PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁUG!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 29, 2012 9:26 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

moguncja pisze: Nie przejmujcie się opiniami dyletantów.

Spokojnie, uważam, że każdy ma prawo uzyskać wyjaśnienia.

Jeżdżę cały czas do tzw. "Odzieżówek" jak nazywam koty pod zakładami Odzieżowymi. Dokarmiam, doglądam czy wszystko ok po zabiegach.

Niestety 2 dni temu jeden z czarnych młodych kocurków (były dwa około półroczne) zginął pod kołami samochodu, portier pochował go w lesie.

Z działek przyszła jeszcze jedna kotka - przyprowadziła 2 maluchy około 2 miesięczne (jedno bure, drugie czarne), maluchy są nieufne w ręce nie da się ich złapać a ich mamusia jest w ciąży, jeszcze nie takiej bardzo, bardzo, ale już widocznej - złapię ją niebawem.

Natomiast pingwinka, która okociła się w pierwszych dniach maja nie przychodzi, jej miot ma około 4 tyg. tak mi wychodzi, może gdzieś indziej na działkach się dokarmia i nie przychodzi pod portiernię. Zobaczymy.

Ale i tak uważam, że w miarę udało się opanować sytuację właściwie w ostatniej chwili, dzięki wysterylizowaniu 9 kocic, mamy tam teraz tylko 2 młode, a nie na przykład 28.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Wto maja 29, 2012 19:46 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Pracownicy Zakładów Odzieżowych mają posatwioną puszkę na porierni do której zbierają pieniążki "na koty" na razie uzbierali 35zł :wink: Dobre i to.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Czw cze 07, 2012 9:20 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Bardzo dziękuję wszystkim darczyńcom.
Dzięki Wam spłaciłyśmy dług u weterynarzy.
Zestawienie wpłat na konto PKDT:
04.05.2012 - Monika P. z Warszawy - 200zł - sterylizacje molo zaspa
09.05.2012 - Tomasz K. z Warszwy - 300zł - sterylizacje molo zaspa
09.05.2012 - Walentyna T. ze Szczytna - 50zł - sterylizacje molo zaspa
08.05.2012 - Monika K. z Lublina - 25zł - sterylizacje molo zaspa
08.05.2012 - Małgorzata G. - 100zł - sterylizacje molo zaspa
14.05.2012 - Bartłomiej B. z Gdańska - 100zł - sterylizacje molo zaspa
To jest 775zł.
Ponad to na konto wpłaciłam:
- 35zł - uzbierane przez pracowników Zakładow Odzieżowych
- 350zł - uzbierane w gotówce przez ludzi z naszego otoczenia oraz karmicieli
:1luvu:
Bardzo dziękujemy!

To jest razem 775 + 385zł - 1160zł
Z tego wzięłyśmy już faktury na:
- 5 sterylizacji kotów z molo zaspa - 500zł
- 2 sterylizacje kotek z Zakładów Odzieżowych - 200zł
- 1 strylizację kotki z Narcyzowej - 100zł
(pozostałe sterylizacje udało się zrobić na sterylki miejskie w Gdyni).
Na koncie kotów z Zaspy, z Zakł. Odzież. i Narcyzowej pozostaje:
1160zł - 800zł = 360zł
100zl z tego jest zarezerwowane na kotkę z molo zaspa, która ma młode - będziemy ją łapać za około 2 tygodnie do sterylki.
Na zakładach Odzieżowych są 2 kotki do sterylizacji, może się uda je dać jeszcze na miejskie przez GSPZ, ale nie wiadomo czy wystarczy tych darmowych - zobaczymy.

Cały czas kupujemy karmę dla tych wszystkich kotów, bo jeździmy w prawie wszystkie te miejsca prawie codziennie monitować sytuację, na molo i zakł. odzież koty są często glodne i z pustymi rękami jechac nie można, ja mam na utrzymaniu kotkę z Narcyzowej z kociakiem, kotkę też tzreba będzie wysterylizować.

Na razie nie naruszamy funduszu sterylkowego na karmę, karmę kupujemy z własnych pieniędzy.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Nie wrz 09, 2012 13:01 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Czy wiadomo co się stało z kotami po prawej stronie molo? Nie ma ich już. Tak jakby zniknęły wszystkie maluszki i ich rodzice i wujkowie.

hello7

Od: Pon maja 14, 2012 7:12

Post » Nie wrz 09, 2012 18:07 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Niestety niewiadomo, sama chciałabym wiedzieć.
Kotka, która się okociła tam, zwana przez nas Okocona miała 3 małe, widywałam je jeszcze w lipcu tam na tyłach w krzakach dzikiej rózy, od iluś tyg. nie ma ioch razem z matką, albo się gdzieś przeniosły albo coś się stało.
Tam stacjonuje teraz tylko młodziutka koteczka zwana Nosek (czarna z białą strzałką na nosie), druga starsza podobna z wyglądu, zwana Kreska od białej kreski na nosie, obie wysterylizowane i czasem przychodzą kocury bury albo czarno-biały.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Pon wrz 10, 2012 17:03 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Właśnie też zauważyłem, że nie ma kotków. Akurat miałem przerwę w odwiedzaniu kotków, bo nie było mnie w Gdańsku. Moim zdaniem musiały zniknąć w Sierpniu i raczej nigdzie się nie przeniosły. Nie mam pojęcia komu przeszkadzały. Słyszałem już historię jak dziadek podrzucił karmę kotom, która puchła im w żołądku, ale myślałem, że takich dziadków mamy już za sobą. Tak samo dziwne by było jakby właścicielom budek czy straganów tak nagle zaczęły przeszkadzać koty, jak już się prawie lato kończy.

Natomiast po lewej stronie mola, w pierwszej dziurze są dwa kotki. Jeden kicha i ciężko mu się oddycha. Nie wiem czy przetrwa przyszłe mrozy jak już teraz tak go rozłożyło. Od dwóch dni mogę odwiedzać koty to postaram się raz dziennie im rzucić mokrego Whiskasa na odbudowę sił.

hello7

Post » Pon wrz 10, 2012 19:56 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Hello7 a czy jesteś w stanie wybrać jeden dzień tygodnia, który byłby "Twój"?
Dzielimy się dyżurami i gdybyś zechciał/a objąć jeden dzień tygodnia to było by super, teraz kotów jest faktycznie dużo mniej (przynajmniej w rejonie molo, bo w całym pasie nadmorskim to niestety jeszcze sporo), na karmienie wystarcza jedna max. 2 puszki 400g tam.
Tam jeździ jeszcze taka pani na rowerze wzdłuż długiego odcinka pasa nadmorskiego i karmi koty jak może, ale głównie rzuca całe surowe korpusy kurze, które koty nie zawsze jedzą.

Chodzi o to aby w szczególności zimą codziennie był tam ktoś z karmą i żeby ktoś miał oko co się dzieje, czy coś nie przybyło, ubyło, nie rozmnożyło się, itd.

Po lewej były 4 czarne kocice, teraz faktycznie przychodzą tylko dwie.

Nie wiem co się dzieje, ze koty poznikały, panie ze stoiska z pamiątkami po prawej były raczej pozytywnie nastawione do kotów, chociaż trochę z pobłażaniem patrzyły na nasze działania, czasem mówiły " że niektórzy ludzie tak dobrze nie jedzą jak te koty", żeby krzywdę zrobiły to nie sądzę.

Cieszę się, że udało się tyle kotek tam posterylizować, obawiam się, ze gdyby nie to to teraz mielibyśmy tam stadko około 3 mies. kociaków, które by zimą chorowały i marzły na mrozie. Widocznie teren jest tam dla kotów niebezpieczny.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Pon wrz 10, 2012 20:42 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Zgodnie z deklaracją wpłaciłam 50 złotych na sterylizacje kotów na molo.

A co do kotów, które zniknęły to niekoniecznie ktoś je skrzywdził.
Koty wolnożyjące migrują.
Mówię to na podstawie kilkunastoletniego doświadczenia jednej znajomej karmicielki.
Skład kotów w piwnicy potrafi się zmieniać.
Przyczyną zmiany jest najczęściej pojawienie się jakiegoś nowego kota.
Te, które odchodzą potrafią się po kilku miesiącach na krótko pojawić, a więc nic złego się z nimi nie stało.
A przychodzą inne koty, nawet wykastrowane.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro wrz 12, 2012 19:12 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Bardzo dziękuję za wpłatę, bardzo się przyda, praktycznie codziennie są zgłoszenia i prawie codziennie łapiemy kotki na sterylizacje.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Wto wrz 18, 2012 19:27 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Witam,

Nie chcę nikogo urazić, ale wydaje mi się, że ktoś przynosi tym kotom niezjadliwą karmę. Dzisiaj przyszedłem z suchą karmą i po prostu odrzucił mnie zapach rozkładającego się "mięsa". Głównie słonina i kości. Z moich obserwacji wynika, że koty tego nie jedzą.
Natomiast mogę się domyślać, że rzucanie takiego jedzenia, które potem śmierdzi spowoduje jedynie to, że ktoś te koty przymusowo przesiedli. Mam nadzieję, że nie do zawiązanego worka w podwodnym królestwie.

Pozdrawiam

hello7

Post » Wto wrz 18, 2012 19:36 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Tak wiem, te skóry ze słoniną i kościami rzuca taka pani co jeździ rowerem, ale ona sobie nie daje wytłumaczyć, że to nie ma sensu, że koty tego nie jedzą, że to śmierdzi tam, że robi syf, że to powoduje niechęć okolicznych sklepikarzy do tych kotów....raz z nią rozmawiałam, trudna sprawa, ona raczej nie przestanie.
Niestety ta kobieta jeździ z tymi korpusami, skórami tam i w inne miejsca i uważa, że robi dobrze, nie stac jej na lepsze karmienie, ale czuje potrzebę objeżdżania kawału gdańska i karmienia kotów.

Mogę dać jej nr tel, spróbuj porozmawiać, może jak więcej ludzi jej to powie to coś zrozumie.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Wto paź 16, 2012 21:54 Re: PEŁNO CIĘŻARNYCH KOTEK - PILNE STERYLKI - POMÓŻCIE - DŁU

Rozszerzyłyśmy teren działań w stronę Brzeźna, dziś złapałyśmy tam dwie kocice do sterylizacji, czarną i trikolorkę. Dwójka dzieci czarnej jest u mnie na dt do poniedziałku, od poniedziałku ma je przejąć inny dt.
Obrazek

Dziś rano złapałam jeszcze jedną Czarnulke z Meissnera z Zaspy.
Razem 3 kocice dzisiaj.
W zeszły piatek 5 szt. (jedna w Gdyni, 3 na Zaspie, 1 Gdańsk Cztery pory Roku)
W zeszłą środę też jedną z Zaspy i jedną z Czterech Pór Roku)
Tak, ze cały czas działamy pełną parą, wszelkie wpłaty jak najbardziej potzrebne, udaje nam się ogarniać miejsce po miejscu.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

[poprzednia]