ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 29, 2012 17:25 Re: Kropla drąży skałę?Przetarg na miejskie sterylki rozpisany:)

Niestety powtórka z rozrywki :( napisałam i zachęcam do tego innych:

Szanowna Pani Prezydent,

zwracam się z uprzejmą prośbą o przyspieszenie rozpoczęcia programu kastracji miejskich w ramach miejskiego programu zapobiegania bezdomności zwierząt. Dzięki zabiegom sterylizacji i kastracji finansowanym przez miasto udało się w ostatnich latach opanować rozmnażanie się wolno żyjących kotów, niestety wskutek tego, że w ubiegłym roku ten program ruszył dopiero w maju, urodziły się kolejne kocięta - kotek nie udało się wysterylizować wcześniej z powodu braku środków. Koniec lutego - marzec to najwyższa pora na to, by sterylizować koty, jeśli chce się uniknąć urodzin kociąt, które potem albo w cierpieniu umierają w piwnicach i na śmietnikach, albo trafiają do schroniska - gdzie trzeba je leczyć, szczepić, utrzymywać - za pieniądze miasta. Czy nie lepiej przeznaczyć je na profilaktykę- czyli kastracje? Z korzyścią dla budżetu miasta i dla kotów?

Jestem głęboko przekonana, że Pani Prezydent jako osoba kochająca zwierzęta nie dopuści do narodzin kolejnych bezdomnych, cierpiących kociąt i wkrótce opiekunowie kotów wolno żyjących będą mieli możliwość kastracji swoich podopiecznych w ramach programu.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika H...

Proszę się wzorować i nie szczędzić klawiatur :)

zapomniałam o adresie: biuro.prezydenta@uml.lodz.pl
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw mar 01, 2012 11:15 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Temat bardzo aktualny - znów, jak w ubiegłym roku, karmiciele odsyłani są do kolejnego miesiąca kolejnego, kolejnego...

W zeszłym roku dzięki naciskom mailowym z forum udało się przyspieszyć pracę "młynów" urzędowych - przetarg ogłoszono w kilka dni po założeniu wątku.
Bez tego nacisku czekalibyśmy pewnie kolejne miesiące.

Dlatego proszę, piszcie.
Pomoc UMŁ dla bezdomnych zwierząt to kropla w morzu potrzeb, zresztą porównanie danych z Warszqwwy i Łodzi świadczy o tym, jak mało ważna jest dla władz Łodzi opieka nad zwierzętami wolnożyjącymi - przeznacza się na nią 170tys zł - na sterylizację, kastacje i chipowanie, usypianie ślepych miotów. 20x mniej ( :!: :!: :!: ) ni w Warszawie.

dlla porównania

dofinansowanie fundacji prozwierzących ze strony władz miasta
Warszawa - ca 900tys zł,
Łódź - 0

Środki przeznaczone przez miasto na sterylizację i leczenie kotów wolnożyjących
Warszawa - ca 1,1 mln zł,
Łódź - 170tys zł (sterylizacja,, kastracja, chipowanie, usypianie ślepych miotów)

Środki przeznaczone przez miasto na dokarmianie tych zwierząt
Warszawa - ca 600-800tys zł, w poprzednich latach 1,3mln
Łódź - 0

W sumie Warszawa 3,3ml zł, Łódź - 170tys, 20 razy mniej

W Warszawie te środku już uruchomiono, w Łodzi - nawet nie ogłoszono przetargu

Porównywalne są jedyinie środki przeznaczone na fnansowanie schroniska - porównywalne Warszawa 7mln na 2,2tys zwierzaków, Łódź 2mln na 800 zwierzaków

Dlatego piszcie - do Radt Miasta, do Wydziału Ochrony Środowiska, który odpowiedzialny jest za opiekę nad zwierzętami wolnożyjącymi, do Wydziały Zamówien Publicznych, który przetargi organizuje..

brm@uml.lodz.pl,
rada.miejska@uml.lodz.pl
srodowisko@uml.lodz.pl
s.granatowski@uml.lodz.pl
d.wrzos@uml.lodz.pl
a.jaksa@uml.lodz.pl,
g.kaczmarek@uml.lodz.pl
zamowienia@uml.lodz.pl
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw mar 01, 2012 12:13 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Napisane wysłane ...

elektrospiros

Od: Czw lut 02, 2012 9:42

Post » Czw mar 01, 2012 12:23 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Korzystając :oops: z tekstu XAgaX napisałam:

"Dzień Dobry

Jako mieszkaniec Łodzi, zwracam się z uprzejmą prośbą o zainteresowanie się tematem przyspieszenia rozpoczęcia programu kastracji miejskich w ramach miejskiego programu zapobiegania bezdomności zwierząt. Z programu korzystają nie tylko organizacje prozwierzęce, ale również i karmiciele kotów wolnożyjących. W swoim środowisku: pracy, swojego miejsca zamieszkania jak i wśród miejsc zamieszkania osób mi znajomych, czy z rodziny za pomocą talonów z UMŁ zostało wykastrowanych kilkadziesiąt kotów - a takich osób - zwykłych mieszkańców jak ja jest bardzo wiele.
Dzięki zabiegom sterylizacji i kastracji finansowanym przez Miasto udało się, w ostatnich latach opanować rozmnażanie się wolno żyjących kotów, na co wskazują statystyki fundacji prozwierzęcych. Jeśli program nie zostanie wdrożony w pierwszych dniach marca niestety wiosną pojawią się mioty kociąt, częścią zapewne zajmą się fundacje, ale większa część niestety pojawi się w schronisku - co z kolei obciąży budżet Miasta - sterylizacje, szczepienia, leczenie i wyżywienie.

Jestem głęboko przekonana,że nie dopuszczą Państwo do narodzin kolejnych bezdomnych, cierpiących kociąt i wkrótce opiekunowie kotów wolno żyjących będą mieli możliwość kastracji swoich podopiecznych w ramach programu.

Z poważaniem
Katarzyna C............."

Poszło do wszystkich adresów wskazanych przez Anię i na adres Pani Prezydent - z odpowiednią formą do per Pani Prezydent.... ale czy to coś da?
Obrazek
Lara [*] 28.03.2012 Fibi [*] 19.11.2012 Basia [*] 03.02.2013 TRUSIA [*] 24.07.2013 Miłek [*] 01.08.2013 Romisia [*] 24.04.2014 Lidzia [*] 06.05.2015 Gniewko [*] 03.09.2015r. Agat [*] 30.11.2015 Feliks [*] 27.03.2017r. RUDA ['] 07.03.2018r. Kocia ['] 11.07.2019r. LOLA ['] 24.03.2020r. MILKA ['] 03.04.2020r. za dużo Was tu

dilah

Od: Wto maja 10, 2011 7:39

Post » Czw mar 01, 2012 12:53 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Da , da- im więcej dostaną wiadomości może szybciej się ruszą ...Oby :wink: , w końcu piszą PT. wyborcy :lol: :lol: no mam przynajmniej taka nadzieje :twisted: :oops: ,ze ruszą w tym temacie :?

elektrospiros

Od: Czw lut 02, 2012 9:42

Post » Czw mar 01, 2012 13:34 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Aniu, ja "stworzę" coś w weekend. To ważne, żeby ich naciskać, bez tego NIC nie zrobią!!!!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw mar 01, 2012 13:45 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

jolabuk5 pisze: To ważne, żeby ich naciskać, bez tego NIC nie zrobią!!!!

Niestety. A nas traktują jak natrętnych dziwaków.. Nie tylko kociarzy, w ogóle petentów.

Kto to powiedział o nosie i tabakierze?

Dzięki za odzew :1luvu:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Czw mar 01, 2012 15:34 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Mogę napisać, jak pisałam w zeszłym roku. Ale skoro w tym roku jest tak samo, jak było, to co to znaczy? Że władze mają bardzo krótką pamięć?
Możemy tak sobie pisać co roku. A muzom najwyraźniej :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw mar 01, 2012 15:53 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

MalgWroclaw pisze:Mogę napisać, jak pisałam w zeszłym roku. Ale skoro w tym roku jest tak samo, jak było, to co to znaczy? Że władze mają bardzo krótką pamięć?
Możemy tak sobie pisać co roku. A muzom najwyraźniej :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

W zeszłym roku było dokładnie tak samo.... Zwodzli i zwodzili, w końcu facet odpowiedzialny poszedl na zwolnienie czy coś w tyym rodzaju, jego kierowniczka skierowała mnie do działu zamówień publicznych - to był sam koniec marca, czwarterk wtedy Xagax założyła ten wątek. Bo w dziale zamówien powiedzieli, że jeszcze nie ma materiałow na przetarg, jak dobrze pójdzie, będą za jakieś 2-3 tygodnie....

Po nacisku mailowym ogłoszenie o przetargu pojawiło się chyba we najbliższy wtorek.

Czyli warto było.

Tylko niepotrzebie wtedy czekaliśmy do końca marca, tracą miesiąc na sluchanie czczych obietnic...

A co to znaczy? Ilustruje stosunek "władzy" do "ludu" - po prostu..

kalewala

Post » Czw mar 01, 2012 16:39 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Dziewczyny, a może nie porównywać się do Warszawy, bo zaraz i Warszawie obetną? :oops:
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Czw mar 01, 2012 17:21 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

ja napisałam tak jak czuję:

W pod koniec stycznia dzwoniłam do WYDZIAŁU OCHRONY ŚRODOWISKA by dowiedzieć się kiedy można przybyć po wniosek na sterylizacje dziko żyjących kotów, miła pani powiedziała, że pod koniec lutego, ucieszyłam się bo widzę już ciężarne kotki choćby w centrum ŁODZI na Kościuszki. Zadzwoniłam więc we wskazanym czasie i dowiedziałam się, ze mam zadzwonić pod koniec marca.......... bo jeszcze nic nie wiadomo, jeszcze lecznice nie wybrane, jeszcze ........
Czyli zapowiada się powtórka z roku ubiegłego - długie zwodzenie przez UMŁ, a potem początek sterylek w maju.. Znowu będziemy łapać kotki dopiero co wykocone. Weterynarze będą dzwonić by szybko szukać kociąt. Znowu będziemy przeszukiwać piwnice i krzaki by odnaleźć kociątka, którym zaraz po porodzie zabrałam mamę, a tym samym skazałam maluszki na okrucieństwo: wyziębienie, głód i samotność. Wielu miotów nigdy nie znajdziemy - one umrą rozpaczliwie nawołując mamę, umrą śmiercią głodowa, umrą z wyziębienia, rozszarpane przez psy..... One mogły się wcale nie urodzić, wystarczyło rozpocząć sterylizację na początku marca. Pan z UMŁ stwierdził, że łapię koty " bo to moje hobby". Proszę pana, w tym roku ponownie szykuje mi pan bardzo okrutne hobby, a ja mam serce i tylko dlatego łapie koty na sterylizacje, tylko dlatego. A na moje prawdziwe hobby znowu nie będę miała ani czasu ani sił. DZIĘKUJĘ.

urzędnicy nie robią tego wszystkiego dla zwierząt - tylko dla pieniędzy
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Czw mar 01, 2012 17:43 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

wysłałam pod wszystkie adresy. Za jakiś tydzień ponowię. Załamka :(
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Czw mar 01, 2012 17:54 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

Widocznie urzędnicy nie rozumieją, że opóźnione sterylki = jeszcze większe wydatki w przyszłym roku na podobną akcję...
Obrazek Obrazek

Dana_De

Od: Sob sty 21, 2012 11:53

Post » Czw mar 01, 2012 19:16 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

też napisałam
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Czw mar 01, 2012 21:50 Re: ŁÓDŹ- w@lki o sterylki odsłona druga- do klawiatur! do piór!

bordo pisze:ja napisałam tak jak czuję:

W pod koniec stycznia dzwoniłam do WYDZIAŁU OCHRONY ŚRODOWISKA by dowiedzieć się kiedy można przybyć po wniosek na sterylizacje dziko żyjących kotów, miła pani powiedziała, że pod koniec lutego, ucieszyłam się bo widzę już ciężarne kotki choćby w centrum ŁODZI na Kościuszki. Zadzwoniłam więc we wskazanym czasie i dowiedziałam się, ze mam zadzwonić pod koniec marca.......... bo jeszcze nic nie wiadomo, jeszcze lecznice nie wybrane, jeszcze ........
Czyli zapowiada się powtórka z roku ubiegłego - długie zwodzenie przez UMŁ, a potem początek sterylek w maju.. Znowu będziemy łapać kotki dopiero co wykocone. Weterynarze będą dzwonić by szybko szukać kociąt. Znowu będziemy przeszukiwać piwnice i krzaki by odnaleźć kociątka, którym zaraz po porodzie zabrałam mamę, a tym samym skazałam maluszki na okrucieństwo: wyziębienie, głód i samotność. Wielu miotów nigdy nie znajdziemy - one umrą rozpaczliwie nawołując mamę, umrą śmiercią głodowa, umrą z wyziębienia, rozszarpane przez psy..... One mogły się wcale nie urodzić, wystarczyło rozpocząć sterylizację na początku marca. Pan z UMŁ stwierdził, że łapię koty " bo to moje hobby". Proszę pana, w tym roku ponownie szykuje mi pan bardzo okrutne hobby, a ja mam serce i tylko dlatego łapie koty na sterylizacje, tylko dlatego. A na moje prawdziwe hobby znowu nie będę miała ani czasu ani sił. DZIĘKUJĘ.

urzędnicy nie robią tego wszystkiego dla zwierząt - tylko dla pieniędzy

Bardzo dobry tekst, ale niestety... do pisma, a nie urzędu. Tam siedzą kolesie, którym to po prostu wisi. Trzeba się prędzej powoływać na ustawy, na paragrafy, grozić i uprzedzać, że się pisanie zażaleń nie skończy na urzędzie gminy i pójdzie to dalej, do sądu.
Choć tekst popieram w 100%. Dwa- trzy lata temu przetarg w Warszawie był rozstrzygnięty dopiero w kwietniu, pierwsze talony w maju. W tym roku mam informację, że pieniądze na talony już się w naszej gminie kończą...
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

[poprzednia][następna]