» Wto lis 23, 2010 17:50
Krwawe łzy u kota! Badania lekarskie niemożliwe! Pomocy!
Od kilku dni mam około dwumiesięcznego kotka. Zauważyłam, że często ma załzawione oczy, a kiedy mu je przemywam na waciku widzę kolor rudo- brązowy, czyli że łzy są z domieszką krwi. Dzisiaj po nocy jedno oczko miał zupełnie zaklejone, a drugie to była tylko taka szparka. Po umyciu otworzył oczka. Kotek reaguje również mrużeniem na światło słoneczne.
Czy możecie mi poradzić jakieś krople do oczu, albo coś co mogłoby mu pomóc?
Niestety badania są niemożliwe- mieszkam w Egipcie, a tutaj weterynaria jest na bardzo niskim poziomie. Byłam u weterynarza, który problem zbagatelizował i powiedział że to normalne. Nie zrobił żadnych badań ani nic, podejrzewam że nie miał też ku temu wiedzy ani możliwości.
Szperam w necie ale nie za wiele mogę znaleźć. Dzwoniłam do kilku lekarzy w Polsce, ale bez badań żaden nie chce brać odpowiedzialności i zaproponować leków.
Znalazłam, że przy stanach zapalnych oczu stosuje się Atecortin, Diclofenac, a tutaj w ludzkiej aptece polecono mi krople składające się z Ofloxacin 3,0 + dexamethasone 1.0 mg. Nie wiem jednak czy nadaje się to dla kotów.
Co mam zrobić? Poradźcie coś. Wiem, że to strzelanie na ślepo, ale lepiej spróbować leczyć niż zostawić tak jak jest.