Warszawa SM- CHORA ZBIERACZKA- problem trwa nadal...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 30, 2011 10:00 Warszawa SM- CHORA ZBIERACZKA- problem trwa nadal...

W moim bloku żyje sobie chora psychicznie kobita, która ma ok. 30 kotów mnożących się ze sobą od wielu lat. Wspólnota postawiła jej ultimatum, grożąc sankcjami jak kotów nie zacznie ubywać - no i ubywa... koleżanka znalazła w ciągu ostatniego miesiąca 3 wyrzucone podrostki, wcześniej 2 kociaki, z których jeden do tej pory jest ciężko chory... część kotów trzyma też w mieszkaniu jednego z synów (podobno także regularnego pacjenta szpitali psychiatrycznych, odmawiającego stałego leczenia) na Mokotowie.

Temat jest trudny, babka nie wpuszcza nikogo i żadne środki perswazji do niej nie docierają :( sąsiadki próbowały z nią wiele razy rozmawiać, bez rezultatu.

Rozmawiałam z koleżanką od znalezionych kociąt i opowiedziałam jej o dziwnym zdarzeniu, które miało miejsce na początku br. w rejonie mokotowskiego mieszkania baby- na poprzedniej torbie miałam naszywkę krytykującą rozmnażanie zwierząt, śmierdząca kocim moczem staruszka po jej przeczytaniu z paniką w oczach uciekła z autobusu na najbliższym przystanku... według słów koleżanki to mogła być ona.

Stąd moje pytanie do osób bardziej doświadczonych w takich sprawach- komu to zgłaszać, z kim rozmawiać, co robić? :(
Ostatnio edytowano Sob kwi 21, 2012 23:00 przez VeganGirl85, łącznie edytowano 2 razy
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw cze 30, 2011 10:15 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Może do "ANIMALS"

http://www.otoz.pl/kontakt.html

lub tu : Warszawa ul. Wolska - straż dla zwierząt

http://siepomaga.pl/f/strazdlazwierzat
Obrazek

http://www.planetapupila.pl - najtańszy sklep w Warszawie!

Jus87

Od: Wto sie 17, 2010 13:01

Post » Czw cze 30, 2011 11:42 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Jus87 pisze:Może do "ANIMALS"

http://www.otoz.pl/kontakt.html

lub tu : Warszawa ul. Wolska - straż dla zwierząt

http://siepomaga.pl/f/strazdlazwierzat

dzięki, ale boję się, że baba ich też nie wpuści, inaczej bym ich powiadomiła już dawno :(
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Czw cze 30, 2011 11:43 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Chyba nie będzie miała innego wyjścia! Oni wezwą policję jeśli jest to znęcanie się nad zwierzętami. Chyba nie ma na co czekać. Jak potrzebujesz jakiegoś wsparcia to mogę pomóc!
Obrazek

Jus87

Post » Czw cze 30, 2011 11:49 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Jus87 pisze:Chyba nie będzie miała innego wyjścia! Oni wezwą policję jeśli jest to znęcanie się nad zwierzętami. Chyba nie ma na co czekać. Jak potrzebujesz jakiegoś wsparcia to mogę pomóc!

No właśnie moja mama twierdzi, że Policję teoretycznie każdy ma obowiązek wpuścić... ale to tak jak ze sprzedawaniem fajek nieletnim. Niby nie wolno sprzedawać, a większość kupi, jak baba się uprze, że nie wpuści, to nic nie zrobią. Podstaw do wyważenia drzwi u baby jej zdaniem nie ma.

Koleżanka, która zgłosiła mi tę sprawę mówi, że lepiej po dobroci, ale z prób rozmowy niewiele wyszło :cry:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Czw cze 30, 2011 12:01 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

XAgaX pisze:No właśnie moja mama twierdzi, że Policję teoretycznie każdy ma obowiązek wpuścić... ale to tak jak ze sprzedawaniem fajek nieletnim. Niby nie wolno sprzedawać, a większość kupi, jak baba się uprze, że nie wpuści, to nic nie zrobią. Podstaw do wyważenia drzwi u baby jej zdaniem nie ma.

Koleżanka, która zgłosiła mi tę sprawę mówi, że lepiej po dobroci, ale z prób rozmowy niewiele wyszło :cry:

Będą, jak sprawą zajmie się odpowiednia organizacja i prokuratura.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw cze 30, 2011 12:04 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

felin pisze:
XAgaX pisze:No właśnie moja mama twierdzi, że Policję teoretycznie każdy ma obowiązek wpuścić... ale to tak jak ze sprzedawaniem fajek nieletnim. Niby nie wolno sprzedawać, a większość kupi, jak baba się uprze, że nie wpuści, to nic nie zrobią. Podstaw do wyważenia drzwi u baby jej zdaniem nie ma.

Będą, jak sprawą zajmie się odpowiednia organizacja i prokuratura.

Jestem zdecydowanie za! Sprawę trzeba nagłośnić - niejedna taka sytuacja skończyła się interwencją policji. A jeśli to będzie za mało - jak ma 30 kotów to sprawa mega pilna. Nawet tv można zatrudnić skoro taki cyrk...
Obrazek

Jus87

Post » Czw cze 30, 2011 12:05 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Dokladnie.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw cze 30, 2011 12:08 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Żeby wejść do mieszkania teoretycznie wystarczy uprawniony działacz org. prozwierzęcej i policja. W praktyce dobrze mieć nakaz prokuratorski. Tyle że prokuratura takowego nie wyda bez dowodów. Po dobroci NIC się z taka osoba nie osiągnie.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw cze 30, 2011 12:55 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Czyli próbować z TOZem bądź SdZ? Wtedy zostanie dowiedzenie się o numer mieszkania - ja mieszkam na parterze, ona na górze, ale da się zrobić.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Czw cze 30, 2011 12:59 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Policja takie sprawy olewa. Straży dla Zwierząt absolutnie nie polecam.
AGA, daj znać o sprawie Monice Nowickiej z warszawskiego TOZ'u.
Mogę Ci podac jej numer na pw.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw cze 30, 2011 13:01 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZNĘCA SIĘ NAD KOTAMI- co robić?

Prakseda pisze:Policja takie sprawy olewa. Straży dla Zwierząt absolutnie nie polecam.
AGA, daj znać o sprawie Monice Nowickiej z warszawskiego TOZ'u.
Mogę Ci podac jej numer na pw.

Możesz dać, mogę im też przez formularz na stronie wysłać. Mam nadzieję, że da się coś zrobić... Dzięki! :)
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Wto wrz 13, 2011 10:02 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZBIERACZKA- WAW- podobna sprawa, HELP!!!!!

Kolejna sprawa, w której nie wiadomo, co robić, do kogo się zgłosić... :(

w okolicach dworca Warszawa Centralna chora psychicznie kobieta trzyma w bloku 30 kilka kotów - nie wszystkie pozwoliła pokastrować, w związku z czym mnożą się między sobą. Koty są tak głodne, że chcąc coś zjeść pchają się do garnków, co skutkuje m.in. wpadnięciem do wrzątku. Tabletki na odrobaczenie i karma przekazywane przez życzliwą kotom osobę giną w nieznanych okolicznościach. Właścicielka "leczy" je sama, podobno np. za pomocą wydłubania oczu szpikulcem :strach:

Organizacje takie jak TOZ czy SdZ zdaniem osoby która poinformowała mnie o sprawie twierdzą, że bez nakazu nic nie zrobią, zdarzyło im się też przekazać opiekunce dane osoby zgłaszającej, co skończyło się zniszczeniem samochodu i strachem o rodzinę.

W imieniu karmicielki, która podjęła się pomocy tym kotom, bardzo proszę o wskazówki, za które z góry dziękuję!
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Wto wrz 13, 2011 11:55 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZBIERACZKA- WAW- podobna sprawa, HELP!!!!!

kolejny koszmar .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto wrz 13, 2011 12:34 Re: CHORA PSYCHICZNIE ZBIERACZKA- WAW- podobna sprawa, HELP!!!!!

Może Straż Miejska? Mają dział zajmujący się zwierzętami.

michal_r

Od: Nie mar 27, 2011 11:55

[następna]