Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 04, 2012 22:17 Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Mieszkam w szeregowcu. Dwa mieszkania obok sąsiedzi (bardzo niekontaktowi ludzie) wyrzucili z mieszkania swoją kotkę. Był to wcześniej kot niewychodzący, ale od czasu jak urodziło im się dziecko coraz częściej wypuszczali kota z domu, aż teraz zaprzestali wpuszczania go ani nawet dokarmiania. Innym sąsiadom żal jest kici i dokarmiają ją, ale to wszystko co mogą i chcą zrobić. Robi się zimno, a tutaj w okolicy są same nowe osiedla, gdzie nie ma piwnic i kotka nie ma gdzie się schronić. Na budkę dla kotów na pewno wspólnota nie wyrazi zgody, zresztą nikt nie chce żeby sprowadziła się tu cała masa kotów wolno żyjących na tym terenie. Kicia chodzi i miauczy pod oknami i stara się wszystkim wciskać do domu,skrobie w szyby. Ma lśniącą sierść i wygląda zdrowo, ale jest też bardzo wychudzona. Zastanawiam się co można w tej sytuacji zrobić? Czy można tych ludzi którzy ją wyrzucili jakoś przymusić, żeby brali kota na noc do domu? Zostawiona sama sobie na pewno nie przeżyje zimy.
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Wto gru 04, 2012 22:42 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Próbując ich jakoś przymusić ryzykujesz, że kotkę wywiozą gdzieś - choćby do lasu, lub zabiją. Jak są niekontaktowi to raczej bym nie ryzykowała. Można zrobić kici zdjęcia, ogłaszać, ale dobrze byłoby ją gdzieś przechować, a zakładam że do siebie na tymczas nie możesz jej wziąć :( . Albo się spytać i im zaproponować pomoc przy oddaniu kici w dobre ręce - a nuż to zadziała :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro gru 05, 2012 6:59 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Po prostu nie da się spokojnie czytać takich rzeczy :cry: Napisz w temacie, że to Poznań.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro gru 05, 2012 7:07 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

A tak w ogóle to sprawa prokuratorska.

ewar

Post » Śro gru 05, 2012 10:23 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

ewar pisze:A tak w ogóle to sprawa prokuratorska.

Dokładnie tak
Ustawa o ochronie zwierząt penalizuje znęcanie się nad zwięrzęciem.
A za znęcanie uważa się, zgodnie z art. 6 ust. 2 pkt 11 ustawy

2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:

11) porzucanie zwierzęcia, a w szczególności psa lub kota, przez właściciela bądź przez inną osobę, pod której opieką zwierzę pozostaje;

Co ja bym zrobiła?

1.Poszłabym do ludzi i powiedziała, że za porzucenie zwierzęcia mogą zostać ukarani.
2.Zaproponowałabym, by zrzekli się zwierzęcia na moją rzecz, a ja znajdę mu dom.
3.Szukałabym kotu domu.

Ewentualnie zastosowałabym tylko punkt 2 i 3 ( a punkt 1 tylko w przypadku "betonu" )
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro gru 05, 2012 10:30 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Co ja bym zrobiła?

1.Poszłabym do ludzi i powiedziała, że za porzucenie zwierzęcia mogą zostać ukarani.
2.Zaproponowałabym, by zrzekli się zwierzęcia na moją rzecz, a ja znajdę mu dom.
3.Szukałabym kotu domu.

Ewentualnie zastosowałabym tylko punkt 2 i 3 ( a punkt 1 tylko w przypadku "betonu" )

Dokładnie tak.
Rozpoczęcie od pkt. 1 może skutkować tym, o czym napisała Alienor.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Śro gru 05, 2012 10:40 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Moim zdaniem najlepiej byłoby, jakby jakaś fundacja się tym zajęła.

ewar

Post » Śro gru 05, 2012 10:47 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Jeśli możesz, weź kotkę do siebie, albo spróbuj poszukać jej tymczasowego domu na czas szukania jej nowej rodziny. Przyjaciele, koleżanki, koledzy, sąsiedzi, może ktoś mógłby pomóc w przetrzymaniu kici. Jest to domowa kotka, przyzwyczajona do życia w domowych warunkach, więc nie powinno być problemu z jej zachowaniem w czterech ścianach.
Porób kici ładne zdjęcia i, jeśli masz czas, ogłaszaj ją na portalach, a jeśli nie czujesz się na siłach, poproś CatAngel. Ona za niewielką opłatą umieści ogłoszenia w necie.
Skontaktuj się z "właścicielami" i dowiedz jak najwięcej o kotce. Ewentualne szczepienia, odrobaczenia, sterylizacja, książeczka zdrowia.
Nie pozwól jej na życie na ulicy, ona nie zasłużyła na to. Domowa kotka może sobie nie poradzić, a zima tuż, tuż...

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Śro gru 05, 2012 11:39 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Jakie tuż, tuż...U nas w pełni :cry: Kotka pcha się do domu, jest wychudzona, nie da sobie rady.Śmierć w męczarniach to tylko kwestia czasu, taka jest prawda :cry:

ewar

Post » Czw gru 06, 2012 4:28 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Z różnych względów kolejnego tymczasa do domu wziąć nie mogę. Na razie dokarmiam kicię i postawię jej małą styropianową budkę u mnie pod schodami. Postaram się poszukać jej nowego domu przez ogłoszenia, ale jak wiadomo kotów potrzebujących cała masa, a domów nie wystarczająca ilość.
Z tymi ludźmi nie ma co gadać. :( Tak szczerze mówiąc jak zrobili coś takiego, to trudno mi się zmusić żeby do nich pójść i nawet próbować z nimi porozmawiać.
Chyba rzeczywiście nie ma ich co przymuszać do tego, żeby brali kota na siłę do domu, no bo jak ktoś chce to w ten czy inny sposób się zwierzaka pozbędzie.
Dzisiaj widziałam kicię jak siedziała skulona przy murku przed ich mieszkaniem i padał na nią śnieg - nawet nie miała się gdzie schować. Na kicianie od razu przybiega i obojętnie jaką karmę wylizuje do czysta z miseczki. Na szczęście mam w domu trochę dobrego kociego jedzenia, które moim kotom nie podchodziło i nie miałam co z nim zrobić, więc póki co miesiąc mogę ją w miarę bez kosztowo dokarmiać.
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Czw gru 06, 2012 8:04 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Domków mało, ale jakieś są.Wklej jej zdjęcia, zrób ogłoszenia, poproś o wydarzenie na FB.Sytuacja jest dramatyczna, to nie lato, kotka sobie nie poradzi.

ewar

Post » Czw gru 06, 2012 8:24 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Może porozmawiaj z sąsiadami i wspólnie poszukacie jej domu, może sami nie wiedzą jak jej znaleźć dom i wybrali wg nich najprostzse rozwiązanie
ObrazekObrazekObrazek

hutek

Od: Pon paź 04, 2010 17:41

Post » Czw gru 06, 2012 8:39 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

ewar pisze:Domków mało, ale jakieś są.Wklej jej zdjęcia, zrób ogłoszenia, poproś o wydarzenie na FB.Sytuacja jest dramatyczna, to nie lato, kotka sobie nie poradzi.

Ja jednak rozmawiałabym z sąsiadami. W przeciwnym razie możesz usłyszeć zarzut, że ukradłaś im kota .
Poza tym nie sądzę, by ktoś chciał wziąć kota od osoby, która nie jest jego właścicielem.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Czw gru 06, 2012 8:40 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Nie możemy zostawić domowej kotki na dworze, zwłaszcza, że właśnie zaczęły się mrozy :(
Jestem w tej chwili zakocona do tego stopnia, że nie wcisnę już żadnego footerka :(
Kotka wymaga ratunku natychmiast :!:
Konieczne są zdjęcia, wtedy poproszę przyjaciółę o wydarzenie na FB.
Możesz zadzwonić do poznańskich fundacji, ale większość z nich nie ma gdzie wcisnąć szpilki :(
Zaraz podzwonię po kociarach, niestety obawiam się, że to niewiele pomoże.

Koniecznie napisz w tytule wątku, że chodzi o Poznań.
Jeśli kotka jest już wychudzona to nie ma za wiele czasu, mróz trzyma nawet w ciągu dnia!!!

Ewar Droga, dziękuję za info!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Czw gru 06, 2012 8:48 Re: Sąsiedzi wyrzucili kota z domu. Co robić?

Joasiu, to ja Tobie dziękuję :1luvu: Błagam, jakaś łazienka chociażby na chwilę.Ona zamarznie :cry:

ewar

[następna]