Zaczęło się tak... Przez 13 lat mieliśmy jamnika Raptusa. Był członkiem rodziny i po jego śmierci na początku 2007 roku nie chcieliśmy mieć więcej zwierząt (przez 3 lata był u nas także świnek morski Teofil). Latem 2008 do naszego ogrodu przyszła okocić się czarno-biała kotka sąsiada. Koty upodobały sobie drewutnię. Dokarmialiśmy draństwo, bo co zrobić jak przyjdą takie do człowieka same i żyją? Były dwa kociaki- nieśmiały, dziki Behemoth (uznany pierwotnie za kocicę Lilith) i jego kontaktowy brat/siostra (również zwany/a Behemothem). Wtedy nic nie wiedzieliśmy na temat kotów, jak je karmić, czy sterylizować, czy dawać mleko i czy same sobie radzą. Po za tym mama nie lubiła kotów i miała na nie alergię(puchła i kichała kiedy kot przebywał w domu). Koty odchowały się na naszym ogrodzie, kiedy podrosły poszły w swoją stronę (nie wiemy co stało się z matką i bratem/siostrą Behemotha). Jednemu z kociąt nie spodobało się życie na wolności i głośnym miauczeniem wywalczył swoje miejsce w naszym domu. Oczywiście pokłóciłam się z mamą o obecność kota w domu

Mamie minęła alergia, czasem śpi z Behemotkiem. Behemot to taki kot, który chyba zawdzięcza mi życie. Taka kocia gapa, miziak który nie poradziłaby sobie na wolności. Tej jesieni odratowałam go z jakiegoś zatrucia. Wyszedł na 2 dni z domu, znalazłam go słabiutkiego pod krzakiem sąsiada (jestem w domu, u kotów tylko w weekendy). Na szczęście wylizał się i teraz jest okazem kociego zdrowia. Okolica w której mieszkam jest raczej pro kocia. To takie spokojne osiedle z małym natężeniem ruchu. Zeszłej zimy widziałam kilka razy szarego dzika przy stojącej na tarasie misce z kocim żarciem. Dzik zaczął zjawiać się regularnie latem 2009. Okazało się że ów dzik to nie żaden Stefan, tylko ciężarna Zofia. Długo trwało jej oswajanie się z ludźmi, do dziś nie wchodzi na kolana. Zofia przechodziła w ciąży katar, jej leczenie było utrudnione przez niewielki (wtedy) stopień socjalizacji. Urodziła w sierpniu, w szklarni sąsiadki. Sąsiadom to nie przeszkadzało, sami mają kocury (niewykastrowane

Behemoth alias Czarna Pantera
dzieciństwo i młodość

dorosły strażnik kanapy

dzisiejszy wieczór

Zofia alias Żbik
dzisiejszy wieczór

Koty plus złowieszcza noga

Zabawa na schodach