Petka i potffory...część druga

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 24, 2010 0:14 Petka i potffory...część druga

Ciężko było mi się zabrać za stworzenie tego wątku.
Pierwsza część zaczęła się od przygód Niusia. Teraz nie ma mojego czarnego rojbra...czekamy na niego...on wróci...musi.

A teraz po kolei:
Pecia - to moja ukochana koteczka. Urodziła się 20.06.2000r. w Suchym Lesie. Mieszka z nami od 03.09.2000r. To ona mnie wybrała. Pierwsza z czwórki rodzeństwa do mnie podbiegła. Była taka malutka, za mała żeby od razu ją zabrać do domu.
Piękna czarno-biała mała kruszynka była w naszym domu wyczekiwana. Pamiętam emocje związane z jej przybycie. Kupno drapaka, kuwety, legowiska i jedzenia – wszystko to było dla mnie jedną wielką niewiadomą. Wiklinowe legowisko się nie spodobało, budka nie została zaakceptowana. Kocia panienka wybrała spanie na fotelu. Do dzisiaj ma swój ulubiony koc i przytulankę, którą często nosi w pyszczku.
Jest charakterną i zdecydowaną kotką. Przy jedzeniu bywa wybredna. Uwielbia 12% śmietankę.
Pecia nie lubi innych kotów, w związku z tym została w rodzinnym domu, ponieważ codziennie jestem u rodziców to uważam, że niewiele się zmieniło.

Pecia nauczyła mnie jak postępować z kotem. Pokazała co to znaczy kocia miłość do człowieka. To nieprawda, że kot nie przywiązuje się do ludzi. Wszystkie moje koty przywiązane są do człowieka. A każdy z nich swoją miłość pokazuje w inny sposób.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Niusiu - to kot z Kielc. Początki swojego istnienia miał naprawdę ciężkie. Urodził się na hali produkcyjnej. Podobno miał czwórkę rodzeństwa. Podobno…
Został sam, wychudzony, przerażony, cały w smarach, zagłuszający swoim płaczem hałas maszyn. Szczęśliwie tak się zdarzyło, że trafił w nasze ręce. Wiedzieliśmy już, że pojedzie z nami do Poznania, ale my nie mieliśmy po drodze do domu. Niusiu został podróżnikiem. Zwiedził Czechy, Austrię, Włochy. Popłynął do Szwecji, zahaczył o Danię i w końcu dotarł na miejsce.
Jak go znaleźliśmy miał jeszcze niewybarwione oczy, tak naprawdę powinien być jeszcze z mamą.
W tej chwili Niuniu ma ponad 2 lata. Jest bardzo towarzyskim i mądrym kotem. To on kocią miłością otoczył Kajtusia, jak się pojawił. Uwielbia kocie psoty i zabawy z Albertem.
Czarny rojber od 10.09.2010r. zwiedza świat. Niusiu wracaj!!!

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Kajtek - to kocurek, który stanął na mojej drodze przypadkiem w dniu 15.08.2008r. Wśród innych kocich maluchów zobaczyłam kotka, który miał problemy z oczami. Od razu wiedziałam, że jest źle. Niestety nie mogłam go zabrać. Jego widok nie dawał mi jednak spokoju. Postanowiliśmy na drugi dzień po niego pojechać. Kajtuś urodził się w Borówcu. Miał właścicieli, ludzi kompletnie pozbawionych uczuć , wyobraźni i rozsądku. Doskonale wiedzieli, że na ich podwórku mieszka kotek, który jest chory. Stwierdzili jednak, że nie będą go łapać, ani tym bardziej zapraszać weterynarza do siebie ponieważ koty się i tak pochowają. Na moje pytanie czy mogę go zabrać usłyszałam, że na pewno nie uda nam się go złapać. Jechałam po niego przygotowana: z transporterem , z saszetkami jedzenia. Po 5 minutach siedział już w transporterze. Po wizycie u weterynarza wiedzieliśmy, że Kajtuś ma około 2 miesięcy, waży 40dag, jedno oko ma całe zaropiałe, a drugiego po prostu nie ma. Rozpoczęliśmy walkę o życie tego maluszka. Przez prawie 3 miesiące dzień w dzień, po kilka razy zakraplałam mu oko i oczodół. Udało nam się zlikwidować stan zapalny. Kajtuś przytył i był gotowy do narkozy i zabiegu zszycia powieki.
Byłam pewna, że Kajtek będzie mnie omijał szerokim łukiem za te codzienne zabiegi. Ogromnie się myliłam. On potrzebował mojej bliskości. Uwielbiał i do dzisiaj uwielbia mnie „ciamkać”.
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Albercik - pojawił się w naszym domu 01.12.2009r. Miał około 4 miesiące. Pozostałe jego rodzeństwo znalazło domy, a on nie. Jego domem miała zostać ulica. Wychowany w domu nagle miał go stracić z „bardzo ważnego powodu”. Właściciele uznali, że za mało się bawi. Według nich nie był fajnym, przytulnym kotem. Albert miał być u nas tylko na chwilę. Uznaliśmy, że spróbujemy poszukać mu domu. Okazało się jednak, że doskonale czuje się w towarzystwie kotów, że czuje się u nas dobrze. Został naszym kotem.
Albiś to kot z charrrrakterrrrkiem, wredny bywa bardzo. O swoje potrafi się dopominać.
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Burbon - od 16.10.2010r. do wczoraj nasz tymczas. Od dzisiaj 24.12.2010r. nasz rezydent.
To piękny, dostojny, duży kot. Jego historia jest taką jakich wiele. Z ciepłego domu trafił na ulicę, gdzie jako domowy zwierzak nie miał szans na przeżycie. Został wyleczony i wykastrowany . Burbon to kocurek o bardzo delikatnej psychice. Akceptuje inne zwierzęta, przy człowieku się otwiera: mruczy, wystawia brzuch do głaskania.
Duża von Focha dziękuję Ci w imieniu swoim i TŻ za zaufanie i podesłanie nam Burbisia. Burbi to moja ukochana przytulanka. Chodzi za mną spać. Trzymam go za łapkę, a on mruczy. Znika dopiero jak zasnę.
Relacje z Kajtusiem i Albertem są rewelacyjne.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Emilka - ma około 10 lat. Pojawiła się u swojej dotychczasowej Dużej jako młoda koteczka w ciąży. Prawdopodobnie od razu po pierwszej rujce zaszła w ciążę, więc miała około 6-8 miesięcy. O swoje pociechy dbała - wszystkie znalazły domki. Po odchowaniu dzieci została wysterylizowana.
Emisia to kotka wychodząca, generalnie nie lubiąca innych kotów, ale nad tym pracujemy.
Oficjalnie jest nasza od 20.04.2011r. Teraz to my jesteśmy jej Dużymi.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Pierwsza część naszych przygód jest tutaj: viewtopic.php?f=1&t=77358
Ostatnio edytowano Pon wrz 19, 2011 19:44 przez Petka, łącznie edytowano 38 razy
Obrazek**Obrazek**"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier

Petka

Od: Nie cze 22, 2008 23:31

Post » Pt gru 24, 2010 0:15 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Obrazek

Jest taki czas, co łzy w śmiech zmienia,
jest taka moc, co smutek w radość przemienia,
jest taka siła, co spełnia marzenia...
To właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia.

Magicznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Petka i reszta towarzystwa
Obrazek**Obrazek**"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier

Petka

Post » Pt gru 24, 2010 1:17 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Ooooo,my się meldujemy

Obrazek
No,a za kawałek będziem z życzeniami
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pt gru 24, 2010 1:43 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Z dźwiękiem dzwonów melodyjnych,
Wraz z opłatkiem wigilijnym,
Z okazji świąt Bożego Narodzenia,
Ślę serdeczne te życzenia:
Zdrowia, szczęścia, powodzenia
A w Nowym Roku marzeń spełnienia!
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Myszolandia

Post » Pt gru 24, 2010 5:54 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Aby Święta były wyjątkowymi dniami w roku,
by choinka w każdych oczach zalśniła blaskiem,
By kolacja wigilijna wniosła w serca spokój
a radość pojawiała się z każdym nowym brzaskiem.
By prezenty ucieszyły każde smutne oczy,
by spokojna przerwa ukoiła złość
By Sylwester zapewnił szampańską zabawę,
a kolędowych śpiewów nie było dość!

Życzy Kasia z kotami

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pt gru 24, 2010 8:48 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Sylwiuś witaj.

Obrazek

Petka

Post » Pt gru 24, 2010 8:49 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Kasieńko jak miło, że jesteś. :1luvu:

Obrazek

Petka

Post » Pt gru 24, 2010 9:00 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

No jeszcze tego brakowało,żeby mnie tu nie było! :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pt gru 24, 2010 10:33 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
wielu głębokich i radosnych przeżyć,
wewnętrznego spokoju, wytrwałości i radości
oraz błogosławieństwa Bożego
w każdym dniu nadchodzącego Roku
życzymy całą rodziną z Krzywym, Korą i Nianią

Obrazek
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Od: Sob lip 26, 2008 19:52

Post » Pt gru 24, 2010 10:50 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Niech te święta tak wspaniałe,
Będą całe jakby z bajek.
Niechaj gwiazda z nieba leci,
Niech Mikołaj tuli dzieci.
Biały puch niech z nieba spada,
Niechaj kotek w nocy gada.
Niech choinka pachnie pięknie,
No i radość będzie wszędzie!

życzą Aisha i jej Duzi
Obrazek Obrazek

Kotola

Od: Pt mar 06, 2009 21:38

Post » Pt gru 24, 2010 12:05 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

___________________$$$
_____________________$$$$$
___________________$$$$$$
_________________$$$$$$$
_______________$$$$$$$$_$$$$$$$$$$
______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____________$$$$$$$$$$$$$$$
____________$$$$$$$$$$$$$
___________$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$
_________$$$$$$$$$
________$$$$$$$$
_______$$$$$$$
______$$$$$$
______$$$$$
______$$$$
______$$$$
______$$$_____$
$______$$___$$
__$$$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$
___$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$$$$$$$____$
$_____$$$$
_______$$$
________$

Małą gwiazdkę przed świętami
Przyjmij proszę z życzeniami
Może spełni się marzenie
Białe Boże Narodzenie
Lub, gdy przyjdzie Ci ochota
Niech to będzie gwiazdka złota
Bo, gdy spada taka z nieba
Wtedy zawsze marzyc trzeba
No, a jeśli tak się zdarzy,
Że srebrzysta ci się marzy
Możesz także taką zdobyć
I choinkę nią ozdobić
Gwiazda, gwiazdce zamrugała
I choinka lśni już cała
Naszych marzeń jest spełnieniem
Bo jest piękna jak marzenie
A pomarzyć czasem trzeba
Każdy pragnie gwiazdki z nieba.
Wesołych Świąt!

maciejowa

Od: Pt lut 27, 2009 22:29

Post » Pt gru 24, 2010 12:25 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Obrazek
Niechaj ziemię rozśpiewa kolęda,
Każdy dom i każdego z nas,
Niechaj piękne Bożonarodzeniowe Święta
Niosą wszystkim betlejemski blask.
Zdrowych, pogodnych, dostatnich Świąt Bożego Narodzenia
życzą Wam shira3 z TŻ i Rudim :)
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt gru 24, 2010 12:47 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Petka-P1 pisze:Sylwiuś witaj.

Obrazek

Czołem Kasiaczek,dziekuje,za ślicznego bałwanka

DZIEŃ DOBEREK

Obrazek
Obrazek

Myszolandia

Post » Pt gru 24, 2010 12:49 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

My jeśli można sobie zaznaczymy wątek z pięknym Burbonem :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Tu jesteśmy http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=152188
Człowiek szczęśliwy to nie ten, który wszystko ma, ale ten, który cieszy się wszystkim, co ma.
Gabi 14.07.2016 (*), Duffy 06.04.2009 - 02.11.2020 (*)

bozena640

Od: Nie sty 11, 2009 17:23

Post » Pt gru 24, 2010 13:26 Re: Petka i reszta towarzystwa Wesołych i radosnych Świąt

Obrazek
Wesołych Świąt ! Dużo zdrówka, szczęścia i pociechy z kociastych.

miłka

Od: Pon gru 08, 2008 13:48

[następna]