ToruńKotyCmentarne. MaciekPiotrekWDomu. KotkiWysterylizowane

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 19, 2010 11:50 ToruńKotyCmentarne. MaciekPiotrekWDomu. KotkiWysterylizowane

Nie wiem co napisać, bo kotów jest pełno wszędzie i moje siły psychiczne i fizyczne są na wyczerpaniu. Może najpierw zdjęcia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę o rady, wsparcie mentalne co zrobić z tą kocią bandą.
Jestem podłamana, gdzie się nie ruszę tam są koty. Albo to ja je tylko widzę wszędzie.
Koty ze zdjęć znajdują się na cmentarzu dla zwierząt w Toruniu. Byłam tam 14 listopada i zastałam takie widoki jak na zdjęciach. 4 kociaki i 2 podrostki kilkumiesięczne. Powinny być jeszcze jakieś dorosłe, ale nie było. Nie wiem dlaczego.
Kotów zdecydowanie przybywa.
Nie mają chyba aż tak masakrycznie złych warunków. Są karmione, miski stoją, podobno mają jakieś miejsce z ciepłymi rurami do schowania. Podobno mają też mieć postawioną budkę na zimę-przez kogo-nie udało mi się dowiedzieć.
Sterylizacje-to wiem. Tylko kiedy? Nie jest już za zimno, mają być przymrozki?
Co z kociakami? Szkoda ich bardzo. Kociaki zostały 3, czwartego zabrałam bo był w złym stanie i długo by nie pociągnął.

Dysponuję autem, czasu nie mam za dużo, bo pracuję. Opłacę zabiegi.

EDIT:
Szukam domu tymczasowego dla trzech kociąt w wieku ok. 7 tygodni. Kociaki są, póki co, zdrowe. Jest jeden czarny i dwa bure pręgowane. Proszę o pomoc, kociaki na pewno znajdą domy. Zapewniam utrzymanie finansowe.

EDIT z 14.12.10. :
Kocięta są już w domach tymczasowych. Dwa kociaki zmarły [']['], trzeci kociak zniknął z cmentarza.
Czwarty kociak ( czarny ) tymczasowo przebywa u mnie i szuka DOMU STAŁEGO.
Czarny podrostek przebywa w domu tymczasowym w Warszawie, bury podrostek w Toruniu.
Wszyscy szukają domów stałych.

EDIT z 18.01.11.
Bury podrostek Maciek zostaje na stałe u mojej mamy. DOMU STAŁEGO SZUKAJĄ: czarny kociak Piotrek z Torunia i czarny podrostek Maniuś z Warszawy.

EDIT z 07.02.11.
Piotruś znalazł dom we Włocławku. Zamieszkał tam 05.02.11. Do towarzystwa ma kociego kumpla.
Zatem tylko Maniuś z Warszawy szuka domu stałego.

EDIT z 08.02.11.
Szukamy domu stałego albo tymczasowego dla złapanej na sterylizację burej kocicy. Kotka okazała się być oswojona, szkoda, żeby miała po zabiegu wracać na cmentarz. Jeśli ktoś zechce dać kotce dom bardzo proszę o kontakt.
Kotka została wypuszczona z powrotem na cmentarz 19.02.2011.

Oto kotka.

Obrazek

EDIT z 08.03.11.
Druga kotka została złapana na zabieg sterylizacji 21.02.11. i została wypuszczona po zabiegu na cmentarz 07.03.11.
Na cmentarzu została ostatnia kotka do sterylizacji, której, jak dotąd, nie udało się złapać.

EDIT z 22.03.11.

W dniu 13.03.11r. udało się złapać ostatnią kotkę na sterylizację. Kotka jest już po zabiegu i została wypuszczona 19.03.11r. na cmentarz.

Na cmentarzu zostały 4 koty, w tym 3 kotki-wszystkie wysterylizowane i jeden kocur.

Czarny podrostek Maniuś. Maniek przebywa w Warszawie w domu tymczasowym u forumowej renatab i szuka domu stałego. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Na cmentarzu
Obrazek
I już w domu tymczasowym
Obrazek

Czarny kociak Piotrello. Piotruś znalazł dom we Włocławku :!: :!:
Na cmentarzu ( widać po bidulku, że cierpiał z bólu z powodu problemów z odbytem )
ObrazekObrazek
I u mnie, w domu tymczasowym, zdrowy jak ryba :wink:

ObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Nie maja 08, 2011 10:02 przez agatka84, łącznie edytowano 52 razy
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Pt lis 19, 2010 12:11 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

Jeden z maluchów, jak pisałam, trafił do mnie. Gdy go podniosłam niewiele ważył i coś było z nim nie tak. Siedział osowiały, smutny, nie bawił się z resztą. Pod ogonem do odbytu miał przyczepioną, twardą jak kamień, dużą kulę kału. W domu mu to odpadło. Niestety, razem z naskórkiem odbytu i zrobiła się dziura-widok mnie przeraził. Wylądowaliśmy jeszcze w niedzielę u weta. Mały dostał niezbędne leki i dochodzi do siebie. Pupa goi się bardzo szybko i mały zdecydowanie odżył.
To on
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Pt lis 19, 2010 12:14 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

jesli kotke sie przetrzyma 10 dni - 2 tygodnie po zabiegu to nie ma problemu, mozna ja wypuscic
wybrac w miare cieply dzien i bedzie ok
tylko potrzebna bylaby klatka do przetrzymania i miejsce w domu, o ile takim dysponujesz
jesli masz srodki to w ciagu kilku miesiecy powinnas sobie poradzic ze sterylkami

male niestety powinno sie odlawiac, leczyc, szczepic i szukac im domu, zeby nie powiekszac tego stada

ale to niestety tylko rady - pomoc nie mam jak
moze ktos z okolicy moze pomoc?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lis 19, 2010 12:47 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

Maryla ma rację..
tylko jak to logistycznie rozwiązać..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pt lis 19, 2010 12:48 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

No to akurat tylko częśc prawdy, bo niestety bywa ,że często koty jak trafią do ciepłego pomieszczenia zwyczajnie się rozkładają..i wtedy niestety sprawy się zaczynają gmatwać.
Teoretycznie jesli nie ma kocic w ciązy widocznej, nie powinno być młodych i wtedy sterylki można zrobić wczesna wiosną.
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Pt lis 19, 2010 12:51 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

ale kotki potrafia byc w ciazy juz w styczniu
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lis 19, 2010 12:53 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

to fakt.
Agata a kociaki oswojone?Bo jedyne co mi przychodzi do głowy w tej chwili to budki i ogłoszenia .
Mozna też oczywiście podawać tabletki kocicom..ale to już wymaga trochę zachodu niestety ..
Obrazek[b]

becia_73

Post » Pt lis 19, 2010 12:59 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

Agata, piszesz o 6 młodych kotach, rozumiem, że rozmawiałaś z kimś na temat warunków ich pobytu tzn dokarmianiu, ciepłych rurach i domkach. Czy ta osoba mówiła ile jest dorosłych kotek do sterylizacji?
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt lis 19, 2010 13:15 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

Kociaki nie są kompletnie dzikie, ale też nie pchają się do rąk człowieka. Nie uciekały gdy byłam obok, ale zachowywały dystans. Ten mój kociak dał się złapać bez problemów-pewnie dlatego, że jest chory. Dzikości nie ma w nim w ogóle. Reszta pewnie po kilku dniach byłaby zupełnie domowymi kotami.
Rozmawiałam z dwiema paniami spotkanymi przypadkiem. Jedna twierdziła, że karmi je regularnie-to raczej się zgadza i mówiła coś o budce. Druga mówiła o schronieniu przy ciepłych rurach. O ilości kotów nie rozmawiałam.
Nie chciałam się w to angażować, bo mi ciężko psychicznie.
W zeszłym roku były 4 dorosłe koty ( wydaje mi się, że 3 kotki i 1 kocur ). W tym miesiącu widziałam tylko jednego z tej czwórki, 2 podrostki ( czarny i bury pręgowany ) i kociaki.

Fajnie by było gdyby ktoś przygarnął małe do DT. Może udałoby mi się zapewnić im utrzymanie do czasu znalezienia domów, ale muszę to skonsultować z TŻem.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Pt lis 19, 2010 13:19 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

Mój kociak został oceniony na wiek ok. 6 tygodni. On jest najmniejszy ze wszystkich. Reszta rodzeństwa jest większa i ma zaokrąglone brzuszki.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Pt lis 19, 2010 13:26 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

no wygladają super
Obrazek[b]

becia_73

Post » Pt lis 19, 2010 13:31 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

Najważniejsze, żeby już się nie mnożyły! Moja koleżanka zgłosiła dziką kotkę do sterylki ale Dziewczyny z Fund KOT mówią, że zaraz mogą byś mrozy i osłabiona kotka po sterylce mogłaby nie dać sobie rady, czekamy na koniec zimy z zabiegiem. Tu pewnie też lepiej poczekać..

justyna p

Post » Pt lis 19, 2010 13:34 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

Ja mam dużą paczkę środka na odrobaczenie: Fenbenat, ale dla kociąt musiałabym wyliczyć dawkę. Jakby był potrzebny to daj znać.
Jestem z Torunia, ale gdzie ten cmentarz się znajduje? :?
Nie ma watpliwości, że trzeba odłowić płodne kotki, bo za rok o tej porze kociąt może być 10 razy tyle co dziś. Dylemat tylko czy teraz czy na wiosnę.

golla

Od: Wto sty 13, 2009 20:56

Post » Pt lis 19, 2010 13:35 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

No,ale maluchy można ogłosic...mamy przypadki,że prosto z szopy kilka juz trafiło do domów...
Obrazek[b]

becia_73

Post » Pt lis 19, 2010 13:42 Re: Toruń-koty z cmentarza dla zwierząt. Potrzebne rady...

No jasne! Im więcej osób wie o temacie ,tym większa szansa na pomoc, w każdej postaci :ok:

justyna p

[następna]