zdrowiu i ew. problemach

jessi74

Post » Śro sie 31, 2011 20:15 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

jessi74 pisze:podesłałam link do wątku Figaro52, bo chyba nic nie wie o problemach , zawsze prosimy aby osoby adoptujące od nas kotki informowały nas o ich zdrowiu i ew. problemach

informowałam Figaro na początku problemów ze zdrowiem pinkiego, ale nie wykazała zainteresowania, więc przestałam. Widocznie zbyt wiele tymczasów ma, żeby wszystkimi się interesować...

Zołzik

Post » Śro sie 31, 2011 20:19 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

8O i jeszcze podobno według Ciebie zaginęła im książeczka zdrowia , koniecznie musicie sobie to wyjaśnić, gdyż według mnie jest to najlepszy dom tymczasowy jaki znam

jessi74

Post » Śro sie 31, 2011 20:25 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

jessi74 pisze:8O i jeszcze podobno według Ciebie zaginęła im książeczka zdrowia , koniecznie musicie sobie to wyjaśnić, gdyż według mnie jest to najlepszy dom tymczasowy jaki znam

szanuję Twoje zdanie, ale mam inne.
Dla mnie totalną porażką (oprócz braku książeczki - były adoptowane dwa koty tego samego dnia i podobno ksiazeczka pinkiego pojechala wcześniej z jakaś kotką - zresztą wg uzyskanych informacji nie było tam nic poza potwierdzeniem szczepienia) był antybiotyk podawany bez osłony i stwierdzenie, że "kot ma biegunkę i nie wiemy dlaczego". Doświadczony DT powienien wiedzieć, ze antybiotyku nigdy nie podaje się bez osłony. Wyprowadzałam Pinkiego na prostą 2 tygodnie, aż zaczął normalnie się załatwiać!
Może akurat jak tak trafiłam, a może po prostu DT bierze na siebie na dużo i nie ogarnia. Ja rozumiem, ze chce się pomóc jak największej liczbie kotów, ale też trzeba pamiętać, że ta opieka powinna być na jakimś poziomie. Dla mnie poziom marny. ALe to tylko moje zdanie, nie chce nikogo obrażać, ani osądzać, bo nie o to tutaj chodzi - ja tylko poszukuję porad, co zrobić dalej z moimi chorymi kotami! Nie chce się z nikim kłócić o nic, po prostu chcę wyleczyć koty i szukam na to jakiegoś sposobu.

Zołzik

Post » Śro sie 31, 2011 20:28 Re: Problem ze zdiagnozowaniem i leczeniem kota. Proszę o rady!!

wiesz co moja propozycja jest tak, w następnym tygodniu mogłybyśmy Cię odwiedzić i wtedy porozmawiamy na temat dalszego postępowania z kotkiem , więzłabym ksero książeczki i info na temat leczenia, skonsultowała w zaprzyjaźnionej lecznicy

chyba możesz mi skany przesłać na PW albo na naszego maila info@wrocławskiekoty.com

jessi74

[następna]