Mocznik poza skalą ponad 300

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro paź 12, 2011 6:47 Mocznik poza skalą ponad 300

Witajcie

Przed wczoraj mojemu kociakowi zaczęła lecieć niby ropa z ust, bardzo obrzydliwy zapach. Udaliśmy się do weterynarza stwierdził ostrą niewydolność nerek. Mocznik 300 (skala na urządzeniu maksymalnie 300) nie wiadomo czy nie ma więcej

CREA 8.43 mg/dl
UREA >300 mg/dl
K 4.844 mval/l
GLU 111 mg/dl

BLD 50 Ery/ul
UBG NORM
BIL NEG

PRO 100MG/DL
NIT NEG
KET NEG
GLU NEG
pH 8
SG 1.020
LEU NEG

Tu moje pytanie kociak ma na razie podawane kroplówki (stan trochę lepszy) Czy jest szansa że wyjdzie z tego?

smolki20

Od: Śro kwi 20, 2011 20:05

Post » Śro paź 12, 2011 6:57 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

Tu wątek nerkowców
viewtopic.php?f=1&t=130760&hilit=nerkowce&start=735

Zadam tam Twoje pytanie.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro paź 12, 2011 7:39 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

szansa jest :) , ale trzeba też wdrożyć antybiotykoterapię, bez niej infekcja sama nie przejdzie, a to ona jest przyczyną pogorszenia stanu kota.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro paź 12, 2011 8:03 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

ana pisze:szansa jest :) , ale trzeba też wdrożyć antybiotykoterapię, bez niej infekcja sama nie przejdzie, a to ona jest przyczyną pogorszenia stanu kota.

Nie bardzo wiem z czego wnioskujesz infekcję. Przyczyny ONN mogą być rozmaite, np zatrucie glikolem, zatory moczowodów. Należy tą przyczynę zdiagnozować i leczyć. Zestaw badań jak przy CRF, tylko wszystko na wczoraj. Samo podanie kroplówek jest działaniem: "a może się uda".

- morfologia
- pełna biochemia
- USG układu moczowego
- badanie labolatoryjne moczu (to powyżej jest niewiele warte)
- badanie bakteriologiczne moczu

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro paź 12, 2011 8:17 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

USG łatwo wyklucza/ujawnia przyczyny zanerkowe (zatory).
Nieco więcej kłopotu sprawia diagnostyka różnicowa między przyczynami nerkowymi, a przednerkowymi (niedokrwistość).

Czy kot dostawał jakieś leki? Czy zjadł/wypił jakieś chemikalia?

Najczęstszą przyczyną AIRF są środki nefrotoksyczne wymienione poniżej:

(1) Ethylene glycol (EG).
(2) Antimicrobials.
˙(a) Aminoglycosides.
˙(b) Amphotericin-B.
˙(c) Sulfonamides administered to a dehydrated patient.
˙(d) Tetracyclines administered IV.
˙(e) Nafcillin administered intraoperatively.
(3) Easter lily (cats).
(4) Grape or raisin toxicity (dogs).
(5) Hypercalcemia and hypercalciuria.
˙(a) Cholecalciferol rodenticide (Quintox, Rampage).
˙(b) Calcipotriene (Dovonex).
(6) Anticancer drugs.
˙(a) Cisplatin.
˙(b) High dose doxorubicin (Adriamycin).
(7) Radiocontrast agents administered IV.
(8) Heavy metals (e.g., zinc, arsenic, lead).
(9) Hydrocarbons.
(10) Fluorinated inhalation anesthetics.
(11) Calcium ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA).
(12) Mycotoxins (e.g., ochratoxin, citrinin).
(13) Tainted food (melamine and cyanuric acid).

PcimOlki

Post » Śro paź 12, 2011 8:20 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

PcimOlki pisze: Nie bardzo wiem z czego wnioskujesz infekcję. Przyczyny ONN mogą być rozmaite, np zatrucie glikolem, zatory moczowodów. Należy tą przyczynę zdiagnozować i leczyć. Zestaw badań jak przy CRF, tylko wszystko na wczoraj. Samo podanie kroplówek jest działaniem: "a może się uda".

- morfologia
- pełna biochemia
- USG układu moczowego
smolki pisze o wycieku ropnym z ust.
Zapewne wyjdzie w morfologii.

Przyczyny ONN faktycznie są rozmaite, z pewnością trzeba zrobić komplet badań, ale niezależnie od tego w te pędy walczyć z ewentualną infekcją. Potrafi błyskawicznie pogorszyć wyniki do wartości wspomnianych przez autora wątku.
Wiem. Miałam do czynienia z taką sytuacją. Niestety nie raz.
fckptn
Obrazek

ana

Post » Śro paź 12, 2011 8:23 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

ana pisze:
PcimOlki pisze: Nie bardzo wiem z czego wnioskujesz infekcję. Przyczyny ONN mogą być rozmaite, np zatrucie glikolem, zatory moczowodów. Należy tą przyczynę zdiagnozować i leczyć. Zestaw badań jak przy CRF, tylko wszystko na wczoraj. Samo podanie kroplówek jest działaniem: "a może się uda".

- morfologia
- pełna biochemia
- USG układu moczowego
smolki pisze o wycieku ropnym z ust.
Zapewne wyjdzie w morfologii.

Przyczyny ONN faktycznie są rozmaite, z pewnością trzeba zrobić komplet badań, ale niezależnie od tego w te pędy walczyć z ewentualną infekcją. Potrafi błyskawicznie pogorszyć wyniki do wartości wspomnianych przez autora wątku.
Wiem. Miałam do czynienia z taką sytuacją. Niestety nie raz.

Dokładnie pisze "niby ropa". Może być to reakcja na spożycie jakiegoś świństwa. W tym kierunku bym szukał. W takim przypadku kroplówki mogą w istocie pomagać pozbyć sie toksyn z organizmu.

PcimOlki

Post » Śro paź 12, 2011 8:29 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

Okej, znowu zaczynamy "leczyć" przez net, sorry.

Pytanie brzmiało: czy kot może wyjść z ONN i czy jest szansa na zbicie ww wyników nerkowych.
Moja odpowiedź: tak.
fckptn
Obrazek

ana

Post » Śro paź 12, 2011 8:42 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

ana pisze:Okej, znowu zaczynamy "leczyć" przez net, sorry.

Na to wygląda. ->
ana pisze:szansa jest :) , ale trzeba też wdrożyć antybiotykoterapię, bez niej infekcja sama nie przejdzie, a to ona jest przyczyną pogorszenia stanu kota.

ana pisze:Pytanie brzmiało: czy kot może wyjść z ONN i czy jest szansa na zbicie ww wyników nerkowych.
Moja odpowiedź: tak.

Sorry, ale zastanowienie się nad tym, co kot mógł zeżreć, może mieć kluczowe znaczenie, czy to się uda. Ma to mniej wspólnego z proponowaniem leczenia w rodzaju terapii antybiotykowej w ciemno i bez żadnych podstaw. Za konsekwencję działania masz 10.

PcimOlki

Post » Śro paź 12, 2011 8:47 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

smolki20 pisze:(...)

Tu moje pytanie kociak ma na razie podawane kroplówki (stan trochę lepszy) Czy jest szansa że wyjdzie z tego?

Czy chodzi o tego samego kota?
viewtopic.php?f=1&t=127979&start=15
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro paź 12, 2011 9:28 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

Pcimol, "sorry" w języku zagranicznym znaczy "przepraszam" :wink:

A od leczenia to jest vet, który widzi zwierzę i tylko on zadecyduje do czego są podstawy. Nasze uwagi mają charakter wyłącznie luźnych spostrzeżeń. Dzielimy się swoimi doświadczeniami. OK?
fckptn
Obrazek

ana

Post » Śro paź 12, 2011 10:01 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

Witam
Badanie moczu została pobrana próbka (czekamy na wyniki)
jednak wczoraj zamiast moczu wypłynęła ciągnąca się żółta maź .
Czy się zatruł wątpliwe bo reszta gromadki zdrowa. Lekarz zdziwiony gdyż w maju już z takiego samego stanu kociaka wyciągał.
Podobno od próchnicy choroby zębów kociak sie zatruwa i idzie na narki nie wiem ile w tym prawdy jest.
Kociak dostaje oczywiście antybioty (dziś dowiem się jaki)

pixie65 pisze:
smolki20 pisze:(...)

Czy chodzi o tego samego kota?
viewtopic.php?f=1&t=127979&start=15

Tak w maju miał podobne problemy

smolki20

Od: Śro kwi 20, 2011 20:05

Post » Sob cze 15, 2013 22:14 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

witam
Bardzo proszę o pmoc, u kota zdiagnozowane powiększone nerki oraz niewydolnośc nerek. pierwsze wyniki byly Kreatynina: 4,31 mg/dl, Mocznik: 82,2 mg/dL, po 2 dniach pogorszenie Kreatynina: 16,78 mg/dl, Mocznik: 600,7 mg/dL

nie pomogli nam w lecznicy,, kazali szukac pomocy w warszawie u dr Agnieszki Neska -suszynskiej.. ale moze w poniedziałek sie do nas odezwa.. poszukalismy innej leczniicy, tam powiesizano nam ze kot powineien miec nerki 2x plukanie dziennie, a nie jak wczęsniej rtylko raz. w dodatku Mokka dostawała sterydy, ktore obciazają nerki.. prosze pomozcie moze macie jakies pomysly co moze jej pomoc? kot od 8 byl na wizytach, i przez tydzien tylko pogorszenie.. po sterydach była mocno pobudzona..mysleleismy ze sie jej poprawia, ale jak leki odchodzily to znow lezaął bardzo słaba. mam historie wizyt z wynikami, moze ktos bedzie w stsnie pomoc.

iwona-1984

Od: Sob cze 15, 2013 21:56

Post » Sob cze 15, 2013 22:27 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

iwona-1984 pisze:witam
Bardzo proszę o pmoc, u kota zdiagnozowane powiększone nerki oraz niewydolnośc nerek. pierwsze wyniki byly Kreatynina: 4,31 mg/dl, Mocznik: 82,2 mg/dL, po 2 dniach pogorszenie Kreatynina: 16,78 mg/dl, Mocznik: 600,7 mg/dL

nie pomogli nam w lecznicy,, kazali szukac pomocy w warszawie u dr Agnieszki Neska -suszynskiej.. ale moze w poniedziałek sie do nas odezwa.. poszukalismy innej leczniicy, tam powiesizano nam ze kot powineien miec nerki 2x plukanie dziennie, a nie jak wczęsniej rtylko raz. w dodatku Mokka dostawała sterydy, ktore obciazają nerki.. prosze pomozcie moze macie jakies pomysly co moze jej pomoc? kot od 8 byl na wizytach, i przez tydzien tylko pogorszenie.. po sterydach była mocno pobudzona..mysleleismy ze sie jej poprawia, ale jak leki odchodzily to znow lezaął bardzo słaba. mam historie wizyt z wynikami, moze ktos bedzie w stsnie pomoc.

Tu mamy wątek nerkowy. Wystarczy kliknąć na niebieski link.
viewforum.php?f=36
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Nie cze 16, 2013 6:19 Re: Mocznik poza skalą ponad 300

tak dziekuje troche czytalam ale nie znalaząłm w tym co zdazyłam przejżec podobnej sytuacji

iwona-1984

Od: Sob cze 15, 2013 21:56

[następna]