Problem-gryzienie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 09, 2013 13:50 Problem-gryzienie

Witam serdecznie,
jestem właścicielką półtorarocznego kocura, mamy go odkąd miał jakieś 5tyg. Od samego początku przejawiała się u niego agresja, najpierw potrafił skakać na plecy wbijając przy tym bardzo mocno pazury, jednak z czasem przestał to robić. Nie sądziłam jednak, że zacznie przejawiać swoją agresję w inny sposób. Otóż kotek potrafi przyjść, położyć się, przytulić i nagle jakby poparzony ogniem zaczyna gryźć po rękach i ucieka. Potrafi również rzucać się na stopy kiedy leżymy w łóżku i je atakować. Czasami zwyczajnie sobie leży, nagle się zrywa i rzuca na ręce. Nie są to jakieś głębokie pogryzienia, jednak bolesne i krwawe. Myślałam że po wykastrowaniu kotek troche złagodnieje, jednak kastracja nic nie pomogła. Zaczęłam się bać całkiem na poważnie, ponieważ za półtora miesiąca rodzę i obawiam się, że kot zrobi coś dziecku. Jeżeli ktoś mógłby udzielić mi jakiś porad, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.

Neels

Od: Śro sty 09, 2013 13:35

Post » Śro sty 09, 2013 14:10 Re: Problem-gryzienie

Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Śro sty 09, 2013 14:41 Re: Problem-gryzienie

Poczytaj i tu.Fajny artykuł
http://ulubiency.wp.pl/kat,1010811,titl ... omosc.html
Jak był młody to nie bawiliście sie z nim na tzw "rękę" pozwalając podgryzać i chwytać dłoń?Może za małego go zabraliście od mamy.Kot nie miał gdzie nauczyć się zachowania.Inny kot jak go ugryzie to stemperuje zapędy.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro sty 09, 2013 15:10 Re: Problem-gryzienie

Dziękuję, biorę się za czytanie.

ASK@ pisze:Jak był młody to nie bawiliście sie z nim na tzw "rękę" pozwalając podgryzać i chwytać dłoń?Może za małego go zabraliście od mamy.Kot nie miał gdzie nauczyć się zachowania.Inny kot jak go ugryzie to stemperuje zapędy.

Właśnie jak był malutki to narzeczony pozwalał mu podgryzać ręce, bo wtedy nie było to tak drastyczne. Ja od samego początku nie pozwalałam mu na to. Niestety konsekwencje są teraz.
Raczej nie ma takiej możliwości żeby inny kot go ugryzł, bo co prawda wychodzi na dwór ale nie rusza się dalej jak po naszym podwórku.

Neels

Od: Śro sty 09, 2013 13:35

Post » Śro sty 09, 2013 15:25 Re: Problem-gryzienie

Nie chodziło mi o to,że inny kot go ugryzie podczas pobytu na podwórku.Nie dość precyzyjnie się wyraziłam.Wzieliście malca co z ludźmi się chował i to wy nauczyliście go złych odruchów w stosunku do was.On zachowywał się normalnie jak to koci dzieciak. Gdyby był z rodzeństwem, innym kotem to one by go nauczyły co można a co nie. Matka by go skarciła, rowieśnik/towarzysz także jakby zadawał ból.To są konsekwencje waszych działań niestety.Trzeba by może pogadać ze specjalistą jaki podjąć kroki by złagodzic jego odruchy.A przede wszystkim nauczyłby was jak postępowac i być konsekwentnym. Teraz się boisz o dziecko ale to nie wina kota,ze taki jest.
Ludzie biorąc malce nie chcą słuchać,że kot nie powinien być jedynakiem w takim młodym wieku.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro sty 09, 2013 15:34 Re: Problem-gryzienie

Dokładnie to samo robi mój... poza tym gryzieniem stóp. Ale tez przychodzi łasi się, ja go głaszczę a on ni z gruszki ni z pietruszki nagle obejmuje moją rękę przednimi łapkami łapie zębami i to czasem mocno i tylnymi kopie. Gdzieś wyczytałam,że to się nazywa symptom głaskania i gryzienia ale nie wiem na ile to wiarygodne bo tylko w jednym miejscu była o tym mowa

Mynia_82

Od: Pt sie 31, 2012 7:42

Post » Śro sty 09, 2013 15:59 Re: Problem-gryzienie

Zaznaczę sobie bo mam podobny problem z 8-miesiecznym wykastrowanym wampirkiem - atakuje i gryzie :(
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Śro sty 09, 2013 16:11 Re: Problem-gryzienie

To po prostu zabawa w polowanie, tylko słabo kontrolowana przez kota.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Śro sty 09, 2013 16:33 Re: Problem-gryzienie

Jeśli przy głaskaniu bądź skrobaniu się wkurza to znaczy, że mu się nie podoba w tym miejscu i w takiej formie. Może za długo?
Przynajmniej moja kotka tak ma, źle skrobiesz, będzie kara i uchla. Czasami chce spokojnie poleżeć przy/na człowieku bez dotykania, kiziania, głaskania, skrobania.
12 stycznia 2014 mija rok od kiedy Tigra jest z nami :)

ManfredkotTusi

Od: Czw cze 18, 2009 0:42

Post » Śro sty 09, 2013 16:45 Re: Problem-gryzienie

kussad pisze:Zaznaczę sobie bo mam podobny problem z 8-miesiecznym wykastrowanym wampirkiem - atakuje i gryzie :(

Kazdemu maluchowi (O'Gonu tez) przy pierwszej probie gryzienia
rak wkladam palec gleboko do gardla :oops:

Trzeciej proby zaden nie podjal :twisted:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw sty 10, 2013 23:06 Re: Problem-gryzienie

Może skonsultuj się ze zwierzęcym behawiorystą? U mnie w mieście jest Pani, która nie jednemu domu pomogła z kocim/psim terrorystą ;)
Obrazek
Jej Kocia Wysokość Królewna Psotka ;-)

NataliaJas

Od: Wto sty 08, 2013 14:52