W-wa Praga, Okrzei - płodne koty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 13, 2009 13:03 W-wa Praga, Okrzei - płodne koty

Przy okazji łapania kotki przy Teatrze Polskim poznałam tamtejszego ochroniarza. Poprosił o pomoc w sprawie kotów, które on i jego żona dokarmiają pod swoim blokiem przy ulicy Okrzei, blisko Jagiellońskiej. Właśnie rozmawiałam przez telefon z żoną ochroniarza.

Są trzy dorosłe płodne koty i trzy kociaki (urodzone w lipcu), w tym jeden rudzielec. Pani najchętniej chciałaby, żeby zabrać kociaki, bo boi się, że nie przeżyją zimy. Kociaki nie są jednak za bardzo oswojone. Tamtejsze koty nie mają żadnego schronienia. Przebywają głównie pod samochodami. Piwnice są szczelnie zamknięte. Koty, zwłaszcza kociaki, są regularnie wytruwane.

Pani karmi około ósmej rano.

Na pewno trzeba wysterylizować tamtejsze koty. Co jednak z brakiem schronienia? :cry:

EDIT (21.12.2009):

Tymczasy u mnie:

1. Rudo-biały kilkumiesięczny kocurek Remi:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Jego wątek: viewtopic.php?f=13&t=104655

2. Czarna koteczka Lena, mama Remiego:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Jej wątek: viewtopic.php?f=13&t=105249

Te koty znalazły już wspólny DS (DT u AnielkiG):

1. Trikolorka - jest obłędna - piękna, miła, drobna, ma śliczne zielone oczy i spłaszczony niczym u persa pyszczek :1luvu:, odkarmiona :

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

2. Biało-czarny kocurek, uroczy, odkarmiony:

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Pon gru 21, 2009 22:03 przez wejaga, łącznie edytowano 14 razy
Obrazek

wejaga

Od: Śro lip 09, 2008 15:03

Post » Pt lis 13, 2009 14:53 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

wiesz moze czy kociaki są oswojone?
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt lis 13, 2009 14:56 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

jezeli jest gdzie - można im budki styropianowe powstawiać
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pt lis 13, 2009 16:55 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Kociaki są podobno dzikawe (a dorosłe koty podobno oswojone :roll: ), więc chyba nie ma sensu ich oswajanie, jeśli mają już cztery miesiące, chyba, że się ktoś doświadczony tego podejmie :( . Na pewno trzeba wysterylizować wszystkie koty. Przy okazji pierwszego łapania do sterylki, dowiemy się, jaki jest stopień oswojenia kociaków. Karmicielka ich nie oswajała, bo - jak mówi - mieszkają tam ludzie wrodzy kotom. Nie wiem, jak z budkami. Ludzie tam ponoć nie lubią kotów, zamknęli przed nimi piwnice, więc nie wiem, czy budki mają szansę przetrwania.

Jeśli ktoś z forumowiczów w miarę blisko mieszka i mógłby się tam przejść i na własne oczy zobaczyć, jaka jest sytuacja kotów, przekażę telefon do karmicielki.
Obrazek

wejaga

Post » Sob lis 14, 2009 19:01 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

hop
Obrazek

Mysza

Post » Sob lis 14, 2009 20:11 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Chętnie pomogę, możemy złapać koty i zawieźć do koterii, żeby wykonać zabiegi. Poproszę o jakiś kontakt z Twojej strony, co prawda nie jestem z Pragi, ale to nie problem. Czekam na info. Pozdrawiam

blueheart

Od: Sob lis 14, 2009 20:06

Post » Pon lis 16, 2009 17:58 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Palnujemy z blueheart w najbliższych dniach łapać koty do sterylizacji przy Okrzei. Co jednak mamy zrobić, jak nam się złapie czteromiesięczny kociak-dzikusek? Czy możemy go zawieźć na sterylkę?
Obrazek

wejaga

Post » Pon lis 16, 2009 18:23 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Prosimy bardziej doświadczonych o jakieś rady i wskazówki, co zrobić w przypadku kociaków.

blueheart

Od: Sob lis 14, 2009 20:06

Post » Pon lis 16, 2009 18:59 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Ja również mogę pomóc w łapaniu.

Kociareczka

Od: Pon mar 13, 2006 12:44

Post » Pon lis 16, 2009 19:05 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Podstawa jest rozpoznanie terenu. Najpierw trzeba kociaki zobaczyć. Czteromiesięczne mogą się okazać siedmiomiesięcznymi. Jeśli bardzo małe- wypuścić, większe nawet 5- miesięczne szczególnie kotki- trzeba wysterylizować. Jakby coś dzwoń. A miejsca macie gdzieś?
AnielkaG

Post » Pon lis 16, 2009 19:39 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Kotki niezależnie od wieku zawieźć na sterylkę i powiedzieć "tak wiem, zę małą, ale MUSI byż wysterylizowana". Zrobią.
Obrazek

Mysza

Post » Pon lis 16, 2009 22:25 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Kociareczka pisze:Ja również mogę pomóc w łapaniu.

Kociareczka, myślę, że we dwie z blueheart damy radę - za dużo osób może spłoszyć koty. Natomiast jeśli mogłabyś tam się przejść, po wcześniejszym umówieniu się z karmicielką, żeby zobaczyć, gdzie koty bytują, ile ich rzeczywiście jest, na ile są oswojone i jak są duże (może mogłabyś porobić im zdjęcia), to byłoby świetnie.
Obrazek

wejaga

Post » Śro lis 18, 2009 15:21 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty płodne, kociaki bez schronienia

Dziś jeden z kociaków został uśpiony w Koterii - miał połamane biodra, dziurę w brzuchu, bardzo cierpiał :cry: . Zrobił mu to pies lub człowiek.
Obrazek

wejaga

Post » Śro lis 18, 2009 15:39 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty bez schronienia, kociak [*]

:cry: biedactwo. Dobrze ze juz nie cierpi. Biegaj koteczku za TM.
ObrazekEros
W stosunku do zwierząt wszyscy jesteśmy nazistami, a świat niekończącą się Treblinką.

Viena

Od: Wto kwi 07, 2009 17:14

Post » Śro lis 18, 2009 15:39 Re: W-wa Praga ul. Okrzei - koty bez schronienia, kociak [*]

:(
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

[następna]